Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony A85 (KD-65A85)

Ääni ja kuva kohdillaan

Sony A85 on läpeensä erinomainen OLED-televisio, jonka kaunis kuvanlaatu ja selkeä ääni ihastuttavat.

Julkaistu 03.11.2020 - 15:06
Sony A85 (KD-65A85)
Audun Hage

A85 on Sonyn edullisin OLED-mallisto vuonna 2020. Se perustuu samaan hyväksi havaittuun kaavaan kuin edellisetkin sukupolvet: laadukas LG:n valmistama kuvapaneeli ja Sonyn räätälöimä kuvankäsittely ja ääni. Japanilaisvalmistaja on jälleen päätynyt innovatiiviseen Acoustic Surface -kaiutintekniikkaan, jossa television ruutu toimii äänen heijastajana. Ratkaisun ansiosta televisio näyttää erittäin tyylikkäältä ja minimalistiselta.

Tämän vuoden mallissa on lukuisia päivityksiä, joista tärkein on piilossa: A85 on varustettu Sonyn X1 Ultimate -videoprosessorilla, joka jo ennestään tunnetaan loistavasta suorituskyvystään. Televisiossa on myös Androidin käyttöliittymä ja uusimpien videoformaattien tuki – kokonaisuus on siis varsin kilpailukykyinen.

Design

Sonyn OLED-näytöt ovat markkinoiden tyylikkäimpiä. Edeltäjiensä tapaan A85 on niukkalinjainen televisio, jonka harjatusta metallista valmistetut tumma, pyöristetty kehys lepää huomaamattomien metallijalkojen päällä.

Mainos
KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(8) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(4) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(10) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(5) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(11)
<
>
Ylellinen Sony A85 näyttää hienommalta kuin monet muut testipenkissämme käyneet OLED-televisiot. Kuva: Sony

 

Monien OLEDien tapaan A85:n pinta on hyvin kiiltävä. Niinpä televisio heijastelee helposti ympäristöään ja olohuoneen valoja – sekä lasten sormenjälkiä…

Sivusta katsottuna OLED on hyvin litteä, mutta näytössä on myös paksumpi osa, johon elektroniikka ja kaiuttimet on sijoitettu. Niinpä televisio työntyy jonkin verran ulos seinästä, mikäli se siis on kiinnitetty seinälle.

Käyttö ja ominaisuudet

A85:ssä on Androidin 9.0-käyttöjärjestelmä. Sony oli ensimmäisiä, joka otti käyttöönsä Googlen valmistaman käyttöjärjestelmän, ja uusimpaan on tehty monta hyvää parannusta. Valikot ovat entistä selkeämmät ja sovellukset latautuvat nopeasti. Google-alustan ansiosta palveluita on runsain mitoin ja nyt myös uusi suosikki Disney+ on lisätty valikoimiin.

Sony A85 Android scaled 1
Sonyn käyttöliittymä on Androidin, ja suoratoistopalveluita on hyvin tarjolla. Kuva: Audun Hage

A85-malli tottelee toki myös Google Assistant -puheohjausta, ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta sisältöä on helppoa striimata tai jakaa myös Android-puhelimesta. Apple-käyttäjät pääsevät nauttimaan AirPlay- ja Homekit-tuesta, mikä mahdollistaa television ohjaamisen ja sisältöjen jakamisen iPhonella.

Olemme jo pitkään moittineet Sonyn esihistoriallisia IR-kaukosäätimiä. Onkin ilahduttavaa, että vihdoin A8-sarja on saanut Sonyn premium-kaukosäätimen, joka toimii Bluetoothilla. Sen käyttäminen on paljon kätevämpää, sillä sitä ei tarvitse osoittaa televisiota kohti.

Sony A8 premium remote scaled 1
Uusi kaukosäädin, vihdoin! Kuva: Audun Hage

Sony A85 tukee Dolby Vision HDR:ää ja tavallista HDR10:ä ja HLG:tä. Netflix Calibrated Mode puolestaan mahdollistaa studiolaatuisesta Netflix-sisällöstä nauttimisen. Avoin HDR10+ -formaatti dynaamisella metadatalla ei sen sijaan ole tuettu, vaikka sitä käyttävät muiden muassa Amazon Prime – mikähän siinä on ideana?

Ei HDMI 2.1 -ominaisuuksia

Sony A85:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista yhdessä on korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava eARC. Valitettavasti HDMI 2.1 -merkintää saa etsiskellä turhaan – niinpä monet pääosin pelaamista tehostavat uudet ominaisuudet loistavat poissaolollaan.

A85 joutuu siis pärjäämään ilman VRR:ää (Variable Refresh Rate) ja ALLM:ää (Auto Low Latency Mode), puhumattakaan HFR:stä (High Frame Rate, 4K/120 Hz). Ratkaisu tuntuu harkitsemattomalta, sillä Sony valmistaa kuitenkin myös pelikonsoleita. Uusi PlayStation 5 ei vaadi edellä mainittuja ominaisuuksia toimiakseen, mutta se hyötyy niistä kyllä.

HDMI 2.1 tai ei, mutta mittasimme peliasetuksen viiveeksi (input lag) noin 15 millisekuntia, mikä on erinomainen tulos.

Sony A8 input lag scaled 1

Kuvanlaatu

Sony A85 on kokenut ison päivityksen prosessoripuolella verrattuna edeltäjäänsä AG8-malliin. Aiemmin X1 Ultimate oli nimittäin saatavilla vain Sonyn kalleimmassa Master Series -huippumallistossa.

Prosessori hyödyntää monia edistyksellisiä ominaisuuksia videon käsittelyyn, kuten väriä ja kontrastia parantavaa Pixel Contrast Boosteria ja liikkeidentoistoa sulavoittavaa X-Motion Clarityä. Olimme tietysti uteliaita näkemään, mitä Sonyn uudet ominaisuudet tekevät kuvalle, emmekä joutuneet pettymään: tätä kuvaa osannevat arvostaa niin tavalliset tv-katsojat kuin harjaantuneemmat harrastajatkin.

Ensinnäkin värikirjo on vaikuttavan vahva, laaja ja luonnollinen. Netflixin Cobra Kai -sarjan ykköskaudella on jakso, jossa karateoppipoika Robert menee skeittipuistoon. Tällaiset ulkokohtaukset ovat varsin perussisältöä, mutta Sony saa senkin näyttämään miltei pelottavan todenmukaiselta! Turkoosin sininen taivas loistaa intensiivisenä ja syvänä tuntumatta kuitenkaan lainkaan liioitellulta tai ylikyllästyneeltä. Ihon sävyt ja ruoho toistuvat luonnollisina ja vivahteikkaina. Ihan kuin Sony olisi saanut kunnon vitamiiniruiskeen sitten viime vuoden mallin!

Sony A8 All Valley scaled 1
Hiihaa! Sony A85 tarjoilee veitsenterävää, pehmeää ja nykimätöntä kuvaa. Kuvassa Netflixin Cobra Kai. Kuva: Audun Hage

Skeittipuistosta siirrytään karatematolle (kuinka nostalgista!), eikä aikaakaan, kun huomaamme jotain tapahtuneen myös liikkeille. Edellisen sukupolven AG8, jossa oli X1 Extreme -prosessori, oli jo varsin hyvä liikkeiden terävyyden toistossa. A85 on vielä sitäkin parempi ja toistaa liikkeet terävästi ja sulavasti, ja pitää fokuksen paremmin nopeissa liikkeissä ja panoraamakuvauksessa. Allekirjoittanut on herkkä tällaiselle, mutta Sony A85 suoriutuu ällistyttävän hyvin – liikkeidentoistossa se on parhaimpia näkemiäni televisioita!

Sonyn televisio on mainio myös kohinan minimoimisessa. Aggressiivinen kohinanvaimennus voi joskus johtaa siihen, että kuvan päälle syntyy keinotekoinen kalvo, joka hämärtää pienimmät yksityiskohdat. Kunnon lapsi meni pesuveden mukana -ilmiö! Sony puolestaan vaimentaa kohinaa tehokkaasti ja samalla hellästi: se suodattaa häiritsevän kohinan koskematta kuvan vivahteisiin.

Kontrastin ja mustan suhteen OLED on yleensä omimmillaan. A85 tarjoaa tummimmissa kohdissa enemmän yksityiskohtia, kun taas kirkkaimmissa kohdissa on enemmän dynamiikkaa. Sonyn kirkkaus onkin paljon parempi – noin 50-100 nitiä enemmän kuin edeltäjässä. Ero ei ole dramaattinen, mutta riittävästi sen havaitsemiseen kuitenkin. A85 ei kuitenkin kilpaile vielä Panasonic HZ2000:n kanssa, jonka kirkkaus yltää 900 nitiin.

Äänenlaatu

Äänijärjestelmä on Sonyn ässä hihassa: Acoustic Surface on tekniikka, jossa kuvapaneeli värähtelee äänisignaalin mukaan. Tällä on sekä visuaalisia että kuuluvia hyötyjä.

Useimpien televisioiden kohdalla kuvan ja äänen kesken voi olla pientä epäsynkkaa, koska kaiuttimet sijaitsevat usein tv:n alareunassa. Sonyn tapauksessa ääni tulee suoraan ruudusta, mikä ”liimaa” äänen ja kuvan paremmin yhteen.

Sonyn televisio erottautuu selkeällä ja erottelevalla äänellään sekä täyteläisellä bassollaan takaosan lisäbasson ansiosta. Ääntä voi myös optimoida: kaukosäätimen sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta voi tehdä nopeita ”tilakorjauksia”, jotka tasapainottavat taajuusvastetta. Kaiken kaikkiaan A85 kuulostaa erittäin hyvältä.

Sonyn ratkaisu ei toki kilpaile isojen Atmos-surroundääntä tarjoavien soundbarien kanssa, ja vaativat korvat halunnevat jossain vaiheessa päivittää äänijärjestelmän laadukkaammaksi. Ja sehän onnistuu, sillä A85 tukee korkearesoluutioista eARC:ta, eivätkä näkymättömät kaiuttimet häiritse ilmettä soundbarin saapuessa…

Johtopäätökset

Sony A85 on monella tapaa mielettömän hieno televisio: tämän vuoden malli on saanut kuvapuolelle tärkeän päivityksen, jonka ansiosta A85 asettuu selkeämmin kisaamaan Philipsin, Panasonicin ja itse LG:n OLED-mallien kansa. Sonyn kuvankäsittely on alan parhaimmasta päästä liikkeiden ja värintoistosta puhuttaessa – kuva on parhaimmillaan todella taianomainen! Sonyn erityispiirteenä on näkymättömiin rakennettu kaiutinjärjestelmä, joka toistaa äänen vahvana ja selkeänä. Harmillista on, ettei A85 ole saanut HDMI 2.1 -ominaisuuksia. Jos ei aio pelata uusimmilla pelikonsoleilla, asialla ei ole mitään merkitystä, mutta ehkä se on hyvä huomioida. Loppujen lopuksi Sony A85 ansaitsee selkeästi suosituksemme!

Karakter
Sony A85 (KD-65A85)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony A85 tarjoaa kaunista kuvaa, jossa kontrasti on hyvä, musta syvää ja liikkeet pehmeitä. Lisäksi näkymättömät kaiuttimet toistavat äänen selkeästi ja erottuvasti. Kaukosäädinkin on entistä parempi. Uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia ei ole.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top