Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 kahvimyllyä

Mylly joka kylään (ja keittiöön)

Viidellä kahvimyllyllä on ollut kuukausi aikaa todistaa, mihin ne pystyvät. Hommaan kuuluu nimittäin muutakin kuin pelkkä kahvipapujen jauhaminen.

Julkaistu 03.06.2024 - 19:00
5 kahvimyllyä
Natasja Broström

Tämän testin tuotteet

Sängystä ylös ja keittiöön. Yksi klikkaus ja päivän tärkein tehtävä on käynnissä: kahvin jauhaminen. Kaikki, jotka ovat kuten minä eli heräävät oikeasti vasta kahvikupillisen jälkeen, tietävät, miten tärkeästä asiasta on kyse.

Kahviharrastajat jahtaavat parasta makua seuraamalla veden lämpötilaa ja kahvipapujen rasvapitoisuutta. Tapoja kahvin valmistukseen onkin sitten monia: osa vannoo espressokannun nimiin, toiset ovat pressopannun leirissä.

wilfa aroma resultat
Jokainen testimylly sai 6 grammaa papuja jauhettavakseen kolmella jauhatuskarkeudella. Lopputulos vaihteli myllystä riippuen. Kuva: Natasja Broström

Kahvissa on kyse paahtamisesta ja sen tunnistamisesta, millainen keittotapa on millekin pavulle paras. Papujen alkuperä ja paahtaminen vaikuttavat merkittävästi kahvin makuun.

Mainos

Kahvimaailmassa on tunnistettu yli 800 makua ja arominkantajaa. Ehkä tätä ei tule ajatelleeksi aamupöhnässä ja kahvihammasta kolottaessa, mutta aromikantajien määrä kertoo kahvin monipuolisuudesta. Ja siksi hyvä mylly on tärkeä.

Papujen valinta testiä varten

Kahvia tuotetaan 80 maassa. Pääosin Arabica-pavuistaan tunnettu Brasilia vastaa 35 prosentista maailmalla tuotetusta kahvista. Arabican makua hallitsevat pähkinäiset ja suklaiset aromit.

Vertailun myllyt testattiin käyttäen saman pussin papuja, Melitta Barista Perfection. Testipapu on 100-prosenttista Arabicaa Brasiliasta, ja Melitta kuvaa sen makua pähkinäiseksi ja intensiiviseksi. Pavut ovat kotoisin Sul de Minasin alueelta, jossa ne kasvavat 500–1 200 metrin korkeudessa.

Testin tarkoitus ei kuitenkaan ole arvioida, ovatko Melittan brasilialaiset pavut hyviä, vaan selvittää, toimivatko myllyt toivotusti. Ja siksi kaikissa on käytetty samaa papua.

Testistä

Vertaamme tässä testissä viitta sähköistä kahvimyllyä. Kaikissa on teräsmylly, papusäiliö sekä mahdollisuus säätää esimerkiksi jauhatuskarkeutta ja aikaa.

 

testdeltagere gruppebillede
Testin myllyt ovat muotoilultaan ja kooltaan varsin erilaisia. Niinpä niiden käyttökin on erilaista. Kuva: Natasja Broström

Myllyt tarjoavat erilaisia jauhatusvaihtoehtoja hienosta espressojauheesta erittäin karkeaan, liotettavaan cowboy-kahviin (steep coffee). Yksi myllyistä sopii käytettäväksi espressokoneen suodatinkahvan kanssa.

Jotta eri myllyt saatiin testissä samalle viivalle, käytin kaikkia viittä myllyä kuukauden ajan samalla suodatinjauhatuksella (pour-over). Valitsin jauhatustyypin siksi, että tunnen sen parhaiten.

Testipapuja ei ole erityisesti suunniteltu suodatinkahviksi, jossa kuumaa vettä uutetaan hitaasti jauhetun kahvin päälle. Melittan mukaan espresso sopisi näille pavuille parhaiten.

Mutta kuten todettua, testin tarkoitus onkin testata jauhatuksen laatua ja yhdenmukaisuutta. Suodatinjauhatuksen lisäksi kokeilin jokaisesta myllystä myös karkeaa, mediumia ja hienoa jauhatusta.

Kaikki myllyt testattiin samalla 6 gramman papumäärällä. Sen verran omaan metalliseen mittaani mahtuu. Lopputulosta arvioitiin leikkuulaudalla.

Rakenne ja suorituskyky

Myllyn on oltava käyttäjäystävällinen ja muotoilultaan harkittu. Testitulokset vaihtelivat suuresti: suurin osa suoriutui omalla tavallaan hyvin, mutta yksi oli täysi pettymys.

Wilfa uniform lukket kvaernvaerk
Kahvimylly on puhdistettava aika ajoin. Osa testin myllyistä oli helppo huoltaa, mutta osa levitteli muruja ympäriinsä. Kuva: Natasja Broström

Myllyjen jauhatuksesta otettiin myös aikaa. Nopeus ei välttämättä ole laadun merkki, mutta ehkä tärkeä tekijä joka-aamuista rutiinia miettiessä. Kaikki eivät halua odottaa jauhatuksen valmistumista yli 60 sekuntia.

Lue myös: 5 älykästä keittiönkonetta – Airfryerista jäätelökoneeseen

Tämän testin tuotteet

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Papuhävikkiä

Amerikkalainen Baratza on äänekäs ja hankalasti muotoiltu mylly.

Tehokas harja terien puhdistukseen. Yksinkertainen design. Antistaattinen jauheastia.
Erittäin äänekäs, tärisee. Kokonaisia papuja lennähtelee ulos. Säiliön tyhjennys vaatii laitteen kallistamista kyljelleen esimerkiksi puhdistusta varten.
Lue koko testi

Melitta Calibra MEL22156

Valinnanvaraa ilman hienouksia

Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.

Yksinkertainen ja nopea ottaa käyttöön. Jauheen määrän voi valita kupeittain, painon mukaan tai manuaalisesti.
Muovinen ulkonäkö. Kahvijauhe jää astiaan kiinni. Asetusnuoli ei kohdistu oikein.
Lue koko testi

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Tyylikäs ja laadukas kahvimylly

Sagen monipuolinen kahvimylly on nelikiloinen järkäle, joka on täynnä mainioita rakenteellisia ratkaisuja – joista useimmat toimivat loistavasti.

Nopea. Fiksu muotoilu. Kuppimitta säiliössä. Ilmatiivis kansi papusäiliölle ja terien hienosäätö.
Ei mittausta grammoissa, on kokeiltava tai arvattava, paljonko kahvia mene kuppia kohden. Pyöreä säiliö murustelee.
Lue koko testi

Wilfa Aroma CGWS-130B

Melkein huipputulokset

Wilfa Svart Aroma jauhaa täydellisesti, mutta tekee paljon sotkua.

Tekee testin tasalaatuisinta jauhetta. Hieman pidempi jauhatusaika, jotta terä ei kuumene ja haittaa kahvin makua.
Astiaan jää jauhetta, ja sitä myös tippuu tasoille. Johto on sivulla eikä takana.
Lue koko testi

Wilfa Uniform WSFBS-200B

Itsenäinen mylly

Wilfan kahvimyllyjen huippua edustava Uniform WSFBS-200B ottaa ohjaimet eikä jätä juuri tilaa käyttäjän toiveille.

Yksinkertainen ja toimiva sovellus. Tasalaatuinen jauhatus. Automaattinen pysäytys. Antistaattinen metalliastia.
Kahvin vahvuutta ei voi valita kupeittain tai jauhaa tiettyä määrää kuppeja kerrallaan.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top