TESTISSÄ

Sony KD-55AG8

 itemprop
TESTISSÄSony KD-55AG8
Sony KD-55AG8

OLED, jolla on piileviä kykyjä…

Sonyn uusi OLED-televisio loistaa upealla kuvanlaadullaan, mutta sen paras puoli piilee äänessä.

Sony AG8 -mallissa on veitsenterävä kuvanlaatu, jossa musta on sysimustaa. Lisäksi se on yksi harvoja televisioita, jonka oma äänentoisto on oikeasti erinomainen.
Kontrasti ei ole aivan samalla tasolla kuin joillakin kilpailijoilla. Helppokäyttöisyys kärsii antiikinaikaisesta kaukosäätimestä.

Sony oli ensimmäisiä valmistajia, joka haastoi LG:n tämän kotikentällä ja ryhtyi hyödyntämään patentoitua OLED-teknologiaa omissa tuotteissaan. LG:n OLED-paneelit yhdistettynä Sonyn jalostuneeseen ääni- ja video-osaamiseen on osoittautunut varsin menestykselliseksi reseptiksi.

Tällä kertaa testipöydällämme oleva malli KD-55AG8 on hieman riisutumpi ja edullisempi versio vuoden 2019 lippulaivamallista AG9. Videoprosessori on hitusen vaatimattomampi (X1 Extreme huippuversion X1 Ultimaten sijaan) eikä kuvankäsittely siksi ole yhtä huikeaa kuin lippulaivamallissa. Toisaalta AG8:ssa on käytetty samaa nerokasta Acoustic Surface -teknologiaa kuin AG9:ssä. Lisäksi käyttöjärjestelmä on Androidin uusin – näiden tekijöiden ansiosta AG8 on erittäin kiinnostava vastustaja LG:n omille OLED-näytöille.

Design

Sonyn OLED-televisiot ovat niukkalinjaisia ja hillityn mustia. Design saa ne näyttämään monia kilpailijoitaan kalliimmilta ja hienommilta – ei kiiltävää kromia eikä turhia logoja sotkemassa ilmettä. Kun tarkastelee näyttöä sivulta, näkee, miten tajuttoman ohut OLED onkaan. Takana tosin on selvä kyttyrä, joka kätkee sisäänsä kaiuttimet, virtalähteen ja muun elektroniikan. Möykky erottuu selkeästi muusta televisiosta ja myös seinäasennuksessa sen huomaa.

Kaareva jalusta on tyylikäs ja näppärä, sillä sen ansiosta television korkeuden voi valita kahdesta vaihtoehdosta: näytön saa joko melkein tasoon kiinni, tai sitä voi nostaa sen verran, että ruudun alle mahtuu soundbar.

Käyttö ja ominaisuudet

Sony luottaa Googleen ja on käyttänyt Androidin käyttöjärjestelmää jo vuosia. KD-55AG8 ei ole poikkeus, ja se varustettu 8.0-versiolla, johon on tehty lukuisia käyttöä helpottavia parannuksia. Valikko on hallittavampi, ja AG8 todistaa, että kone on tullut myös nopeammaksi. Sovellukset latautuvat salamannopeasti ja valikot reagoivat käskyihin heti. Todellinen huippumoderni kokemus! Ainakin melkein…valitettavasti kaukosäädin on jäänyt menneisyyteen lukuisine nappeineen, joiden painelu on kaiken lisäksi epämiellyttävää. Tämän luokan tv olisi mielestämme ansainnut Sonyn uuden premium-kaukosäätimen, joka on tyylikästä harjattua terästä ja jollainen löytyy esimerkiksi XG95- ja AG9-mallien paketeista.

Kuvanlaatu

Jos haaveilet AG9-lippulaivamallista, mutta 2 500 euroa tuntuu liian suurelta sijoitukselta 55-tuumaisesta, niin AG8 on varsin varteenotettava vaihtoehto. Videoprosessorin eroa lukuun ottamatta eivät mallit poikkea toisistaan sisäpuolelta juurikaan. Vielä hetki sitten AG8:n videoprosessori X1 Extreme oli Sonyn paras, ja se tekee edelleen loistotyötä erilaisten kuvasisältöjen käsittelyssä. Etenkin haluamme nostaa esiin liikkeiden toistumisen; liikkeet ovat sulavia ja luonnollisia eikä nykimistä tapahdu – täydellinen tv jalkapallon tai lätkän katseluun siis!

Televisiossa on monia valmiita kuva-asetuksia, joista eniten mieleemme on Cinema Pro. Se on väriensä puolesta neutraalein, joten kuva on luonnollinen ilman kummaa värikylläisyyttä tai terävyyttä.

mainos

Kuvanlaatu yleisesti ottaen ei yllätä hyvässä tai pahassa. AG8 edustaa hienoa OLED-teknologiaa, jossa kontrasti on mahtava ja musta syvää, joten synkkäsävyisten leffojen ja sarjojen katselu on todellinen nautinto. Valoisuudessa ei tietenkään näy epätasaisuuksia eikä LCD-näytöistä tuttua halo-efektiä ilmene. On kuitenkin todettava, että kuvanlaadullisesti AG8 on hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä AF8, eli sukupolvien välillä ei ole kuvan suhteen tapahtunut merkittävää edistystä.

mainos

Testatessamme huippumalli AG9:ää ilahduimme kuvanlaadusta, mutta kaipasimme kirkkauteen pientä potkua, minkä huomasi etenkin haastavien HDR-sisältöjen kohdalla. Ei siis ole yllätys, että myös AG8:n valontuotto on suhteellisen heikko. Sony on päättänyt suosia pieniä yksityiskohtia kontrastin kustannuksella, mikä näkyy kirkkaiden kohtausten (maksimiltaan noin 550 nitiä) intensiteetissä.

Tällä saralla LG on kirinyt tahtia tämän vuoden televisioissaan, joiden kirkkautta on nostettu huomattavasti (700-800 nitiä). Sonyn mallin hinta kirjoitushetkellä pyörii 1 500 euron kieppeillä, joten se asettuu LG:n B9- ja C9-mallien välimaastoon. Suorassa vertailussa näihin Sonylla on vähemmän hehkua ja intensiteettiä kirkkaissa kohdissa.

Vaikutelmamme on, että Sony KD-55AG8:n kuvanlaatu on erinomainen, mutta se ei onnistu syrjäyttämään kotikenttäetua nauttivaa LG:tä.

Acoustic Surface -teknologian ansiosta OLED-paneeli toimii itsessään kaiutinkalvona. (Kuva: Sony)

mainos

Äänenlaatu

Sony erottautuukin muista OLED-televisioista etenkin äänentoistollaan. Kilpailijoilla on perinteiset kaiuttimet näytön alaosassa, mutta Sony on keksinyt käyttää OLED-paneelia itsessään kaiutinkalvona. Kuvapaneelin takana on kaksi ”vibraa”, jotka saavat paneelin värähtelemään ja luomaan ääntä. Metodi ehkä kuulostaa kummalta mutta se toimii uskomattoman hyvin!

AG8:n ääni on kirkas ja täyteläinen, ja mikä parasta, se tulee suoraan näytöstä. Näin leffaelämys on entistäkin yhdenmukaisempi ja puhetta oikeastaan helposti seuratakin, kun ääni tuntuu todella tulevan ruudulla näkyvien hahmojen suusta.

Supersankari Luke Cagen ja hänen vihollisensa Cottonmouthin (Marvelin Luke Cage -sarja Netflixissä) keskustelu on viettelevän läsnäolevaa ja tarkkaa. Samaa voi sanoa myös Breaking Badin, Better Call Saulin ja muiden dialogia korostavien sarjojen osalta.

Sonyn sisäänrakennettu audiojärjestelmä ei sinänsä korvaa kallista ja laadukasta Atmos-soundbaria, mutta ilman sellaistakin pärjää – ja tätä me emme usein suosittele!

Johtopäätökset

Sonyn edullisin 2019 OLED-malli on eittämättä erittäin herkullinen televisio. Kuvanlaatu on vahvaa ja niin hyvää kuin OLED-malleilla yleensäkin, design on tyylikästä ja rakenne laadukkaan oloinen. Uusin Android-käyttöjärjestelmä on helppokäyttöinen ja liitännät hyvät. Kaukosäädin tosin on muinaismuisto. Suurin ilonaihe on television ääni – AG8 on yksi harvoja televisioita, jonka oma ääni on niin hyvä, ettei erillinen soundbar ole välttämätön. Niinpä AG8 on loistovaihtoehto sellaiselle, joka havittelee laadukasta ääntä ja kuvaa ilman laite- ja johtoröykkiöitä.

Faktat

Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG

Erityistä: Acoustic Surface -kaiutin

Verkkosivusto: sony.fi

 

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös