Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testasimme: Subwooferit

Tymäkät bassotykit

Jos kotiteatterin tai stereoiden ääni kuulostaa hieman elottomalta ja lattealta, voi kyseessä olla akuutti basson puute. Määräämme hoidoksi subwooferin!

Julkaistu 06.03.2018 - 16:17
Subwooferit
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Subwooferia ilman ei vain pärjää, jos haluaa kunnollisen kotiteatterin. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että subbari on antaa myös musiikille lisää pontta – basso on yhtä tärkeässä roolissa, kuuntelipa sitten lempimusiikkiaan tai katsoipa Hollywood-hittejä kotisohvallaan.

Mikäpä on hauskempaa kuin tuntea sohvan tärisevän allaan, kun Vin Diesel lyö tallan pohjaan Chevy-V8:llaan? Elokuvat eivät pääse oikeuksiinsa, ennen kuin räjähdykset ja pyssynpauke tuntuvat mahanpohjassa, ja parketti saisi mielellään narista, kun King Kong astuu viattoman ohikulkijan lättänäksi. Sama pätee musiikkiin: rummuista pitäisi löytyä painetta ja basson saada tuntumaan rintalastan alla. Muuten elämys jää vaisuksi.

Tavalliset kaiuttimet pystyvät toistamaan basson 50 Hz:iin tai jopa hiukan matalammalle, mutta basson kuuleminenhan ei riitä, vaan sen pitää myös tuntua! Se vaatii jo erityistä kaiutinta, ja onkin subwooferin tehtävä jatkaa hommaa siitä, mihin kaiuttimet jäävät.

Mainos

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG3 30398

 

Koolla on väliä

Valmistajat pyrkivät kehittämään subwoofereitaan aina vain tehokkaammiksi. Tarkoitukseen on valjastettu vahvistimet, edistykselliset taajuskorjainvirtapiirit, DSP-teknologia ja eksoottiset materiaalit. Niiden kaikkien idea on saada puristettua mahdollisimman paljon ääntä subbarin kotelosta. Kuutio on edelleen bassokaiuttimen tehokkain muoto. Subwooferilla on nimittäin vain yksi tehtävä, ja se on ilman puskeminen ulos! Mitä matalampia taajuuksia halutaan soittaa, sitä suurempi on kaiuttimen oltava. Jääkaappi täynnä bassokalvoja on basson kannalta parempi ratkaisu kuin pieni laatikko. Jos siis tilaa (ja rahaa) riittää, älä epäröi, vaan osta mahdollisimman suuri subwoofer.

Valitettavasti harvalla meillä on erityinen kuunteluhuone tai suuri viihdehuone käytössään. Suurin osa ihmisistä joutuu elämään tilarajoitteiden kanssa. Siksi onkin houkutteleva ajatus etsiä subwoofer, jossa riittää tehoja mutta jonka koko on kohtuullinen. Sellaiselle löytyy kotoa paljon helpommin paikka!

Tehot ja ominaisuudet

Kyse ei ole vain matalimman ja korkeimman äänen soitosta, vaan tässä tapauksessa laatu on yhtä tärkeää kuin määrä. Basson soitto on saatava alkamaan ja loppumaan oikeissa kohdissa ja toistumaan puhtaasti ilman resonanssia tai repeilevää ääntä. Tämä on erityisen tärkeää, jos subwooferia käyttää musiikin kuunteluun ja yhdistää ne hienoihin hifikaiuttimiin. Tehoilla ja äänen syvyydellä ei ole paljoa väliä, jos tahdit eivät pysy kohdillaan! Laitteen nopeus ja sävy riippuvat yhtä paljon subbarin maksimaalisesta äänenpaineesta.

iStock 160523160 30400

 

Testistä

Olemme haarukoineet markkinoilta vakuuttavimmat uutuudet. Valitsimme testiin tarkoituksella suurehkoja malleja, mieluiten 12-tuumaisella bassoelementillä tai suuremmilla varustettuja. Jätimme kuitenkin kaikkein suurimmat jätit kauppaan, sillä harvalla on kotona tilaa sellaisen sijoittamiseksi.

Testissä kuunneltiin samat kappaleet, katsottiin samat elokuvapätkät ja käytettiin samoja taajuuksia. Elokuvien kanssa käytettiin Procella P6 Cinema -kaiuttimia ja jakotaajuutta 80 Hz, jotta subwoofer hoitaisi tärkeät syväbassot. Musiikin kuunteluun käytimme Bowers & Wilkinsin loistavia 702 S2 -kaiuttimia, jotka paljastavat armotta myös subwooferin toiminnan hifikaiuttimien kanssa. Vahvistimena käytimme Marantz SR8012 -kotiteatterivahvistinta.

Tämän testin tuotteet

Sumiko S.10

Tyylikäs lihaskimppu

Subwooferin valinnassa täytyy usein tehdä kompromissi tehon ja tarkkuuden välillä, mutta Sumiko onnistuu molemmissa

Vahva ja mehevä syväbasso, jollainen subwooferissa tuleekin olla.
Pääsylippu bassobileisiin maksaa enemmän kuin muilla testilaitteilla.
Lue koko testi

Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

Maanjäristys laatikossa!

Puhdas ja rajattoman syvä basso – Arendalin unelmasubbaria parempaa ei taida olla.

Jättimäinen, tiukka ja määrätietoisen matalalla soiva basso, joka ei nöyrry edes vaativimpien kappaleiden tai elokuvakohtausten edessä.
Varoitus: voi häiritä naapurisopua.
Lue koko testi

B&W DB4S

Hi-techiä pinnan alla

Jos NASA tekisi subwooferin, se olisi tällainen.

Basso on niin puhdas, määrätietoinen ja hyvin muihin rekistereihin integroituva ja laite niin pieni, että uskomme tämän subwooferin löytävän tiensä moneen kotiin. Plussaa sovelluksesta ja digitaalisesta tilakorjauksesta.
Tehoiltaan ei edusta uusinta uutta.
Lue koko testi

Monitor Audio Silver W12

Musiikin rakastajille

Monitor Audion subwoofer on kompakti ja kuulostaa erinomaiselta musiikin kanssa.

Erittäin näppärän kokoinen subwoofer, jonka digitaalinen tilakorjaus helpottaa sijoittelua entisestään. Musiikin kanssa toimii hyvin.
Nopeutta ja ilmaa saisi olla enemmän, soundi on melko varovainen.
Lue koko testi

Yamaha NS-SW1000

Tekee mitä pitää

Yamahan subwooferissa riittää tehoa ja nopeutta musiikkiin. Siinä on vain yksi ongelma.

Äänen paine on riittävä, ja subwoofer pysyy musiikin ja elokuvien perässä.
Kuuluvaa turbulenssia bassorefleksiportissa 40 Hz:stä alaspäin. Musiikkia kuunnellessa bassosävyt eivät ole kaikkein vivahteikkaimmasta päästä.
Lue koko testi

M&K Sound V12

Nopea ja tarkka

Syvälle sukeltavaa ja voimakasta bassoa sekä helposti paikkansa löytävää subwooferia kaipaavalle M&K:n V12 on parhaita vaihtoehtoja.

Kompakti ja kevyt laite. Tiukka ja iskevä basso, josta ei tahdo saada tarpeekseen.
Monet haluavat enemmän, ja M&K:n subwooferilta puuttuu painetta pysyäkseen parhaiden kanssa samalla tasolla etenkin suuressa kuunteluhuoneessa.
Lue koko testi

XTZ SUB 1X12

Hupia puoleen hintaan

XTZ:n subwoofer maksaa puolet vähemmän kuin muut samankokoiset ja -tehoiset.

Salamannopea, erotteleva ja erittäin tehokas subwoofer, joka sopii sekä musiikille että elokuville. Laitteen sijoittaminen on melko helppoa. Ja hinta on puolet kilpailijoista!
Tehokkaampiakin subbareita löytyy, mutta ne toki maksavat paljon enemmän.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top