Testasimme Subwooferit

Tymäkät bassotykit

Jos kotiteatterin tai stereoiden ääni kuulostaa hieman elottomalta ja lattealta, voi kyseessä olla akuutti basson puute. Määräämme hoidoksi subwooferin!

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG 30397

(Foto: Produsenten)

Subwooferia ilman ei vain pärjää, jos haluaa kunnollisen kotiteatterin. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että subbari on antaa myös musiikille lisää pontta – basso on yhtä tärkeässä roolissa, kuuntelipa sitten lempimusiikkiaan tai katsoipa Hollywood-hittejä kotisohvallaan.

Mikäpä on hauskempaa kuin tuntea sohvan tärisevän allaan, kun Vin Diesel lyö tallan pohjaan Chevy-V8:llaan? Elokuvat eivät pääse oikeuksiinsa, ennen kuin räjähdykset ja pyssynpauke tuntuvat mahanpohjassa, ja parketti saisi mielellään narista, kun King Kong astuu viattoman ohikulkijan lättänäksi. Sama pätee musiikkiin: rummuista pitäisi löytyä painetta ja basson saada tuntumaan rintalastan alla. Muuten elämys jää vaisuksi.

Tavalliset kaiuttimet pystyvät toistamaan basson 50 Hz:iin tai jopa hiukan matalammalle, mutta basson kuuleminenhan ei riitä, vaan sen pitää myös tuntua! Se vaatii jo erityistä kaiutinta, ja onkin subwooferin tehtävä jatkaa hommaa siitä, mihin kaiuttimet jäävät.

Mainos

 

Koolla on väliä

Valmistajat pyrkivät kehittämään subwoofereitaan aina vain tehokkaammiksi. Tarkoitukseen on valjastettu vahvistimet, edistykselliset taajuskorjainvirtapiirit, DSP-teknologia ja eksoottiset materiaalit. Niiden kaikkien idea on saada puristettua mahdollisimman paljon ääntä subbarin kotelosta. Kuutio on edelleen bassokaiuttimen tehokkain muoto. Subwooferilla on nimittäin vain yksi tehtävä, ja se on ilman puskeminen ulos! Mitä matalampia taajuuksia halutaan soittaa, sitä suurempi on kaiuttimen oltava. Jääkaappi täynnä bassokalvoja on basson kannalta parempi ratkaisu kuin pieni laatikko. Jos siis tilaa (ja rahaa) riittää, älä epäröi, vaan osta mahdollisimman suuri subwoofer.

Valitettavasti harvalla meillä on erityinen kuunteluhuone tai suuri viihdehuone käytössään. Suurin osa ihmisistä joutuu elämään tilarajoitteiden kanssa. Siksi onkin houkutteleva ajatus etsiä subwoofer, jossa riittää tehoja mutta jonka koko on kohtuullinen. Sellaiselle löytyy kotoa paljon helpommin paikka!

Tehot ja ominaisuudet

Kyse ei ole vain matalimman ja korkeimman äänen soitosta, vaan tässä tapauksessa laatu on yhtä tärkeää kuin määrä. Basson soitto on saatava alkamaan ja loppumaan oikeissa kohdissa ja toistumaan puhtaasti ilman resonanssia tai repeilevää ääntä. Tämä on erityisen tärkeää, jos subwooferia käyttää musiikin kuunteluun ja yhdistää ne hienoihin hifikaiuttimiin. Tehoilla ja äänen syvyydellä ei ole paljoa väliä, jos tahdit eivät pysy kohdillaan! Laitteen nopeus ja sävy riippuvat yhtä paljon subbarin maksimaalisesta äänenpaineesta.

 

Testistä

Olemme haarukoineet markkinoilta vakuuttavimmat uutuudet. Valitsimme testiin tarkoituksella suurehkoja malleja, mieluiten 12-tuumaisella bassoelementillä tai suuremmilla varustettuja. Jätimme kuitenkin kaikkein suurimmat jätit kauppaan, sillä harvalla on kotona tilaa sellaisen sijoittamiseksi.

Testissä kuunneltiin samat kappaleet, katsottiin samat elokuvapätkät ja käytettiin samoja taajuuksia. Elokuvien kanssa käytettiin Procella P6 Cinema -kaiuttimia ja jakotaajuutta 80 Hz, jotta subwoofer hoitaisi tärkeät syväbassot. Musiikin kuunteluun käytimme Bowers & Wilkinsin loistavia 702 S2 -kaiuttimia, jotka paljastavat armotta myös subwooferin toiminnan hifikaiuttimien kanssa. Vahvistimena käytimme Marantz SR8012 -kotiteatterivahvistinta.

Jatka lukemista
Exit mobile version