Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL C845

TCL:n sokaisevan kirkas MiniLED

TCL C845 tarjoaa huikeaa kontrastia hyvään hintaan. Ja vau, mikä kirkkaus!

Julkaistu 07.08.2023 - 09:45
TCL C845
Audun Hage

TCL on luonut itselleen maineen hyvän hinta-laatusuhteen televisiovalmistajana. Kiinalainen TCL on viime aikoina pärjännyt testeissämme erinomaisesti, joten odotuksemme ovat korkealla tällä kertaa testattavan C845-mallin suhteen.

C845-sarja asettuu TCL:n mallihierarkian keskiväliin, budjettimallien QLED770 ja QLED870/C745 yläpuolelle. C845 on premium-LCD, joka on varustettu tavallista paremmalla MiniLED-tekniikalla. Kokovaihtoehdot ovat 55”, 65”, 75” ja 85”, joista testasimme 55-tuumaista.

Muistamme hyvin C845:n edeltäjän C835-mallin, joka tarjosi erinomaista kuvanlaatua varsin kilpailukykyiseen hintaan. C845 noudattaa samaa kaavaa, mutta pari kiintoisaa parannnustakin siihen on tehty.

Mainos
lifestyle image3 scaled 1
TCL C845 on saatavilla 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen. Kuva: TCL

TCL C845: Design

Ensisilmäyksellä tummakehyksinen televisio näyttää melko geneeriseltä. Mikään ei pistä silmään. Keskijalustan ansiosta tv on helppo sijoittaa tasolle.

C845 on hieman paksumpi kuin litteimmät LCD- tai OLED-mallit, sillä MiniLED vie väkisinkin hiukan tilaa syvyyssuunnassa. Tässä televisiossa onkin keskitytty enemmän suorituskykyyn kuin ylelliseen muotoiluun.

TCL C845 (8) TCL C845 (2)
<
>

Käyttö ja ominaisuudet

TCL käyttää Google TV -alustaa, josta pidämme kovasti. Googlen järjestelmän sovellusvalikoima on hyvä ja se osaa suositella katsottavaa omien tottumusten perusteella.

Kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja tuntuu modernilta. Se toimii Bluetoothilla ja ruutu vastaa käskyihin nopeasti. Kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantia varten, mutta myös tarpeettoman paljon muita nappeja.

TCL C845 tukee muiden muassa Dolby Visionia ja HDR10+:aa. IQ-valosensori huomioi tilan valaistusolosuhteet toisaakseen kuvan ihanteellisesti.

Televisiossa on erillinen peliasetus, joka tukee esimerkiksi VRR:ää ja Freesynciä, jotka takavat peligrafiikoiden sulavan toiston. Viiveeksi mittasimme 16 millisekuntia (1080p/60Hz).

Myös liitännät ovat kohdillaan, mutta sitten viime sukupolven ei muutoksia tällä saralla ole tapahtunut. TCL C845:n neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi vastaanottaa 4K/120Hz-videosignaalia esimerkiksi pelikonsoleilta (C845 tukee kylläkin jopa 144Hz:n virkistystaajuutta, mikä ilahduttanee PC-pelaajia). Kaksi muuta sisääntuloa pystyvät vain 4K/60Hz-laatuun.

TCL ei ole yksin tarjotessaan täydet nykyaikaiset ominaisuudet vain kahdessa neljästä sisääntulosta, mutta vertailun vuoksi kerrottakoon, että moni LG:n ja Samsungin televisio tarjoaa täyden kaistan kaikissa neljässä HDMI-liitännässään.

TCL C845 (7) TCL C845 (1)
<
>
Liitännät löytyvät tv:n takaa. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

C845 on tosiaan pykälää parempi kuin TCL:n halvimmat mallit. Edullisten mallien tapaan siinä on QLED LCD -paneeli suoralla taustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä, mutta C845 käyttää tosiaan edistyksellisempää MiniLED-taustavalaistusta, joka lisää himmennysalueiden määrää huomattavasti (480, 576, 720 tai 896 aluetta ruudun koosta riippuen).

Iloksemme voimme todeta, että C845 näyttää testipenkissämme oikein hyvältä. Tämän MiniLED-ruudun huomionarvoisin piirre on poikkeuksellinen kirkkaus.

TCL C845 tiristää käsittämättömän 2 250 nitin kirkkauden 10-prosenttiselta kuva-alalta (HDR) ja saa koko ruudun valkoisellakin 1 000 nitin voiman. Luvut ovat korkeimpia mittaamiamme – jopa parempia kuin Samsungin QN95C-huippumallilla. Sokaisevan väkevää kirkkautta!

Onneksi kuvan kiinnipalamista ei tarvitse pelätä, toisin kuin joillain OLED-paneeleilla. Hyvä tietää.

Taustavalaistus on tehokkaan lisäksi myös tarkkaa: musta säilyy tummilla alueilla hyvin kuvan muusta valoisuudesta huolimatta. TCL yltää tässä melkein Samsungin kalliimman television tasolle.

Konstrastisuhteeksi mittasimme noin 13 000:1. Se ei ole yhtä hyvä kuin OLED-televisioilla, mutta selvästi LCD-mallien parhaasta päästä.

Kirkkaus myös jakaantuu näytölle tasaisesti luomatta häiritseviä epätasaisia kohtia tai ”dirty screen effectiä”. Kaikki ominaisuudet todistavat LCD-paneelista laadukkuudesta.

TCL C845 5 scaled 1
TCL C845 on kirkkaudeltaan harvinaisen vahva, joten se sopii mainiosti hyvin valoisiinkin tiloihin. Kuva: Audun Hage

Kovaa kontrastia

Erinomaiset mittaustulokset näkyvät kuvanlaadussa myös konkreettisesti. Vahva kirkkaus tekee kuvasta eläväisen ja kontrastista väkevän melkeinpä riippumatta siitä, kuinka valoisaa olohuoneessa on. Eipä tarvitse himmennellä valoja tai vetää verhoja ikkunoiden eteen, kun C845 loistaa kilpaa auringon kanssa!

TCL tarjoaa myös hyvän mustan, mutta toisinaan havaitsemme muuten hyvän MiniLED-taustavalaistuksen aiheuttavan pientä valovuotoa. Ilmiön huomaa etenkin vaalean tekstityksen ollessa tummaa taustaa vasten.

Lue myös: Samsung QN95C – Samsungin viilattu huippumalli

Netflixin uusi dokumenttisarja Tour de France: From the Inside osoittaa hyvin TCL:n vahvuudet: urheilu ja ulkokohtaukset toistuvat upean vahvoina ja kirkkaina. Auringonpaiste, sininen taivas ja pyöräilijöiden värikkäät asut loistavat kilpaa ja näyttävät todentuntuisilta.

Samalla C845:n väritasapaino on neutraalia, mutta useimpien LCD-näyttöjen tapaan katselukulma on rajallinen. Kuva on parhaimmillaan, kun istuu suoraan televisiota vastapäätä.

TCL C845 (4) TCL C845 (3)
<
>
TCL C845 tarjoaa erittäin kirkasta ja kontrastiltaan vahvaa kuvaa. Kuvassa Netflixin “Tour de France: From the inside”. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Äänentoistosta vastaa Onkyon 2.1-kaiutinjärjestelmä, joka koostuu kahdesta pohjaan sijoitetusta kaiuttimesta ja taakse piilotetusta subwooferista.

Ääni on kelvollinen ja keskirekisteri toistuu melko selkeänä ja avoimena. Puhe erottuu selkeästi ja subwoofer luo vakaata pohjaa musiikille ja ääniefekteille.

Useimmat halunnevat silti parempaa ääntä soundbarin muodossa. Sellaisen kytkeminen onnistuu helposti, sillä C845 on varustettu HDMI eARC -ulostulolla sekä Dolby Atmos- ja DTS-tuella.

Yhteenveto: TCL C845

TCL C845 on monin tavoin loistava televisio. Kontrasti on erityisen hyvää ja kirkkaus aivan poikkeuksellisen vahvaa. Nopea ja käyttäjäystävällinen Googlen käyttöliittymä sekä tuki monelle eri formaatille helpottavat tv:n käyttöä. Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä kehuttakoon vielä C845:n hintaa, jonka ansiosta tv:tä suosittelee mielellään – varsinkin sellaiselle, joka kaipaa tv-kuvaltaan OLEDia parempaa painetta.

Karakter
TCL C845
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL C845 tarjoaa huikeaa kirkkautta ja kontrastia, joten urheilun ja muun viihteen katsominen onnistuvat myös päivänvalossa tai kirkkaasti valaistussa olohuoneessa. Useimpien LCD-ruutujen tapaan kuva näyttää parhaalta suoraan edestä. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee täyttä kaistanleveyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Ääni & Kuva
Scroll to Top