: Sony MDR-Z1R

Parasta A-ryhmää

MDR-Z1R-kuulokkeet ovat kalleimmat ja ylivoimaisesti myös parhaat suljetun tyypin kuulokkeet, joita olemme testanneet.

 itemprop

Ääni & Kuva ajatella

Erittäin erotteleva ja samalla voimakas soundi. Musiikki iskee poikkeuksellisen dynaamisesti ja basso soi todella coolisti ja aina puhtaasti.
Bassorekisterin alarajat turpoavat hiukan, mihin ääniteknikon on syytä tottua ennen miksaamiseen ryhtymistä. Kallis.
Tyyppi: Suljettu, over-ear
Kokoontaittuva: Ei
Mikrofoni ja kauko-ohjain: Ei ole
Elementti: 70 mm
Impedanssi/herkkyys: 64 ohmia/100 dB
Paino: 385 g
Hinta: 1 800 €
Verkkosivusto: sony.fi

lisää
vähemmän

Tavoitehinta: €

Ei ole toista valmistajaa kuin Sony. Logo komeilee niin kameroissa, televisioissa, langattomissa kaiuttimissa ja kännyköissäkin, joten voisi luulla, että brändi kattaa vain suurten massojen tuotteet. Mutta näinhän ei ole, vaan Sony todellakin on myös tosiharrastajien makuun. Vaikka Sony usein, muiden suurten valmistajien tapaan, pyrkiikin saamaan mahdollisimman hyvää suorituskykyä rajallisella budjetilla, on japanilaisyrityksen palveluksessa myös hulluja professoreita, joilla on ilmeisesti rajattomat resurssit kehittää mitä ihmeellisimpiä tuotteita kuluttajille, jotka haluavat vain parasta. Kuten vain audiolle suunniteltu sikakallis SD-muistikortti. Tai kannettava NW-WM1Z-soitin, joka kustantaa 3 000 euroa!

Kuva: Sony

 

MDR-Z1R on nimenomaan tähän ryhmään kuuluva tuote. Sillä kukapa maksaisi melkein 2 000 euroa kuulokkeista? Rehellisyyden nimissä todettakoon, että markkinoita ilmeisesti on, sillä muutkin ovat tehneet tämän hintaluokan kuulokkeita: Pioneer SE-Master1 (2 600 €) ja Focal Utopia (4 000 €) noin esimerkiksi. Ne edustavat kuitenkin avointa mallia, eivät ole kannettavia ja ovat riippuvaisia suurista kuulokevahvistimista. Kyseessä ovat siis monimutkaiset hi-fi-kuulokkeet ammattilaiskäyttöön. Sonyn kuulokkeet ovat puolestaan suljettua mallia, joten musiikki ei vuoda ulos eikä ympäristön melu sisään, ja niitä voi käyttää (hätätilanteessa) kännykän kanssa, joten ne päässä voi hyvin lähteä liikenteeseenkin jos uskaltaa!

Rakenne

Kuulokkeiden runko on kestävää titaania. Panta on beta-titaania, joka on hiukan taipuisaa ja palautuu muotoonsa. Suuret korvatyynyt ovat lampaannahkaa ja ne lepäävät silkinpehmeästi korvien ympärillä. Kaiutinelementeissä on tehokkaat neodyymimagneetit, ja niiden halkaisija on kokonaiset 70 mm. Ne ovat siis 75 % suuremmat halkaisijaltaan ja yli kolme kertaa suuremmat kalvon kooltaan kuin tavalliset 40 mm:n elementit. Musiikki soi koon ansiosta avoimemmin ja dynaamisemmin. Elementti on sijoitettu resonanssivaimennettuun kammioon, jonka akustinen suodatin imee kalvon epätoivotut värähtelyt.

Halkaisijaltaan 70 mm:n kokoinen elementti on resonanssivaimennetussa kammiossa, jonka akustinen suodatin imee kalvon aiheuttaman värähtelyn. Kuva: Sony

 

Käyttö

Kuulokkeet istuvat päähäni paremmin kuin juuri mikään muu aiemmin testaamani malli. Yleensä kuulokkeet puristavat jostakin kohtaa hiukan, mutta MDR-Z1R tuntuu vain ihmeen hyvältä, kiitos pehmeän nahkapäällyksen ja kuppien suuren koon. Muotoilu on silkkaa ylellisyyttä alusta loppuun, sillä näillä voi kuunnella musiikkia tuntikausia ilman ikävää puristusta tai hankausta. Korvat ovat paremmin suojattu kuin B&W P9 Signature -kuulokkeissa, minkä vuoksi ulkoa pääsee hieman enemmän melua sisään ja korvat hiostuvat nopeammin. Henkilökohtaisesti tämä ei ollut minulle mikään ongelma.

Johto on vaihdettavissa ja mukana tulee sekä 3 metriä pitkä tavallinen johto ja 1,2 metrin tasapainotettu johto. Kuva: Sony

 

mainos

Äänenlaatu

Miltäpä parin tonnin kuulokkeet sitten kuulostavat? Ensinnäkin, äänimaiseman laajuus hämmästyttää. Kirkkokuoro soi mahtipontisesti ja täyteläisesti sekä kuorolaisten että kirkon akustiikan puolesta. Äänet erottuvat toisistaan selvästi, ja verrattuna avoimen mallin kuulokkeisiin Sennheiser HD 800 S ja Focal Elear, on pohjevireessä eroa kuin suurilla lattiakaiuttimilla ja pienillä jalustakaiuttimilla. Sonyn basso on nimittäin niin paljon täyteläisempi, mutta ei liukastu liioittelun puolelle. Suljettuun Bowers & Wilkinsin P9 Signatureen verrattuna soundi on neutraalimpi, mutta bassosta löytyy kuitenkin vastaavaa painetta. Dynamiikka on niin hallittua, että ei ole epäilystäkään, että tässä on kyseessä todelliset highend-kuulokkeet ja enemmänkin. MDR-Z1R toimii yllättävän hyvin kännykän kanssa, mutta eivät toki pääse täyteen mittaansa ilman kunnon vahvistinta, kuten Sonyn omaa TA-ZH1ES-vahvistinta (1 900 euroa) – itse testasin kuulokkeita Hegel HD12 -vahvistimen kanssa, joka pelittää myös erinomaisesti.

mainos

Rauhallinen akustinen musiikki hoituu Sonyltä yhdellä kädellä. Darling Westin ”Vinyl and a Heartache” -kappaleen kitara soi hienosti, samanaikaisesti terävästi ja täyteläisesti, ja naisten laulu kuulostaa tulevan kuin unesta. Soundi on suurempi, tiukempi, ilmavampi ja rehellisempi kuin P9 Signaturella kuunneltuna, ja basso on suurempi ja täyteläisempi kuin useimmissa tähän asti kuulemissani avoimissa kuulokkeissa.

Mitä suuremmat kaiutinelementit, sitä suuremmat kuulokkeet. Kuva: Sony

 

Viihdettä koko rahalla

Kuuntelepa hiphopia tai EDM:ää avoimilla highend-kuulokkeilla ja kokeilepa sitten Sonyn MDR-Z1R. Sonya kovempaa soundia ei ole! Sennheiser HD 800S, Focal Elear ja tuplasti kalliimpi Focal Utopia soittavat bassorekisterissä analyyttisemmin kuin Sony. Sony oikein hieroo korvia bassollaan, olipa sitten soittolistalla vanhempaa N.W.A.:ta tai modernia Drakea.

Kuten useimmat suljetun mallin kuulokkeet, eivät MDR-Z1R-kuulokkeetkaan ole täysin neutraalit. Niinpä ääniteknikoille voi olla haaste miksata musiikkia nämä päässään. Masteroin kokeeksi yhden kappaleen ja ollessani tyytyväinen lopputulokseeni soitin sen monitoreista. Kävi ilmi, että mukaan oli päässyt 120 Hz:n kiekko, jota en ollut huomannut mutta joka selvästi resonoi kaiuttimissa. Koska kuulokkeet laittavat bassoon vähän ekstraa, on niiden käyttöön hieman totuteltava, jos niitä haluaa käyttää miksauksessa.

mainos
Kuva: Sony

 

Johtopäätökset

Sony MDR-Z1R lähenee hulluuden rajoja. Kuka maksaa pari tonnia suljetuista kuulokkeista? Kaikkihan tietävät, että todellinen highend-soundi saavutetaan avoimilla kuulokkeilla, mistä syystä tyyppi onkin yleisin tässä hintaluokassa. Sony ei tästä välitä, vaan osoittaa luulot vääriksi: musiikki soi tarkasti ja viihdyttävästi. Taika on bassossa. Edullisemmassa MDR-Z7-mallissa viihdyttävyys oli myös taattu, mutta basso soi hiukan laiskasti. Z1R on highend-luokassa epätavallisen täyteläinen bassoltaan, mutta se on niin hallittu, että lopputulos on mahtava. Aivan kuin kuulokkeisiin olisi sisäänrakennettu subwoofer.

Kaikki musiikki kuulostaa näillä hyvältä, ja bilebiisit saavat sointiinsa vauhtia ja ilmaa. Keskitien kulkija, joka sopii niin rockin, akustisen kuin bassonjytkeen kuuntelemiseen.

Kuva: Sony

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

11 täysin langatonta kuuloketta

Täydellisen langatonta vapautta

Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Vieritä ylös