Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Veitsenterävää ja silkinsileää

Sony todistaa Bravia X90L:llä olevansa alan huippua kuvankäsittelyssä – tämä televisio tekee lähes kaiken täydellisesti!

Julkaistu 17.11.2023 - 13:11
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Audun Hage

X90-sarja on Sonyn suosituimpia premium-sarjoja sukupolvesta toiseen. Vuoden 2023 versio X90L on taas päivittynyt ajankohtaisemmaksi.

Sonyn tämän vuoden tv-mallisto on varsin vakuuttava, sillä esimerkiksi A95L tarjoaa parasta näkemäämme kuvanlaatua. Kun tuumahintakin on sadan euron luokkaa, on tosin kyseessä harvojen kukkarolle sopiva erikoisherkku. Onneksi Sonylla on myös näitä hieman edullisempia televisioita mallistossaan!

85 X90L dark sil dark sil 1slate cw scaled e1700049421372
Sony Bravia X90L. Kuva: Sony

Sony Bravia XR X90L

X90L on laadultaan huomattavasti parempi kuin aiemmin testaamamme X85L. Kokovaihtoehtoja piisaa 55 tuumasta hillittömään 98 tuumaan, mutta tyydyimme tällä kertaa testaamaan puolivälistä 75-tuumaisen.

Mainos

X90L on varustettu ledtaustavalaistulla LCD-paneelilla ja paikallisella himmennyksellä. Kuvankäsittelystä huolehtii Sonyn edistyksellisin Cognitive XR -videoprosessori, joka kätevät toiminnot, kuten XR Clear Image ja XR Motion Clarity pitävät huolen terävyydestä, kohinasta ja liikkeidentoistosta.

P1030230 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Bravia X90L pyörii Google TV -käyttöliittymällä, joka on nopea ja selkeä ja sovellusvalikoimaltaan kattava. Google TV tarjoaa myös katselusuosituksia käyttäjän katseluhistoriaan perustuen. Sisäänrakennetun Chromecastin ja AirPlayn ansiosta videoiden, kuvien ja musiikin jakaminen puhelimelta televisioon onnistuu käden käänteessä.

Liitännöiltään X90L noudattaa samaa linjausta kuin Sonyn muutkin laitteet. Siinä missä Samsung QN85C tarjoaa neljä täyden kaistan HDMI 2.1 -sisääntuloa, tyytyy X90L (samoin kuin TCL) kahteen. Täytyykin siis olla tarkkana siinä, mihin HDMI-tuloon kaikkiaan neljästä parhaat videolähteensä kytkee. X90L tukee monia videoformaatteja, kuten Dolby Visionia peleille ja VRR:lle – mutta oudosti ei samanaikaisesti. Sonyn tv:n peliasetus tukee tietysti PS5:n ominaisuuksia, kuten Auto HDR Tone Mappingia ja Auto Genre Picture Modea.

P1030244 scaled 1
Jos televisioon kytkee Xboxin tai PS5:n, kannattaa käyttää HDMI-sisääntuloa nro 3 tai 4, sillä vain nämä kaksi tukevat 4K/120 Hz-videota. Kuva: Audun Hage
P1030224 scaled 1
X90L:n näppärässä kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantin käskyttämistä varten. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Sonyn ruutu hyödyntää perinteisempää ledtaustavalaistusta toisin kuin vertailun Samsung ja TCL, joiden paneeleissa on käytetty uudempaa MiniLED-tekniikkaa. Himmennysalueita eli erikseen sammutettavia ja sytytettäviä kuvaosioita on Sonylla näin ollen vähemmän. Vastineeksi Sonyn videoprosessori on kyllä erittäin tehokas.

Ensivaikutelmat kuvanlaadusta ovat, että kuva on terävä ja luonnollinen ja värit puhtaat ja korrektit. Kontrasti ja kirkkaus eivät ole yhtä vahvoja kuin Samsungin ja TCL:n MiniLED-malleilla: X90L tarjoaa noin 1 250 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja 650 nitiä koko ruudun ollessa valkoinen.

Kirkkauden ja kontrastin puutteet X90L korvaa tarkkuudella. Vertailun kolmesta televisiosta Sony on uskollisin alkuperäisille sisällöille erittäin neutraalia elokuva-asetusta käyttäen. Sekä mustavalko- että värikuva toistuvat upeasti ja tarkoin värisiirtymin.

Erityyppiset materiaalit toimivat Sonylla hyvin ja etenkin liikkeet toistuvat samaan aikaan pehmeästi ja terävästi. Nykypäivän 4K HDR -videot näyttävät huikean teräviltä ja kontrastiltaan vahvoilta, mutta Sony saa myös vanhemmista sisällöistä parhaat puolet esiin. Esimerkiksi Netflixillä pyörivät 90-luvun Seinfeld-jaksot ovat täynnä kohinaa, mutta X90L saa lumisadetta siivottua tekemättä kuvasta kuitenkaan suttuista tai epäselvää.

Sama ilmiö näkyy 2000-luvun alun Taistelutoverit-sarjassa, jossa terävyys pysyy hyvänä nopeissakin kamera-ajoissa. Sonyn kuvankäsittely on yksinkertaisesti todella taidokasta.

Sony vaikuttaa myös parantaneen taustavalaistuksen hallintaa edelliseen sukupolveen verrattuna. Vaikka himmennysalueita onkin suhteellisen vähän, ei X90L kärsi juurikaan halo-efektistä, varjostuksista tai viiveestä. Itse asiassa X90L on varmastikin paras näkemämme perinteistä tekniikkaa edustava LCD-tv.

Jos kuitenkin on allerginen taustavalaistuksen erottumiselle, kannattaa mieluummin valita OLED-televisio, kuten Sonyn erinomainen A80L.

Äänenlaatu

Sony X90L:n alareunaan on kiinnitetty stereokaiuttimet ja taakse kaksi ”korkeuskanavaa”, jotka tekevät äänikuvasta laveamman ja ilmavamman. Sonyn soundbarin kanssa kaiuttimia voi käyttää yhteistyössä vieläkin isomman äänimaiseman luomiseksi.

Televisio kuulostaa omillaan aivan hyvältä, mutta ohuenlaiselta. Volyymia nostaessa ääni helposti säröilee, joten soundbar on ehdottoman kannatettava lisävaruste.

Yhteenveto: Sony X90L

Jos etsii laadukasta ja luotettavaa yleis-tv:tä, voimme turvallisin mielin suositella Sony Bravia X90L:ää. Paperilla tekniikka on vanhanaikaisempaa kuin kilpailijoilla, sillä Sony käyttää tavallista ledtaustavalaistusta harvemmilla himmennysalueilla, kun taas Samsungilla ja TCL:llä on käytössään uudempi MiniLED-tekniikka. Käytännössä kuvanlaatu on kuitenkin eriomaista: kuva on terävä, kohinaa ei nimeksikään, liikkeidentoisto pehmeää ja värintoisto luonnollista. Televisio on myös erittäin helppokäyttöinen – mutta Sonyn kaltainen peliosaaja olisi voinut tarjota täyden kaistan kaikissa neljässä HDMI-sisääntulossa kahden sijaan.

Karakter
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony X90L tarjoaa veitsenterävää kuvaa, jossa kohinaa on vain vähän ja värintoisto erinomaista. Kontrasti ei yllä MiniLED-televisioiden tasolle. Neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi tukee 2.1-standardia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top