Ecovacs GOAT A3000:n erikoisuus on sen ainutlaatuinen navigointijärjestelmä. Se käyttää pelkkää Lidar-tutkaa eikä siis tarvitse lainkaan GPS:n apua. Toisin sanoen se toimii samalla periaatteella kuin robotti-imurit. Useimmat robottiruohonleikkurit luottavat myös GPS-signaaliin suunnistaessaan. Monella käyttäjälle pelkkä Lidar-tutka saattaa olla ihanteellinen vaihtoehto: uusilla asuinalueilla talot ovat usein nimittäin niin lähellä toisiaan, että satelliitin katvealueita on paljon. Näin on myös omalla asuinalueellani. Ikävä kyllä siksi kaikki robottiruohonleikkurit eivät heikon GPS-signaalin vuoksi toimi pihallani. Kun yhteys katkeaa, useimmat leikkurit lakkaavat toimimasta. GOAT A3000 käyttää omaa LELS Pro Dual-LiDAR -järjestelmää, jossa yhdistyvät robotin päällä oleva 360 asteen Lidar-tutka, 3D ToF LiDAR sekä etupuolen AI-kamera.

Käyttöönotto ja kartoitus
Kaksoisjärjestelmän ansiosta robotti toimii sujuvasti kaikkialla eikä hämäänny varjoisista paikoista tai muista olosuhteista, jotka sotkevat GPS-signaalia. Plussaa todella nopeasta käyttöönotosta: pelkän Lidarin ansiosta se on paljon nopeampi asentaa kuin GPS-pohjaiset robotit, joilla saattaa satelliittiyhteyden muodostamisessa kestää pitkäänkin. TruEdge-leikkuujärjestelmä ajaa nurmen 5 senttimetrin päästä seinistä ja aidoista, ja AI Deep Learning -tekniikan avulla robotti tunnistaa leikattavia reunoja reaaliaikaisesti. AIVI 3D -esteidentunnistus tunnistaa yli 200 erilaista esinettä 150 asteen kalansilmälinssin ja 3D-ToF LiDAR-tutkan avulla. Automaattinen kartoitus toimii hyvin, mutta jos robotti jää johonkin jumiin, se pysähtyy, ja homma on aloitettava alusta. Laitteen pitäisi erottaa vihreä nurmi ja harmaa asvaltti toisistaan, mutta on paljon nopeampaa ja luotettavampaa ohjata robotti puhelinta käyttäen nurmikon reunoja pitkin.

Ecovacs GOAT A3000 käytössä
Ecovacsin etu on myös mahdollisuus tehdä säätöjä ajon aikana. Jos vaikkapa huomaa, että robotti kiertää pitkät ruohontupsut, voi sovelluksesta säätää, kuinka pitkää ruohoa laitteen kuuluu leikata. Myös leikkuukorkeutta voi vaihtaa kesken työn, mutta muut toiminnot, kuten tontin jakaminen eri alueisiin, on tehtävä robotin ollessa latausasemalla.
Teknologialla on myös heikkoutensa. Esimerkiksi rajojen tarkkuus: Ecovacs yrittää venyttää rajoja ja leikata myös niiden ulkopuolelta. Lopputuloksena laite jäi kerran jumiin aitaan ja kerran se eksyi jyrkkään mäkeen nurmikon ulkopuolelle. Kartan rajojen säätäminen jälkikäteen tapahtuu luomalla raja ennen reunaa ja sitten luomalla reuna-alueesta oma alansa.
Ecovacsilta kaksi uutta robottiruohonleikkurisarjaa
Testin aikana huomasin Ecovacsin olevan aika arvaamaton. Ensimmäisellä leikkuukerralla se jätti ajoratojen väliin pidempiä ruohonkorsia. Se vaati muutamia kierroksia ennen kuin se oppi leikkaamaan siististi. Ecovacs myös pelkää pitkää nurmikkoa. Leikattavan ruohon korkeudeksi voi säätää enintään 15 senttimetriä, mutta sitä korkeammat rikkaruohot se kokee esteinä, joita se sitten väistelee. Lopputulos on epäsiisti. 45-prosenttinen rinteeni ei sen sijaan tuottanut sille ongelmia. Ecovacs ajoi sekä ylä- että alamäkeen yllättävän vaivattomasti.

Yhteenveto
Jos voi elää Ecovacsin rajoitteiden kanssa ja arvostaa reaaliaikaisten säätöjen mahdollisuutta, on GOAT A3000 ainutlaatuinen ratkaisu tämän päivän pihoille – se ei tarvitse GPS-signaalia ja toimii siten sujuvasti myös tiheästi asutuilla alueille, toisin kuin monet muut. Leveä 33 senttimetrin leikkuuleveys ja kyky leikata nurmikkoa jyrkässäkin rinteessä ovat vaikuttavia ominaisuuksia. 3 300 euron hintainen robotti on kallis, mutta heikon GPS-signaalin pihoille se saattaa olla juuri oikea ratkaisu.
Myös tässä testissä
Dreame Roboticmower A2
Tekoälyllä varustettu tekniikkapaketti
Dreame Roboticmower A2 navigoi pihalla tekoälyn ja Lidar-tutkan voimin, ja se todistaa, että tämän päivän tekniikka todella toimii.


Mammotion Luba mini AWD 800
Maastoasiantuntija
Mammotion Luba mini AWD 800 on tehty maastoihin, joissa muut robottiruohonleikkurit eivät pärjää: jyrkkiin rinteisiin ja mäkisille pihoille. Mutta kaikkea ei ole mietitty ihan loppuun asti.


Husqvarna Automower 405XE NERA
Referenssiruohonleikkuri
Husqvarna Automower 405XE NERA vahvistaa asemansa alan standardina. Sen kartoitus toimii loistavasti ja leikkuukuviot ovat ainutlaatuisia. Mutta eräs merkittävä puutekin siinä on.


Mova 1000
Lyömätön hinta
Mova 1000 on testin isoin yllättäjä, ja sen hintalappu saa kilpailijat punastumaan. Tämä robotti pystyy nimittäin lähes kaikkeen, mihin kaksi kertaa kalliimmatkin mallit!


Segway Navimow X330E
Segwayn supernopea ruohonleikkuri
Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

