Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: iRobot Roomba Combo i5+

Testin tyylikkäin

Paljon esillä olevan laitteen soisikin olevan tyylikäs, mutta robotti-imurin tärkein tehtävä on kuitenkin siivota.

Julkaistu 13.12.2023 - 16:05
iRobot Roomba Combo i5+
Åsa Warme

Ilahdun aina, kun valmistaja panostaa laitteessaan myös ulkonäköön, ja iRobot Roomba i5+ onkin oikein tyylikäs – sekä imuri itsessään että sen latausasema.

Paketissa on mukana kaikki tarvittava, ei sen enempää eikä vähempää, ja käyttöönotto sujuu vaivattomasti. Iivari tuntuu sopivalta nimeltä iRobotille, ja pienen lataushetken jälkeen lähetän Iivarin tutkimaan uutta kotiaan.

iRobot Roomba Combo i5 aka Ivar
iRobot Roomba Combo i5+ eli Iivari. Kuva: Åsa Warme Hallén

Iivarilla ei ole kiire. Tutustumismatka vie 55 minuuttia. Imuri ei rauhallisesta tahdista huolimatta ole erityisen varovainen. En vain kuule sen ajavan sohvan jalkoja päin, vaan myös tunnen sen.

Mainos
Stiligt 1 Stiligt 2
<
>
Näyttää vähän siltä kuin imurin päällä olisi kangasta, mutta ei ole. Kuva: Åsa Warme Hallén

 

Muistini ei aina ole kaikkein tarkin, mutta Iivari tuntuu hyvin tutulta, kun mietin kokemustani iRobot Roomba j7+:n kanssa. Valmistaja ei selvästi ole ottanut kritiikkiä kuuleviin korviinsa. Harmi.

iRobot-Home-sovellus

Sovelluksessa voin luoda aikatauluja ja nimetä eri huoneet. Virtuaalisten seinien luominen on tarpeettoman monimutkaista, enkä ymmärrä, mitä valmistaja on tässä ajatellut. Vaikuttaa siltä, että ajatus on ainakin jäänyt puolitiehen.

Kartan tekeminen huoneineen on tärkeä ominaisuus, sillä en saa Iivaria siivoamaan alueita niitä karttaan merkkaamalla, ainoastaan pyytämällä siivousta ”keittiöön” tai ”työhuoneeseen” ja niin edelleen.

Puheohjauksen ansiosta voin laittaa Iivarin siivoamaan tietyn nimeämäni huoneen, mutta siivouksen ulkopuolelle jätettävien no-go-alueiden luominen ei onnistu. Sovelluksesta ei näe, missä Iivari kulloinkin menee. Näkyy vain, että imuri työskentelee, mutta ei kerrota, missä päin. Jälkikäteenkään ei voi tarkistaa, missä imuri on pyörinyt.

Tarkistan hinnan vielä kerran. Jep, Iivari maksaa melkein 800 euroa. Olen yllättynyt siitä, miten vajavaiselta imuri tuntuu hintansa ja ominaisuuksiensa suhteen.

Imurointi

Iivarin työnjäljessä ei ole moittimista, vaan nurkatkin puhdistuvat pölystä. Metodi sen sijaan on kummallinen, ja imuri kulkee edestakaisin vailla ilmeistä logiikkaa. Ensin se on kylpyhuoneessa, josta se siirtyy ruokapöydän alle ja sitten taas kylpyhuoneeseen. Hiiviskelen Iivarin perässä kuin työntekijäänsä epäluuloisesti suhtautuva pomo, mutta en vain ymmärrä, millä perusteella se reittinsä valitsee.

Ivar troskel scaled
Kotonani ei ole ihan näin likaista, vaan olen ripotellut lattialle pölyä ja roskaa arvioidakseni paremmin imurointijälkeä. Lopputulos ei ole täydellinen, mutta ei toisaalta muillakaan vertailun laitteilla. Kuva: Åsa Warme Hallén

Ja koska en voi seurata työskentelyä kartaltakaan, tuntuu imurin toiminta vain entistäkin hämmentävämmältä.

Lue myös: 6 airfryeria – Helpompaa, nopeampaa ja energiatehokkaampaa kokkausta

Iivari kuulemmaa oppii, missä päin kotia on likaisinta, ja siivoaa siellä vähän enemmän. Senkö takia imuri kulkee edes takaisin? Ei tosin tunnu järkevältä.

Ivar kattskål Ivar gris
<
>
Kissojen kupit pitää nostaa pois Iivarin tieltä, ja Harryn possulelu viedään väkisin matkalle. Iivari ei anna esteiden häiritä työskentelyään. Kuva: Åsa Warme Hallén

Kun Iivari siivoaa, se välillä pysähtyy ja jää vain paikoilleen nököttämään. Ihan kuin se pitäisi lepotaukoa tai ihmettelisi, minne sen seuraavaksi kuuluu mennä. Todella kummallista.

Undersidan efter stad scaled
Pohja tietysti pölyyntyy, mutta olen kiitollinen kumiharjoista. Vaikka nekään eivät ole huoltovapaita, ei niihin tartu yhtä paljon karvaa, jota on käsin irroteltava. Kuva: Åsa Warme Hallén

Moppaus

Iivarissa on pölysäiliö, joka on käytössä imuroidessa, sekä vesisäiliö moppausta varten. Vesisäiliö pitää ensin täyttää ja moppausliina kostuttaa. Kuten Ekin kohdalla, ei Iivarinkaan moppi liiku, se vain raahautuu imurin mukana. Lopputuloksena lattiat eivät tietenkään ole tahrattomat, mutta kuitenkin vähän raikkaammat.

Ivar Behallare scaled
Iivarissa on kaksi säiliötä. Toinen pölylle ja toinen vedelle. Tuntuu vähän tarpeettomalta, mutta säiliöiden irrottaminen on helppoa. Kuva: Åsa Warme Hallén

Päätin jättää kahvitahratestin Iivarin kohdalla kokonaan pois siitä yksinkertaisesta syystä, ettei imuria saa millään siivoamaan määrättyä pientä aluetta, vain kokonaiset huoneet onnistuvat. Tietenkin voisin yrittää lisätä virtuaaliseiniä sovelluksessa luodakseni pienen huoneen huoneen sisälle, mutta on kyllä nopeampaa vain siivota kahviläikkä itse.

Yhteenveto: iRobot Roomba Combo i5+

iRobot Roomba Combo i5+ ei ole huono imuri. Iivari imuroi ja raikastaa lattiat kostealla liinalla. Se on kuitenkin todella kallis siihen nähden, mitä se osaa. Siivousjälki on hyvää, mutta imurille ei voi määritellä siivottavia tai vältettäviä alueita, eikä sovelluksesta edes näy karttaa, josta voisi katsoa, missä on siivottu. Esteiden suhteen robotti on välinpitämätön, joten kannattaa nostaa kaikki ylimääräinen lattialta ennen siivousta.

Karakter
iRobot Roomba Combo i5+
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs. Sovellus suomeksi. Kallis ominaisuuksiinsa nähden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Ääni & Kuva
Scroll to Top