Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 3 highend-kuuloketta

Korvia hivelevät kuulokkeet

Kukapa olisi uskonut, että suljetut kuulokkeet voivat kuulostaa näin hyviltä?

Julkaistu 02.04.2020 - 10:37
3 highend-kuuloketta
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Kaikkien aikojen parasta ääntä, jota olen kuullut, en suinkaan nautiskellut jättimäisen stereojärjestelmän lattiakaiuttimista, vaan omassa kuplassani. Nirvanaelämykseen minut upotti kuulokkeet, nimittäin Sennheiser HE-1, joka maksaakin tosin 62 000 euroa. Melko lähelle tätä kokemusta pääsin jokin aika sitten Stax SR-009s -kuulokkeiden kanssa.

Ennen aikaan ihminen oli ilmiselvästi karsea snobi, jos kulutti kuulokkeisiin pari tonnia tai enemmän, mutta kalliiden kuulokkeiden stigma on onneksi katoamassa ja valikoima lisääntymässä.

Huone poistoon

Ei oikeastaan ole kovin yllättävää, että kuulokkeet voivat yltää niin loistavaan äänenlaatuun: kun yhtälöstä poistetaan ympäröivä huone, ei häiriöäänillekään jää juuri tilaa. Seinien ja katon heijastukset vaikuttavat ääneen valtavasti, joten suoraan korviin tuleva ääni on uskollisempi kaiuttimen omalle kyvykkyydelle. Sitä paitsi kuulokkeiden kuljetus- ja materiaalikustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat kuin kaiuttimilla, eli samantasoista ääntä voi kuulokkeista saada kymmenesosalla lattiakaiuttimien hinnasta.

Mainos

Jos siis haaveilet 20 000 euron kaiuttimien äänenlaadusta, voit päästä siihen käsiksi 2 000 eurolla, mikäli kuuntelu omassa kuulokekuplassa ei ole este.

Hulluako?

Useimpien mielestä avoimet kuulokkeet kuulostavat paremmilta kuin suljetut, ja highend-luokassa kuulokkeet ovat lähes poikkeuksetta avoimia. Niinpä kannattaa varautua henkisesti siihen, että sinua pidetään hulluna, jos harkitset kuukausipalkan törsäämistä suljettuihin kuulokkeisiin. Kaksi vuotta sitten pidin mielipuolisena maksaa yli 2 000 euroa Sony MDR-Z1R-mallista. Mutta suljetuilla kuulokkeilla on muutama etu avoimiin nähden.

Suljettujen kuulokkeiden etuja

Tärkeimpänä hyötynä suljetussa rakenteessa on eristys ulkomaailmaan nähden. Ulkoa tulevat äänet eivät siis sotkeudu musiikkiin, eikä perheen tarvitse kuunnella samaa musiikkia sinun kanssasi. Avoimissa tiloissa ääni kantaa pitkälle, mikä ei kaikissa tilanteissa oikein sovi.

Samasta syystä suljetut kuulokkeet voi ottaa mukaan myös reissuun. Jos ne sattuvat myös olemaan riittävän kevyttehoiset toimiakseen kännykän kanssa, alkaa plussia olla hyvä määrä. Kuulokkeita voi silloin käyttää vaikka bussissa ja toimistolla, ja kotona nauttia vielä paremmasta äänenlaadusta kuulokevahvistinta käyttäen.

Suljetuissa kuulokkeissa kaiutinelementit eivät toki pääse liikkumaan yhtä vapaasti kuin avoimissa. Basso on usein kuitenkin vahvempi kuin avoimissa, kun energia jää kupin sisään eikä karkaa ulos.

Kolme huippua

Otimme tähän vertailuun kolme suljettua huippumallia. Kaikki eivät toimi kannettavien soittimien kanssa, eikä kalleimmassa, Audio-Technican ATH-L5000-mallissa ole edes kännykkään sopivaa kuulokeliitäntää. AKG K872:sta ja Focal Stelliasta sellainen löytyy, ja niiden impedanssi sopii myös käytettäväksi puhelimen kanssa. Pian selviää, onko tästä ominaisuudesta jotakin käytännön iloa.

High end hodetelefoner bilde2 oppslag 52623 scaled

Vasemmalta oikealle: AKG K872, Focal Stellia ja Audio-Technica ATH-L5000. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

AKG K872

Tumma nautinto

AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.

Mahtava basso, lämmin soundi ja hyvin eristävä rakenne. Vaatii vähemmän tehoja kuin useimmat highend-kuulokkeet.
Hieman tummaan kallistuva äänenväri. Keikkuva ja liian löysä istuvuus.
Lue koko testi

Focal Stellia

Kätevä ja laadukas

Focal Stellia on yksinkertaisesti cool: highend-kuulokemalli, jota voi käyttää puhelimen kanssa.

Täyteläinen ja reipas basso, hieno lineaarisuus ja todella ilmava ja erotteleva diskantti. Toimii myös reissussa!
Virvelirummussa voisi olla enemmän potkua ja ylärekisterissä paremmat dynamiikat.
Lue koko testi

Audio-Technica ATH-L5000

Älä osta kokeilematta

Audio-Technican kuulokkeet soivat upeasti kaikin tavoin, mutta eivät sovi kaikkien päähän.

Upeat dynamiikat, ilmava ja eläväinen ääni sekä muhkea basso. Uskomattoman homogeeninen ja tasapainoinen äänimaisema.
Istuvuutta ei voi säätää. Jos kuulokkeet eivät sovi omaan päähän, niitä ei vain kannata ostaa – siksi otsikko.
Lue koko testi

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top