Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: B&W DB4S

Hi-techiä pinnan alla

Jos NASA tekisi subwooferin, se olisi tällainen.

Julkaistu 06.03.2018 - 16:49
B&W DB4S
Geir Gråbein Nordby

Bowers & Wilkins on käyttänyt viime aikoina hienostuneita ohjelmistoja selvittääkseen, miltä kaiuttimen pitäisi tarkalleen näyttää, jotta haluttu taajuus- ja sykevaste saadaan aikaiseksi. Menetelmän hedelmistä on saatu nauttia uuden 800 D3 -sarjan ja nyt aivan uuden 700 S2 -sarjan muodossa.

Uusi DB-subwoofersarja on tehty samalla idealla. B&W on varustanut vakaan kaapin kaiutinelementit erityisvaahtomuovista tehdyllä kalvolla, joka on paksumpi keskeltä. Se jäykistää suurempaa massaa hyvin.

1 000 watin vahvistin riittänee pitämään elementin hallinnassa. Kuten muutkin Db-sarjan mallit, myös DB4S pääsee 10 Hz:iin kohtalaisilla äänenvoimakkuuksilla. Tämän mahdollistaa DSP, joka rajoittaa taajuusaluetta volyymeilla, jotka aiheuttavat subwooferille painetta. Kysymys onkin, kuinka kauan edullista DB4S:ää voi haastaa ennen kuin basso käy ohueksi.

Mainos

Piste i:n päällä on DSP tilakorjauksella, joka laitetaan päälle sovelluksesta. Myös volyyminsäätö ja taajuuskorjain löytyvät sovelluksesta.

B W DB4S Black 30417
Kuva: Bowers & Wilkins

 

Äänenlaatu

Flat-asetuksella Maria Menan bassokitara akustisessa I Was Made For Loving You -coverissa kuulostaa luonnolliselta ja puhtaalta, ja basso murisee matalalla. Elektrorytmeissä on potkua aika vähän, mutta kun vaihtaa Music-asetukseen, keskibasso voimistuu. Se toimii hyvin myös akustisen musiikin kanssa, joten ei ole tarvetta vaihdella asetuksia jatkuvasti.

Monitor Audin tapaan ei B&W ole luokkansa brutaaleimpia vehkeitä. Silti se on yllättävän kyvykäs. Painetta riittää hip hop -rytmeihin, ja tanssihitit syttyvät eloon yhdessä 702 S2:n kanssa, jota käytimme testissä.

DB4S tekee hyvää työtä elokuvien kanssa. Alien: Covenant kuulostaa uskottavalta ja subwoofer toistaa basson sykkeen räjähtävästä aluksesta upeasti. Soundi on kirkkaampi kuin useimmilla, eikä tehossa jäädä juurikaan jälkeen M&K Soundin V12:sta. Kurottavaa jää verrattuna XTZ:aan ja etenkin Arendal Soundin Subwoofer 2:een.

B W DB4S White Grille 30418
Kuva: Bowers & Wilkins

 

Johtopäätökset

Yksinkertainen voi toki olla parasta, mutta kyllä huipputeknologiankin hyödyntäminen tuottaa tuloksia. B&W on luonut ohjelmiston avulla subwooferin, joka antaa bassolle hienon perustan ja istuttaa sen saumattomasti huoneeseen tilakorjauksen avulla.

DB4S toimii erittäin hyvin musiikin ja elokuvien kanssa. Kaipaisimme vain vielä pienen tiristyksen painetta. DSP aiheuttaa pienen viiveen subwooferin ääneen, joten kaiuttimet pitäisi säätää vastaavaan viiveeseen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Basso on niin puhdas, määrätietoinen ja hyvin muihin rekistereihin integroituva ja laite niin pieni, että uskomme tämän subwooferin löytävän tiensä moneen kotiin. Plussaa sovelluksesta ja digitaalisesta tilakorjauksesta. Tehoiltaan ei edusta uusinta uutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top