Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser IE 900

Upeat highend-nappikuulokkeet

Sennheiser on parantannut edelllistä huippumalliaan ja tehnyt kriittisiä parannuksia uuteen IE 900 -malliinsa.

Julkaistu 21.09.2022 - 13:00
Sennheiser IE 900
Geir Gråbein Nordby

Testatessani Sennheiserin edellistä nappikuulokehuippua, IE 800 S -malia, olin vaikuttunut sen erottelevasta ja vivahteikkaasta äänestä. Omiin korviini kuulokkeissa oli vain yksi vika, ja se oli dynamiikoissa. Vahvistimesta riippumatta ääni jäi vähän vaisuksi kovallakin volyymilla. Se oli pieni pettymys, kun ottaa huomioon, että kyseessä oli maailman arvostetuimpiin kuulokevalmistajiin kuuluvan brändin highend-malli.

Sennheiser IE 900 spread
Kuva: Sennheiser

Paranneltu huippumalli

Sennheiser on tainnut itsekin todeta, ettei IE 800 S osunut aivan maaliin, sillä malli on nyt korvattu uudella IE 900 -mallilla. Alumiininen IE 900 on vankkarakenteisempi ja sillä on paremmat kaapelit sekä edeltäjästä puuttuneet kiinnityssiivekkeet.

Ilmeisesti Sennheiserin mielestä IE 800 S ei myöskään ollut tarpeeksi kallis, sillä IE 900 maksaa 50 prosenttia enemmän.

Mainos

Sennheiserin Saksan-tehtaalla valmistettu IE 900 on suunniteltu vaimentamaan resonanssia ja minimoimaan akustisia ongelmia, joissa taajuudet peittäisivät toisiaan. Tätä on yritetty ratkoa sijoittamalla kumpaankin kuulokenappiin 7-millinen laajakaistaelementti.

Sennheiser IE 900 exploded
Vain yksi elementti, mutta edistyksellinen sellainen. Kuva: Sennheiser

Miksi ei useampia elementtejä?

Monissa tämän hintaluokan highend-nappikuulokkeissa on kaksi, kolme, neljä tai vieläkin useampi elementti per kuulokenappi. Kukin elementti huolehtii tietyn taajuusalueen toistosta, jotta dynamiikat olisivat mahdollisimman hyvät ja säröä mahdollisimman vähän. Ratkaisussa on myös haittapuolia, joista merkittävin on vaikeus saada eri elementeistä toistuvia ääniaaltoja kohtaamaan toisensa oikea-aikaisesti.

Mitä enemmän elementtejä, sitä suurempi mahdollisuus on, että sointi jää hieman luonnottoman kuuloiseksi. Kahden elementin kohtauspisteen ääni voi joko vahvistua ja siten peittää muita taajuuksia alleen, tai mikä pahempaa, lakata kuulumasta kokonaan. Vahvistuksen saa korjattua taajuuskorjaimella, mutta häviötä ei – se katoaa ikiajoiksi.

Lue myös: Sennheiser IE 600 – Nappikuulokkeiden parhaimmistoa

Sennheiser IE 900 measured scaled 1
Sennheiser IE 900 testihuoneen mikrofonipäässä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Elementti täynnä tekniikkaa

Sennheiserin 7-millinen laajakaistaelementti hyödyntää X3R-tekniikkaa. IE 900:n alumiinikuoreen on porattu kolme sointikammiota, jotka on sijoitettu kalvon ja korvan sisäosaa suuntautuvan suuaukon välille. Kammiot resonoivat tarkoin lasketuilla taajuuksilla ja niiden pitäisi imeä energiaa tärkeiltä taajuusalueilta toisten äänten peittämisen estämiseksi.

Ihmiskorva ei kuule matalalla äänenvoimakkuudellla soitettuja korkeataajuuksisia ääniä, mikäli samanaikaisesti soi kovemmalla volyymilla matalan taajuuden ääni. Kun poistetaan peittävien resonanssien energiaa, tulevat pienet yksityiskohdat taas kuuluviin.

Sennheiser käyttää myös akustista sentrifugia diskanttialueen äänen levittämiseen ja siloittamiseen. Muotoilun tarkoitus on lisätä akustista kitkaa, jolloin ylimääräinen energia levittäytyy laajemmalle ja käytännössä katoaa kokonaan. Sennheiserin mukaan vaikutus on mitattavissa ja selkeästi kuultavissa, ja diskantin pitäisi tämän ansiosta olla pehmeä ja miellyttävä.

Sennheiser IE 900 1
Kuva: Sennheiser

Täysautomatisoitu valmistus

Elementtejä on paranneltu IE 800S -mallista. Tarkkuuden parantamiseksi yksikköjen välistä toleranssia on madallettu. Tämän saavuttamiseksi on elementtien tuotanto tehtaalla automatisoitu täysin.

Kätevä ja mukava

IE 900 on varustettu Fidelity Plus MMCX -terminaaleilla, joten kuulokkeiden kanssa voi käyttää myös kolmannen osapuolen kaapeleita. Liittimien pituus vain on hyvä tarkistaa ensin, sillä esimerkiksi Audezen johdot eivät sovi IE 900 -malliin. Kuulokkeiden mukana toimitetaan balansoimaton 3,5-millisellä liittimellä sekä kaksi balansoitua kaapelia 2,5-millisellä ja 4,4-millisellä liittimellä. Kaikkien johtojen luvataan kestävän tuhansia taivutteluita. Siivekkeetkin sietävät vääntelyä. Nappikuulokkeiden mukana tulee sekä silikoni- että memory foam -sovitteita.

Sennheiser IE 900:n äänenlaatu

Minulla on IE 800 S tuoreena mielessäni ja pelkään, että uutta lippulaivamallia vaivaa sama äänen latteus. Se olisi kuitenkin kummallista, sillä olenhan kuullut myös pienempiä IE 300– ja IE 600-malleja, joissa molemmissa ääni on dynaaminen ja viihdyttävä.

Ilokseni voinkin todeta, että IE 900 muistuttaa enemmän kahta jälkimmäistä. Ensinnäkin vahvistintehoa ei vaadita niin rajusti, vaan kuulokkeita voi käyttää jopa kännykän kuulokeliitännän kautta. Toki suosittelen vahvistinta, sillä vasta silloin kuulokkeiden ääni pääsee oikeuksiinsa. Astell & Kern SP2000T ja FiiO K9 Pro ESS toimivat erinomaisesti, mutta jos vahvistimeksi valitsee Sennheiserin oman HDV 820 ja kytkee sen balansoidulla Pentaconn-kaapelilla, alkavat kuulokkeet suorastaan loistaa.

 

Sennheiser IE 900 cables puch
Pakkaukseen kuuluu kolme johtoa: 3,5-millinen balansoimaton, 2,5-millinen balansoitu ja 4,4-millinen balansoitu Pentaconn. Kuva: Sennheiser

Jylisevä syväbasso

Basso ei ole vain syvä, vaan myös niin tiukka ja iskevä, että kaikki muu unohtuu. Räppäri Duckwrthin Super Bounce soi bassoltaan syvänä ja muhkeana, ja harvoin olen kuullut kappaleen bassoa näin matalana ja energisenä kuin IE 900 -kuulokkeilla. Vokaaliosuudet toistuvat silti erittäin selkeinä.

Puhdas ääni

Puhdas keskirekisteri tuo esiin kitaran ja jouset Cairon Blousessa, ja laulu toistuu samalla ilmavana ja kauniina. Sama tapahtuu Anna from the Northin laululle Bird Sing -kappaleella, jossa lintujen sirkutus tulee vieläkin paremmin esiin kuin Audeze Euclidilla.

Sennheiser on selvästi viihdyttävämpi, ja on ilo vain nojata taaksepäin ja nauttia kuulokkeista soljuvasta musiikista. Perkussiot iskevät vaivattomasti, ja kaiken päällä on kerroksittain ilmaa.

Sennheiser IE 900 vs Audeze Euclid
Audeze Euclid (ruskea käyrä) vs. Sennheiser IE 900 (sininen käyrä). Audezen basso on huomattavasti latteampi, ja läsnäoloalueella on korostusta. Sennheiser puolestaan vaimentaa hiukan läsnäoloalueella, joten kuulokkeiden soinnit eroavat toisistaan kovastikin. Mitattu REW-ohjelmistoa ja miniDSP E.A.R.S. -mikrofonipäätä käyttäen.

Hieman vetäytynyt laulu

Jos jostain pitää IE 900 -kuulokkeiden sointia moittia, niin siitä, että läsnäoloalueella on pientä vaimennusta. Laulu ja jouset vetäytyvät metrin verran taaksepäin äänikuvassa, kun taas Audeze vetää ne eteenpäin. Keskirekisterin korostus olisi tehnyt hyvää, sillä silloin se olisi kirkastunut hieman ja diskanttikin olisi liimautunut paremmin muuhun äänikuvaan.

Vähän liikaa s-ääntä

IE 900:n sointia on korostettu 6 kHz:n kohdalta ja ylöspäin, mikä tekee s-äänteistä turhan vahvoja. Onneksi diskantti on niin särötön, ettei ääni tunnu terävältä, mutta diskanttia voi kyllä kutsua liian energiseksi. Jos IE 900:n basso olisi yhtä ohut kuin Audezella, tämä olisi ongelma, mutta onneksi Sennheiserin tuhti basso tasapainottaa diskanttia. Eikä keskirekisteri jää silti unholaan.

Sennheiser IE 900
Kuva: Sennheiser

Yhteenveto: Sennheiser IE 900

Sennheiser IE 900 uhkuu laatua pakkauksestaan lähtien. Kolmen johtovaihtoehdon ansiosta kuulokkeet ovat hyvin käyttökelpoiset erilaisia soittimia ja vahvistimia ajatellen.

Ääni on puhdas, ja musiikki toistuu upealla tavalla tyylilajista ja soittimesta riippumatta. Muhkea basso on syvä ja iskevä, ja keskirekisterin ja diskantin vivahteet aivan omaa luokkaansa.

Moitimme vain silloin tällöin esiintyviä turhan vahvoja s-äänteitä keskidiskantissa sekä hivenen vetäytynyttä läsnäoloaluetta. Mutta yleisesti ottaen Sennheiser IE 900 on poikkeuksellisen hieno kuulokemalli!

Karakter
Sennheiser IE 900
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella vivahteikas ääni ja upeat dynamiikat. Mikä basso! Hieman korostettu diskantti aiheuttaa s-äänteisiin terävyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top