Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: AKG K872

Tumma nautinto

AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.

Julkaistu 02.04.2019 - 11:00
AKG K872
Geir Gråbein Nordby

AKG:n suljettu huippumalli on suunnattu muusikoille ja ääniteknikoille. Eivät ne hylji musiikkiharrastajiakaan, sillä tavoitehan on kaikilla sama: saada levytys kuulostamaan mahdollisimman alkuperäiseltä ja elävältä. Useimpien studiokuulokkeiden impedanssi on korkea, 200 tai 300 ohmia, mutta K872:ssa on kevyet 36 ohmia. Niinpä jopa tavallinen kännykkä jaksaa soittaa näitä kuulokkeita, joskin kunnollinen vahvistin on tietysti suositeltavin vaihtoehto.

AKG K872 box 52626 scaled
AKG K872:n mukana tulee kovakuorinen kotelo, jossa säilyvät myös johto ja 6,3-millinen adapteri. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Pehmusteet ympäröivät korvat kokonaan ja eristävät ääntä paremmin kuin useimmat testaamamme. Hyvässä ja pahassa – kun kuulokkeita painaa päätä vasten, syntyy korvan ympärille kova paine, jolloin basso muuttuu latteammaksi kunnes paine tasaantuu.  K872-malli vielä ajaa tyrkkimään kuulokkeita useammin päätä vasten, sillä ne istuvat löysästi ja lähtevät liukumaan aina, kun päätä vähän kääntää tai kallistaa. Basson taso riippuu todellakin siitä, missä asennossa kupit ovat päähän nähden. Ei siis mitään hytkyttelymusiikkia näihin, sillä kuulokkeet tipahtavat päästä, jos kovasti nyökyttelee.

AKG K872 Grabein 52627 scaled
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaadusta

Muuten kuulokkeet istuvat ihan mukavasti. Soundi on lämmin ja bassoa muhkeasti. Lily Allenin Trigger Bang saa puhtia isona soivasta bassorummusta ja koko bassorekisterin sävyssä on lämpöä ja täyteläisyyttä, johon jää helposti koukkuun.

Mainos

Kupeista ei vuoda ääntä juuri lainkaan, eikä ylikuulumistakaan tapahdu. Laura Marlingin Soothing soi melkein liian oikealle sijoittuvalla kontrabassolla. Soundi on lämmin, pulska ja poikkeuksellisen herkkä.

K872:sta uupuu ilmaa ja vivahteita rekisterin yläpäästä. Jopa kontrabassolla on ylä-ääniä, mutta jouset eivät kuulosta tarpeeksi hyvältä ylhäällä. Virvelin kantit jäävät hissuttelemaan, eikä Lauran laulu pääse kunnolla loistamaan.

Yläpää soi liian tummasti. AKG:n oma Q701 on paljon ilmavampi soinniltaan – se on toki avoin malli, mutta olemme kuulleet ennenkin todisteita siitä, ettei suljettujen kuulokkeiden ole pakko kuulostaa sulkeutuneilta. Esimerkkinä MrSpeakersin Æon Flow Closed, joka on K872-mallia edullisempikin.

AKG K872 L R avg 20measLR 52624
AKG K872:n taajuusvaste, miniDSP:n kompensaatiokäyrällä kuvattuna. Alhaalla näkyvät kummankin kanavan kymmenen mittausta, yhteensä 20, jotka on mitattu hieman eri paikoista. Ylhäällä on oikean ja vasemman kanavan keskimääräinen vaste. Bassosta lasku on tasainen, kokonaisuudessaan noin 10 dB 100 Hz:stä 2 kHz:iin. Voimakas hyppäys 8 kHz:n kohdalla osoittaa, miksi soundi tuntuu tummalta. Mittaus on tehty käyttäen Hegel HD20-DAC:ia, Auralic Taurus -kuulokevahvistinta, miniDSP E.A.R.S.-mittausmikrofonia ja REW-ohjelmaa.

Johtopäätökset

AKG K872 eristää ulkopuolista ääntä tehokkaasti. Basso on melkeinpä koukuttavan täyteläinen, joten elektronisen musiikin kuuntelu on todella mukaansatempaavaa. Soundi on pulska, kova ja tenhoava. Ikävä kyllä viehätys ei jatku ylempiin kerroksiin, joten diskantti jää sulkeutuneeksi. Kitarat kuulostavat olevan kieltenvaihdon tarpeessa ja laulusta puuttuu kaunis kirkkaus ylärekisterissä.

Istuvuus ei ihastuta – kuulokkeet tuntuvat löysiltä, ja 400-grammaisina ne keikkuvat päässä pienestäkin liikkeestä.

Karakter
AKG K872
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Mahtava basso, lämmin soundi ja hyvin eristävä rakenne. Vaatii vähemmän tehoja kuin useimmat highend-kuulokkeet. Hieman tummaan kallistuva äänenväri. Keikkuva ja liian löysä istuvuus.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top