Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL 50″ MQLED80

Pieni mutta pippurinen tv

Vaikka haluaisikin pienen television, ei kuvanlaadusta tarvitse tinkiä. TCL:n 50-tuumainen tarjoaa veitsenterävää kuvaa ja loistavaa kontrastia.

Julkaistu 29.12.2023 - 15:21
TCL 50″ MQLED80
Audun Hage

TCL on muodostunut jättitelevisioiden luottovalmistajaksi, mutta valikoimaan kuuluu kompaktejakin malleja: MQLED80-sarja – joka edustaa TCL:n uusimpia premium-malleja – on saatavilla 50-tuumaisesta ylöspäin.

Tänä päivänä 50-tuumainen on harvinaistunut koko, ja usein tämä hieman ylenkatsottu koko tarkoittaa myös riisutumpaa tekniikkaa. Tarjolla saattaa olla huonompi LCD-paneeli ja vähemmän toimintoja kuin isommissa malleissa – mutta ei tässä tapauksessa! 50-tuumainen MQLED80 on täysverinen premium-luokan television kaikilla herkuilla.

Kompakti tv ja hyvä suorituskyky? Kyllä kiitos!

Ei ole mikään salaisuus, että LB Ääni & Kuvan toimitus RAKASTAA isoja televisioita, ja toistelemme usein isojen ruutujen hyviä puolia. Ymmärrämme kuitenkin, että joskus pienempi tv on paras valinta.

Mainos

Kun huone on pieni tai katselupaikka muuten hyvin lähellä televisiota, valitaan tietysti tarkoitukseen sopivin pienempi koko.

Monelle tv on myös esine, jonka ei haluta varastavan kaikkea huomiota. Silloinkin pienempi tv on perusteltu – mutta pienemmän valitseminen ei tarkoita tinkimistä laadusta.

TCL MQLED80

MQLED80 pohjautuu Euroopan-markkinoilla myytävään C805-malliin, joten kaikissa sarjan malleissa on huippuluokan LCD-paneeli suoralla ledtaustavalaistuksella, paikallisella himmennyksellä ja 144 Hz:n virkistystaajuudella.

Ulkonäöltään TCL on hyvin hillitty: mustaa muovia, vähän harjattuja detaljeja ja helposti sijoitettava keskijalusta. MQLED80 on selvästi paksumpi kuin henkäyksenohuet OLED-mallit.

ce tcl mqled80 super slim data scaled 1
TCL 50″ MQLED80. Kuva: TCL

Käyttö ja ominaisuudet

TCL luottaa Google TV -käyttöliittymään, joka tarjoaa paljon sovelluksia ja suoratoistopalveluita. Uusin versio antaa lisäksi räätälöityjä katselusuosituksia. Valikoissa on helppo suunnistaa.

50MQLED80 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta sarjan suurempien mallien tapaan vain kaksi niistä tukee 4K/120 Hz -videosignaalia ja kaksi muuta vain 4K/60 Hz -laatua. TCL on kuitenkin fiksusti lisännyt kolmanteen sisääntuloon eARC-äänenpalautuskanavan, joten se ei vie ylimääräistä tilaa.

TCL 50MQLED80 remote scaled 1
Pyöreä kaukosäädin istuu mukavasti käteen. Siinä on mikrofoni Google Assistantia varten. Kuva: Audun Hage

Peliystävällinen tv

Tämän kokoiset televisiot ovat hyvin suosittuja myös pelaajien keskuudessa, minkä TCL on myös huomannut. 50MQLED80 on hyvin varusteltu pelaamista ajatellen edellä mainittujen liitäntöjensä ja monien gaming-ominaisuuksiensa ansiosta. Näyttö suoriutuu kovemmistakin kuvanopeuksista (enimmillään 144 Hz), mikä voi olla oleellinen tieto tehokkaimpien pelikoneiden omistajille.

MQLED80 tukee monia videoformaatteja, kuten elokuvia, sarjoja eikä vähiten pelejä näyttävämmäksi tekeviä HDR10+:aa ja Dolby Visionia. TCL on varustanut ruutunsa erillisellä peliasetuksella (Game Master Pro), jolla on alhainen viive. Pelivalikosta näkee sisääntulosignaalit ja erilaiset pelien suorituskykyä parantavat toiminnot.

Xbox Series X:n testivalikkoa hyödyntäen saimme todennettua, että TCL tukee tärkeitä kuvatiloja, ja pienen säädön jälkeen saimme 4K/120Hz:n, VRR:n ja Dolby Vision HDR:n toimimaan samanaikaisesti. Viiveeksi mittasimme noin 17 millisekuntia.

TCL 50MQLED80 Forza gaming 2
<
>
TCL MQLED80:n peliasetuksella on alhainen viive. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

MQLED80 on varustettu huippuluokan LCD-paneelilla, jossa on MiniLED-taustavalaistus. Näytön sisällä on siis valtava määrä pienen pieniä ledvaloja, jotka on jaettu erillisiin himmennysalueisiin, joita videoprosessori sitten ohjaa erikseen. TCL hyödyntää MiniLED-tekniikkaa monissa huippuluokan televisioissaan, ja valmistajan mukaan tekniikka haastaa jopa OLEDin joillakin osa-alueilla.

Paikallinen himmennys tarkoittaa, että osan taustavalaistuksesta voi sammuttaa kuvan tummilta alueilta ja pitää kirkkailla alueilla valaistuksen samanaikaisesti täysillä. Mitä enemmän himmennysalueita televisiossa on, sitä tarkempaa valon jakautuminen ruudulla on. Näimme tästä hyviä esimerkkejä vieraillessamme TCL:n tapahtumassa Varsovassa alkutalvesta.

50-tuumaisessa MQLED-mallissa on rapiat 300 himmennysaluetta ja jopa 1 300 nitin kirkkaus. Se on noin puolet enemmän kuin hetki sitten tekemässämme edullisten 55-tuumaisten testissä.

Mitä tekniikka siis tarkoittaa käytännössä? Ensinnäkin se tekee kontrastista vahvan. TCL:n tv ei ole järin suuri, mutta se onnistuu silti ikään kuin täyttämään huoneen kirkkaalla ja energisellä kuvallaan. Valkoisen intensiteetti yhdistettynä vahvaan ja vivahteikkaaseen värintoistoon saa aikaan kunnon vau-efektin.

Forzan ja Dirt5:n tapaisissa peleissä on upeat sävyt ja hyvä syvyysvaikutelma. Kun vaihdamme Netflixin The Crown -sarjan pariin, pääsemme hyvin aurinkoiseen tunnelmaan, kun Diana lomailee perheineen Etelä-Ranskassa.

TCL 50MQLED80 The Crown scaled 1
TCL suoriutuu hyvin The Crownin aurinkoisista HDR-kohtauksista. Kuva: Audun Hage

 

Valioliigan ottelu todistaa, että TCL:n tv suoriutuu nopeista liikkeistä ja panoraamauksista tökkimättä.

On kuitenkin selvää, että MQLED80, kuten muutkin LCD-televisiot, suosii kirkkaita kohtauksia ja ympäristöjä tummien ja hämärien sijaan. Kun sammutamme valot ja sukellamme Gear 5:n pimeisiin tunneleihin, näemme, että paikallinen himmennys toimii täydellä teholla ja valonjakautuminen on oikein hyvää, mutta:

Televisio ei pysty sammuttamaan valojaan KOKONAAN niin kuin OLED-mallit pystyvät. Niinpä jonkin verran valoa vuotaa aina läpi, joten pimeimmät kohtaukset ovat hieman valoisampia OLED-ruutujen sysimustuuteen verrattuna. Jos katselee paljon televisiota pimeässä, on tämä ehkä syytä ottaa huomioon.

TCL näyttää parhaalta suoraan edestä katsottuna. Kun siirtyy vähän sivulle, haalistuvat värit ja terävyys heikkenee. Tältäkin miinuspuolelta välttyy hankkimalla vaikkapa 48-tuumaisen OLED-television, kuten LG OLED48C3:n tai Sony 48A90K:n.

Äänenlaatu

TCL MQLED80:n äänijärjestelmä on melko yksinkertainen: se koostuu kahdesta stereokaiuttimesta ja 2 x 15 watin tehosta. Puhe erottuu vahvana ja kirkkaana, ja basso on melko täyteläinen. Suosittelemme kuitenkin hankkimaan soundbarin isomman ja täyteläisemmän äänikuvan aikaansaamiseksi. MQLED80 tukee Dolby Atmosta HDMI eARC -ulostulon kautta. Kannattaa lukea hetki sitten tekemämme vertailu edullisista soundbareista!

Lue myös: 6 soundbaria (talvi 2023) – Soundbar joka kukkarolle

Yhteenveto: TCL MQLED80

Jos etsii kompaktia mutta suorituskykyistä LCD-televisiota, on TCL:n malli hyvä vaihtoehto.  MQLED80-sarja tarjoaa kovaa suorituskykyä hintaansa nähden, ja pienin, 50-tuumainen malli on yhtä laadukas kuin muutkin sarjan koot. Kuvanlaatu on kirkasta ja realistista edistyksellisen MiniLED-valaistuksen ja sen tuoman erinomaisen kirkkauden ja kontrastin ansiosta. MQLED80 on erinomainen televisio lähes joka käyttöön, mutta jos sattuu olemaan pimeässä viihtyvä vampyyri, kannattaa ehkä mieluummin valita OLED-malli.

Karakter
TCL 50″ MQLED80
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL 50MQLED80 tarjoaa tasaista ja kirkasta kuvaa, jonka kontrasti ja värintoisto ovat hyviä. Musta on hyvää, mutta ei OLED-luokkaa – ja sama koskee katselukulman laajuutta. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top