Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Wilfa Aroma CGWS-130B

Melkein huipputulokset

Wilfa Svart Aroma jauhaa täydellisesti, mutta tekee paljon sotkua.

Julkaistu 03.06.2024 - 19:00
Wilfa Aroma CGWS-130B
Natasja Broström

Pienistä ärsytyksenaiheista tulee nopeasti suuria, jos ne olisivat helposti vältettävissä.  Norjalaisen Wilfan CGWS-130B Svart Aroma on hyvä mylly, joka kuitenkin kompastuu viime hetkellä niin kurjasti, että arvostelu tippuu erinomaisesta suositeltuun.

Wilfa Svart Aroma on nopea ottaa käyttöön. Laite ei vie paljoa tilaa tasolta, ja esimerkiksi papusäiliö on upotettu koneen päälle. Myllyn muuten siistiä ulkonäköä häiritsevät punaiset yksityiskohdat.

wilfa aroma indhold
Wilfa Svart Aroma on niukasti varusteltu malli, mutta sen jauhatus onnistuu testin parhaiten. Kuva: Natasja Broström

Sivulla on on/off-nappi ja ajastin, jossa on jauhatuksen kestolle kolme vaihtoehtoa: 10, 20 ja 30 sekuntia.

Mainos

Jauheastiassa on fiksusti kahva edessä. Ikävä kyllä pian ilmenee, että koko astia on myllyn akilleen kantapää.

Johdonpidikkeen vuoksi johdon saa vedettyä vain laitteen vasemmalta puolelta. Aika tarpeeton rajoite.

Osa ärsytyksestä haihtuu, kun alan käyttää myllyä. Wilfan CGWS-130B Svart Aroma tekee koko vertailun tasalaatuisinta jauhetta. Kaikilla kolmella kokeilemallani karkeudelle jauhe on joka kerran yhtä miellyttävää niin katsoa kuin koskeakin.

Sitäkin harmillisempaa, että ei-toivotut yksityiskohdat haittaavat kokonaisukuvaa.

Jauhatusasteen ja keston valinta

Wilfan papusäiliöön mahtuu 250 grammaa papuja. Enemmänkin voi laittaa, sillä kansi on hyvin kevyt. Sitä ei tarvitse painaa lujasti kiinni, kuten Sage Smart Grinder Pron ilmatiivistä kantta.

wilfa aroma ophaeld
Wilfa Svart Aroman johto tulee vasemmalta puolelta, joten oikea puoli on suunnattava ulospäin etupuoleksi. Kuva: Wilfa

Koska säiliö on upotettu myllyn yläosaan, on vaikea nähdä, milloin se kaipaa täydennystä. On nostettava kansi ja kurkattava sisään.

Karkeus valitaan kääntämällä säiliön yläosaa. Säiliön pystyurista saa hyvän otteen.

Kokeilin kolmea jauhatusta 6 grammalla papuja. Minun oli kuunneltava, milloin jauhatus olisi valmis, sillä ulospäin tulosta ei oikein näe. Muussa tapauksessa myllyn automaattipysäytys keskeyttää jauhamisen jossain vaiheessa, jotta mylly ei vain pyöri loputtomasti.

wilfa aroma maling
Medium-jauhatuksella kahvista tulee melkeinpä kaunista. Kuva: Natasja Broström  

Kolme karkeusastetta olivat hienoin (säiliössä lukee ”Mocca”), medium (”Filter”) ja karkea ”Steap”). Jälkimmäinen viittaa hyvin karkeaan jauheeseen, joka saa liota vedessä.

Wilfa Svart Aroma ei ole testin nopeimpia. 6 grammalla kestää 9–11 sekuntia jauhautua, kun testin nopeimmalla, Melitta Calibralla meni vain 2,45 sekuntia.

Kellotin Classic Aroman näin: Mocca (1-asetus) 10,66 sekuntia. Pour over/suodatinjauhatus (12-asetus) 9,6 sekuntia ja Steap (17-asetus) 9 sekuntia.

Ajat eivät ole tarkkoja, koska kuten todettua, laitteen muotoilun vuoksi lopputulosta ei näe, vaan sitä on kuunneltava.

Nopeus ei ole laadun synonyymi. Wilfan mukaan jauhatuksessa kestää hieman pidempään, jotteivät terät lämpene, mikä voisi vaikuttaa kahvin makuun.

Jauhatus ja murustelu

Kaadoin kaikki kolme karkeutta leikkuulaudalle lähempää tarkastelua varten. Kaikki olivat erinomaisia ja erittäin tasalaatuisia. Hienoimmassakaan jauheessa ei ollut paakkuja.

wilfa aroma svineri
Jauhetut pavut kerääntyvät säiliön reunoille ja sotkevat kannen ja tason. Kuva: Natasja Broström

Ikävä kyllä muoviastia pilaa vaikutelman. Mylly päästi osan jauheesta pöydälle, ja kun astian kannen avaa, muruja lentää ympäriinsä. Osa jauheesta taas jää astiaan, kun yritän kopistella sen suodattimeen.

Kun kaadan jauheen suodatinpaperiin, jauhe nousee reunoja pitkin ylös tai päätyy keittiön tasolle. Antistaattinen säiliö olisi tässäkin paikallaan. Wilfan Uniform-huippumallissa onkin metallinen astia.

Puhdistus ja äänitaso

Välillä myllyä on hyvä putsata. Wilfa Svart Aroman mukana ei toimiteta harjaa, joten sellainen on hankittava itse.

Puhdistus aloitetaan kääntämällä papusäiliötä vastapäivään. Säiliö pitää tyhjentää ensin, jotta pavut eivät leviä pitkin pöytää avoimesta pohjasta.

Mustaa muoviosaa käännetään, jolloin mylly lähtee irti. Parin päivän käytön jälkeen laitteen sisällä näkyy jauheen jäämiä, mutta ei kokonaisia eikä puolikkaita papuja, kuten Baratzan Encore-myllyllä.

wilfa aroma resultat
Testin tasalaatuisinta jauhetta. Kuva: Natasja Broström

Svart Aroma painaa lähes kaksi kiloa ja on vähän epäkäytännöllinen siirrellä. Vastineeksi se seisoo tasolla vakaasti.

Wilfa Svart Aroma ei ole kovin äänekäs – pystyin puhumaan puhelimessa viereisessä huoneessa myllyn ollessa käynnissä. En tosin muista puhelusta juuri mitään. Ehkä siksi, etten ollut vielä saanut aamukahviani.

Jos kaipaa hyvää aloitusta päivään, on Classic Aroma loistokumppani. Kunhan se ei vain sotkisi niin paljon.

Yhteenveto

Wilfa Svart Aroma jauhaa koko vertailun tasalaatuisimman kahvin. Vankassa myllyssä on joitakin suunnittelun kukkasia, kuten sivulla oleva johto. Joillekin tämä voi aiheuttaa haasteita sijoittelun suhteen, kun laitteen levein sivu onkin suunnattava ulospäin.

Wilfa aroma kvaernvaerk
Myllyyn ja terään pääsee käsiksi, kun kiertää säiliön irti. Kuva: Natasja Broström

Wilfa CGWS-130B työskentelee luotettavasti, seisoo jämäkästi paikoillaan eikä ole ärsyttävän äänekäs. Rakenne on kompakti ja helppo siivota. On vaikea pysyä kartalla papujen määrästä. Ärsyttävintä on jauhettu kahvi, joka jää kiinni astian kanteen, myllyn sisään, säiliöön ja keittiön tasoille.

Jos Wilfan astia olisi antistaattista materiaalia, olisi Svart Aroma saanut paljon korkeamman kokonaisarvosanan.

Karakter
Wilfa Aroma CGWS-130B
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Tekee testin tasalaatuisinta jauhetta. Hieman pidempi jauhatusaika, jotta terä ei kuumene ja haittaa kahvin makua. Astiaan jää jauhetta, ja sitä myös tippuu tasoille. Johto on sivulla eikä takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top