Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED G4 (OLED65G4)

Kaikkein paras OLED-televisio

LG:n tämän vuoden huippumalli OLED G4 on saanut pari päivitystä, joiden ansiosta se on aivan ilmiömäinen televisio – mahdollisesti paras koskaan näkemämme.

Julkaistu 08.05.2024 - 08:00
LG OLED G4 (OLED65G4)
Audun Hage

LG on jo vuosien ajan nauttinut suurta suosiota OLED-televisioillaan, ja G-sarjan lippulaiva oli vuonna parhaita testaamiamme vuoden 2023 malleja. Ja nyt vuoden 2024 malli OLED G4 on vihdoin täällä. Sukunäkö edeltäjään on ilmeistä, mutta samalla uutuus on kokenut muutamia merkittäviä sisäisiä muutoksia.

LG OLED G4 supertehokkaalla AI-prosessorilla

LG keskittyy tänä vuonna kuvankäsittelyyn, ja OLED G4 on varustettu uudella α11-videoprosessorilla, jollaista ei muissa malleissa ole kuin tässä ja langattomassa OLED Signature M4:ssä.

Uusi α11-prosessori on kehitetty erityisesti OLED-malleille, ja se on huomattavasti edeltäjäänsä α9-versiota tehokkaampi. LG lupaa muiden muassa 70 % parempaa graafista suorituskykyä ja 30 % parempaa prosessointinopeutta.

Mainos

LG:n prosessori hyödyntää tekoälyä kuvanlaadun parantamiseen. Samsungin NQ4-prosessorin tapaan se analysoi kuvan informaatiota ja päättää sen perusteella, miten kuvan osia kannattaisi käsitellä. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulemme tällaisesta, mutta vihdoin parannukset alkavat näkyä käytännössä.

large08
Kuva: LG

LG OLED G4 – design

G4 on toiselta nimeltään Gallery OLED, sillä se on suunniteltu etenkin seinäkiinnitystä varten. Tv:n takapuoli on täysin sileä seinäkiinnikkeelle ja johdoille tehtyä syvennystä lukuun ottamatta. G-sarjan aiemmat sukupolvet olivat niin jäykästi seinälle ajateltuja, ettei pakkauksessa ollut edes jalustaa. Tänä vuonna LG tarjoaa onneksi jalustan vakiovarusteena ja seinäkiinnike on lisävaruste.

Meistä tämä on fiksumpi ja joustavampi ratkaisu – näin tv:n oikea paikka seinältäkin löytyy helpommin ilman, että tarvitsee porailla turhia reikiä.

Keskijalusta on raskas ja jämäkkä ja nostaa ruutua sen verran, että alapuolelle mahtuu soundbar.

Voi vaikuttaa siltä, että LG on inspiroitunut Samsungin litteästä muotoilusta, mutta LG:llä ei ole erillistä liitäntälaatikkoa. Niinpä G4 on hieman paksumpi eikä ruudun takaa roikkuvalta johtokasaltakaan voi välttyä.

large02 large06 large03
<
>
LG OLED G4. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

LG:n televisio pyörii uusimmalla WebOS 24 -käyttöliittymällä, joka on erittäin nopea ja selkeä. Käyttäjäprofiileita saa useamman, ja aloitusnäkymän voi räätälöidä käyttäjän mukaan. Kaukosäädin on uskollinen osoittimella toimiva Magic Remote, jollaista LG on käyttänyt niin kauan kuin muistamme.

Samsungin tapaan LG tarjoaa neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa ja 120/144 Hz toimii kaikissa neljässä. G4 on suunniteltu myös pelaamiseen: Game Optimizer -alavalikosta löytyy paljon pelaamista avittavia asetuksia. Peliastuksella kuvan viive pysyy alle 10 millisekunnissa. Freesyncin ja VRR:n (Variable Refresh Rate) ansiosta pelaaminen sujuu tökkimättä.

Sekä LG että Samsung ovat erinomaisia vaihtoehtoja Xboxin ja PS5:n omistajille. Jos jotain halutaan korostaa, niin LG – toisin kuin Samsung – tukee Dolby Vision -formaattia.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (16) Samsung S95D vs LG OLED G4 (13) Samsung S95D vs LG OLED G4 (12) Samsung S95D vs LG OLED G4 (11)
<
>
LG:n WebOS-käyttöliittymä on päivittynyt tähän vuoteen uudella ulkoasulla, mutta kaukosäädin sama vanha Magic Remote. Kuva: Audun Hage

Mittaukset

Mittauksistamme näkyi, että sekä LG OLED G4 että Samsung S95D ovat ilman kalibrointiakin eli tehdasasetuksillaan hyvin tarkkoja värintoiston ja mustavalkokuvan suhteen. Kummassakin deltapoikkeama on alle 3 eli vähemmän kuin ihmissilmä normaalisti erottaa. LG on erityisen hyvä SDR-tilassa, kun taas Samsung S95D oli parempi HDR-tilassa, jossa poikkeamat värintoistolla ja mustavalkokuvalla olivat erittäin pieniä. LG taas on kirkkaudeltaan ja kontrastiltaan hieman vahvempi.

LG:n hieman suuremmat poikkeamat johtuvat sinisen värin voimakkuudesta, jota voi kuitenkin helposti tasata Calman-kalibroinnilla. Samsungilla tarvetta kalibrointiin ei ole, sillä se on jo valmiiksi niin erinomainen.

Mittaukset LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Värintoisto SDR (dE) 1,2 1,6
Mustavalko SDR (dE) 0,6 1
Värintoisto HDR (dE) 2,4 1,9
Mustavalko HDR (dE) 2,4 1,5
Kirkkaus (HDR)
10 % 1621 nitiä 1531 nitiä
100 % 249 nitiä 296 nitiä
Kontrasti (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrasti (HDR) 53678:1 39733:1

Kuvanlaatu

Olimme luonnollisesti uteliaita näkemään, minkälaisia tekoälytaikoja uusi AI-prosessori oikein kuvanlaadussa saisi aikaan. Olimme nähneet erilaisia demoja messuilla, mutta niissä kaikki säädöt oli vedetty kaakkoon erojen korostamiseksi, mikä teki kuvasta toki keinotekoisen näköisen.

Mutta LG:n neutraalilla Bio-asetuksella pääsimme todistamaan yhtä parhaimmista – ellei suorastaan kaikkein parasta – näkemäämme televisiokuvaa.

Mittauslaitteet kertovat omaa tarinaansa, mutta huomasimme katseen hakeutuvan jatkuvasti kohti LG:n ruutua, jonka kuva oli karvan verran terävämpi, vivahteikkaampi ja kontrastiltaan parempi kuin Samsungin.

Ensinnäkin OLED G4 on terävyydeltään ja yksityiskohtien määrässä niin hämmästyttävä, että vastaavaa harvoin näkee. Kohinaa ei ole ja kuvankäsittely on hienostunutta ja hellävaraista korostaen yksityiskohtia upeasti liioittelematta niitä.

Myös kontrasti on ilmiömäistä. Se onnistuu voittamaan Samsungin hiuksenhienosti sekä vaaleimmissa että tummimmissa kohdissa. Molemmat televisiot ovat tässä aivan huippuluokkaa, mutta LG on mustan ja kontrastin suhteen vielä hiukan parempi.

LG onnistuu myös saamaan värintoistosta kauniimpaa ja vivahteikkaampaa kuin ennen. QD-OLED on edelleen väreiltään parempi, mutta G4 on saanut kavennettua eroa. Samsung on enää merkittävästi parempi vain värisiirtymissä tummien ja vaaleiden sävyjen välillä.

LG OLED G4 on varustettu myös interpolaatiolla, joka silottaa liikkeidentoistoa ja toimii erinomaisesti elokuvista urheiluun. Kuva on sulavaa, terävää ja tökkimätöntä ilman liiallista saippuaoopperaefektiä. Parannukset tällä saralla ovat silminnähtäviä, ja jälleen varmastikin älykkään videoprosessorin ansiota.

 

Samsung S95D vs LG OLED G4 4 1 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Äänipuolella LG G4 on melko niukasti varusteltu, sillä siinä on vain yksinkertainen kaiutinjärjestelmä erillisillä bassokaiuttimilla. Järjestelmässä luvataan olevan surround. Ääni on riittävän kirkas ja puhe toistuu selkeästi, mutta äänikuva ei kooltaan yllä Samsungin tarjoamaan kokoluokkaan. S95D:n strategisesti sijoitellut kaiuttimet tekevät äänikuvasta vaikuttavan ja surroundista ilmavamman.

Moni varmaankin suosii kuitenkin erillisen soundbarin tai kaiuttimien käyttämistä näin laadukkaan television parina, ja tässä tapauksessa suosittelemmekin sitä. G4 tukee Dolby Atmosta HDMI eARC -liitännän kautta, ja jos valitsee yhteensopivan LG:n soundbarin, voi ääntä siirtää myös langattomasti tai käyttää tv:n kaiuttimia yhdessä soundbarin kanssa  WOW Orchestra -nimisen toiminnon avulla.

Yhteenveto: LG OLED G4

LG:n G-sarja on perinteisesti ollut markkinoiden parhaita OLED-malleja, eikä tämän vuoden OLED G4 ole poikkeus. Terävä kuva, loistava kontrasti, linjakas design ja älykäs käyttöliittymä tekevät kokonaisuudesta aivan erinomaisen. Tänä vuonna jalustakin kuuluu hintaan, joten tv:n käytössä pääsee nopeasti alkuun. Eikä haittaa sekään, että suositushinta on edeltäjää alhaisempi.

LG OLED G4 kohtaa toki tiukan haastajan Samsung S95D:n kuvanlaadussa, helppokäyttöisyydessä ja muotoilussa. Ja jos tv:n oma ääni on tärkeä tekijä, vie Samsung sillä saralla pidemmän korren. Kuvaltaan LG G4 on kuitenkin hiuksenhienosti parempi. Niinpä kaksintaistelun voitto menee niukalla ylivoimalla LG:lle.

Kokonaisuutena LG OLED G4 ansaitsee maksimipisteet ja erityisen suosituksemme. Se on yksinkertaisesti huikean hyvä televisio!

Karakter
LG OLED G4 (OLED65G4)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

LG G4 on loistava televisio, jonka kuvanlaatu on upea, liitännät ja formaattien tuki erinomaiset ja muotoilu litteää ja tyylikästä. Ääni on melko ohut ja kaipaa soundbarin apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top