Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Onnistunut paluu juurille

Wilfa aloitti imurivalmistajana jo vuonna 1948. Tuoteryhmä poistui valikoimista jossakin kohtaa, mutta nyt Wilfa tekee paluun siivousmarkkinoille.

Julkaistu 13.12.2023 - 16:05
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Åsa Warme

Innobot RVC-D4000SL on erityisen jännittävä tuote, koska se edustaa Wilfalle aivan uutta tuotekategoriaa. Kokemuksesta olen oppinut, että näissä tilanteissa lastentaudit vaivaavat useimmiten kaikkia valmistajia. Lisävarusteissa Wilfa ei ole säästellyt, vaan pakkaukseen kuuluu vähän kaikkea, mukaan lukien fyysinen käyttöohje (myös suomeksi), joka ei tänä päivänä ole mikään itsestäänselvyys. Joidenkin mielestä paperinen opas on tietysti aivan turha, mutta ansaitsee se kuitenkin maininnan.

Inboot RVC D4000SL aka Wilma
Wilfa Innobot RVC-D4000SL eli Wilma. Kuva: Åsa Warme Hallén

Skannaan QR-koodin ja lataan RVC Connect -sovelluksen. Sovelluskin on saatavilla kaikilla pohjoismaisilla kielillä, mistä iso plussa. Aiempi kokemukseni Wilfasta rajoittuu ilmanpuhdistimeen, jolloin käytössä oli Wilifi-sovellus. Se oli muistaakseni aika huonosti toteutettu, joten toivon todella, että tällä kertaa asiat ovat paremmin.

Robotin saa yhdistettyä sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n verkkoon, mikä ei ole ihan tavallista. Idea on kuitenkin hyvä, kun miettii, miten paljon ihmisillä on nykyään laitteita kiinni langattomissa kotiverkoissaan. Ristin Innobot RVC-D4000SL:n Wilmaksi ja päästän sen tutkimaan paikkoja. Tutkimusretkeen ja asunnon kartoittamiseen menee 11 minuuttia.

Mainos
Wilma Tillbehor
Wilfa ei ole pihistellyt lisätarvikkeiden määrässä! Pakkaukseen kuuluu suodattimia, sivuharjat, moppeja ja jopa kuminen harja, jota en muistanut kokeilla. Kuva: Åsa Warme Hallén

RVC Connect -sovellus

Sovellus on, kuten todettua, itselleni uusi tuttavuus, ja odotetusti sen rakenteeseen ja logiikkaan tutustuminen vie hetken. RVC Connect on paljon selkeämpi kuin Wilifi, ja pienen opiskelun jälkeen olen mielestäni kartalla sen käytöstä.

Sovelluksessa voi luoda siivousaikatauluja eri huoneille sekä säätää siivousasetusta, imutehoa ja veden käyttöä. Kotiin voi piirtää virtuaalisia seiniä ja asettaa no-go- ja no-mop-alueita eli alueita, joihin robotilla ei ole asiaa imuroimaan tai moppaamaan. Asetan Wilman välttelemään mattoja sekä siivous- että moppausohjelmallaan, mikä tuntuu vähän samalta asialta kuin no-go-alueet.

Wilma-resultat-800x1720cropped Wilma-tanken-1-800x1720cropped
<
>
Lähetän Wilman imuroimaan ja moppaamaan tietyn alueen kotoa. Wilma on tehokas rouva, joka siivoaa vähän ylimääräistäkin merkityn alueen ulkopuolelta ennen paluutaan latausasemalle. Siitä ei seuraa vaikeuksia, mutta eihän siivous mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut. Kuvakaappaus

Jos jostain syystä haluaa imuroida tai mopata vähemmän kuin koko kodin, voi sille luoda oman alueen. Käy ilmi, että Wilman ja minun käsitykset alueesta poikkeavat toisistaan. Määrittelen sovelluksessa haluamani alueen, ja sitten Wilma siivoaa sen ja vähän alueen ulkopuoleltakin ennen paluutaan ”kotiinsa”.

Wilma Stadkarta croppedjpg
Sovelluksesta näen, miten Wilma liikkuu kotona. Wilma on hitaampi kuin vertailun kaksi nopeinta, mutta uskon siivouksen nopeutuvan, jos imuri vain saisi tehdä kierroksensa useammin. Wilma on hyvin varovainen liikkeissään ja tarvinnee ehkä vähän lämmittelyä päästäkseen vauhtiin kodin siivoojana. Kuvakaappaus

Imurointi

Wilma on tehokas imuri, joka etenee järjestelmällisesti. Ensin se käy läpi seinän vierukset ja alkaa sitten vasta imuroida keskilattiaa. Sekä minä että huonekaluni iloitsemme siitä, että Wilma on varsin varovainen. Se liikkuu varoen esteiden ohi eikä törmäile kalusteisiin läheskään niin usein kuin vertailun muut robotit. Wilmalla kestää 69 minuuttia imuroida 50 neliötä, mikä on vähän kauemmin kuin Iivarilla (Ecovacs) ja Roopella (Roborock).

Olohuoneen matto ei tuota haasteita Innobot RVC-D4000SL:lle, vaan imuri vaihtaa matolla automaattisesti turboasetukselle. Sen saa toki päälle sovelluksestakin.

Wilma troskel
Nähdäkseni, miten Innobot RVC-D4000SL pärjää kynnysten siivoamisessa, lähetän Wilman kynnykselle, jonka olen valmistellut muun muassa hiuksilla ja kissanhiekalla. Tulos ei ole ryhmätestin huonoin, mutta ei paraskaan. Kuva: Åsa Warme Hallén

Kynnykset osoittautuvat tämän testin akilleen kantapääksi. Vaikka asuntomme kynnykset ovat erittäin matalia, ei auta. Niiden siivoaminen on osoittautunut ylivoimaisen vaikeaksi robotti-imureille – niin myös Wilmalle.

Wilma kattskal
Iloitsen – ja kissat myös – siitä, että Wilma jättää ruokakupit rauhaan. Kuva: Åsa Warme Hallén

Sen sijaan Wilma suoriutuu esimerkillisesti kissojen ruoka- ja vesikupeista. Jippii!

Moppaus

Olen sanonut sen ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti: robotti-imureiden lattianpesutoiminto ei vastaa ihmisen työnjälkeä. Paitsi jos on hyvin suurpiirteinen moppaaja. Imuri pikemminkin raikastaa lattiat kuin varsinaisesti pesee ne.

Wilma kaffe
Wilman moppi on värähtelevää mallia, mikä on selvästi parempi kuin robotin alla raahautuva moppi. Kahvitahrat eivät katoa täysin tälläkään. Kuva: Åsa Warme Hallén

Wilma on varustettu vesisäiliöllä, jossa on värähtelevä moppauslevy. Se toimii ymmärrettävästi tehokkaampi kuin paikallaan pysyvä moppi. Vesisäiliö irrotetaan ja täytetään, jonka jälkeen moppausliina kostutetaan ja kiinnitetään paikoilleen. Toistelen itselleni, että tarkoitus on vain raikastaa lattiat eikä oikeasti pestä niitä, mutta yllätyn kuitenkin Wilman pesutuloksesta. Sovelluksesta voi valita, haluaako lattiat mopattavan s-kuviota vai y-kuviota käyttäen, joista jälkimmäisen pitäisi olla perusteellisempi.

Wilma stadborste
Kaikki, mikä kiiltää, ei välttämättä ole kultaa, eikä robotti-imurin omistaminen tee aina autuaaksi. Wilman siivousharja on perinteisempää mallia, mikä tarkoittaa, että kaikki hiukset ja karvat kietoutuvat siihen hanakasti. Se siis vaatii tarkkailua ja huoltoa. Koska kissani ovat karvattomia, en voi edes syyttää niitä. Olisin voinut vaihtaa harjan tilalle kumisen version, mutta tietenkin unohdin sen olemassaolon. Kuva: Åsa Warme Hallén

Yhteenveto: Wilfa Innobot RVC-D4000SL

Odotukseni eivät olleet kovin korkealla Wilfa Innobot RVC-D4000SL:n suhteen, sillä kyseessä on valmistajalle uusi tuoteryhmä, mikä yleensä tarkoittaa puutteita suunnittelussa tai toteutuksessa. Wilfalla ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Lisävarusteiden runsas määrä, imuroinnin ja moppauksen hyvä työnjälki sekä taito oikeasti väistää esteitä tekevät Wilmasta ehdottomasti suosituksen arvoisen.

Karakter
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sovellus suomeksi. Paljon lisävarusteita. Toimii sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n verkossa. Ehkä aavistuksen hidas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Ääni & Kuva
Scroll to Top