Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ ROG Swift OLED PG42UQ

Huikeita pelikokemuksia

Asusin suuri ja mattapintainen OLED-paneeli tarjoaa täydellistä mustaa ja parhaan näkemämme pelikokemuksen.

forfatter
Julkaistu 16.11.2022 - 10:40
Karakter
ROG Swift OLED PG42UQ
Ääni & Kuva kiteyttää
OLED tekee pelaamisesta intensiivisempää tuomalla kuvaan sysimustan mustan ja äärimmäisen kontrastin. Veitsenterävä kuva, riittävä nopeus liikkeiden sulavaan toistoon ja hyvin kalibroidut värit jo tehdasasetuksilla. 42 tuumaa on täydellinen koko!
Pikselirakenteen vuoksi pieni fontti tekstinkäsittelyohjelmassa ja selaimella saisi olla terävämpi, joten näyttö ei ole ihanteellinen luovaan työhön. Jos ruutua katsoo sivusta, värit alkavat sinertää. USB-liittimet ovat hankalassa paikassa.
Faktat
 • Koko: 42 tuumaa
 • Paneelin tyyppi: WOLED
 • Resoluutio/formaatti: 3840 x 2160/16:9
 • HDR: HDR10
 • Vasteaika: 0,1 ms GtG
 • Virkistystaajuus: 138 Hz
 • Kontrasti/kirkkaus: 1 500 000:1/450 cd/m²
 • Väriavaruus: sRGB 133 %, DCI-P3 98 %,
 • Synkronointi: G-Sync-yhteensopiva
 • Liitännät: DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1, 2 x HDMI 2.0, 4 x USB 3.2, USB-B /PC, kuuloke, optinen digitaalinen ulos
 • Mitat/paino (jalustan kanssa): 93,2 x 61,1 cm x 25,5 cm/14,8 kg
 • Verkkosivusto: rog.asus.com
Hinta: 1700Pr. 16.11.2022

Asus ROG Swift OLED PG42UQ on suuri ja mahtava 42-tuumainen ja 16:9-formaatin OLED-näyttö. Se on valtava verrattuna muihin testaamiimme näyttöihin, kun 32-tuumaista pidetään yleisesti ottaen jo isona kokona. Valikoimiin kuuluu kuitenkin myös jopa 48-tuumainen näyttö, mikä voi olla sohvalta käsin pelaavalle oiva vaihtoehto. Pöytäkäyttöön 42 tuumaa on kuitenkin varsin muikea.

Paneeli on LG Displayn WOLED-tyyppiä, jossa W viittaa valkoiseen, white. Samantyyppistä paneelia käytetään myös OLED-televisioissa, joissa se tarjoaa erinomaista kuvanlaatua televisiosarjoihin ja elokuviin. Tämäntyyppiset televisiot ovat testeissämme tarjonneet hienoja pelikokemuksia, joten onkin jo aika kohdata samalla tekniikalla varustettu varsinainen pelinäyttö.

WOLED vs. RGB-OLED

Tekniikka toimii lyhyesti selitettynä siten, että paneelissa on valkoisia alapikseleitä, jotka jaetaan punaiseen, vihreään ja siniseen värisuotimen läpi. Neljäs valkoinen alapikseli jätetään valkoiseksi paikkaamaan värisuotimen kadottamaa kirkkautta. Kun jokainen pikseli on oma valonlähteensä, on tuloksena täydellinen musta silloin kuin sitä tarvitaan.

WOLED-tekniikka on myöskin RGB-OLEDia edullisempi. RGB-OLED-tekniikassa jokainen alapikseli on omaa väriään eikä siten tarvitse kirkkautta heikentävää värisuodinta. WOLEDissa on RGB-OLEDiin verrattuna myös heikompi värintoisto, mutta LCD-paneeleihin verrattuna sen kuvanlaatu on huikean hieno.

Asusin mallistoon kuuluu myös RGB-OLED-näyttö. ProArt-sarjan 32-tuumainen PA32DC on tarkoitettu etenkin kuvien ja videoiden käsittelyyn, ja se onkin 2,5 kertaa kalliimpi kuin tällä kertaa testaamamme 42-tuumainen pelinäyttö.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ GeirNordby
Asus ROG Swift OLED PG42UQ on parhaimpia pelinäyttöjä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kehnonlainen jalusta

Näytön jalka mahdollistaa ruudun kallistamisen hieman eteen- tai taaksepäin, mutta korkeutta ei voi säätää eikä näyttö käänny. Pystyasennonkin voi unohtaa. Jos haluaa joustavampaa käyttöä, on ostettava uusi jalusta, mutta valitettavasti kiinnitysruuvit on sijoitettu liian leveälle tavallista VESA 300 x 300 -jalustaa ajatellen. Tämä kannattaa huomioida, jos jalustan vaihtamisesta haaveilee.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ camera mount
Näytön yläreunassa on kiinnike webkameralle. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hankala USB-hubi

Näyttöä voi käyttää USB-hubina, sillä siinä on neljä USB 3.2 -liitäntää. On mukavaa, kun liitäntäpaikkoja on paljon, mutta tässä tapauksessa niitä on hyvin vaikea käyttää. Kolme porttia sijaitsee näytön takana ja yksi ruudun alareunassa. Koska näyttöä ei voi nostaa, on siihenkin hankala päästä käsiksi.

Logon alla oleva valikkosäädin ei sekään juuri ilahduta, mutta onneksi näytön mukana tulee kaukosäädin.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ connections 2
Takana oleviin USB-liitäntöihin on hankala päästä käsiksi. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Välkkymätöntä kuvaa

Virkistystaajuuden saa ylikellotettua 138 Hz:iin, ellei sitten vain helposti valitse 120 Hz näytönohjaimelta. Nopeampiakin pelinäyttöjä toki on, mutta kokemuksemme mukaan tämä riittää mainiosti sulavaan liikkeidentoistoon.

Näytön G-Sync-tuki varmistaa välkkymättömän kuvan vaihtelevilla virkistystaajuuksilla. Myös HDR-tuki löytyy. OLEDin kirkkaus on LCD:hen verrattuna rajallinen, mutta PG42UQ:n 450 nitiä on samaa luokkaa useimpien näyttöjen kanssa. Asusin mukaan enimmäiskirkkaus voi pienellä alalla ja HDR-sisältöjen kanssa nousta 900 nitiin.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ mount
Jalusta näyttää hyvältä mutta ei ole järin monipuolinen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Huikeaa pelaamista

Näytön 120-138 Hz:n virkistystaajuus riitää hyvin Halo Infiniten räiskintään ja Forza Horizon 5:n hurjasteluun.

Värit ovat sRGB-asetuksella esimerkilliset ja ne onkin kalibroitu valmiiksi tehtaalla pelinäytölle harvinaisen tarkoiksi (Delta E 1,43 väreissä ja 2,23 harmaa-asteikolla). Tästä näkökulmasta näyttö sopisi myös kuvankäsittelyyn.

Kuva näyttää upealta ja musta on täydellistä! Värit, kontrasti ja kaikki on kohdallaan. Mattapinta kestää paremmin pölyä ja tahroja eikä heijastele niin paljon kuin kiiltäväpintainen näyttö.

ROG Swift OLED PG42UQ bottom
Kuva: Asus

PG42UQ ei olisi ensimmäinen valintamme toimistotyöhön, sillä WOLEDin pikselirakenteen vuoksi tekstit eivät toistu aivan terävinä, ja miinuspuolella on myös kirkkauden himmeneminen staattisilla taustoilla. Silloin pitää vaihtaa toiseen sisältöön ja takaisin, mikä ei ole kovin ihanteellista.

Näyttö käyttäytyy paremmin, jos valitsee valikosta uniform brightness -asetuksen. Silloin kirkkaus pysyy samana, kun vaihtelee erikokoisten valkoisten ikkunoiden välillä, mutta myös koko alan kirkkaus tippuu noin 100 nitiin. Ei kovin kätevää pelatessa, mutta miellyttävämpää silmille lukiessa ja kirjoittaessa – ja ihan suositeltavaa maratonpelisessioidenkin aikana.

ROG Swift OLED gaming monitor 2
Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Asus ROG Swift OLED PG42UQ on OLED-näyttö, joka tarjoaa täydellisen mustan, loistavat värit ja sulavasti toistuvat liikkeet tehden siitä poikkeuksellisen hyvän pelinäytön. 42 tuumaa tuntuu sitä paitsi täydelliseltä näytön koolta, kun pelaa pöydän ääressä. Näytön lähellä istuessa se täyttää lähes koko näkökentän ilman, että tarvitsee käännellä päätä nähdäkseen, mitä reunoilla tapahtuu.

Puutteitakin on, esimerkiksi tekstin epätarkkuus LCD-näyttöihin verrattuna. Kirkkaus himmenee, kun kirjoittaa tai lukee staattisella valkoisella pohjalla, mikä ei tekstityössä ole kovin ihanteellista. Värit ovat kuitenkin riittävän tarkat myös kuvankäsittelyyn.

Mutta peleille tämä näyttö on tehty ja niiden kanssa se on parhaimmillaan – tämä on paras testaamamme pelinäyttö!

ROG Swift OLED PG42UQ Front
Kuva: Asus

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Kaikkien aikojen paras Surface Microsoftin hienostunut tabletiksi muotoiltu PC kulkee kevyesti mukana ja tarjoaa hyvää nopeutta kohtalaiseen hintaan.
Ensimmäiset GeForce RTX 4000 -kannettavat pian kaupoissa Medionin pelimerkki Erazer tuo kauppoihin ennennäkemättömän tehokkaita kannettavia.
LG:n tv taipuu kaarevaksi pelinäytöksi LG:n uusi OLED-televisio on räätälöity pelaamiseen, ja ilmettä voi vaihtaa kaarevasta suoraksi napinpainalluksella. Hinta kylläkin on suolainen!
Leveitä näyttöjä kohtuuhintaan Philipsin edullisilla 40-tuumaisilla näytöillä mahtuu hyvin pitämään auki useita ohjelmia rinnakkain.
Leuat loksauttava pelinäyttö Asusin suuri ja mattapintainen OLED-paneeli tarjoaa täydellistä mustaa ja parhaan näkemämme pelikokemuksen.