Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Melitta Calibra MEL22156

Valinnanvaraa ilman hienouksia

Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.

Julkaistu 03.06.2024 - 19:00
Melitta Calibra MEL22156
Natasja Broström

Meillä jokaisella on omat pikkumaisuutemme kahvin suhteen. Itse olen naurettavan tarkka siitä, että kahvimyllyssä on riittävän paljon valinnanvaraa. Ja siksi rakastuinkin Melitta Calibra MEL22156 -myllyyn.

Myllyssä on selkeä lednäyttö, jonka kokoa ei ole kerrottu. Näytön alla on viisi nappia, joilla valitaan esimerkiksi, kuinka paljon kahvia haluaa kupillista kohden jauhaa. Yhdestä napista myllyn sisäänrakennetun vaa’an saa pois päältä, ja toisesta jauhatuksen käynnistettyä ja sammutettua. Itse tykkään siitä, että Melitta antaa käyttäjällä näin paljon valinnanvaraa.

Melitta kopvalg
Melitta Calibra on vertailun ainoa mylly, jolla jauhatuksen voi säätää kuppia kohden. Kuva: Natasja Broström

Calibra MEL22156 on helppo ottaa käyttöön. Papusäiliö kiinnitetään myllyyn ja täytetään pavuilla. Säiliöön mahtuu 375 g kokonaisia papuja. Jauheastia laitetaan vaa’an päälle, jonka jälkeen myllyn voi käynnistää.

Mainos

Jauhatuksen säätö

Melitta Calibralla jauhatusta voi säätää 39-portaisella asteikolla. Karkeus valitaan kääntämällä papusäiliön alaosaa, jossa vaaka näyttää valitun asetuksen. Kahva ei ole kovin käytännöllinen, sillä yhdellä kädellä sitä on vaikea käyttää.

Myllyn edessä oleva pieni valkoinen nuoli ei, ärsyttävää kyllä, kohdistu vaa’an kanssa. Tämä ei ehkä vaikuta lopputulokseen, mutta tekee Calibrasta vähän halvan oloisen.

Melitta indhold
Melitta Calibra ei ehkä ole monipuolisesti varusteltu, mutta peruskäyttöön se tarjoaa kaiken tarvittavan. Kuva: Natasja Broström

Vaaka on varustettu asteikon numeroilla ja kolmella symbolilla: suodatinkahva (hienoin jauhatus), suodatinpaperi (medium) ja pressopannu (karkea jauhatus). Lisäksi karkea ja hieno on merkattu sanoilla coarse ja fine.

Melitta suosittelee käyttämään hienoa jauhatusta (asetukset 1-5) espressolle, mediumia (6-26) pour over -kahville, suodatinkahville ja kylmäuutetulle kahville. Pressopannuun pannaan karkeaa kahvia (27–39).

Kokeilin kolmea eri jauhatusta samalla papumäärällä (6 g) ja kellotin jauhatuksen seuraavasti: hienojauhatus (1-asetus) kesti 5,4 sekuntia. Medium (21) vei 3,7 sekuntia ja karkea (39) 2,45 sekuntia.

Melitta malingsresultat
Kaikilla kolmella jauhatuskarkeudella sai tasalaatuiset tulokset. Kuva: Natasja Broström

Melitta Calibra on näin ollen vertailun nopein mylly. Nopeus ja laatu eivät kulje käsi kädessä, mutta jos ei jaksa odotella kahvin jauhautumista kovin pitkään, ovat nämä numerot arvokkaita.

Kolme jauhatustapaa

Melitta Calibralla voi vallita haluamansa kahvin määrän. Se aloitetaan käyttämällä näytön alla olevia nappeja. Calibrassa on kolme perusasetusta. Myllyn sisäänrakennettua vaakaa käyttäen saa jauhettua halutun grammamäärän.

Jotta jauheastian paino ei sotke tulosta, vaaka pitää ensin taarata. Tyhjä astia laitetaan vaa’alle ja painetaan Tare-nappia. Kun näytöltä häviää T-symboli, on vaaka taarattu.

Määrä 3 ja 100 gramman väliltä valitaan plus- ja miinusnapeista painamalla.

Melitta beholder
Melitta Calibra jauhaa 18 g papuja hienosti. Ikävä kyllä iso osa kahvista jää säiliöön. Kuva: Natasja Broström

Kahvin voi jauhaa myös kupeittain. Kun painan Select-nappia, saan näkyviin kahvikuppisymbolin. Sen jälkeen valitsen haluamani määrän kupillisia, joita varten haluan jauhaa kahvin. Yleensä kolme kuppia riittää saamaan minut aamuisin käyntiin.

Valitsen määrän painamalla pitkään Select-nappia. Minimimäärä kuppia kohden on 5 g ja enimmäismäärä 9 g. Valittu vahvuus näkyy kuppisymbolin vieressä, ja mylly muistaa valinnan, vaikka tulisi sähkökatko.

Viimeinen vaihtoehto on vapaa jauhatus. Melitta suosittelee tätä vaihtoehtoa suodatinkahvaan. Taas painetaan pitkään Select-nappia, kunnes näkyy suodatinkahvan symboli ja ”sec”. Suodatinkahva ei kuulu pakkaukseen, vaan sellaisen on löydyttävä kotoa.

Jauheastia otetaan pois ja laitetaan espressosuodatin tilalle. Painetaan on/off-nappia, jolloin mylly käynnistyy. Se sammuu, kun nappia painaa uudelleen. Enimmäisjauhatusaika on 50 sekuntia, ja ajastinta voi seurata näytöltä.

Peruskäytön edut ja haitat

Kuten mainittua, on Melitta Calibra helppo ottaa käyttöön ja käyttää. Meni vain pari minuuttia, kun jo jauhoin kahvia suodatinkeittimeeni. Käytön aikana myllystä lähtee kovempi ääni kuin testin muista myllyistä, mutta toisaalta jauhamiseen kuluu vähemmän aikaa kuin muilla.

Arvostan sitä, että kahvin vahvuuden voi valita veden (ml) ja kahvin (g) suhteen. Ennen tätä testiä ennen tajunnutkaan olevani kahvinössö. Minulta jää vähän Melittan suosittelemasta 5 gramman vähimmäismäärästä kuppia kohden käyttämättä.

Käyttämäni medium-jauhatus (21-26) oli täydellistä. Pavut jauhautuivat tasaisesti ja vesi valui helposti suodatinpaperin läpi.

Melitta maling
Melitta Calibra on vertailun tasaisimpia jauhajia pour over -jauhatuksessa. Kuva: Natasja Broström

Kokeilin myös karkeinta (39) ja hienointa (1) jauhatusta ja arvioin niiden laatua leikkuulaudalla. Molemmat jauhatukset olivat tasalaatuisia.

Päivittäisessä käytössä on kuitenkin hankalaa, että karkeus on säädettävä kahta kättä käyttäen. Papusäiliö ja jauheastia ovat muovisia ja halvan kiiltävän näköisiä. Makuasia, mutta silti.

Melitta kvaernvaerk
Myllyn mekanismi estää papuja paakkuuntumasta tai putoamasta laitteen sisään. Kuva: Natasja Broström

Astia sähköistyy helposti, joten kahvijauhetta on vaikea saada sieltä pois. Rei’itetyn kannen ansiosta kahvijauhe ei kuitenkaan lentele ympäriinsä, vaan pysyy säiliössä, kunnes kaadan sen suodattimeen. Olisi kuitenkin mukava saada kaikki kahvi astiasta suodattimeen.

Yhteenveto

Melitta Calibra MEL22156 ei ole baristojen työkalu, vaan uskollinen keittiökone, joka sopii meille, jotka haluamme vain helpon kahvimyllyn, jonka asetuksista ja punnituksista ei tarvitse aamusilmin välittää.

Calibra on testin nopein mylly. Jauhatuksen annostelu kupeittain on kätevä ominaisuus. Näyttö ja napit ovat selkeitä ja toimivia.

Melitta fritgjort kvaernvaerk
Myllyn sisukset puretaan mukana tulevan työkalun avulla, joten sormia ei tarvitse työntää terän lähelle. Kuva: Natasja Broström

Melittan mylly ei ole mikään designhelmi, mutta se toimii kuten pitääkin. Jos haluaa aitoa barista-tyyliä edustavan kaunottaren, ei kannata valita Calibraa. Jos vähempikin riittää, on Melittan mylly oiva vaihtoehto etenkin pressopannua ja suodatinkahvia harrastaville.

Karakter
Melitta Calibra MEL22156
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Yksinkertainen ja nopea ottaa käyttöön. Jauheen määrän voi valita kupeittain, painon mukaan tai manuaalisesti. Muovinen ulkonäkö. Kahvijauhe jää astiaan kiinni. Asetusnuoli ei kohdistu oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verenpainetiedot puhelimeen

Väriä julkisivuun

Pikasiivousta varsi-imurilla

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Ääni & Kuva
Scroll to Top