Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: XTZ SUB 1X12

Hupia puoleen hintaan

XTZ:n subwoofer maksaa puolet vähemmän kuin muut samankokoiset ja -tehoiset.

Julkaistu 06.03.2018 - 16:23
XTZ SUB 1X12
Geir Gråbein Nordby

Ruotsalainen XTZ pyrkii tarjoamaan parasta äänenlaatua edullisimpaan hintaan. Tuotteet tehdään Kiinassa, mutta kehitystyö tehdään Torupissa sijaitsevalla pääkonttorilla. Cinema-sarjaan kuuluu kaksi subwooferia, joista suurempi SUB 3X12 sisältää kolme 12-tuumaista bassoelementtiä. Hintansa (noin 2 0000 euroa) malli sopisi testiin, mutta kaappimaisen kokonsa puolesta emme kelpuuttaneet sitä. Sen sijaan valitsimme SUB 1X12:n. Sekään ei ole mikään lilliputti, ja kaapin volyymi on suurempi kuin useimmilla vaikka hintaa on vain 845 euroa.

Kaapin etuosassa on pitkä ja kapea bassorefleksiportti. Tiukkaan pakattu vaahtomuovi tekee siitä käden käänteessä painekammion, jos on tarve. 12-tuumainen toimii 900 watin enimmäistehon omaavan vahvistimen parina. Subwoofer on saanut myös THX-luokituksen.

Äänenlaatu

Aloitamme musiikista, sillä se paljastaa nopeasti, minkälaisen laitteen kanssa olemme tekemisissä. XTZ ei tuota pettymystä. Akustinen musiikki kontrabassoineen kuulostaa todella hyvältä. Ensin pidämme soundia hieman varovaisena. Verrattuna Yamaha NS-SW1000:een ja M&K Sound V12:een, kuulostaa XTZ hallitsevalta. Kontrabassolla on vakaa perusta ja bassontoisto ylipäätään on jämäkkää ja hienoa.

Deadmau5:in elektroninen musiikki osoittaa, että XTZ:llä on enemmänkin annettavaa. Se erottelee sävyt paremmin kuin Yamaha, ja iskee samalla kovaa ja nopeasti. ARYn The Sea -kappaleen elektrotrytmit istuvat kuin hanska!

XTZ sub1x12 2 web 30402
Kuva: XTZ

 

– Kuulostaa melkein liian tiukalta, Audun testiryhmästämme huudahtaa.

Hänellä on pointtinsa, sillä transientit kuolevat yhtä nopeasti kuin ne syntyvätkin, joten basso voi kuulostaa hieman ohuelta, kun vertaa subwoofereihin, joiden basso on ilmavampi. Basso ei soi yhtä suljetusti ja erottelevasti kuin B&W DB4S:lla, mutta XTZ:lla on enemmän painetta.

Mikä tuleekin hyvin esille elokuvia katsoessa. Alien: Covenant -elokuvan Covenant kuulostaa mahtavalta. Subwoofer tarjoilee vivahteikkaita bassosävyjä, ja kun avaruusalus räjähtää, se tuntuu kunnon paukkeella ja jylyllä.

Johtopäätökset

XTZ SUB 1X12 on hyvä subwoofer, joka soittaa musiikkia ja elokuvia samalla uskottavuudella. Bassoa voi luulla liian kesyksi, sillä se integroituu niin hyvin muihin ääniin ja pitää bassosta niin tiukasti kiinni, että soundi voi tuntua hieman kuivalta. Kun subbarille tarjoaa kunnon bassosoundeja, se muuttuu tappokoneeksi, joka saa huoneen melkein tärähtelemään!

Ainoa, mitä jää kaipaamaan on toinen subwoofer! Ja itse asiassa senkin voi ostaa ilman, että kokonaishinta nousee sen korkeammaksi kuin muillakaan testin laitteilla. Ei epäilystäkään: XZT ansaitsee parhaan hinta-laatusuhteen tittelin!

Ääni & Kuva kiteyttää

Salamannopea, erotteleva ja erittäin tehokas subwoofer, joka sopii sekä musiikille että elokuville. Laitteen sijoittaminen on melko helppoa. Ja hinta on puolet kilpailijoista! Tehokkaampiakin subbareita löytyy, mutta ne toki maksavat paljon enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Kaiuttimet kesän pienempiin ja isompiin juhliin

Tässäkö paras soundbar LG:n OLED-televisiolle?

Vaihtoehto pelikuulokkeille

Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa

Scroll to Top