Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Kuuloketrendit 2022

CES-messuilla esiteltiin kuulokemalleja joka lähtöön – kokosimme tänä vuonna julkaistavista kiinnostavimmat.

/ 12.01.2022 - 16:00
Kuuloketrendit 2022

CES-messuilla esitellään joka vuosi tietysti myös kuulokkeita, joten mahdollisuus trendien haisteluun on suuri. Kuulokepuolella jyräävät nyt täyslangattomat mallit ja pelikuulokkeet, mutta myös vastamelukuulokkeita esiteltiin Las Vegasissa. Ja joitakin aika erikoisiakin malleja!

Täyslangattomat nappikuulokkeet

JBL Live Pro 2 scaled 1
JBL Live Pro 2. Kuva: JBL

JBL:ltä 10 tunnin akunkestoa

Täysin langattomien nappikuulokkeiden suurin uutuus on entistä pidempi akunkesto. Ilmiö on tervetullut, sillä täyslangattomissa on tähän asti ollut lyhyempi akunkesto kuin mikä olisi käytännöllistä.

Pitkään akunkestoon panostaa muiden muassa JBL, joka esitteli messuilla Live Pro 2 -mallinsa. Tikkumalliset kuulokkeet on varustettu kuudella mikrofonilla, jotta puheluiden äänenlaatu olisi mahdollisimman hyvä. Tärkein vetovoimatekijä on kuitenkin mallin 10 tunnin akunkesto napeista itsestään. Latauskotelon kanssa akunkesto on yhteensä 40 tuntia! Kuulokkeissa on myös aktiivinen vastamelu.

Lue myös: Erikoisten vempainten CES 2022

jbl live free 2 LB scaled 1 scaled 1
JBL Live Free 2. Kuva: JBL

JBL Live Free 2 on vaatimattomampi uutuus, jonka suorituskyvyn pitäisi olla samaa luokkaa kuin Live Pro 2 -mallilla, mutta puheluiden laatu ei luultavasti yllä samalle tasolle. Soittoaikaa 7 tuntia kuulokkeissa ja vielä 28 tuntia kotelossa, eli ei pöllömpi sekään!

jbl reflect aero LB scaled 1 scaled 1
JBL Reflect Aero. Kuva: JBL

Aktiiviliikkujalle kiinnostavin JBL:n uutuus lienee IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävä JBL Reflect Aero. Siinäkin on jopa 24 tunnin akunkesto, joista 8 h suoraan kuulokkeista.

Odotamme näkevämme Live Pro 2- ja Live Free 2-mallit kaupoissa noin 150 euron hintaan ja Reflect Aeronkin alle 200 euron hintaan.

belkin soundform immerse LB scaled 1 scaled 1
Belkin Soundform Immerse. Kuva: Belkin

Uusi huippumalli Belkiniltä

Belkinin uusi huippumalli Soundform Immerse tarjoaa niin ikään 8 tunnin akunkeston napeista itsestään. Niissä on tehokas vastamelu sekä mikrofoni sisä- ja ulkopuolella. Näin kuulokkeet pystyvät tunnistamaan ja blokkaamaan paremmin ympäristön ääniä. Äänenlaadun pitäisi olla kohdillaan aptX HD:n ansiosta, ja tavallista suurempien kaiutinelementtien (12 mm) luvataan takaavan paremmat dynamiikat ja basson rytmiikan. Hinta ei vielä ole tiedossamme, mutta Belkin ei perinteisesti ole kaikkein kalleimpien joukossa – jos kuulokkeiden hinta päätyy yli 200 euroon, olemme yllättyneitä.

Ible Airvida E1 LB scaled 1 scaled 1
Ilma puhdistuu! Ible Airvida E1. Kuva: Ible

Ilmaa puhdistavat kuulokkeet

Jännittävin täyslangaton malli CES 2022 -messuilla oli Ible Airvida E1, jonka luvataan puhdistavan ilmaa käyttäjänsä ympäriltä!

Airvida E1 -kuulokkeita markkinoidaan tosin kuulokkeiden sijaan henkilökohtaisena ilmanpuhdistajana, jonka luvataan poistavan jopa 99,9 prosenttia ilmassa leijuvista viruksista – koronaviruksen osaltakin 99,7 %!

Näillä markkinointiväitteille ei ehkä ole sijaa Suomen-markkinoilla, mutta ajatus päässä kulkevasta ilmanpuhdistimesta on silti kiinnostava. Airvida E1 toimii myös musiikkia soittavina nappikuulokkeina, ja tuotteen pitäisi puhdistaa ilmasta myös saasteita.

Voi hyvin olla, että valmistajalla on todisteita siitä, että tuote tuhoaa nappaamansa viruspartikkelit, mutta on suoraan sanottuna vaikea uskoa, että pikkuruiset korvanapit onnistuisivat imaisemaan kaikki ympärillä pyörivät virukset ja ilmansaasteet kitusiinsa.

SHOKZ OpenRun Pro LB scaled 1 scaled 1
Shokz OpenRun Pro. Kuva: Shokz

Shokz: Musiikkia suoraan kalloon

Enemmän luottamusta herättää Shokzin uutuustuote nimeltään OpenRun Pro. Aiemmin Aftershokzina tunnettu valmistaja on tehnyt jo vuosia luujohtamistekniikkaan perustuvia kuulokkeita, jotka välittävät äänen korvaan ohimoluun läpi korvakäytävän sijaan. OpenRun Pro on malliston uusin tulokas, joka pyrkii korjaamaan tämän tekniikan heikoimman lenkin – vaisun basson. Usein luujohtamistekniikan kuulokkeissa alarekisteri soi löysästi ja latteasti.

OpenRun Pro lähettää äänen ohimoluun läpi sisäkorvaan. Kuulokkeita käyttäessä kuulee siis ympäristön äänet selvästi, sillä korvakäytävä pysyy avoimena. Vastamelutoiminnot voi unohtaa. Kuulokemalli sopii sen vuoksi hyvin treenaamiseen, ja myös siksi, että korviin ei tarvitse työntää kuulokenappeja, jotka pahimmillaan työntävät aina vain syvemmälle korvavahaa, joka hikeen sekoittuneena voi tukkia korvakäytävän. Tarjolla on erikseen myös uimiseen sopiva kuulokemalli.

Aiempaa OpenRun-mallia paremman bassontoiston lisäksi OpenRun Pro tarjoaa pidemmän akunkeston (ennen 8 h, nyt 10 h) j 20 % pienemmän koon. Aika hyvin!

Sankakuulokkeet

mark levinson 5909 wireless headphones red LB scaled 1 scaled 1
Ihanan kallista: Mark Levinson No. 5909. Kuva: Mark Levinson

Mark Levinson: kallein – ja paras?

Messuilla esiteltiin myös around-ear-kuulokkeita, ja kalleimmat näkemämme tulivat keneltäpäs muultakaan kuin Mark Levinsonilta. No. 5909 on valmistajan ensimmäinen around-ear-malli. Kyseessä on langaton vastamelukuuloke ja hintaa sillä on 1 000 dollaria, mikä meidän markkinoillamme lienee euroissa samaa luokkaa (tai verojen kanssa enemmänkin).

Amerikkalainen Mark Levinson tunnetaan erinomaisista hifituotteistaan, joten ei ihme, että No. 5909 -kuulokkeissa on satsattu äänenlaatuun muun muassa beryllielementtien muodossa. Berylli on varsin kallista mutta tarjoaa erinomaisen taajuusvasteen etenkin diskantin alueella.

Äänenlaadusta huolehtivat myös parhaat Bluetooth-koodekit, kuten LDAC ja aptX.

Tonnin kuulokkeet tarjoavat myös 30 tunnin akunkeston vastamelun ollessa päällä tai 34 tuntia ilman sitä. Vartin pikalatauksella saa kuusi tuntia soittoaikaa.

Kuuden mikrofonin ansiosta vastamelun luvataan toimivan hyvin myös tuulisella säällä, mikä on tekniikan suurin haaste tällä hetkellä. Lupauksen paikkansa pitävyys jäänee nähtäväksi.

Shure Aonic 40 LB scaled 1 scaled 1
Shure Aonic 40. Kuva: Shure

Shuren edullisempi vastamelukuuloke

Shure Aonic 50 on markkinoiden parhaita vastamelukuulokkeita: niissä on onnistuttu saamaan täysosuma lähes kaikessa ja etenkin äänessä, joka on kristallinkirkas. Kuulokkeita ei kuitenkaan voi taittaa kasaan, joten ne vievät melko lailla tilaa, ja lanseeraushetkellään ne olivat myös melko kalliit.

Shure pyrkii korjaamaan nämä puutteet ja esitteli messuilla kompaktimman Aonic 40 -mallin. Nimensä mukaisesti niissä on korvattu 50-milliset elementit 40-millisillä, ja tämän mallin saa taitettua kokoon. Niiden akunkesto on trendi mukaisesti hieman pidempi kuin kalliimmalla edeltäjällään (25 h vs. 20 h), ja Aonic 50 -mallista poiketen Aonic 40 -mallissa on pikalatausmahdollisuus.

Gaming-kuulokkeet

cloud alpha wireless LB scaled 1 scaled 1
HyperX Cloud Alpha Wireless lupaa huikaisevan 300 tunnin akunkeston! Kuva: HyperX

HyperX: 300 tuntia peliaikaa

Pelipuolella kiinnostusta herätti HyperX Cloud Alpha Wireless, jonka jännittävin valttikortti on sen käsittämätön 300 tunnin akunkesto. Eipähän tarvitse keskeyttää pelaamista ihan heti!

Jää tosin nähtäväksi, pitääkö luvattu akunkesto käytännössä paikkansa, vai onko siihen laskettu mukaan myös standby-kesto – vähän kuin hiirellä tai näppäimistöllä, joka kestää pöydällä kuukausia ilman latausta.

HyperX:n mukaan uutuusmalli ei ole akusta huolimatta merkittävästi painavampi kuin edeltäjänsäkään.

Tälläkin kertaa tarjolla on 3D-ääntä DTS Headphone X:n muodossa, ja irrotettava mikrofoni on varustettu aktiivisella vastamelulla.

Master and Dynamic MG20 LB scaled 1 scaled 1
Master & Dynamic MG20 on varustettu beryllielementeillä ja irrotettavalla mikrofonivarrella. Kuva: M&D

Master & Dynamic MG20: luksuskuulokkeet pelaamiseen

Panimme merkille myös Master & Dynamicin MG20-luksuskuulokkeet. Sanka on magnesiumia, verhoilu Alcantaraa ja pehmusteet lampaannahkaa. Toivottavasti ne ovat yhtä mukavat kuin miltä ne kuulostavat. Malli on tosin suljettu eikä avoin, joten korvat saattavat kyllä hikoilla pitkän pelisession aikana. Toisaalta ne varmastikin eristävät pelaajan hyvin muusta maailmasta, kuten kuuluukin.

Kuulokemikrofoni simuloi 7.1-surroundia, ja 50-milliset beryllielementtien uskoisi tarjoavan parasta mahdollista äänenlaatua. Kallista ja aivan mahtavaa!

Mikrofonin saa irti, joten kuulokkeita voi käyttää myös langattomasti. Lyhyttä viivettä lupaavan Bluetooth-adapterin pitäisi onnistua synkkaamaan ääni ja kuva.

alienware tri mode headset
Alienware Tri-Mode. Kuva: Dell/Alienware

Alienware: gaming-kuuloke vastamelulla

Alienware esitteli CES 2022 -messuilla Tri-Moden, joka langaton pelikuuloke 3D-äänellä ja Dolby Atmoksella. 40-milliset elementit ovat Hi-Res-sertifioidut, ja aktiivinen vastamelu poistaa tehokkaasti ulkopuolisen hälyn. Mikrofonin saa irrotettua, mutta silloinkin Tri-Modea voi käyttää puheluihin, sillä siinä on myös sisäänrakennettu mikrofoni. Oikeaan kuulokekuppiin on sijoitettu hipaisukytkimet.

JBL Quantum 910 LB scaled 1 scaled 1
JBL Quantum 910. Kuva: JBL

JBL:n paras pelikuuloke?

JBL lanseerasi uuden huippumallin pelikuulokemallistoonsa: Quantum 910. Edeltäjänsä Quantum Onen tapaan kuulokkeissa on sensori, joka tunnistaa pään asennon ja mukauttaa äänen sen mukaan: näin ääni tuntuu aina tulevan yhdestä ja samasta paikasta, vaikka päätä kääntäisikin. Muita mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia ovat ylellinen mikrofonivarsi, langaton yhteys joko Bluetoothin tai USB:n kautta sekä 24 tunnin akunkesto.

JBL tuo kauppoihin myös edullisempia pelikuulokkeita, joiden nimet ovat Quantum 810 ja Quantum 610.

noveto n1 LB scaled 1 scaled 1
Seuraa korvia: Noveto N1. Kuva: Noveto

Noveto N1: näkymättömät “kuulokkeet”

Sokerina pohjalla tarjoilemme vielä varsin erikoisen uutuuden: Noveto N1 on näkökulmasta riippuen joko ”näkymätön kuuloke” tai yhdelle hengelle ääntä luova soundbar. Käytännössä kyseessä on pöydälle asetettava kaiutin, joka suuntaa äänen suoraan pöydän ääressä istuvan korviin – käyttäjä kuulee kaiken, mutta muut tilassa olijat eivät mitään!

Tekniikka esiteltiin jo aiemmin konseptituotteessa nimeltä Soundbeamer 1, mutta N1 on tekniikan ensimmäinen kaupallinen sovellutus. Hintaa tuotteella on 800 dollaria.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Nappikuulokkeet pukinkonttiin

Viime hetken lahjaidea: sankakuulokkeet

Vastameluttomat kuulokkeet - onko järkeä?

Parhaat kuulokkeet edullisesti

Highend-nappien budjettiversio

Ääni & Kuva
Scroll to Top