Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Yamaha NS-SW1000

Tekee mitä pitää

Yamahan subwooferissa riittää tehoa ja nopeutta musiikkiin. Siinä on vain yksi ongelma.

Julkaistu 06.03.2018 - 16:37
Yamaha NS-SW1000
Geir Gråbein Nordby

Maineikkaana soitinvalmistajana Yamahalla on asiantuntijuutta kaiutinkaappien valmistamiseen. Monet samat periaatteet nimittäin pätevät sekä flyygelin että kaiuttimen kaikukopan valmistamiseen. Toisin sanoen on syytä odottaa, että Yamaha osaa hommansa subwoofereiden kanssa.

NS-SW1000 on Yamahan suurin subwoofer, joka painaa komeat 42,6 kiloa. Kiinteän verkon takana on 12-tuumainen bassoelementti ja sivulta löytyy bassorefleksiportti. Se menee lähes koko kaapin läpi ja sen päässä on pienet kierteet. Yamahan mukaan tavallisissa bassoporteissa syntyy liikaa turbulenssia, joka aiheuttaa alimpiin taajuuksiin puhallusta. Tätä on yritetty välttää pyörtämällä porttia hieman, samalla tavalla kuin kivääri pyöräyttää ulos lähtevän luodin.

Yamaha on valinnut elementtiä ajamaan tehokkaan D-luokan vahvistimen, jonka maksimiteho on 1 000 wattia. RMS-tehoa ei ole ilmoitettu, mutta se on varmaankin noin puolet, mikä on varsin hyvä. Yamaha käyttää aktiivista servotekniikkaa, jossa elementit ja vahvistin työskentelevät aina yhdessä siloittaakseen impedanssin erot. Näin bassontoisto on mahdollisimman puhdasta ja tasaista.

Mainos
Yamaha NS SW1000 det 30410
Kuva: Yamaha

 

Äänenlaatu

Yamahan subbari lisää äänikuvaan rohkean ja vakaan basson, joka on tarpeen Bob Marleyn ja Lauren Hillin murtautuessa aikakausistaan Turn Your Lights Down Low -remixissä. Rytmit soivat hyvin ja tuntuvat fyysisesti. Näkee heti, että tämä basso on aivan eri luokassa kuin yleensä 500-600 euron subwoofereissa.

Hypnoottinen basso James Blaken Limit To Your Lovessa louhii syvimpiä matalikkoja. Volyymia nostaessa säröä syntyy, ja paikansimme sen testissämme koskemaan alle 40 Hz:n taajuuksia. Yamahan väitteistä huolimatta bassorefleksiportti resonoi alle 40 Hz:n äänissä, kun laitetaan volyymi tanssittavalle tasolle.

Kontrabasson sävyt eivät soi yhtä luonnollisesti kuin Sumiko S.10:lla ja B&W DB4S:llä, vaan se kuulostaa hieman värittyneeltä.

Elokuvat kuulostavat uskottavilta ja Alien: Covenant värisyttää fyysisesti etenkin kohtauksessa, jossa avaruusalus hajoaa kappaleiksi. Tässäkin bassoportti ilmoittaa toisinaan olemassaolostaan korkeataajuksisin äänin.

Yamaha NS SW1000 lifestyle2 28515 695x391
Kuva: Yamaha

 

Johtopäätökset

Yamahan tehokkain subwoofer on painava ja viileä vekotin, joka huolehtii sekä elokuvien että musiikin matalimmista taajuuksista voimakkaalla tavalla. Veikkaamme, että suurin osa on hyvin tyytyväisiä NS-SW1000:een.

Heikko kohta on bassorefleksiportti, joka silloin tällöin resonoi kuuluvasti. Sen välttääkseen voi joko asettaa jakotaajuuden melko matalalle tai pitää volyymin kohtuullisella tasolla.

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänen paine on riittävä, ja subwoofer pysyy musiikin ja elokuvien perässä. Kuuluvaa turbulenssia bassorefleksiportissa 40 Hz:stä alaspäin. Musiikkia kuunnellessa bassosävyt eivät ole kaikkein vivahteikkaimmasta päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top