TESTISSÄ Asus ROG Swift PG27AQDM

Kuvasuhde perus, kuvanlaatu erinomainen

Asus ROG -sarjan näyttö on niin hyvä, että se saisi olla isompikin!

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM SPREAD 3-enhanced

Foto: Asus

Asus ROG PG27AQDM on 27-tuumainen, 16:9-peruskuvasuhteen näyttö. Muiden rinnalla se näyttää pieneltä, mutta on itse asiassa oikein hyvän ja käyttökelpoisen kokoinen. Kuva rajautuu toki hieman verrattuna ultralaajakuvanäyttöihin, joten se ei ehkä ole paras valinta räiskintäpelien ystäville, joiden on nähtävä nurkissa lymyilevät viholliset. Siihen tarkoitukseen Asuksen valikoimista löytyy 32:9-formaatin PG49WCD-malli, jonka toivottavasti pääsemme testaamaan jossain vaiheessa.

27-tuumainen on varustettu WOLED-paneelilla, jonka pikselirakenteessa on punaisten, vihreiden ja sinisten lisäksi myös valkoisia pikseleitä. Samaa tekniikkaa käytetään esimerkiksi LG:n OLED-televisioissa.

Kuva: Asus

Liitännät

Näytössä on kaikki tarpeellinen, mukaan lukien USB-hubi kolmella USB 3.2 -sisääntulolla. Kuva välittyy DisplayPortin ja kahden HDMI-sisääntulon kautta, ja vaikka HDMI-liitännät ovat 2.0-tyyppiä uudemman 2.1:n sijaan, tukee näyttö 2560 x 1440 pikselin kuvaa 240 Hz:n virkistystaajuudella. Animaatiot pyörivät saumattomasti ja näyttö reagoi välittömästi liikkeisiin.

Mainos

Jalustaa voi kääntää ja kallistaa kaikissa suunnissa. Mahtavaa!

Kuva: Asus

 

Hieno kuva

Kuvanlaatu on loistava ja erinomaisesti kalibroitu jo tehtaalla, etenkin SDR-tila. Kun laittaa HDR:n päälle, SDR-sisällöt vähän kalpenevat, mikä on harmillista, sillä suurin osa Windowsin ohjelmista ja selaimista on SDR:llä. HDR-tilassa on vain vähän asetusvaihtoehtoja, mutta ainakin värilämpötila kannattaa säätää 6500K:iin 8200K:n sijaan sekä laittaa päälle Gaming HDR ja Adaptive Sync. Silloin kuva on hyvä, vaikkakaan SDR-sisältöjen värit eivät edelleen ole niin syvät ja lämpimät kuin haluaisin.

Tämä näyttö onkin tehty HDR-sisältöjä ajatellen. Vaikka kirkkaus ei ylläkään parhaiden LCD-näyttöjen tasolle, se riittää vallan mainiosti kaikkeen, kunhan aurinko ei paista suoraan ruutuun. Värintoisto ja kontrasti ovat mahtavat! HDR-efekteissä on hienoa painetta, jopa parempaa useimmissa muissa OLED-näytöissä. Kuva on luonnollinen ja eläväinen ja terävyys on erinomainen.

Huomaan toivovani ainoastaan, että näyttö olisi isompi. Silloin tosin resoluutiotakin pitäisi kasvattaa, jolloin näytön – ja näytönohjaimen – hinta nousisi.

Lue myös: Asus ROG Swift OLED PG42U – Leuat loksauttava pelinäyttö

240 Hz

Liikkeidentoisto on salamannopeaa 240 Hz:n paneelin ansiosta. On myönnettävä, etten itse huomaa juurikaan eroa 240 Hz:n ja 175 Hz:n virkistystaajuuden välillä, ja jos pelaa Xboxilla, ei liikkeidentoisto edes kaipaa moista nopeutta. Jos kuitenkin ohjaa hiirellä, voi eron saada näkyviin. Ja jos elää pelatakseen, ei nopeampi näyttö tietenkään koskaan väärin ole.

Teksti on haaste

Valkoisen pikselin lisäämisellä rakenteeseen on etunsa, kuten kirkkaus, mutta Windowsin fonteille ja grafiikoille RWBG-pikselirakenne on haaste. Windows käyttää ClearTypea vastaamaan tavallista RGB-rakennetta, mutta valkoisen mukanaolo tarkoittaa, etteivät värit toistu 100-prosenttisen oikein, kun luodaan valkoista tai mustaa tekstiä.

WOLED on silti tällä saralla parempi kuin QD-OLED, mutta ei yhtä hyvä kuin tavallinen LCD.

Automaattihimmennys

Kaikki OLED-näytöt on varustettu automaattisella himmennyksellä, joka suojaa näyttöä kiinnipalamiselta. Jos ruudulle jää pitkäksi aikaa paljon kirkkaita kohtia, näyttö himmenee hiljalleen. Asus on tässä ylivarovainen, ja näyttö voi tummua tai vaaleta pelin tai elokuvan aikanakin. Ihan näin tehokas ei tarvitsisi olla. Jos näyttöä aikoo käyttää kaikkeen, kannattaa työskentelyyn valita tumma tila.

Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus ROG Swift PG27AQDM

Asus ROG PG27AQDM on erinomainen pelinäyttö sellaiselle, joka ei tarvitse ultralaajakuvaa. Kuvanlaatu on upea ja saa pelaamiseen tuntumaan eläväisemmältä. Samoin elokuvat! Kun kerran pääsee OLEDin makuun, tuntuvat LCD-näytöt sen jälkeen kelmeiltä. Supernopean näytön virkistystaajuus on 240 Hz ja viive melkein nollassa.

Ainoa miinus on yli-innokas automaattihimmennys, jonka on tarkoitus estää kuvan kiinnipalamista. Tarkoitus on tärkeä, mutta se saisi toimia vähän hillitymmin.

Näyttö testattu MSI Raider GE67HX -pelikannettavan kanssa (Intel i7, RTX 3070 Ti ja 32 GB RAM). Lisäksi näyttöä on kokeiltu itsekootun pöytäkoneen kanssa (Intel i9, 128 GB RAM ja RTX 3090).

Jatka lukemista
Exit mobile version