Mova 1000 sekoittuu helposti Dreame A2:een sekä ulkonäöltään että käytettävyydeltään. Se on vain hiukan pienempi ja yksinkertaisempi. Dreame ja Mova jakavat yhteisen DNA:n, mutta Mova 1000 eroaa kilpailijoistaan siinä, ettei robotin päällä ole diginäyttöä. Sen sijaan siinä on manuaaliset nappulat. Painamalla pitkään OK-nappia robotti siirtyy Bluetoothin yhdistämistilaan. Sitten voi ladata sovelluksen ja yhdistää laitteen kotiverkkoon. Robotin kätevimpiä ominaisuuksia on sen manuaalinen pyörä, jolla säädetään leikkuukorkeutta 10-millisellä portaikolla 20 ja 60 millimetrin väliltä.
Käyttöönotto ja kartoitus
Muotoilua on varmaankin suurimmaksi osaksi ohjannut budjetti, mutta siinä on etunsakin. Esimerkiksi leikkuukorkeutta säädetään helposti vain avaamalla kansi ja vääntämällä nupista. Ei tarvitse avata sovellusta tai pyöriä laitteen näytön monimutkaisissa valikoissa. Pakko sanoa, että pidän kovasti manuaalisesta ohjauksesta. Sovelluksella voi muuten tehdä aika lailla samoja asioita kuin kalliimmalla Dreamellakin. OmniSense-navigointi yhdistää UltraView-näkymän 3D-skannaukseen, joka luo luotettavan kartan leikattavasta alueesta. Kartoitus tapahtuu ohjaamalla robottia puhelimella ja ajeluttamalla sitä tontin rajoja pitkin. Automaattinen kartoitus on tarjolla, mutta se ei oikein toimi, ellei nurmikolla ole todella selkeitä rajoja. Luotettavin – ja ehdottomasti nopein – tapa on nähdä vähän vaivaa ja tehdä ohjaus manuaalisesti.

Mova 1000 käytössä
Mova 1000 käynnistyy todella nopeasti. Testin ruohonleikkureista Ecovacs ja Dreame käynnistyvät nopeimmin ja Mova on hyvällä kolmossijalla. Movan robotti noudattaa samaa järjestelmällistä leikkuukuviota kuin Dreamen sisarmallikin. Käytännössä se ajaa siis siistejä suoria linjoja, mutta vaihtoehtoisesti voi valita myös diagonaalikuvion tai ruudukon. Kaikissa tapauksissa nurmikosta tulee siistin raidallinen, mikä on monen puutarhan omistajan mielestä esteettisin vaihtoehto. Satunnaiskuviota robotti ei tee.
20 senttimetriä leveän ruohonleikkurin luvataan leikkaavan enintään 1000 neliömetrin kokoinen nurmialue ja pärjäävän enintään 45 kallistuksissa. Lataus kestää 40 minuuttia, jonka jälkeen robotti jaksaa työskennellä 60 minuuttia, joten kokoonsa nähden Mova 1000 on aika tehokas. Movaa piti ladata useammin kuin Husqvarnaa, joka on oikeastaan suunniteltu vielä pienemmille pihoille kuin Mova. On tavallista, että kiinalaiset liioittelevat robottiensa lukuja enemmän kuin ruotsalainen Husqvarna.
Esteidenvälttelyjärjestelmä on yksinkertainen mutta toimiva, vaikka ei olekaan yhtä edistyksellinen kuin huippumalleissa. Mova 1000 tunnistaa yleisimmät esteet, mutta se ei luokittele niitä kuten tekoälyä hyödyntävä Dreame A2.
Robotin luvataan pärjäävän enintään 45 prosentin kallistuksissa, joten sen pitäisi toimia hyvin rinnepihoillakin. Oma nurmikkoni on oikeastaan pelkkää 45 prosentin rinnettä, mutta se oli Movalle liikaa. Leikkuri jäi jumiin ja liukasteli nurmikolla, vaikka keli oli ihan kuiva.
Tuplaturvaa
Isoille tai monimuotoisille pihoille voi olla järkevää harkita kahden Mova 1000 -robotin hankkimista yhden tuplasti kalliimman sijaan. 3 000 euron yhteishintaan saa hyvän hätävaran: jos toinen jää jumiin asukkaan ollessa poissa, voi toinen hoitaa koko pihan, kunnes pääsee kotiin. Kaksi robottia voi jakaa päivittäiset ajelut, mikä tekee nurmikon leikkuusta nopeampaa ja vähemmän raskasta kullekin robotille. Dual-Map-toiminnon ansiosta kumpikin robotti voi osata kummankin kartat, vaikka tavallisesti ne hoitaisivatkin vain toisen puolen pihasta.
Yhteenveto
Jos oma piha on pieni tai keskikokoinen eikä erityisen haastava, on Mova 1000 todellinen löytö. Se tarjoaa langattoman robottiruohonleikkurin edut erittäin kilpailukykyiseen hintaan, ja leikkuujälki on varmasti useimpien mieleen. Robottia on helppo käyttää manuaalisestikin, mikä vähentää vikariskiä. Aivan erinomainen vaihtoehto luotettavaa suorituskykyä haluavalle budjettitietoiselle omakotiasukkaalle.

Myös tässä testissä
Dreame Roboticmower A2
Tekoälyllä varustettu tekniikkapaketti
Dreame Roboticmower A2 navigoi pihalla tekoälyn ja Lidar-tutkan voimin, ja se todistaa, että tämän päivän tekniikka todella toimii.


Mammotion Luba mini AWD 800
Maastoasiantuntija
Mammotion Luba mini AWD 800 on tehty maastoihin, joissa muut robottiruohonleikkurit eivät pärjää: jyrkkiin rinteisiin ja mäkisille pihoille. Mutta kaikkea ei ole mietitty ihan loppuun asti.


Husqvarna Automower 405XE NERA
Referenssiruohonleikkuri
Husqvarna Automower 405XE NERA vahvistaa asemansa alan standardina. Sen kartoitus toimii loistavasti ja leikkuukuviot ovat ainutlaatuisia. Mutta eräs merkittävä puutekin siinä on.


Ecovacs GOAT A3000 LiDAR
GPS-vapaata älykkyyttä
Puhtaaseen Lidar-tekniikkaan perustuva Ecovacs GOAT A3000 välttää tiiviitä asuinalueita vaivaavat GPS-yhteyshäiriöt.


Segway Navimow X330E
Segwayn supernopea ruohonleikkuri
Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

