TESTISSÄ: 5 kuuloketta toimistolle – parempaa ääntä, vähemmän hälyä

Kuule ja tule kuulluksi töissä

Etätyösuositus päätyy helmikuun lopussa, joten paluu toimistoille häämöttää! Monelle se tarkoittaa samalla paluuta hälyisään avokonttoriin, joten laadukkaat vastamelukuulokkeet ovat töissä yhä paikallaan.

forfatter
Julkaistu 09.02.2022 - 14:00

Tämä kuulokevertailu on alun perin julkaistu 23.5.2021, mutta julkaisemme sen päivitettynä nyt uudelleen toimistolle paluun kunniaksi!

Kaikki eivät saaneet hankittua kunnollista kuulokemikrofonia koko etätyösuosituksen aikana, mutta niiden merkitys työnteon sujumiselle ei katoa mihinkään, vaikka toimistolle pian palaisikin. Vaikka kollegoita on tietysti kiva tavata kasvokkain pitkän ajan jälkeen, on heidät hyvä saada välillä myös hiljennettyä – etenkin jos työskentelee avokonttorissa!

Omaa keskittymistä voi varjella parhaiten kunnollisilla kuulokkeilla, joissa on laadukas mikrofoni puheluita ja Teams-kokouksia varten. Äänenlaadun pitää olla hyvä sekä kuulijan että puhujan kannalta! Ja jos on kuten me ja tykkää kuunnella musiikkia työskennellessään, täytyy kuulokkeiden sopia myös siihen. Siitä ei oikein tule mitään, että vaihtelee kuulokkeita kesken työpäivän milloin mitäkin tarkoitusta varten.

Itse istuin kotikonttorilla vaikka kuinka pitkään suosikkini, Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet päässäni, sittemmin niiden korvaajaa XM4-mallia käyttäen. Pikku hiljaa kävi kuitenkin selväksi, että tällaiset musiikinkuuntelukuulokkeet sopivat vain hätäratkaisuksi töihin, kun haluaa oikeasti muiden kuulevan, mitä itse sanoo kokouksissa. Työskennellessä on ehdottomasti oltava kuulokkeet, jotka on valmistanut joku puheluiden äänenlaadusta ymmärtävä. Mikrofoni saisi mieluiten tulla suun eteen, jotta puhe varmasti toistuu mahdollisimman selkeästi.

Toki työskennellessä voi käyttää myös pelikuulokkeita, sillä niissäkin on mikrofonivarsi, mutta usein pelikuulokkeet ovat aika isoja ja kömpelöitä työkäytössä. Eivätkä vilkkuvat RGB-valot ehkä istu toimistoympäristöön yhtä hyvin kuin kotikonttorin yksinäisyyteen.

Miksi valita toimistokuulokkeet?

Kotitoimistolle ja toimistolle kannattaa valita työskentelyyn tarkoitettu kuulokemalli. Oma työni on puhua ihmisille niin kasvotusten kuin etänäkin, mutta haluan myös kuunnella musiikkia. Niinpä kaipaan kuulokkeita, joiden puheluiden laatu on hyvä, istuvuus mukava ja musiikin äänenlaatu kohdillaan. Luulen, että samat tarpeet on monella muullakin konttorirotalla.

Jos taas joskus vie työnsä kahvilaan, työskentelee perinteisellä toimistolla tai tekee työmatkoja, on hyödyllistä käyttää kuulokkeita, joissa on aktiivinen vastamelu.

Creative Sound Blaster JAM V2 lifestyle(2)
Etätöissä tarvitaan kunnon kuulokkeet. Kuva: Creative

Langatonta vai ei?

Toimistokäyttöön on tarjolla kuulokkeita johdolla tai ilman. Meistä langattomuus on toki aina hyvästä, jotta voi vaikkapa hakea lisää kahvia kesken etäpalaverin kuulokkeita riisumatta. Otimme tähän testiin kuitenkin myös yhden langallisen version (Jabra Evolve2 30).

Toimistokäytössä on myös kätevää, jos kuulokkeissa on USB-vastaanotin, sillä esiohjelmoituna sen voi silloin vain yhdistää PC:hen tai Maciin ja aloittaa kuulokkeiden käytön. Bluetoothiakin voi tietysti käyttää, mutta etenkin Windowsin kanssa se voi olla vaivalloista, ja kukapa haluaa aloittaa aamunsa yhdistelemällä eri laitteita ja ottamalla sen riskin, että sinä oletkin se tyyppi aamupalaverissa, jolla ei ääni toimi.

Viisi kuuloketta testissä

Tässä ryhmätestissä kokeilemme erihintaisia toimistokäyttöön sopivia kuulokkeita. Mikä on paras puheluiden äänen suhteen, entä miten kuulokkeet suoriutuvat erilaisista musiikkityyleistä? Osassa testikuulokkeista on vastamelu ja toisissa ei.

Testin edullisin malli on noin 50 euron hintainen Creative Sound Blaster JAM V2, joka on tavallinen Bluetooth-kuuloke ilman USB-vastaanotinta tai vastamelua, ja kyseessä on myös testin ainoa malli, jossa ei ole mikrofonivartta.

Jabra Evolve 30 on testin ainoa langallinen kuuloke, eikä siinäkään ole vastamelua. Mikrofonivarsi kuitenkin löytyy.

Logitech Zone Wireless tarjoaa langattomuutta, USB-vastaanottimen sekä vastamelun. Sitä kallimmpi EPOS Sennheiser ADAPT 560 lupaa näiden lisäksi myös erityisen hyvää äänenlaatua sekä puheelle että musiikkia. Testin kallein malli on 400 euron hintainen Jabra Evolve2 85, joka on suljettu vastamelukuuloke ja testin ainoa over-ear-malli.

Muistilista kotitoimiston kuulokkeita harkitsevalle – mieti näitä:

  • Istuvatko kuulokkeet hyvin?
  • Onko puheluiden laatu hyvä?
  • Miltä musiikki kuulostaa?
  • Jos kyseessä on langaton malli, kestääkö akku koko työpäivän?
  • Kuinka nopeasti kuulokkeet latautuvat?
  • Ovatko kuulokkeet helppokäyttöiset? Puheluun vastaamisen pitäisi onnistua yhdellä napinpainalluksella.
  • Tarvitsetko aktiivista vastamelua?

Jabra Evolve2 30

Hyvät kuulokkeet halvalla

Jos johdon kanssa eläminen ei haittaa, on Jabra Evolve2 30 erittäin hyvä vaihtoehto. Muista vain valita stereoversio!

Kirkas ääni puheluissa mikrofonin ansiosta. Musiikin äänenlaatu on ok ja istuvuus miellyttävä.
Ei ole langaton. Ei vastamelua. Musiikista puuttuu energiaa ja erottelevuutta.

Creative Sound Blaster JAM V2

Vältä tätä

Jos pomosi hankkii sinulle nämä kuulokkeet, on aika hankkia uusi pomo.

Halpa ja langaton.
Huono ääni sekä puheluihin että musiikin kuunteluun. Keskinkertainen istuvuus, ei eristä ääntä lainkaan ja tuntuu heikkolaatuiselta.

Logitech Zone Wireless

Aktiivista vastamelua hälyiseen toimistoon

Logitech Zone Wireless -kuulokkeilla on paljon muutakin tarjottavaa kuin vastamelu – äänenlaatu vain saisi olla parempi.

Vastamelu on loistava toimistoympäristössä. Istuvuus on hyvä ja kuulokkeet voi ladata langattomasti.
Puheluiden laatu ei ole kehuttava. Musiikin kuuntelussa äänestä puuttuu ilmavuutta.

Jabra Evolve2 85

Luokkansa parhaimmistoa

Jabra Evolve2 85 on suurin testaamamme toimistokuulokemalli, ja suurimmaksi osaksi myös paras. Aivan kaikki ei kuitenkaan vakuuta.

Erinomainen äänenlaatu musiikissa. Vastamelu on luokkansa huippua. Mukava istuvuus ja helppo käyttää.
Puheluiden äänenlaatu saisi olla parempi.

EPOS Sennheiser ADAPT 560

Tältä sen pitää kuulostaa!

EPOS Sennheiser ADAPT 560 on ehkäpä paras kuulokemalli kotitoimistoon.

Loistava äänenlaatu puheluissa ja hyvä musiikissa. Vastamelu. Miellyttävä istuvuus ja todella laadukkaan oloinen rakenne. Pitkä akunkesto.
On-ear-malli puristaa aina enemmän kuin over-ear-kuuloke. Sidetone-toiminto puuttuu.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.