Mammotion Luba mini AWD 800 suoriutuu jopa 80-prosenttisista kaltevuuksista (jatkuvassa ajossa 65-prosenttisista), mikä tekee siitä haastavan maaston asiantuntijan. Mallissa on neliveto (siitä nimen AWD = all-wheel-drive) ja liukumisenesto, joten se pysyy kaltevassakin rinteessä vakaasti. Valmistaja on varustanut robotin mukautuvalla riippujärjestelmällä, jonka luvataan tekevän leikkuujäljestä tasaista myös epätasaisella pinnalla. Etuosan omni-renkaat mahdollistavan robotin pyörimisen oman akselinsa ympäri, joten se osaa vapauttaa itsensä, jos se jäisikin johonkin jumiin. Mammotion hyödyntää UltraSense AI Vision -tekniikkaa, jonka pitäisi mahdollistaa robotin toiminta jopa 300 metrin matkalta ilman satelliittisignaalia.

Käyttöönotto ja kartoitus
Tontin reunat tulevat tutuiksi ajeluttamalla robottia nurmikon rajoja pitkin. Sen voi tehdä manuaalisesti tai antaa laitteen hoitaa se automaattisesti. Ongelma vain on, että robotti pysähtyy, jos se ajaa RTK-kantaman ulkopuolelle. Kotipihallani sitä tapahtui jatkuvasti, sillä asun tiiviisti rakennetulla alueella, jossa on paljon rivi- ja omakotitaloja aivan vieretysten. Kartoitus keskeytyy aina, kun satelliittiyhteys katkeaa, jolloin se on aloitettava alusta. En saanut siis robottia toimimaan kotipihallani lainkaan.
Löysin testipihan, jossa on avarat näkymät joka suuntaan, ja siellä malli toimi paremmin. Robotti onnistui tunnistamaan nurmikon rajat ja osoittautui myös, että todella selviää jyrkässäkin rinteessä. Ongelma oli, että se ei löytänyt latausasemalleen, vaan jäi joka kerta noin puolen metrin päähän siitä. Minun oli aina nostettava leikkuri latausasemalle, mutta se ei silti oppinut aseman sijaintia. Niin voisi kuitenkin olettaa, kun valmistaja kehuu laitteen tekoälyominaisuuksia. Saksassa Luba mini -mallia myydään iNavi Service -suunnistusjärjestelmällä, jolloin laite ei tarvitse RTK-antennia. Järjestelmä ei vaadi ihmeempää käyttöönottoa, ja se tarjoaa luotettavaa suorituskykyä senttimetrin tarkkuudella kaikissa sääolosuhteissa.

Mammotion Luba mini AWD käytössä
Testin aikana selvisi, että nopeus ei ole todellakaan kuulu Luba minin vahvuuksiin. Se on vertailun hitain robottiruohonleikkuri. Hitaus voi olla tietoinen valinta, joka on tehty jyrkissä rinteissä toimimisen ehdoilla, mutta samalla se tekee leikkurista vähemmän järkevän valinnan isoille tasaisille nurmille. Lisäksi robotti on testin kapein, ja sen leveät nelivetorenkaat jättävät nurmeen jäljet, joten vertailun muilla malleilla leikkuujälki on kyllä siistimpi. Toisin sanoen Mammotion ei ole mikään hyvä yleisratkaisu kaikille pihoille. Leikkuuleveys on vain 20 senttimetriä ja nopeus 36 metriä minuutissa, joten vähänkin isomman alueen ajaminen vie pitkään.
Kartoitustoiminnon pitäisi tunnistaa rajat automaattisesti ja luoda virtuaalinen kartta enintään 1 500 m²:n kokoisesta alueesta ilman käyttäjän puuttumista asiaan. Todellisuudessa robotti kuitenkin vaati paljon manuaalista työtä. Järjestelmään voi luoda 15 leikkuualuetta, kuten etu- ja takapihan nurmialueet, sekä no-go-alueita, kuten uima-allas ja kukkapenkki. Reunaleikkuutoiminto menee automaattisesti päälle, kun nurmialueen rajat tulevat vastaan. Tekoälyn pitäisi osata erottaa leikkuuta vaativa paksu, pitkä nurmikko vältettävistä esteistä, kuten lapsista ja lemmikeistä. Leikkuusta minulla ei olekaan mitään valitettavaa aiemmin mainittujen renkaan jälkien lisäksi. 4,5 ampeeritunnin akku antaa kaksi tuntia ajoaikaa ja latautuu kahdessa ja puolessa tunnissa. Vaihdettava akku on käytännöllinen ominaisuus, joka pidentää laitteen käyttöikää.

Yhteenveto
Erittäin jyrkille, jopa 80 prosentin kaltevuuden rinnepihoille on Mammotionin robottiruohonleikkuri ainoa järkevä valinta tässä hintaluokassa. Muut vaihtoehdot maksavat moninkertaisesti tähän verrattuna. Tavanomaisemmilla pihoilla vertailun muut mallit ovat fiksumpi vaihtoehto, sillä ne tarjoavat parempaa leikkuujälkeä ja nopeampaa leikkuutta. Tiiviillä asuinalueilla RTK-tukiasema ei välttämättä toimi ollenkaan, kuten omassa tapauksessani kävi ilmi. Siksi Mammotion ansaitsee tänään kolme tähteä kuudesta, mutta näen teknologiassa paljon mahdollisuuksia. Testaisin todella mielelläni tästä paranneltua versiota, josta heikkoudet on korjattu ja lopputuloskin olisi silloin toivottavasti paljon parempi.

Myös tässä testissä
Dreame Roboticmower A2
Tekoälyllä varustettu tekniikkapaketti
Dreame Roboticmower A2 navigoi pihalla tekoälyn ja Lidar-tutkan voimin, ja se todistaa, että tämän päivän tekniikka todella toimii.


Husqvarna Automower 405XE NERA
Referenssiruohonleikkuri
Husqvarna Automower 405XE NERA vahvistaa asemansa alan standardina. Sen kartoitus toimii loistavasti ja leikkuukuviot ovat ainutlaatuisia. Mutta eräs merkittävä puutekin siinä on.


Mova 1000
Lyömätön hinta
Mova 1000 on testin isoin yllättäjä, ja sen hintalappu saa kilpailijat punastumaan. Tämä robotti pystyy nimittäin lähes kaikkeen, mihin kaksi kertaa kalliimmatkin mallit!


Ecovacs GOAT A3000 LiDAR
GPS-vapaata älykkyyttä
Puhtaaseen Lidar-tekniikkaan perustuva Ecovacs GOAT A3000 välttää tiiviitä asuinalueita vaivaavat GPS-yhteyshäiriöt.


Segway Navimow X330E
Segwayn supernopea ruohonleikkuri
Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

