Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Audeze Euclid

Ainutlaatuiset kuulokkeet

Audeze Euclid on taideteos. Ja ensimmäinen planaarimagneettinen nappikuulokemalli, jossa on järkeä.

Julkaistu 21.09.2022 - 13:00
Audeze Euclid
Geir Gråbein Nordby

Planaariset kuulokkeet alkavat yleistyä kalliimmissa hintaluokissa, kun osien massavalmistus on tullut mahdolliseksi. Lisäksi planaarimagneettisilla elementeillä on muutamia etuja dynaamisiin verrattuna. Nappikuulokkeita tällä rakenteella on kuitenkin vähän, ja siihen syynsä.

Planaarisen elementin kalvot ovat lähes painottomat ja henkäyksenohuet, sillä ne leijuvat ilmassa kahden magneettikentän välissä. Elementtien etu on huomattava nopeus dynaamisiin elementteihin verrattuna, mutta vaihdossa menetetään basson täyteläisyyttä ja energiaa, sillä pinta-alaansa suhteutettuna kalvojen kyky liikuttaa ilmaa on heikompi. Kompensaationa planaariset kalvot ovat usein huomattavasti suurempia, mutta nappikuulokkeiden koko kasvaa silloin melko suureksi.

Audeze Euclid 3
Audeze Euclid. Kuva: Audeze

Audezen aiemmat magnetostaattiset nappikuulokkeet

Planaarimagneettisten elementtien käyttö ei kuitenkaan ole uutta amerikkalaiselle Audezelle, jonka valikoimiin kuuluvat myös LCD-i3 sekä highend-malli LCD-i4. Aiemmin tarjolla olivat myös edullisemmat iSine 10 ja iSine 20, mutta ne ovat poistuneita malleja. Yhteistä kaikille on suurten kalvojen käyttö, jolloin kuulokenappi on päätynyt peittämään suurimman osan korvaa. Oudon näköistä siis, mutta kuulokkeet eivät ole lainkaan niin painavia kuin miltä näyttävät – ja ääni on esimerkillinen.

Mainos

Kaikki edellä mainitut mallit edustavat avointa rakennetta. Avoimet nappikuulokkeet ovat siitä erikoisia, että ne vuotavat ääntä yhtä paljon sisälle kuin uloskin. Muiden seurassa ne eivät siis ole kovin käytännölliset.

Audeze LCDi3 lifestyle scaled 1Audezen avoimet planaarikuulokkeet ovat paljon suurempia kuin Euclid. Kuvassa avoin LCDi3-malli. Kuva: Audeze

Audezen ensimmäinen suljettu nappikuulokemalli

Mistä päästäänkin Audezen uusimpaan luomukseen eli Euclid-malliin. Se on valmistajansa ensimmäinen suljettu nappikuulokemalli, mikä tekee niiden käytöstä yhtä käytännöllistä kuin perinteisistä dynaamisista kuulokkeista. Kuulokenapit ovat paljon pienemmät kuin Audezen avoimissa malleissa, mikä tarkoittaa, että myös kalvot ovat pienemmät. Tosin suljettu malli luo luonnostaan bassolle paremmat olosuhteet.

Kalvot ovat silti suuremmat kuin dynaamisissa elementeissä: halkaisija on 18 mm. Pinta-ala on noin viisi kertaa suurempi kuin lähimmillä dynaamisilla kilpailijoilla, ja vastaavasti myös kuulokenapit ovat kookkaammat. Ne eivät kuitenkaan ole sen suuremmat kuin täyslangattomilla kuulokkeilla, joissa nappeihin on mahdutettava vahvistimet, Bluetooth-vastaanottimet ja mikrofoneja.

Audeze Euclid measured scaled 1
Audeze Euclid mitattavana mikrofonipäässä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vaihdettavat johdot – tai ilman johtoa

Audeze Euclid toimitetaan kahden kaapelin kanssa: balansoimaton 3,5 mm:n liittimellä ja 6,3-millisellä adapterilla, sekä 4,4-millinen balansoitu Pentaconn. Lisävarusteena on saatavana niskasanka sisäänrakennetulla Bluetooth-vastaanottimella ja vahvistimella. Siinä aptX HD Android-käyttäjiä varten ja AAC iPhonelle sekä mikrofoni puheluita varten. Näin Euclidista saa halutessaan langattomasti toimivan kuulokemallin.

Kestävästä muovista valmistettu läpinäkyvä pakkaus sisältää silikonista ja Comply- memory foamista valmistetut sovitteet kolmessa koossa sekä puhdistusharjan.

Audeze Euclid in the box
Audeze Euclidin mukana tulee kudet sovitteet, puhdistusharja ja kaksi johtoa: balansoitu ja balansoimaton. Kuljetuskotelo on kovaa muovia. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Audeze Euclidin äänenlaatu

Yleensä omiin korviini parhaiten istuvat memory foam -sovitteet, mutta tällä kertaa medium-kokoiset silikonisovitteet tuntuvat parhaalta ja istuvat tiiveimmin, mikä mahdollistaa parhaan mahdollisen bassontoiston.

Audeze Euclidin äänikuva on lumoavan kaunis, mutta ei valitettavasti välity, jos kuulokkeet kytkee suoraan puhelimen analogiliitäntään. Kännykän vahvistintehot eivät riitä Euclidille. Joko volyymi jää matalaksi tai äänenvoimakkuus riittää mutta erottelevuus kärsii. Uudemmalla MacBook Prolla, jolla itse asiassa on vähän tehojakin ulostulossaan, on ääni riittävän lujalla mutta säröilee etenkin keskirekisteristä ylöspäin.

Audeze Euclid reflective surface
Kuva: Audeze

Yhdessä kannettavan (DAP) Astell & Kern SP2000T -soittimen kanssa alkaa homma sujumaan. Äänikuva tiukkene ja sen päälle ruiskautetaan ikkunanpuhdistussuihketta, niin että koko orkesteri ”näkyy” Anne Sophie Mutterin tulkinnassa Clara Schumannin Piano Triossa. Schumann oli merkittävä naispianisti 1800-luvun miesvaltaisessa musiikkimaailmassa, kun taas Anne-Sophie Mutter soittaa viulua, tässä sellisti Pablo Ferrándezin ja pianisti Lambert Orkisin säestämänä. Musiikki soi kauniisti: sellon ja viulun sävelet hehkuvat keskirekisterissä, ja piano soljuu luonnollisesti. Niin kaunista, niin kaunista!

Audeze Euclid Chord Hugo 2
Kuva: Audeze

Hieman lattea basso

Basso ei ulotu yhtä matalalle kuin vaikkapa Beyerdynamic Xelento Remotella, ja vaikka Sony IER-Z1R on soinniltaan kirkkaampi kuin Euclid, on siinäkin syvempi bassovaste.

En kuitenkaan ajattele sitä, kun kuulen Anna of the Northin kauniin Bird Sing -kappaleen. Keskityn nauttimaan korvakäytäviäni hierovasta laulusta ja kitaran hellävaraisesta näppäilystä. Bassokitaran muihin verrattuna vähemmän täyteläinen toisto ei ole niin tärkeää, sillä bassokitaran sointirakenne itsessään toistuu esimerkillisesti.

Joinakin hetkinä pidän Audeze Euclidia vähän liian laimeana, kuten Anittan ja Missy Elliottin esittämän Lobby-kappaleen kohdalla. Tällainen musiikki kaipaa enemmän potkua bassoon ollakseen oikeasti viihdyttävää. Kuin olisi tyylikkäät jalustakaiuttimet, vaikka tarvitsisi järeät lattiakaiuttimet kunnon 15-tuumaisilla bassoelementeillä. Sennheiser IE 900 pärjää basson suhteen paljon paremmin.

Sennheiser IE 900 vs Audeze Euclid
Audeze Euclid (ruskea käyrä) vs. Sennheiser IE 900 (sininen käyrä). Audezen basso on huomattavasti latteampi, ja läsnäoloalueella on korostusta. Sennheiser puolestaan vaimentaa hiukan läsnäoloalueella, joten kuulokkeiden soinnit eroavat toisistaan kovastikin. Mitattu REW-ohjelmistoa ja miniDSP E.A.R.S. -mikrofonipäätä käyttäen.

Terävyyttä keskellä

Pian huomaa myös energisyyden ylemmän keskirekisterin ja alemman diskantin kohdalla. Se alkaa 3 kHz:n kohdalla, jossa laulun sointi suurimmaksi osaksi sijaitsee ja kohoaa läsnäoloalueella eli 4–5 kHz:n tienoilla, missä laulun ja soitinten läheisyys kuulijaan nähden määrittyy. Liiallinen korostus tekee laulusta läpitunkevaa ja karkeaa. Omiin korviini Euclid hoippuu siinä rajalla. Tilanne ei ole yhtä paha kuin niin ikään planaarisella RHA CL2 -mallilla, joka kuulostaa Audezeen verrattuna kulmahiomakoneelta.

Diskantin sibilanttiäänteen eivät tuota Euclidille ongelmia, vaan ylärekisteri kuulostaa puhtaalta ja dynaamisuus pysyy samalla hanskassa. Euclid on tällä saralla selvästi parempi kuin Sennheiser IE 900.

”Langaton” johto

Sain lainaan CBL-BT-1020-Bluetooth-kaapelin, joka säilyttää soinnin vaikutelman ja tekee Euclidin volyymista paljon lujemman kuin useimpien mobiilien kuulokeulostuloja käytettäessä. Hyvä kompromissi, sillä näin Euclidia voi käyttää eri tilanteissa ja Bluetooth-johtoa käyttäen myös puheluiden puhuminen onnistuu.

Audeze Euclid Ear Overlay
Kuva: Audeze

Yhteenveto: Audeze Euclid

Audeze Euclid on markkinoiden jännittävimpiä kuulokemalleja, sillä nappikuulokkeissa ei planaarisiin elementteihin usein törmää. Suljetun rakenteen ansiosta Euclidilla riittää virtaa bassoonkin, vaikka se on usein magnetostaattisten kuulokkeiden heikkous. Dynaamisiin kuulokkeisiin verrattuna basso ei toki ole matalimmillaan yhtä iskevä, mutta tonaalinen rakenne on esimerkillinen.

Audeze Euclid on todella kauniin kuuloinen kuulokemalli, jossa keskirekisteri pääsee erityisesti loistamaan. Alemmassa diskantissa on ehkä hiukan liikaa energiaa, mutta suurin osa musiikista kuulostaa miellyttävältä. Kaikkien makuun ja kaikille musiikkityyleille Euclid ei ehkä sovi, ja hyvä vahvistin on ehdoton. Plussaa hyvin toimivasta Bluetooth-johdosta, joka myydään lisävarusteena.

Karakter
Audeze Euclid
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Upea keskirekisteri, salamannopeat rytmit. Kaunis ja harmoninen diskantti. Keskirekisterin ja diskantin siirtymäalue korostuu liiaksi. Basso saisi olla energisempi ja vahvempi. Vaatii hyvän vahvistimen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top