Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL MQLED80 (75MQLED80)

Oiva hinta-laatusuhde

TCL 75MQLED80 tarjoaa hienoa kontrastia, syvyyttä ja värintoistoa. Löytö!

Julkaistu 17.11.2023 - 13:11
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Audun Hage

Kiinalainen TCL on vakiinnuttanut asemansa erinomaisen hinta-laatusuhteeen televisioiden valmistajana, mistä tuoreimpana esimerkkinä testivoittajan titteli QLED870-mallille budjettiluokan 75-tuumaisten televisioiden vertailustamme. Tällä kertaa testivuorossa on hiukan kalliimpi premium-luokan MQLED80, joka on Pohjoismaiden markkinoille räätälöity malli. Lainaamamme 75-tuumaisen lisäksi mallia on tarjolla muissakin kokovaihtoehdoissa 50 tuumasta 98 tuumaan.

TCL 75MQLED80
TCL 75MQLED80. Kuva: TCL

TCL MQLED80

MQLED80 perustuu tekniseltä puoleltaan Euroopan-markkinoiden C805-malliin, ja on riisutumpi versio C845-mallista, jonka olemme aiemmin testanneet hyvin tuloksin. C845:llä ja MQLED80:llä on paljon yhteistä, kuten MiniLED-taustavalaistuksella varustettu LCD-paneeli.

TCL:n tv on ihan asiallisen näköinen mustine muovikehyksineen, jossa vilkahtelee harjattua terästäkin. Keskijalustan ansiosta tv on helppo sijoittaa tasolle. MQLED80 on huomattavasti paksumpi kuin ihastuttavan litteä Samsung QN85C.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

Sonyn tapaan myös TCL nojaa Google TV -käyttöjärjestelmään, jota parannellaan jatkuvasti. Sovelluksia ja suoratoistopalveluja löytyy joka lähtöön, ja järjestelmä tarjoaa henkilökohtaisesti räätälöityjä katselusuosituksia. Valikot toimivat nopeasti ja ovat selkeät.

75MQLED80 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta kuten Sonylla, myös TCL:llä vain kaksi niistä tukee 4K/120 Hz-videosignaalia. TCL on tosin ollut fiksu ja sijoittanut eARC-äänenpalautuskanavan kolmanteen sisääntuloon, joten soundbar ei vie tilaa videolähteiltä.

TCL MQLED80 tukee monia videoformaatteja, kuten HDR10+:ä ja Dolby Visionia elokuvien, sarjojen ja pelien osalta. Kuvapaneelin virkistystaajuus yltää jopa 144 Hz:iin, ja Game Master Pro -peliasetuksella viive on vain noin 17 millisekuntia.

 

P1030251 scaled 1
TCL MQLED80 on varsin käyttäjäystävällinen tv Googlen käyttöliittymän ja Bluetooth-kaukosäätimen ansiosta. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

MQLED80:n kuvapaneeli muistuttaa kalliimman C845:n paneelia, mutta MQLED80:ssa (joka tunnetaan myös nimellä C805) on vähemmän himmennysalueita.  Esimerkiksi 75-tuumaisessa C845:ssä on 2 000 nitin kirkkaus ja 725 himmennysaluetta, kun 75MQLED80:ssa on 1 300 nitiä ja 645 aluetta.

C845 teki meihin vaikutuksen häikäisevällä kirkkaudellaan ja upealla kontrastillaan, joten olimme tietysti uteliaat näkemään, miten MQLED80 pärjää. Emmekä joutuneet pettymään!

Kirkkaus ja kontrasti ovat todella vahvoja, mikä saa nykypäivän videosisällöt loistamaan. Valo jakautuu tarkasti ja tasaisesti, eikä tavallista halo-efektiä ole nimeksikään. Musta on sysimustaa, todella syvää ja vivahteikasta. MQLED80 on tällä saralla edullisempaa QLED870:aa huomattavasti parempi.

Netflixin Dolby Vision -formaatilla kuvatut elokuvat ja sarjat näyttävät kristallinkirkkailta ja eläväisiltä. TCL saa hyvin tuotetut ohjelmat, kuten Drive to Surviven heräämään henkiin upealla tavalla. Värintoisto on vahvaa ja vivahteikasta ja etenkin punaisen sävyt erottuvat erinomaisesti.

Kun kuva on iso ja kirkkaus ja kontrasti vahvoja, erottuvat myös heikkoudet hyvin. MQLED80 suoriutuu yleisesti ottaen hyvin, mutta kuvankäsittely ei aina ole Sonyn ja Samsungin tasolla. Etenkin vanhempien sisältöjen heikompi resoluutio ja vaihteleva laatu aiheuttavat haasteita. Taistelutovereissa ja Seinfeldissa näkyy kohinaa ja rakeisuutta selvästi enemmän kuin Samsung QN85C:llä ja Sony X90L:llä. Kilpailijat säilyttävät myös liikkeidentoistossa terävyyden hieman paremmin.

Erot eivät ole suuren suuria, mutta ne kannattaa kuitenkin huomioida, kun on ostamassa tämän kokoluokan televisiota. Jos katsoo lähinnä 4K-laadun ohjelmia, on MQLED80 mainio valinta, sillä uudet elokuvat ja sarjat näyttävät sillä upeilta. Jos taas on elokuvaklassikoiden ja retrosarjojen ystävä, kannattaa ehkä harkita jompaakumpaa kilpailijoista.

P1030266 scaled 2
TCL MQLED80:n kirkkaus ja kontrasti ovat erinomaisia. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

TCL MQLED80 on varustettu melko yksinkertaisella äänijärjestelmällä, joka muodostuu stereokaiuttimista ja 2 x 15 watin vahvistimista. Puhe erottuu selkeästi ja basso on lujempi kuin Sonylla. Suosittelemme silti soundbaria, jolla äänikuvasta saa isomman ja täyteläisemmän. MQLED80 tukee Dolby Atmos -ääntä HDMI eARC -ulostulon kautta.

Yhteenveto: TCL MQLED80

TCL onnistuu jälleen kerran tarjoamaan hyvin varustellun television erinomaisella suorituskyvyllä kohtuulliseen hintaan. 75MQLED80 on varustettu MiniLED-paneelilla, joka tekee kirkkaudesta ja kontrastista vahvoja ja lähes kalliimpien televisioiden tasoisia. Kohinanvaimennus ja terävyys eivät ole vertailun parhaasta päästä, mutta hinnan huomioiden TCL:ssä ei juuri ole moitittavaa.

 

Karakter
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL MQLED80:n kuva on tasainen ja kirkas sekä kontrasiltaan ja värintoistoltaan erinomainen. Terävyys ja kohinanvaimennus eivät yllä Sonyn ja Samsungin tasolle. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top