Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 4 yleiskonetta

Joka kodin yleiskone

Ammattilaiskeittiöissä käytetyt lämmittävät yleiskoneet solahtavat kotikeittiöönkin vaivattomasti.

Julkaistu 28.09.2023 - 16:55
4 yleiskonetta
Pernille Redder

Tämän testin tuotteet

Kokit vannovat tällaisen nimeen, eikä ihme. Se on salaisuus juoksettumattoman bearnaisekastikkeen ja täydellisen sileän marengin takana. Joillakin malleilla voi valmistaa itse jogurttia tai vaikkapa kanaa sous vide -tekniikalla.

Kun keittiötasolla nököttää tällainen, onnistuvat myös tavalliset kotiruoat – padat, yhden astian pastat ja sen sellaiset – käden käänteessä. Yhdessä testin laitteessa on jopa popcorn-ohjelma.

Lämmittävä tai kypsentävä yleiskone korvaa oikeastaan kaikki muut keittiökoneet: sitä voi käyttää patana, vaakana, tehosekoittimena ja sekoittajana. Hyvin pitkälti se toimii myös uunina. Uudenaikaisten koneiden mahdollisuus lämmittää kulhon sisältö tekee yleiskoneista mullistavia. Yleiskoneella voi nykyään tehdä kaikkea sorbetista hitaasti haudettuun pataan.

Mainos

Lapsikin sen osaa

Lämmitysmahdollisuuden vuoksi yleiskone ei vetoa enää vain ammattilaiskokkeihin. Kotiin tilattavissa ruokakasseissa kaikki raaka-aineet on valmiiksi punnittu, ja reseptit ovat niin helppoja, että lapsikin osaa seurata niitä. Monessa yleiskoneessa on omia reseptejä, jotka ohjaavat kotikokin vaihe vaiheelta eteenpäin, joten mikään raaka-aine ei vahingossa pääse unohtumaan ja kaikki sujuu oikeassa järjestyksessä.

Toisin sanoen: jos olet vähän rauhaton kokki, haluat antaa lapselle enemmän vastuuta keittiöhommista tai et vain tunne oloasi kovin kotoisaksi keittiössä, voi suhteesta moderniin yleiskoneeseen muodostua elinikäinen ystävyys.

Melkein mikä vain onnistuu

Lämmittävä yleiskone punnitsee, paistaa, sekoittaa, soseuttaa ja tekee paljon muuta. Se koostuu koneen lisäksi metallisesta kulhosta tai kannusta sekä kaiken maailman lisävarusteista.

Kuulostaako uudelta keksinnöltä? Ehkä suorastaan mullistavalta? Kaikkea vielä. Saksalainen Vorwerk keksi Thermomixinsä jo vuonna 1971. On siis kulunut jo reilu 50 vuotta siitä, kun saksalaisinsinöörit kehittivät keittiökoneen, joka pilkkoo, vatkaa ja sekoittaa ja kaiken lisäksi sulattaa ja lämmittää. Alun perin design huokui 70-lukua oranssi-ruskeine värimaailmoineen, mutta onneksi se sentään on muuttunut vuosien varrella. Vorwerk on edelleen markkinajohtaja lämmittävien yleiskoneiden saralla. Koneet ovat erityisen suosittuja Australiassa, mutta valmistajan mukaan yksin Puolassakin koneita on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta. Nettikauppoja selaamalla löytyy jopa tarroja, joilla oman koneen voi koristella shakkiruudukoksi tai kukkaniityksi – jotakin joka keittiöön ja tyyliin!

Vorwerkin Thermomix on monissa kielissä jopa muuttunut yleissanaksi, joka kuvaa muidenkin valmistajien lämmittäviä yleiskoneita. Sillä kilpailijoita on sitten 70-luvun ilmaantunut. Yleiskoneet ovat isoja, painavia ja kalliita, mutta jos yksi kone onnistuu samalla korvaamaan monta, voi investointi tilansäästöön olla fiksua.

Tässä vertailussa testaamme neljää lämmittävää yleiskonetta, jotka kaikki suoriutuvat perustoiminnoista ilman lisävarusteita: ne pilkkovat, sekoittavat, lämmittävät ja punnitsevat.

Suppe
Testikeittiön ruokalistalla oli monena päivänä kasviskeittoa ja pizzaa. Kuva: Pernille Redder

Testistä

Kokeilimme koneiden valikoita ja arvioimme niiden intuitiivisuutta. Testin aikana kokeilin erilaisia tekotapoja tutustuakseni laitteiden ominaisuuksiin, mutta kaikilla koneilla suoritettiin samat kaksi tehtävää:

  1. Pizzataikina
  2. Kasvissosekeitto

Aina kun mahdollista, käytin valmistajan sovelluksen tai sisäänrakennetun keittokirjan suosittelemaa reseptiä ja valmistustapaa.

Pizzataikinan kohdalla halusin nähdä, lämmittivätkö koneet nesteen 37-asteiseksi, jotta hiiva aktivoituisi. Lisäksi arvioin, vaivasiko kone taikinan sileäksi. Pizzataikinaa tehdessä on nimittäin tärkeää saada jauhon gluteeni sitkistymään, jotta taikinaa voi venyttää ja kaulia.

Kasvissosekeittoa varten koneiden piti osata pilkkoa ja paahtaa kasvikset, keittää ne kypsäksi ja lopuksi soseuttaa sileäksi.

Testivoittaja on yleiskone, joka suoriutui kaikista tehtävistä tyydyttävästi ja jonka valikoita oli niin helppo käyttää, että koneeseen tekee mieli tarttua toistekin.

Lue myös: 5 älykästä keittiökonetta – Airfryerista jäätelökoneeseen

Tämän testin tuotteet

Vorwerk Thermomix TM6

Alkuperäinen

Thermomix on markkinajohtaja, eikä syyttä.

Todella paljon toimintoja. Lähes mahdotonta epäonnistua koneen opastaessa melkein minkä tahansa ruoan valmistuksessa.
Keittokirja edellyttää maksullista tilausta. Kansi ei ole läpinäkyvä, joten välillä edistymistä on vaikea seurata.
Lue koko testi

Emga Caterchef Thermoblender

Yksinkertainen

Jos haluaa kontrolloida kaikkea itse, on Emgan yleiskone passeli.

Erittäin helppokäyttöinen ja suoriutuu kaikesta erinomaisesti. 1 500-wattinen kone on todella tehokas.
Ei ajattele käyttäjän puolesta, joten itsellä on oltava ruoanlaittokykyjä. Kovaa raataessaan kone pomppii pöydällä.
Lue koko testi

SOGO Robot Kitchen Multif Easycook Pro

Pienin

Espanjalaisen Sogon yleiskone tarjoaa perustoiminnot.

Kone ratkoo sille annetut tehtävät. Läpinäkyvien kansien ansiosta pysyy kärryillä kokkauksen vaiheista.
Ei yhtä harkittu kokonaisuus kuin kilpailijoilla. Kahden kannen taktiikka aiheuttaa hämmennystä ja vie tilaa.
Lue koko testi

Kenwood Cooking Chef XL

Suurin

Kenwoodin yleiskone on nappaillut digisteroideja.

Peräti 6,7-litrainen kulho on tuplasti isoimpi kuin vertailun muilla koneilla. Toimiva sovellus, hyvä reseptivalikoima ja koneen ohjaus sovelluksen kautta.
Kone on hieman monimutkaisempi kuin testin muut, joten vaatii hieman perehtymistä. Ruoan siirtely yleiskoneen, tehosekoittimen ja kulhon välillä on työlästä ja aiheuttaa tiskiä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top