Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: System Audio Saxo 40

Takaisin juurille

Saxo on täydellinen muistutus siitä, mistä System Audio tunnetaan.

Julkaistu 26.10.2017 - 10:00
System Audio Saxo 40
John Hvidlykke

Tanskalainen System Audio on viime aikoina esitellyt kaiuttimia, joilla on kunnianhimoa highend-luokkaan. Esimerkiksi Pandion-sarjan kallein malli menee yli 10 000 euron kipurajan.

Aiemmin valmistaja tunnettiin vuosikymmenien ajan edullisista lattiakaiuttimistaan, jotka oli helppo sijoittaa kotiin. Saxo 40 on tämän linjan klassinen edustaja. Kapea valkoinen kaappi ei vaadi kummoisia kommervinkkejä mahtuakseen olohuoneeseen.

Saxo-sarja on System Audion suosituin mallisto, eikä ihme. Olemme testanneet useita malliston kaiuttimia pienimmästä Saxo 1 -jalustamallista – joka on saatavna myös aktiivikaiuttimena – suuriin Saxo 50- ja Saxo 70-lattiamalleihin. Uusi Saxo 40 sijoittuu nimensä mukaisesti malliston keskivaiheille sekä hintansa että kokonsa puolesta.

Mainos

Kaappi kätkee sisäänsä kaksi 5-tuumaista basso/keskirekisterielementtiä, jotka on sijoitettu päällekkäin, sekä 1-tuumaisen kalottidiskantin edellisten yläpuolella. Tämän reseptin olemme nähneet monta kertaa ennenkin, mutta eipä siinä mitään vikaa ole, sillä se on hyväksi havaittu ja toimivaksi testattu. D’Appolito-konfiguraatio, jossa basso on sijoitettu symmetrisesti diskantin ylä- ja alapuolelle voisi levittää ääntä paremmin, mutta se vaatisi myös korkeamman ja suuremman kaapin. Saxo-sarjan suuremmat mallit on varustettu kolmella tai neljällä basso/keskirekisterielementtiä.

Kaiutinelementit vaikuttavat uskottavilta ja kaiutin huokuu käsityötaitoa. Kaappi ei ole painava eikä täynnä resonanssia vaimentavia täytteitä, kuten Q Acousticsilla, mutta hintaan nähden rakenne vaikuttaa varsin vakaalta. Saxo 40 on perinteinen passiivikaiutin, mutta System Audion johtaja Ole Witthøft vahvistaa aktiiviversion olevan työn alla.

Kaiuttimen takaa löytyy totuttuun tapaan bassorefleksiportti ja liuta liitäntöjä, joissa on tilaa banaaniliittimille ja kuorituille johdoille. Biwiring-mahdollisuutta ei ole. Sellaista kaipaava tosin varmaan päätyy kallimpiin kaiuttimiin muutenkin. System Audiolle tuttuun tapaan Saxo 40 -kaiuttimetkin tulisi sijoittaa melko lähelle takaseinää ja suunnata suoraan huoneeseen (”toe-in” puuttuu).

System Audio suosittelee vahvistimen tehoksi kohtalaista 30 wattia, mikä tarkoittaa, että kokonaisuus pysyy melko helppokäyttöisenä. Herkkyyskin on kohtuullinen 89 dB. Testasimme kaiuttimet sekä 150-wattisella lihaskimpulla, NAD M32 -vahvistimella että teoriassa liian heikolla Nelson Pass Zen Variant 2 -vahvistimella, jonka tehot ovat 10 wattia kanavaa kohden. Kaiuttimilla ei ollut vaikeuksia soittaa kunnollisella äänenpaineella. Kumpikaan näistä vahvistimista ei kuitenkaan ole Saxo 40:n tyypillinen kumppani, vaan niitä käytettiin lähinnä rajojen hakemiseen. Kaiuttimet toimivat erinomaisesti itselleen sopivamman vahvistimen NAD C338:n kanssa.

Äänenlaatu

Hinnan huimoon ottaen odotuksemme eivät olleet kovin korkealla Saxo 40:n äänenlaadun suhteen. Viimeisin testaamamme Ole Witthøftin ja kumppaneiden valmistama kaiutin oli hinnaltaan nelisen kertaa kalliimpi, vaikka olikin paljon tätä pienempi.

Ensivaikutelma Saxo 40:stä on, että kyseessä on miellyttävä ja melko neutraali kaiutin, joka toimii useimpien musiikkityylien kanssa. Simppeli kaiutin, joka soittaa musiikkia ilman sen kummempia ihmeellisyyksiä.

Bassontoisto ei ole huono, mutta kaksi 5-tuumaista bassoelementtiä näin pienessä kaapissa saattaa tehdä väkivaltaa alimmille oktaaveille, joten basso kuuluu kovempaa kuin tuntuu. Enemmänkin vivahteita olemme joskus kuulleet, mikä pätee James Blaken ”Limit to Your Love” -kappaleeseen, jossa eri sävyjä on hankala erottaa toisistaan. Se ei tarkoita, että basso olisi huono, vaan tähän hintaan Saxo 40 suoriutuu oikein hyvin. Parempaa laatua on tarjolla, esimerkiksi pienempi Pandion 5 tuottaa enemmän painetta, vaikka siinä on vain yksi 5-tuumainen elementti.

Keski- ja diskanttirekisterissä ei ole valittamista. Laulu toistuu uskottavasti, olipa kyseessä sitten Philips Glassin ”Koyaanisqatsi” tai Sinéad O Connorin ”Scarlet Ribbons” -naissoolo. Tilantuntu kaiuttimen ympräillä ja takana on tässä hintaluokassa todella hyvä. Ehkä tässä ei varsinaisesti aukea ikkunaa levytysstudioon kuten kalliimpien kaiuttimien kohdalla, mutta ”toinen puoli” erottuu silti selvästi.

Saxo 40 loistaa dynamiikallaan. Vaahto ei ihan lennä oluen päältä, mutta Jonas Hellborg ja Ginger Bakerin vauhdikkaasti ja rytmikkäästi soiva ”Time Be Time” saa jalan tamppaamaan.

Edullisten ja sisustukseen sopivien kaiuttimien kohdalla kilpailu on kovaa. Testasimme koko joukon vuoden 2017 alussa ja Saxo 40 saa kovan vastuksen omiensa joukosta, nimittäin hieman kalliimmasta Saxo-mallista. Jos kaipaa enemmän painoa pohjaan, on jopa hitusen edullisempi XTZ Spirit 11 hyvä vaihtoehto. Valinnanvaraa löytyy myös ulkonäöltään samankaltaisen mutta samaan rahaan vahvistimen, DAC:in ja langattoman ratkaisun tarjoavan DALI Zensor 5 AX -kaiuttimen muodossa.

Johtopäätökset

System Audio Saxo 40 on fiksu, hyvänkuuloinen ja vakaa pieni lattiakaiutin, joka ei tarjoa syvää bassoa, erityistä designia tai valtavaa erottelevuutta. Toisaalta se on muiden Saxo-sarjan kaiuttimien tapaan erinomainen yleiskaiutin, joka solahtaa olohuoneeseen helposti. Jos olet vasta astumassa hifin maailmaan ja siirtymässä vaikkapa pienistä mankoista tai monihuonekaiuttimista ”oikean stereon” pariin, tarjoaa Saxo 40 väylän siihen. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja samassa hintaluokassa on runsaasti tarjokkaita. Valintapäätös kannattaakin tehdä oman soundipreferenssinsä mukaan – ja riippuen siitä, haluaako erilliset laitteet vai kaiken yhdessä paketissa.

Saxo 40 on fiksu, hyvänkuuloinen ja vakaa pieni lattiakaiutin.

picture1 picture2
<
>
Saxo 40 jatkaa System Audion perinnettä huomaamattomalla ulkoasullaan ja pienellä koollaan. Kuva: System Audio

Ääni & Kuva kiteyttää

Ehtaa hifiä kohtuuhintaan. Ei vie liikaa tilaa ja on helppo sijoittaa. Syväbasso on rajoittunut. Huomaamatonta hifiä kaipaavat valitsevat useimmiten aktiivirakenteen. Hyvin erikoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top