Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic MX950E (TX-65MX950E)

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Panasonic tunnetaan parhaiten tyylikkäistä OLED-televisioistaan, mutta MX950E todistaa, että myös hyvien LCD-mallien tekeminen onnistuu.

Julkaistu 02.02.2024 - 11:05
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)
Audun Hage

Panasonicilla on pitkä kokemus laatutelevisioiden valmistajana. Vanhemmat lukijat muistavat vielä plasma-tv:t, joiden kuvanlaadussa Panasonic oli ehdotonta parhaimmistoa. Viime vuosina japanilaismerkki on keskittynyt enimmäkseen premium- ja highend-luokan OLED-televisioihin sekä kohtuuhintaisiin LCD-malleihin. Äskettäin Panasonic toi kuitenkin markkinoille premium-luokan LCD-television: MiniLED-malli MX950E:n!

ast 2032877.pub .crop .pc .thumb .640.1200
Panasonic MX950E. Kuva: Panasonic

Panasonic MX950E

MX950E on Panasonicille merkittävä uutuus, sillä kyseessä on valmistajan ensimmäinen MiniLED-taustavalaistuksella varustettu LCD-televisio, ja ensimmäinen huippuluokan LCD sitten vuoden 2016 DX900-mallin. MX950E on varustettu paikallisella himmennyksellä, edistyksellisellä kuvankäsittelyllä ja monilla OLED-malleista tutuilla ominaisuuksilla.

Panasonic MX950E on saatavana 55-, 65- ja 75-tuumaisena. Testiin saimme keskimmäisen, mutta suorituskyvyn voi olettaa olevan samanlaista koosta riippumatta – paikallisten himmennysalueiden määrää lukuun ottamatta.

Mainos
ast 2046114.pub .thumb .644.644 e1705931213808
65-tuumaisen MX950E-mallin mitat. Kuva: Panasonic

Noin 2 500 euron suositushinta tekee Panasonicista kiintoisan vaihtoehdon Sony X90L/X95L:lle, Samsung QN90C/QN95C:lle ja muille mallivuoden 2023 highend-LCD-televisioille. Koska tämäkin on vuoden 2023 malli, ovat mallivuoden 2024 seuraajat kaupoissa varmaankin kesään mennessä – joten tätä mallia kannattaa pitää silmällä hyvien tarjousten varalta.

Huom! Panasonic on jo saanut kauppoihin ensimmäiset mallivuoden 2024 mallinsa: OLED-lippulaivat 95A ja 93A. Niissä on Panasonicin uusi Fire TV -käyttöliittymä.

Käyttö ja ominaisuudet

MX950E pyörii Panasonicin oman MyHomeScreen 8.0 -käyttöliittymän varassa. Kotivalikko on nopea ja selkeä, ja tärkeimpiin sovelluksiin pääsee nopeasti käsiksi.

Panasonicin tv tukee monia formaatteja, kuten Dolby Vision IQ:ta ja HDR10+ Adaptivea. Nämä HDR-formaatit tulkitsevat television valomittaria toistaakseen HDR-kuvaa ihanteellisesti.

MX950E tukee myös 4K/120 Hz -videosignaalia Nvidia G-syncillä ja AMD FreeSync Premium VRR:llä (variable refresh rate). Panasonicin True Game -peliasetus toistaa kuvaa neutraalisti, ja Game Mode Extreme -asetuksella viive on erityisen lyhyt (mittauksessamme 16 ms).

Liitäntäpuolella tarjolla on neljä HDMI-sisääntuloa, joista tavalliseen tapaan vain kaksi tukee täyden kaistan 4K-laatua 120 Hz:llä. Tämä on tyypillistä Mediatekin piirikortilla varustetuille televisioille, eikä Panasonic ole todellakaan ainoa.

Kannattaa kylläkin pitää mielessä, että toinen 4K/120 Hz:n liitännöistä on varattu eARC-äänenpalautuskanavalle, joten soundbaria käyttäessä jää enää yksi nykyaikainen HDMI vapaaksi. Jos omistaa useita pelikonsoleita, ei yksi tahdo riittää…

Panasonic MX950E remote Panasonic MyHomeScreen 8 Panasonic MX950E inputs
<
>
Panasonicin kaukosäädin on moniin kilpailijoihin verrattuna isompi ja kömpelömpi, mutta toisaalta siinä on enemmän nappeja, joten esimerkiksi kuva-asetuksiin pääsee käsiksi yhdellä painalluksella. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Käyttäjäystävällisyys on toki tärkeää, mutta miten on kuvanlaadun laita? TX-65MX950 pohjautuu siis MiniLED-taustavalaistuksella varustettuun VA-tyypin (Vertically Aligned) LCD-paneeliin.

Minikokoiset ledit mahdollistavat useamman paikallisen himmennysalueen. Panasonicin tapauksessa alueita on 65-tuumaisella ruudulla 128. Se ei ole sinänsä kovin paljon (esimerkiksi TCL:llä on tuhansia), mutta kuten tiedämme, kyse on määrän lisäksi myös siitä, kuinka tarkasti televisio onnistuu hallitsemaan himmennysalueita.

Panasonic MX950E:n kuvankäsittelystä vastaa HCX Pro AI -videoprosessori, jollaista käytetään myös saman valmistajan parhaissa OLED-malleissa, kuten lippulaivamalli MZ2000E:ssä.

Miltä kuvanlaatu sitten käytännössä näyttää? Asetimme TX-65MX950E:n referenssimallimme TX-65MZ2000E:n viereen. Kyseessä on äärimmäisen tarkan kuvanlaadun OLED-malli, joka tarjoaa LCD-mallille kovan vastuksen samalta valmistajalta!

20240122 132931 scaled 1
Panasonic 65MX950E:n kuvanlaatu on tasapainoista ja värintoisto neutraalia ja vivahteikasta. Kuva: Audun Hage

Panasonicin kahdessa televisiossa on käytetty eri paneelitekniikkaa, mutta niillä on silti paljon yhteistä. 4K-sisällöt näyttävät teräviltä ja yksityiskohtaisilta. Drive to Surviven kaltaiset sarjat toistuvat veitsenterävinä ja kohinaa on huomattavan vähän. Molemmat televisiot onnistuvat toistamaan nopeat Formula 1 -ajot pehmein liikkein kuvan silti säilyessä terävänä.  Kummankin värintoisto on hyvää, mutta OLED-mallissa ihonsävyt ovat neutraalimpia, kun taas LCD kallistuu punertavaan.

Myös kirkkaus on kummassakin hyvä, joten valoisissa tiloissa kuva näyttää edelleen hyvältä. MiniLED-tekniikka on tässä yleensä omiaan, mutta Panasonicin tapauksessa eroa OLED:iin ei juuri ole. Kirkkaus on samaa luokkaa kummallakin jopa erityisen kirkkaalla urheiluasetuksella.

​Oikeastaan vasta kaikkein vahvin Dynamic-asetus paljastaa MX950E:n heikkouden OLED:iin nähden. Kirkkaus riittää silti hyvin päivänvalossa katseluun. Panasonicin LCD-näytön värit ovat myös ihastuttavan intensiiviset ja punaisessa, keltaisessa ja vihreässä on hyvää ytyä väritasapainon pysyessä silti melko neutraalina. Loistava televisio urheilun katsomiseen!

Monet tykkäävät katsoa leffoja hämärässä valaistuksessa, ja tässä OLED on ylivoimainen.

Vaikka MX950E on varustettu taustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä, ei kuvan erottelevuus riitä kisaamaan jokaisen pikselin erikseen sytyttävää ja sammuttavaa OLED:ia vastaan. Kun näitä kahta televisiota vertaa pimeässä huoneessa, erottaa MX950E:ssä halo-efektiä tummalla taustalla olevien kirkkaampien kohteiden ympärillä. MZ2000E pitää samat kohdat sysimustina.

20240122 132722 scaled 1
Panasonicin LCD-televisiossa on hyvä musta, mutta kontrasti ei yllä samalle tasolle saman valmistajan OLED-malli MZ2000E:n kanssa. Kuva: Audun Hage

Tulos on odotettu, mutta MX950E:n valonjakautuminen tuntuisi myös karkeammalta kuin esimerkiksi Sony X95L:llä ja Samsung QN95C:llä, joita pidämme tämän hetken parhaina LCD-televisioina. Kummassakin paikallinen himmennys toimii Panasonicia tarkemmin. Jos on tottunut Panasonicin erinomaiseen kuvankäsittelyyn ja helppokäyttöiseen käyttöliittymään, on Panasonic kuitenkin hyvä vaihtoehto.

Ainoa pieni pettymys, johon osasimme toki varautua, on television melko kapea katselukulma. OLED säilyttää värintoiston melko yhtenäisenä katselupaikasta riippumatta, mutta LCD:llä kontrasti ja värit kalpenevat, jos ei istu sohvan keskellä. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos kotoa löytyy leveä sohva.

Äänenlaatu

Panasonic MX950E on varustettu 2.1-kaiutinjärjestelmällä. Tv:n pohjassa on stereokaiuttimet ja takapuolella bassokaiutin. Vahvistintehoa on 2 x 15 wattia sekä bassolle 20 wattia. Ääni on vahva ja selkeä, ja puheentoisto kirkasta. Musiikki ja ääniefektit toistuvat täyteläisesti, ja volyymia riittää melko hyvin. Tv on varustettu asetuksella, joka saa puheen erottumaan paremmin matalilla äänenvoimakkuuksilla.

Panasonic tukee paperilla Dolby Atmosta, mutta surroundia ei sinänsä ole. OLED-malli MZ2000E on tässä parempi, sillä siinä on suurempi kaiutinjärjestelmä Technicsiltä. HDMI eARC -ääniulostulon ansiosta televisioon on onneksi helppo kytkeä soundbar, jolla äänenlaadun saa nostettua selvästi paremmalle tasolle.

Yhteenveto: Panasonic MX950E

Panasonic tekee paluun highendluokkaan LCD-puolelle MX950E-mallillaan. MiniLED-taustavalaistuksen ja vakaan kuvankäsittelyn ansiosta kuva on terävä ja vivahteikas. Kontrasti on vahvaa ja värit tasapainoiset.

Liikkeidentoisto on sulavaa ja kohinaa on huomattavan vähän. Katselukulma on VA-tyypin LCD-paneeleille tyypillisen kapea, eli värit haalistuvat sivulta katsottaessa. Kuva on kuitenkin kontrastiltaan ja kirkkaudeltaan riittävän vahva myös päivänvalossa katseluun. Todella hyvä yleis-tv!

Karakter
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Panasonic MX950E tarjoaa loistavaa kuvanlaatua, jossa on vivahteikas ja neutraali värintoisto ja vahva kontrasti. Laajasti kuva- ja ääniformaatteja. LCD-ruudun katselukulma on kapea. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top