Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Opas

10 vinkkiä robottiruohonleikkuria harkitsevalle

Uusia ja yhä edistyksellisempiä robottiruohonleikkureita putkahtelee markkinoille vähän väliä, mutta niistä olisi paras omalle pihalle? Käy läpi vinkkimme ennen ostoksille suuntaamista!

/ 13.05.2024 - 12:42
10 vinkkiä robottiruohonleikkuria harkitsevalle

On vain yksi syy olla ostamatta robottiruohonleikkuria: hinta.

Tai kaksi syytä, jos pitää perinteisen ruohonleikkurin lykkimistä kivana liikuntasuorituksena, josta ei halua luopua. Mutta rehellisesti sanoen liikuntaa voi saada muillakin tavoin.

Jos siis kuitenkin olet päättänyt ostaa robottiruohonleikkurin, niin enää tarvitsee tietää, mikä malli valita.

Mainos

Saimme tämän oppaan kokoamiseen apuja kahdelta asiantuntijalta, jotka tietävät sekä nurmikoista että robottiruohonleikkurimarkkinoista. Heidän tietämyksensä ansiosta voit säästyä tuntikausien selvittelyltä ja ennen kaikkea virheostokselta.

Ota siis huomioon nämä kymmenen asiaa, kun harkitset robottiruohonleikkuria:

Langhaaret
Jos ruohonleikkuu kyllästyttää, on robottiruohonleikkuri oikea ratkaisu. Kuva: Pernille Redder

1. Rajain vai ei?

”Rajauskaapelittomat robotit ovat tulevaisuutta”, nurmikonhoitoon erikoistuneen DM Greenkeepingin toimitusjohtaja Thomas Nørret sanoo. ”Niiden kanssa tarvitsee huolehtia vain esteettömästä näkymästä satelliitteihin. Jos GPS-vastaanotin näkee taivaalle, se todennäköisesti toimii pihallasi.”

”Meidän kokemuksemme mukaan rajauskaapeliton robotti toimii useimmilla pihoilla”, Husqvarnan markkina-asiantuntija Nicolai Thorsøe kertoo.

Rajauskaapelittomassa mallissa hyvä puoli on paitsi se, ettei pihan ympäri tarvitsee kaivaa kaapeleita, myös se, ettei sellaista tarvitse viedä jälleenmyyjälle päivitettäväksi. Robotti käyttää kodin wifiä ja lataa uusimmat päivitykset itse.

2. Hyödynnä Facebook-ryhmien kokemuksia

”Robottiruohonleikkurin omistajillekin on Facebookissa omia ryhmiään. Sellaiseen kannattaa liittyä ja seurata keskustelua eri merkeistä ja malleista. Ryhmän jäseninä on tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät robottejaan jatkuvasti, joten heille on voinut kertyä enemmän kokemusta jopa jälleenmyyjiin verrattuna”, DM Greenkeepingin Thomas Nørret toteaa.

Hjul
Jos ostaa liian halvan robottiruohonleikkurin, voivat renkaat jäädä jumiin kuoppiin ja esteisiin. Kuva: Pernille Redder

3. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä

Rautakaupoissa näkee robottiruohonleikkureita, jotka voivat maksaa vain kymmenesosan tunnettujen merkkien malleista. Hintaero kuulostaa isolta, mutta jos hankkii liian halvan mallin, voi saada robotin, jonka ohjelmisto ei suoriudu nurmikonleikkuusta. Tai renkaissa on säästelty niin, että robotti jää koko ajan johonkin jumiin”, DM Greenkeepingin Thomas Nørret varoittaa.

“Robottiruohonleikkuri ostetaan, jotta omaa aikaa säästyisi ruohonleikkuulta muuhun, mutta liian halvan mallin kanssa joutuu usein näkemään melko paljon vaivaa, mikä on tietysti turhauttavaa.”

Kannattaa siis panostaa malliin, joka on korjattavissa, jos siinä ilmenee jokin vika. Yleensä tunnettujen merkkien laitteet ovat huollon piirissä, mutta asia kannattaa tarkistaa ennen kaupoille lähtemistä.

Service
Osa valmistajista tarjoaa jälleenmyynti- ja huoltoverkoston, jolta saa apua, mikäli robotin kanssa ilmenisi ongelmia. Kuva: Pernille Redder

4. Tarkista pihan kaltevuus

Jos piha ei ole tasamaalla, on syytä tarkistaa, minkälaisia kaltevuuksia robottiruohonleikkureiden luvataan kulkevan. Jos pihalla on 30 asteen rinne ja robotti pärjää vain 20 asteen kaltevuudessa, voi olla varma, että leikkuria saa mennä itse auttamaan ylämäkeen, tai sitten joutuu hakemaan vanhan ruohonleikkurinsa ja leikkaamaan ruohon itse. Ja sehän robotin hankinnalla oli nimenomaan tarkoitus välttää.

5. Leikkauskuvio

Leikkauskuvio on vähän makuasia, ja eri valmistajilla on erilaiset näkemykset siitä, mikä on paras tapa: leikatako nurmi suorina linjoina jalkapallokentän tapaan vai satunnaisena kuviona tasaisen leikkuutuloksen saavuttamiseksi?

”Jos virrankulutus huolettaa, kannattaa valita suoraan kulkeva robotti, sillä se leikkaa yhdellä latauksella jopa 50 % suuremman alueen. Virrankulutus tosin robottiruohonleikkureilla on muutenkin pientä, joten erot ovat joka tapauksessa tuskin havaittavia”, Husqvarnan Nicolai Thorsøe kertoo. Husqvarnan robotit osaavat leikata sekä suoraan että satunnaista kuviota. Hän kehottaakin valitsemaan leikkuukuvion omien mieltymysten mukaan: ”Iso-Britanniassa pidetään raidallisesta nurmikosta, mutta Pohjoismaissa selvästi halutaan huomaamattomampaa leikkuujälkeä.”

Knive
Suurin osa uusista roboteista on varustettu siileille turvallisilla terillä, jotka voi vaihtaa niiden tylsyttyä. Kuva: Pernille Redder

6. Esteet ja eläimet

Jos haluaa varmistaa, ettei robotti silvo siilejä tai muita pieniä eläimiä, on valittava malli, jossa on pienet, kevyet ja vaihdettavat partakoneenterän näköiset terät. Osassa malleista on myös tekniikkaa, jonka avulla robotti osaa vältellä maassa olevia esteitä. Joissakin on kamera, joissakin kaikuluotain ja edistyksellisimmissä tekoäly, joka tunnistaa edessä olevan kohteen.

Lue myös: 6 älypistorasiaa – Sähkönkulutus kuriin

7. Varkauden esto

Useimmat valmistajat ovat varustaneet robottiruohonleikkurinsa varkaudenestohälyttimellä, joka alkaa huutaa, jos robotti viedään pois pihalta. Osa hälyttää heti, kun ne nostaa ylös, mikä on hieman hankalaa, jos haluaa vaikkapa pestä laitetta letkulla.

Edistyksellisempi ratkaisu on GPS-signaalin käyttö. Nicolai Thorsøe kertoo, että kerran ruohonleikkuri vietiin Husqvarnan omalta pihalta, mutta GPS-signaalin ansiosta työntekijät näkivät, mihin osoitteeseen robotti oli viety. Osoite kerrottiin poliisille, joka löysi samasta paikasta paljon muutakin varastettua tavaraa.

Joissakin malleissa on kamera ja liiketunnistin, joka hälyttää ihmisen lähestyessä.

8. Kuinka suuri robotti tarvitaan?

Valmistajat ilmoittavat aina, miten monta neliömetriä robotti leikkaa, mutta Husqvarnan Nicolai Thorsøen mukaan voi olla järkevää valita omaa pihaa suuremmalle alueelle suunniteltu malli: ”Ylisuuri robotti leikkaa nurmikon nopeammin ja sen elinikä on pidempi, kun se on tehty suuremmille alueille.”

Toisaalta isossa robotissa on se riski, että se ei välttämättä mahdu puutarhan kapeimmille käytäville. Kannattaa siis tarkistaa pihan ahtaimmat paikat ennen leikkurin valintaa. Jos puutarha on kovin sokkeloinen, voi pienempi malli olla täydellinen.

9. Millainen verkko pihalla on?

On tärkeää tarkistaa, mitkä vaatimukset mallilla on yhteyksien suhteen. Uudet robotit edellyttävät Bluetoothilla yhdistettyä puhelinta, mutta muissa vaatimuksissa voi olla eroja. Osa tarvitsee vahvan wifisignaalin toimiakseen pihalla ja osa saa datan mobiiliverkon kautta. Jos asuu heikon mobiiliverkon alueella, voi olla, ettei haviteltu malli sovikaan. Onneksi valmistajat käyttävät eri teknologioita viestintään, tallennukseen ja kartoitukseen.

10. Sovellus

Hyvä sovellus tekee paljon. Jos ruohonleikkurilla on oma sovellus, kannattaa tarkistaa, että se lähettää ilmoituksen tärkeistä tapahtumista. Parhaimmillaan sovelluksesta voi valita leikkuukorkeuden, luoda leikkuuaikataulun ja seurata, että robotti on tekemässä sitä, mitä pitääkin. Elämä robottiruohonleikkurin kanssa on parempaa, kun suhteen osapuolena on vielä hyvä sovelluskin!

Lue myös: 5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia

Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbejdet som journalist og redaktør i TV-branchen siden 2003. Blandt andet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærligt og kontant om alt det, der gør livet som blandt andet husejer og forælder sjovere og nemmere.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älyratkaisut kasvien lomahoitoon

Ääni & Kuva
Scroll to Top