Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Papuhävikkiä

Amerikkalainen Baratza on äänekäs ja hankalasti muotoiltu mylly.

Julkaistu 03.06.2024 - 19:00
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Natasja Broström

Baratza tuo nimenä mieleen herkullisen italialaisen kahvin, mutta merkki on amerikkalainen, tarkemmin sanottuna kotoisin Seattlesta. Kahviharrastajat tuntevat kaupungin Starbucksin synnyinkotina, joten seattlelainen myllyvalmistaja vaikuttaa lupaavalta – selvästihän kaupungissa ymmärretään kahvin päälle?

Ensivaikutelma Baratza Encoresta on hyvä. 3,1-kiloinen mylly seisoo jämäkästi tasolla. Eikä myllyä ole tarkoitettu vain espressolle, vaan Baratza jauhaa monenlaisille kahveille tarkoitettuja papuja.

Baratza Encore miljoe
Testin pienin mylly on mukava tuttavuus, kunhan asetusten säätelyn unohtaa. Kuva: Witt/Baratza

Kun puran myllyä pakkauksestaan, huomaan heti sen rakenteen heikkoudet. 300 gramman vetoinen papusäiliö pitäisi nimittäin asettaa myllyn päälle kumikauluksen kanssa.

Mainos

Parin yrityksen jälkeen onnistuin saamaan sen paikalleen, mutta helppoa se ei ollut. Kumi irtoilee helposti myllyn sisäpuolella olevasta muovirinkulasta, etenkin kun yritän kääntää papusäiliön pohjaa valitakseni jauhatusasteen.

On/off-valitsimena toimii säätörengas, joka pitää kiinnittää paikoilleen itse. Se sujuu onneksi helposti. Valitettavasti rengasta on myös helppo kääntää liian pitkälle, joten sen takana oleva mekaniikka voi hajota ajan kuluessa.

Baratza miljoe
Baratza Encore on melko pieni ja kompakti mylly, joka ei vie keittiön tasolta liiaksi tilaa. Kuva: Witt/Baratza

Etupuolelta löytyy Pulse Button -niminen nappi. Kun sitä painaa, jauhatus alkaa tai pysähtyy sekunneissa. Se toimii ikään kuin halutun jauhatusmäärän hienosäätönä.

Kun Baratza Encore on valmiina ensimmäiseen koetukseensa, kaadan säiliöön kolme mitallista papuja (18 g) ja valitsen jauhatusasteeksi 15. Käyttöoppaassa tätä kutsutaan nimellä ”Hario V60”, joka viittaa japanilaiseen kapeanokkaiseen kannuun ja sen irtosuodattimeen. Kahvista ei tule ihan samanlaista omalla tavallani, sillä itse käytän tavallista kahvinkeitintä. Valinta on kuitenkin lähinnä pour over -jauhatusta.

Sitten käännän säätimen On-asentoon ja odotan innolla lopputulosta.

Määrä ja papusäiliö

On tärkeää pitää myllyä silmällä, kun haluttu määrä papuja on valunut papusäiliöön. Se oli vaikeaa, sillä kolme mitallista kahvia pomppi teriin osuessaan ylös alas. Ilmiö tunnetaankin osuvalla nimellä: popcorning.

Myllyn ja hyppivien papujen muodostama ääni ei ollut miellyttävä, vaan ikävän hakkaava ja hiomakonemainen. 45 sekunnin jälkeen olin aivan varma, että kaikki pavut ovat jauhattuneet. Lopputulos oli ihan hyvä, ja kahvinkeittimeni valutti veden mukavasti kahvinporojen läpi.

Baratza filter
Baratza Encore jauhoi tasalaatuista kahvia pour over -jauhatuksella. Kuva: Natasja Broström

Seuraavalla kerralla kaadoin säiliöön enemmän papuja. Päällimmäisten papujen paino esti pohjalla olevia pomppimasta kuin popcornit. Mutta nyt minun oli tarkkailtava jauhetun kahvin määrää ja arvioitava, milloin sitä oli tarpeeksi. Ei ihan helppo tehtävä, sillä säiliö on tummennettua muovia, joka suojaa kahvipapuja auringonvalolta.

Jauhatusasteet

Baratza Encore tarjoaa 40 tasoa jauhatukseen. Mylly tekee kaikkea hienosta espressojauheesta karkeampaan pressojauhatukseen. Kätevää, jos haluaa jauhaa erilaisia kahveja eikä halua hankkia eri myllyjä eri kahvityypeille.

Lue myös: 3 sähköhammasharjaa – Älykkäämpää ja tehokkaampaa hammaspesua

Kellotin Baratza Encorella kestävän lähes 13 sekuntia yhden annoksen (6 g) jauhatukseen hienoimmalla 1-asetuksella. Asetuksella 15 saman määrän jauhaminen kesti 16 sekuntia. Karkeimmalla 40-asetuksella aikaa meni 13,45 sekuntia.

Baratza maling kiks
Myllyn sisään eksynyt papu aiheutti meteliä ja teki jauhatuksesta epätasaista. Kuva: Natasja Broström

Mainitut ajat ovat viitteellisiä, sillä papujen hyppimisen vuoksi oli jauhatuksen valmistumisesta vaikea olla varma. Baratzan mukaan 10-asetuksella mylly jauhaa 1,3 g sekunnissa ja 30-asetuksella 2,2 grammaa. Vaikea verrata näitä lukuja ihan yksi yhteen, mutta suuntaa antavan arvion siitä kuitenkin saa.

Käyttöoppaassa on ehdotuksia jauhatuksille kahvilaatujen mukaan. Espressolle sopii 8, kun taas pressokeittimeen karkeat jauhatukset (yli 28). Jauhatus valitaan papusäiliötä kääntämällä, jolloin kumitiiviste hyppää helposti pois paikoiltaan. Papusäiliö tosiaan irtosi sen seurauksena ja pavut lentelivät ympäri keittiötä.

Kun sain tiivisteen takaisin, alkoi kahvimylly kuulostaa pikemminkin jätemyllyltä. Jokin oli selvästi irti tai muuten oudosti. Purin koko laitteen palasiksi ja löysin myllyn sisältä yhden eksyneen kahvipavun.

Baratza maling succes
Puhdistuksen jälkeen Baratza Encore oli vähemmän äänekäs ja kolmen testijauhatuksen lopputulokset huomattavasti paremmat. Kuva: Natasja Broström

Harjasta ei ollut juuri apua pavun metsästyksessä, vaan sain harjalla tökittyä pavun vain syvemmälle myllyn uumeniin.

Puhdistus ja huolto

Jotta myllyyn ja teriin pääsee käsiksi, on papusäiliön oltava tyhjä. Muuten pavut tippuvat säiliön pohjasta. Sen virheen tekee vain kerran… Muissa testin myllyissä pavut pysyvät paikoillaan, kun säiliön irrottaa.

Baratza kvaern fri
Jotta myllyn sisäosiin pääsee käsiksi, pitää Baratza Encoren papusäiliön olla täysin tyhjä. Kuva: Natasja Broström

Baratzan mylly on terästä. Harjasta ei juuri ole hyötyä kahvijauheen putsaamisessa, ellei myllyä irrota terästä. Sen putsaamiseen jäykät harjakset sopivat mainiosti.

Toinen kiva yksityiskohta on jauheastia, joka on tehty antistaattisesta materiaalista. Sen saa siis hyvin kopautettua tyhjäksi, ilman että osa puruista jää astiaan pyörimään. Kulmikkaan muotoilun ansiosta siitä saa kopautettua kahvit vaikkapa suodattimen reunaa vasten. Pyöreästä astiasta jauhe varisee helpommin suodattimesta ohi.

Baratza boerste
Baratza Encoren mukana tuleva harja on jäykkäharjaksinen ja tehokas väline myllyn sisäosien puhdistukseen. Kuva: Natasja Broström

Yhteenveto

Tavalliselle kahvinkeittäjälle Baratza Encore on erinomainen valinta. Mylly toimii, kunhan jauhatuksen karkeutta ei tarvitse usein säätää. Antistaattinen jauheastia on helppo tyhjentää.

Baratzan käyttö menee monimutkaisemmaksi, jos haluaa vaihtaa paputyyppiä, puhdistaa myllyn tai säätää jauhatuskarkeutta. Papusäiliön on nimittäin oltava täysin tyhjä, ennen kuin sen voi irrottaa. Sen saa täysin tyhjäksi vain kumoamalla koko myllyn kyljelleen, ja laite painaa kuitenkin yli kolme kiloa.

Baratza kvaernvaerk
Karanneet pavut pääsevät helposti myllyn sisuksiin. Kuva: Natasja Broström

Myllyn kumitiiviste ei pysy paikoillaan, kun jauhatusta yrittää vaihtaa. Yhtäkkiä seisoin keittiössä papusäiliö kädessäni papujen lennellessä ympäriinsä.

Lisäksi pavut saattavat eksyä myllyn sisuksiin. Viikon testin jälkeen käänsin myllyn ylösalaisin ja ravistin kunnolla. Laitteen uumenista tippui yhteensä 13 kokonaista papua ja viisi puolikasta. Ehkä toimitukseen eksyi maanantaikappale, sillä pohjimmiltaan Baratza Encore on erinomainen mylly. Muotoilussa vain on puutteensa, mikä laskee kokonaispisteitä.

Karakter
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Tehokas harja terien puhdistukseen. Yksinkertainen design. Antistaattinen jauheastia. Erittäin äänekäs, tärisee. Kokonaisia papuja lennähtelee ulos. Säiliön tyhjennys vaatii laitteen kallistamista kyljelleen esimerkiksi puhdistusta varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top