TESTISSÄ 5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia

Robottipuutarhureiden uusi sukupolvi

Robottiruohonleikkureiden uusi sukupolvi on paljon hauskempi kuin edeltäjänsä.

HusqvarnaBarn

(Foto: Pernille Redder)

Oletko miettinyt robottiruohonleikkurin hankkimista, mutta hylännyt idean, koska rajauskaapelin kaivaminen tuntuu liian vaivalloiselta? Ja kuitenkin sen onnistuisi katkaisemaan lapiolla tai nurmikon ilmaajalla…

Siinä tapauksessa on hyvä, että olet malttanut odottaa, sillä tänä keväänä markkinoille on suorastaan tulevinut GPS-ohjattuja ruohonleikkureita, joiden kanssa rajauskaapeleita ei tarvita. Uudet robottiruohonleikkurit kartoittavat pihan GPS:ää, LiDARia ja sisäänrakennettuja kameroita käyttäen – jotkut hyödyntävät tekoälyäkin pihalla suunnistamiseen.

Tervetuloa vaivattomampi ja iloisempi puutarhaelämä!

Mainos
Robottiruohonleikkurit päivitetään sovelluksella. Kuva: Pernille Redder

Ei sovi kaikkiin puutarhoihin

Jotta rajauskaapeliton robotti osaisi suunnistaa pihalla, sillä on oltava esteetön näkymä satelliitteihin. Jos oma piha muistuttaa omenatarhaa tai on suurten puiden tai korkeiden rakennusten varjostama, ei GPS-robottiruohonleikkuri välttämättä toimi. Silloin rajauskaapeli lienee helpoin vaihtoehto.

Lue myös: DeLonghi Eletta Explore – Kesä on pelastettu!

Jos on epävarma siitä, soveltuisiko itse suunnistava robottiruohonleikkuri omalle pihalle, voi monelta valmistajalta kysyä ammattiasentajan näkemystä sopivimman leikkurin valintaan.

Helpompaa puutarhaelämää

Kaapelittomat mallit tekevät robottiruohonleikkurin omistajan elämästä huomattavasti helpompaa. Jos nurmikkoaluetta päättää laajentaa tai perustaa uuden kukkapenkin, ei tarvitse kuin avata sovellus ja kertoa robotille pihalla tapahtuneista muutoksista. Rajauskaapelimalleilla pitää näissä tapauksissa aina kaivaa maahan uutta kaapelia.

Silkkaa auvoa ei robotinkaan kanssa eläminen välttämättä ole, sillä robottiruohonleikkurien kanssa on jätettävä usein vähintään 15 cm:n turvaetäisyys muureihin, kukkapenkkeihin ja muihin pihan rakenteisiin. Niinpä nurmikon reuna pitää hoitaa itse trimmerillä.

Paitsi jos noudattaa robottiasentajien ja puutarha-asiantuntijoiden vinkkiä siitä, että puutarha kannattaa rakentaa robotille sopivaksi eikä toisin päin. Käsin trimmailulta välttyy, kun asentaa nurmikolle reunuskivet samaan tasoon kuin nurmen pinta. Näin robotti pystyy ajamaan kivien päältä hoitaen samalla reunojenkin leikkauksen siististi.

Jos harkitsee rajauskaapelittoman robottiruohonleikkurin hankkimista, pitää muistaa huomioida mallikohtaiset erot sen suhteen, minkäkokoisiin puutarhoihin ne on tarkoitettu. Olemme vielä uuden, kaapelittoman aikakauden kynnyksellä, joten valinnanvaran vähyydestä johtuen otimme tähän testiin eri kokoluokkien edustajia. Malleja löytyy aina 800-neliöisestä pihasta (Segway) peräti 3 200 neliömetriin (Husqvarna).

Kokoluokka heijastuu laitteen hintaan, kokoon ja hallittavuuteen. Siitä syystä tässä testissä ei vertailla, miten kapeista käytävistä tai tiukoista kulmista robotit suoriutuvat.

Melkein perheenjäsen

Robottiruohonleikkuriin kehittää helposti tunnesiteen, sillä sen tekemä työ pihalla on niin arvokasta. Somekeskusteluja seuraamalla huomaa pian, että moni on antanut ruohonleikkurilleen nimen!

Lue myös: Kahvikonevertailu 2022 – Älykästä kahvia

Eikä siinä vielä kaikki, sillä robottiruohonleikkureita voi personoida ostamalla niihin tarroja, joilla robotille annetaan vaikkapa silmät tai silmäripset. Husqvarnan tarravalikoiman myydyin tuote on leppäkerttutarra.

”Martti huolehtii pihasta lomamme ajan”, kehuskellaan naapurille , ja onhan se mukavaa, ettei piha vallan viidakoidu sillä välin, kun itse on reissussa. Robottiruohonleikkurin ostaessa ei siis tule ostaneeksi pelkkää konetta, vaan vapautta!

Siilejä ei vahingoitettu testiä tehtäessä

Moni on kuullut karmivia tarinoita robottiruohonleikkurin uhreiksi joutuneista siileistä. Robottiruohonleikkurit ovatkin saaneet – osin syystä – huonon maineen.

Tanskalaistutkija Sophie Lund Rasmussen, jota kansa kutsuu nimellä Tohtori Siili, teki vuonna 2021 tutkimuksen, jossa hän kartoitti 18 robottiruohonleikkurimallin vaarallisuutta siilien kannalta. Tutkimuksessa havaittiin, että suurin osa leikkureista väisti siilejä. Jos leikkuri ajoikin siilin päälle, ei siitä ollut haittaa, mikäli mallissa oli liikkuvat terät eli terät, jotka väistävät kohdetta, joka ei ole ruohonkorsi tai ohut tikku. Kaikissa tämän testin malleissa on tämäntyyppiset terät, joten periaatteessa ne ovat siiliystävällisiä.

Valmistajat kehottavat käyttäjiä silti käyttämään robotteja vain päiväsaikaan, jolloin siilit ja muut yöeläimet ovat piiloissaan nukkumassa.

Lue myös: Ecovacs Winbot W1 Pro – Ikkunat puhtaaksi ilman roiskimista

Testistä

Robotit testattiin kevään aikana erilaisilla nurmikoilla. Kolme malleista oli valmistajan asentajan asentamia ja kaksi muuta testaaja asensi itse.

Testissä noudatettiin valmistajan ja asentajien ohjeita siitä, miten usein kone leikkasi nurmikkoa.

Kaikki robotit asennettiin enemmän tai vähemmän leikkaamista kaipaaville nurmikoille. Leikkuukorkeus asetettiin ensin korkeammalle ja sitä madallettiin asteittain, kunnes robotit pääsivät tekemään tasaista jälkeä. Testin lopuksi leikkausjälki tarkistettiin.

Kaikilla testin malleilla on sovellus, jonka käyttäjäystävällisyyttä ja toimivuutta arvosteltiin testissä myös.

Lue myös: 6 robotti-imuria – Robotti-imuri – taivaan lahja joka kotiin?

Jatka lukemista
Exit mobile version