Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN85C (TQ75QN85C)

Parempi kuin OLED?

Samsungin MiniLED-tv vakuuttaa vahvalla kontrastillaan ja kuvanlaadullaan, joka haastaa jopa parhaat OLED-mallit.

Julkaistu 17.11.2023 - 13:11
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Audun Hage

Samsungin QN85-sarja on perinteisesti ollut korealaisvalmistajan väkevimpiä Neo QLED -sarjoja. QN85C on edullisempi versio huippumalli QN95C:stä, josta meillä on hyviä kokemuksia. Samsung on saanut QN85C:n hintaa kuitenkin alas, joten täytyy toivoa, että suorituskyky on saatu säilytettyä.

Samsungin televisiossa on keskijalusta, jonka avulla tv on helppo sijoittaa tasolle. MiniLED-televisioksi malli on harvinaisen litteä ja linjakas, ja seinäkiinnitystä varten Samsungin valikoimista löytyy Slim Fit Wall Mount -kiinnike (WMN-B50EB), jolla tv:n saa lähes seinään kiinni kuin taulun.

samsung 75 qn85c 4k neo qled smart tv 2023
Samsung TQ75QN85C. Kuva: Samsung

Käyttö ja ominaisuudet

QN95C:n ja QN85C:n suurin ero on, että jälkimmäinen on all-in-one-malli, johon ei kuulu erillistä liitäntälaatikkoa, kuten QN95C:llä on. Kaikki liitännät on siis integroitu laitteen taakse – mukaan lukien neljä 2.1-standardin HDMI-sisääntuloa, joiden ansiosta nykypäivän videolähteille ja pelikonsoleille riittää hyvin tilaa.

Mainos

Samsungin oma Tizen-käyttöliittymä tarjoaa hyvän valikoiman sovelluksia sekä suoratoistopalveluja niin elokuvien ja sarjojen katsomiseen kuin pelaamiseenkin.

Samsungilla on jopa oma suoratoistopalvelunsa, Samsung TV+, joka sisältää ilmaisia tv-kanavia. Kaikki tarjonta ei välttämättä ole niin kiintoisaa, mutta sen valopilkkuihin kuuluvat ainakin lukuisat urheilukanavat, Bud Spencer ja Baywatch!

P1030278 scaled 1
Samsung QN85C:n kaukosäädin on pieni ja ladattava. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

QN85C on Samsungin Neo QLED -perheen eli MiniLED-malliston edullisimpia malleja. Miniledit tarjoavat mahdollisuuden säädellä kuvaa tarkemmin kuin tavallisen kokoiset ledit suurempine himmennysalueineen.

Tosin ledien suurempi määrä edellyttää myös tehokkaampaa videoprosessoria, tai muuten kuvaan jää helposti halo-efektejä ja varjostuksia.

Onneksi Samsung on tässä omimmillaan, sillä QN85C tarjoaa upeaa kontrastia ja valonhallintaa. Eteemme piirtyvä kuva on veitsenterävä ja erittäin eläväinen.

Vähän yli 1 000 nitin kirkkaus (10-prosenttisella kuva-alalla) ei itse asiassa yllä Sonyn ja TCL:n enimmäiskirkkauteen, mutta riittää hyvin HDR-sisältöjen toistamiseen ja urheilulähetysten katsomiseen päivänvalossa. Haastavatkin paikat, joissa on kirkkaita kohteita tummalla taustalla, toistuvat tarkasti. Valo jakautuu tasaisesti koko kuvan osalta, mikä tekee kontrastista ja syvyysvaikutelmasta erinomaista.

TCL:ään ja etenkin Sonyyn verrattuna Samsung QN85C:n taustavalaistuksen hallinta on tarkinta. Tummasävyiset elokuvat, joissa kohtaukset vaihtelevat nopeasti tumman ja valkoisen välillä – esimerkiksi Taistelutovereiden talvikohtaukset – toistuvat luonnollisesti ilman ikäviä varjostuksia, kun E-komppania liikkuu pimeässä. Myös TCL suoriutuu tästä hyvin, mutta Samsung on silti hiukan tarkempi.

P1030264 scaled 1
Samsung QN85C:n kontrasti on erittäin hyvää ja tarkkaa. Kuvassa Netflixin elokuva “The Killer”. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Samsungin litteän tv:n pohjassa on kaiuttimet ja takana surroundkaiuttimet. Ääni on yllättävän hyvä: Michael Fassbenderin raspi erottuu hyvin The Killerissä, ja laukaukset kuulostavat kovilta ja selkeiltä. Äänenlaatu on pykälää parempi kuin TCL:llä ja Sonylla.

Erillinen soundbar ei silti ole huono idea. QN85C on varustettu HDMI eARC -portilla, ja yhteensopivaa Samsungin soundbaria käyttäen ääni siirtyy myös wifin kautta.

Lue myös: Samsung HW-Q995C – Edelleen paras tärkeimmässä

Yhteenveto: Samsung QN85C

Samsung QN85C on tyylikäs ja ylellinen televisio, jonka litteä design, hyvät liitännät (mukaan lukien neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa) sekä älyominaisuudet ihastuttavat. Kontrasti on erinomainen ja veitsenterävä kuva toimii mahtavasti kaikkeen urheilusta peleihin.

Samsung QN85C on eittämättä premium-luokan parhaita televisioita, mutta myös kalleimpia. Black Week kuitenkin näyttää tuovan malliin kivan alennuksen, joten tämänhetkiseen hintaan tv on mitä mainioin löytö!

Karakter
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsungin kontrasti on upea ja fiksut ominaisuudet tekevät käyttäjäkokemuksesta mukavan. Esimerkilliset liitännät. Suositushinta on kilpailijoihin verrattuna kallis. Ei Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top