BLACK FRIDAY Ääni ja Kuva 50% tilauksesta tänään! Katso tarjous tästä!

Testissä : Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Olemme viime aikoina kirjoitelleet paljon pelikoneista. Se ei toki ole sattumaa; mikään muu tuotekategoria ei päivitä mallistoaan yhtä usein. Jos haluaisi aina viimeisimmällä tekniikalla varustetun pelikoneen, pitäisi laite vaihtaa kaksi kertaa vuodessa! Onneksi se ei ole tarpeen, sillä pelikoneen tärkein osa, näytönohjain, kehittyy hitaammissa sykleissä.

Näytönohjainsukupolvi vaihtuu noin kahden vuoden välein. Nvidia GTX 10x -sarja lanseerattiin alkukesästä 2016. Sen jälkeen on syntynyt uusia prosessorisukupolvia, joiden useammat ytimet ja parempi arkkitehtuuri on tehnyt raskaiden ohjelmien pyörittämisestä nopeampaa, mutta graafinen suorituskyky ei ole dramaattisesti parantunut samassa ajassa.

Vihdoin on aika nostaa rimaa, sillä Nvidia toi elokuussa 2018 uuden sukupolven GeForce RTX 20x -sarjansa, ja ensimmäiset sitä käyttävät pöytäkoneet saatiin kauppoihin syyskuussa. Kannettavissa ensimmäiset RTX-näytönohjaimet nähtiin vasta tammikuun 2019 CES-messuilla.

Nopeampaa säteenseurantaa

Uudessa näytönohjaimessa on enemmän transistoreja (RTX 2080:n 18 miljardia versus GTX 1080:n 7 miljardia), mutta erona on myös erityisen hyvä reaaliaikainen säteenseuranta (ray tracing). Nvidian oman ilmoituksen mukaan GeForce RTX 2080 on jopa 10 kertaa nopeampi säteenseurannassa kuin GeForce GTX 1080.

Tämän pitäisi tasoittaa tietä fotorealistiselle virtuaalitodellisuudelle. Ja hienommille peleille edellyttäen, että pelit on koodattu hyödyntämään parempaa rautaa. Odotamme näkevämme isoimmat parannukset sukupolvenvaihdoksen myötä tulevina kuukausina.

Testasimme ensimmäisen GeForce RTX-2070 -pohjaisen kannettavan maaliskuun numerossamme, ja se suoriutui odotetusti hyvin – vaikka kyseinen kone käyttikin vain sarjan toiseksi parasta näytönohjainta.

Kaksi huippua

Nyt, kuukautta myöhemmin ovat Nvidian parhaalla näytönohjaimella varustetut ensimmäiset kannettavat saatavilla. Ensimmäisenä mediana Pohjoismaissa saimme testiin ei vain yhtä, vaan kaksi pelikannettavaa, jotka on varustettu GTX 2080:lla.

mainos

Vertailussa ovat Acerin 15-tuumainen Predator Triton 500 ja MSi:n 17-tuumainen GS75 Stealth. Mitä meidän pitää ottaa huomioon ennen kuin päästämme nämä kaksi monsteria kaksintaisteluun?

mainos

Ulkoisista eroista huolimatta molemmat käyvät Intelin 8. sukupolven Core i7 -prosessorilla, 32 GB:n RAM-muistilla ja luonnollisestikin Nvidia GeForce RTX 2080 -näytönohjaimella. Hinnaltaan molemmat edustavat pelikannettavien luksusosastoa – eli samalla rahalla saa koko perheelle kesälomareissun!

Lamborghini lähiössä

Miltä tuntuu pelata lempipelejään maailman kuumimman 3D-näytönohjaimen huristessa konepellin alla? Tietysti mahtavalta. Raskaimmat ja graafisesti vaativimmat pelit voi kerrankin vetää täydellä resoluutiolla ja erottaa ruudulta pienimmätkin yksityiskohdat. Ihan uusimpia pelejä lukuun ottamatta ero on kuitenkin lähes olematon. Counterstriken hakkaaminen RTX 2080 -koneella on ihastuttavaa tehojen tuhlausta – vähän kuin ajelisi Lamborghinilla kolmenkympin alueella.

Supertietokone pöydälläsi

Modernin näytönohjaimen mielipuolisesta tietojenkäsittelytehosta saa käsityksen, kun vertaa sitä vanhempiin koneisiin. Nvidia GeForce RTX 2080 Ti-näytönohjaimessa tehoja 28,5 teraflopin verran (28 500 000 000 000 laskua sekunnissa) 16-bittisellä tarkkuudella. Se on lähes saman verran kuin Yokohaman geologisen instituutin Earth Simulator -supertietokoneessa, joka oli maailman tehokkain tietokone vuosina 2002–2004!

Myös asiallisiin hommiin

Supertietokonetta voi käyttää muuhunkin kuin Fortniteen, sillä näytönohjaimella on muutakin virkaa kuin avittaa pelaamista. Lukuisat aivan asialliset ohjelmat hyötyvät hurjasta laskentatehosta, kuten Adobe Creative Suiten ohjelmat. Vuosien 2017–2018 suuressa bitcoin-kuplassa näytönohjaimet valjastettiin kryptovaluutan louhimiseen. Ensin se johti maailmanlaajuiseen näytönohjainpulaan ja sitten Nvidian kurssin putoamiseen kuplan puhjetessa ja kysynnän normalisoituessa.

mainos
MSi GS75 Stealth 8SG-054NE

Sulava peliliike

MSi:n litteä pelikone on yhtä kotonaan taistelukentällä kuin neuvotteluhuoneessa

Ääni & Kuva kiteyttää

Tämän hetken littein ja kevyin 17-tuumainen pelikannettava. Viime vuoden huippumalleja tehokkaampi.
Ei G-synciä. Häviää vedon Aceria vastaan sekunnin sadasosalla. Hiukan kalliimpi suuremman näytön vuoksi.
Prosessori: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (6 ydintä, 12 säiettä)

Näyttö: 17,3-tuumainen Full HD (1920 x 1080), 144 Hz

Muisti: 32 GB RAM, 1 TB SSD

Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2080, 8 GB RAM

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Mitat/paino: 39,6 x 1,9 x 25,9 cm/2,3 kg

Ominaisuudet: HD-webkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 USB-C (yhdessä Thunderbolt 3), 3 USB 3, ethernet, HDMI, 2 st 3,5 mm kuulokeliitäntä, MicroSD-kortinlukija

Verkkosivusto: msi.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 3 650 €

Geekbench: 21 770 multicore, 4 838 singlecore PC Mark 10: 5 026 3DMark Fire Strike: 15 832 3DMark Time Spy: 6 773 Cinebench R15: 106 fps/1065 cb HD Tach: 723 MB/s Batteritest: 2 h 36 min

MSi:n ensimmäinen GeForce RTX 2080 -pohjainen kone on nimeltään GS75 Stealth 8SG. Pelaaminen ei ole enää hiukan nolostuttava nörttiharrastus, vaan tosissaan otettavaa touhua, jota kutsutaan aikuisemmalla nimellä e-urheilu. Pelaaminen tai pelien tekeminen on monelle ammatti, ja suomalaiset ovat alan huippuja – ajatellaanpa vaikkapa OG:n viimevuotista 11 miljoonan dollarin palkintopottia Dota 2 -pelistä.

Pelaamisen muuttuessa yhä salonkikelpoisemmaksi ovat pelikoneetkin muuttuneet hillitymmän näköisiksi. Terävien kulmien ja kirkuvanpunaisten jättilogojen sijaan koneet ovat nykyään niin siistin näköisiä, että sellaisen kehtaa ottaa mukaansa työpalaveriinkin.

MSi GS75 Stealth 8SG on juuri tällainen asiallisenpuoleinen pelikone. Kuori on mustaa anodisoitua alumiinia ja 17,3-tuumaista näyttöä kehystää vain hyvin ohut reunus. Näytön takaosa on silkkiseksi harjattua mustaa metallia. Kokonaisuudesta erottuvat kuparinväriset logo ja saranat, mutta nekään eivät mitenkään lävähdä silmille. Ohjauslevy on tavallista suurempi, ja kaikki tihkuu ylellisyyttä – mitä kolmen ja puolen tonnin koneelta sopii odottaakin!

Litteä 17-tuumainen

MSi GS75 Stealth näyttää käsittämättömän litteältä. Se on kuitenkin millimetrin paksumpi kuin Acer Predator Triton 500, mutta leveämpänä vaikutelma on ohuempi. Kannen ollessa kiinni kone on kaksi senttiä paksu, ja painoksi kerrotaan 2,3 kg. Vaikuttava suoritus 17-tuumaiselta kannettavalta! MSi huomauttaakin koneensa olevan maailman ohuin 17-tuumainen pelikannettava.

Näppäimistö on leveä ja hyvä, ja mukaan mahtuu myös erillinen numeronäppäimistö, mikä on mukavaa niin pelaajien kuin excelöijien kannalta. Näppäimet on tietysti taustavalaistu, mikä onkin ensimmäinen asia, josta GS75 Stealthin tunnistaa pelikoneeksi. Valoshow’n väreineen saa määritellä itse, eli voi valita hieman hillitympiäkin vaihtoehtoja kuin valmiiksi asennetun Disco-nimisen asetuksen. Näppäimistön on valmistanut tanskalainen SteelSeries, ja SteelSeries Engine 3 -ohjelman avulla voi leikkiä efekteillä ja makroilla sekä asettaa eri peleille omat väriasetukset.

Ääni on MSiL:lle tuttuun tapaan Dynaudion hienosäätämä, ja DA-muuntimesta vastaa ESS.

Kiiltävän mustan kuoren alla piilee yhtä ylellinen rauta, joka vastaa kokonaisuutena Acer Triton 500 -koneen suorituskykyä. Nvidia GeForce RTX 2080 -näytönohjain on varustettu 8 GB:n grafiikka-RAM:lla. Prosessori on 2,2 GHz:n Intel Core i7-8750H kuudella ytimellä ja 12 säikeellä. RAM:ia löytyy 32 GB kuten huippuluokan pelikoneelta sopii odottaakin. MSi on myös lisännyt koneeseen 1 TB muistia, tosin vain yhden SSD-levyn muodossa kahden 512 GB:n levyn sijaan.

mainos

Näyttö on, kuten mainittua, 17,3 tuumaa, mutta resoluutio on sama kuin Acer Triton 500:ssa (ja muissa viime vuosien pelikannettavissa) eli Full HD. Virkistystaajuus 144 Hz pitää näytön mukana nopeimmissakin peleissä. G-Synciä ei löydy, mutta emme kärsineet screen tearing -ilmiöstä, jossa kuva olisi katkennut synkronointivirheen vuoksi.

mainos

Benchmarkit

Huomattavinta MSi GS75 Stealthissa on graafinen suorituskyky. 3DMark TimeSpy -testin 6 733 pistettä pystyy ylittämään vain Acer Predator Triton 500. Myös 3DMark Fire Striken tulos on erinomainen 15 832 pistettä ja hiihtelee jälleen hitusen Triton 500:n perässä.

Prosessorin suorituskyvyn erottamiseen näiden kahden koneen välillä tarvitaan tarkkaa silmää. GeekBench-tulos 21 770 (multicore) ja 4 838 (singlecore) on niin lähellä muita Intel Core i7-8750-pohjaisia koneita, että nopeinta konetta näin identtisistä malleista on vaikea valita. PCMark 10 vahvistaa käsitystä ja kertoo 5 026 pisteen tuloksellaan GS75 Stealthin olevan toimisto-ohjelmissa aivan yhtä nopea kuin muut samalla prosessorilla varustetut koneet.

Uusimmilla malleillaan MSi on pyrkinyt houkuttelemaan aiempaa laajempaa yleisöä kuin vain hc-pelaajia. GS75 Stealthin kaltaisen koneen luulisi vetoavan yhtä lailla myös graafisen alan työläisiin kuin pelaajiin. Pelaaja nauttii tehokkaan näytönohjaimen tarjoamasta visuaalisuudesta ja kevyen koneen kantamisesta laneihin. Graafikko taas iloitsee koneen raa’asta graafisesta suorituskyvystä, jonka avulla Adoben ohjelmat pyörivät vaivatta. Kannettava myös näyttää tarpeeksi hyvältä, jotta sen kehtaa viedä tapaamisiin. Molempia kohderyhmiä hyödyttää toki myös suuri näyttö.

Johtopäätökset

MSi GS75 Stealth 8SG on todella tyylikäs pelikannettava, joka edustaa tämän hetken parasta suorituskykyä lähes siedettävään hintaan (vieläkin tehokkaampia koneita on toki tarjolla, mutta ehkä vain lottovoittajille…). Tärkeimmät ominaisuudet ovat aivan vastaavat kuin Acer Triton 500 -kannettavassa, joten näiden kahden koneen vertailu on lähinnä yhtäläisyyksien listaamista. MSi:n tulokset benchmark-testeissä ovat himpun verran hitaammat, mutta eroa tuskin käytännössä huomaa. Näyttö on Aceria isompi, mikä tuo pelaamiseen lisää vaikuttavuutta, mutta on makuasia, onko siitä valmis maksamaan ekstraa.

mainos
Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Täydet tehot puoleen mittaan

Acer on taikonut täysikokoisen peli-PC:n tyylikkään ja kompaktin kannettavan muotoon.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kevyt, litteä ja nopea. Näin valtavat tehot näin pienessä tilassa oli mahdottomuus vielä kaksi vuotta sitten. G-sync-näyttö.
Tuuletin pitää meteliä. Kompaktista koostaan huolimatta syvyys saa koneen viemään enemmän tilaa kuin useimmat 15-tuumaiset.
Prosessori: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (6 ydintä, 12 säiettä)

Näyttö: 15,6-tuumainen Full HD (1920 x 1080), 144 Hz, G-sync

Muisti: 32 GB RAM, 2 x 512 GB SSD

Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2080, 8 GB video-RAM

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

Mitat/paino: 35,9 x 1,8 x 25,5 cm/2,0 kg

Ominaisuudet: HD-webkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 USB-C (Thunderbolt), 3 USB 3, Ethernet, HDMI, MiniDisplay, 2 st 3,5 mm kuulokeliitäntä

Verkkosivusto: acer.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 3 000 €

Geekbench: 21 524 multicore, 5 032 singlecore PC Mark 10: 5 691 3DMark Fire Strike: 16 809 3DMark Time Spy: 5 691 Cinebench R15: 113 fps/922 cb HD Tach: 668 MB/s Batteritest: 2 h 40 min

Triton on Acerin kevytsarjan pelimallisto. Kevytsarjalainen siis fyysisten ominaisuuksien, ei suorituskyvyn puitteissa. Uusin tulokas sarjaan on Acer Predator Triton 500 (muodolliselta nimeltään PT515-51-73UX).

Olemme testanneet jo superlitteän pelikannettavan Acerilta. Verrattuna vuosi sitten testaamaamme Triton 700 -malliin on uutuus puoli kiloa kevyempi ja ergonomialtaan fiksumpi. Tietysti kone on myös kaikin tavoin nopeampi, mutta palataan siihen myöhemmin.

Acer Predator Triton 500 on melko suuri 15-tuumainen kannettava. Ensisilmäyksellä se tuo mieleen vanhanajan 4:3-formaatin kannettavat. Sellainen se ei tietenkään ole, vaan laajakuvaformaatin näytöllä on tavallista korkeampi kehys, jotta kuoreen mahtuisi järeämpi jäähdytysjärjestelmä.

Predator Triton 700 -testissä moitimme huonoa ergonomiaa, sillä ohjauslevy oli sijoitettu näppäimistön yläpuolelle jäähdytyksen vuoksi. Nyt jäähdytykselle on löytynyt tilaa sisätiloista ja ohjauslevy on saatu tavalliselle paikalleen etureunaan.

Ohjauslevyn sijoitus on toki pikkuseikka pelatessa, sillä siihen touhuun vain hiiri on kyllin hyvä. Tavallisessa käytössä kätevästi käytettävä kosketuslevy on kuitenkin etu – ja Triton 500 sopii 1,8 cm paksuna ja 2 kiloa painavana mainiosti myös muuhun käyttöön.

Lue myös: Testissä 6 pelihiirtä 

Pelikoneeksi Acer Predator Triton 500 on melko hillityn näköinen. Kokomusta kuori muotoilu yhtenäisestä alumiinista, joka ulottuu kanteen ja pohjaan saakka. Design on ylellisen näköinen ja selvästi tehostaa jäähdytystä.

mainos

Välttämätön valoshow on niin ikään hillitty. Näppäimistö on jaettu kolmeen värialueeseen, joille voi valita erilaisia efektejä. WASD- ja nuolinäppäimet ovat puoliksi läpinäkyvät ja helppo paikallistaa pimeässäkin.

mainos

Turbo-napin avulla pääsee suoraan ylikellottamaan, mikä tuo hiukan lisätehoja prosessorille ja grafiikoihin. Tuulettimen mahtava hurina säestää.

(Kuva: Acer)

Luksusta sisältä

Triton 500:n päänähtävyys on tietysti Nvidia GeForce RTX 2080 -näytönohjain. Se on varustettu 8 GB:n omalla grafiikkamuistilla (useimmilla läppäreillä on saman verran muistia ylipäätään). Prosessori on 2,2 GHz:n Intel Core i7-8750H kuudella ytimellä ja 12 säikeellä. Valinta on yhtä järkevä kuin itsestään selvä: viimeisimpien pelikannettavatestiemme kaikissa koneissa on ollut sama prosessori!

Kun nyt ollaan täällä kalliimmassa luokassa, on RAM-muistia Windowsin ja ohjelmien pyörittämiseen 32 GB. Määrä tuo lisää hintaa mutta näkyy myös suorituskyvyssä. Tallennustilaa on pelkän SSD-levyn muodossa, mutta sitä on ruhtinaalliset 1 TB jaettuna kahteen 512 GB:n yksikköön. 15,6-tuumainen näyttö on resoluutioltaan Full HD. Pelikoneelle ratkaisu on tavallinen, sillä nopeus on pelinäytölle tärkeämpää kuin resoluutio. Virkistystaajuus on 144 Hz ja Nvidia G-sync estää näyttöä tökkimästä synkronointivirheiden takia.

Acer Predator Triton 500:ssa on kaikki sisään- ja ulostulot, joita voisi odottaakin: USB 3.1 ja USB-C Thunderbolt 3:lla, HDMI ja MiniDisplayPort.

mainos

Lue myös: 5 premium-pelikannettavaa 

Ja nyt siihen suoritukseen: Triton 500 ei hätkähtänyt mitään, vaikka grafiikkasäädöt olivat täysillä. Se ahmaisee Fortnitet, Apex Legendsit ja CS:Got aamiaiseksi. Battlefield 1 ei hikoiluta konetta lainkaan. Nopean 144 Hz:n näytön ansiosta ei näkymä herpaannu sekunnin sadasosaksikaan. Jos haluaa todella nähdä, mihin pelin grafiikat riittävät, kannattaa kytkeä koneeseen erillinen 144 Hz:n 4K-näyttö (joka maksaakin yhtä paljon kuin tietokone).

Benchmarkit

Uuden sukupolven näytönohjaimet takaavat upean graafisen suorituskyvyn. Acer Predator Triton 500 suoriutuu 3D-graffoista nopeammin kuin kukaan tätä ennen. Tulos näkyy etenkin 3DMark TimeSpy -testissä, josta pisteitä ropisee 7 770. Se on enemmän kuin sekä MSi GS75:llä ja Asus ROG Strix SCAR II:lla, jonka testasimme aiemmin tänä vuonna. Myös hiukan vanhempi 3DMark Fire Strike -testi päättyy ennätystulokseen: 16 809 pistettä. Pisteet eivät kuitenkaan ole merkittävästi korkeammalla kuin aiemmin. GeForce RTX 2080 on nopeampi kuin edeltäjänsä, mutta nykyisten 3D-pelien ja benchmarkien suhteen ero ole suuren suuri.

Perinteisen suoritustehon osalta Triton 500 on hyvä mutta ei juuri poikkea muista 8. sukupolven i7-prosessorilla varustetuista kannettavista. GeekBench-tulos 21 524 (multicore) ja 5 032 (singlecore) on niin hyvä kuin rahalla tällä hetkellä saa. Toimisto-ohjelmia simuloiva PCMark 10 on samoilla linjoilla: 5 691 pistettä on hyvä mutta melko normaali.

Lähes 3 500 euron hinnallaan Acer Predator Triton 500 on kaukana edullisesta, ja samaa suorituskykyä saa halvemmallakin joko pöytäkoneen tai viime kauden ja nyt mahdollisesti alehintaan löytyvän huippukannettavan muodossa. Säästöllä ei kuitenkaan saa vastaavaa kannettavuutta. Jos pelaa tosissaan ja matkustaa paljon tai tarvitsee parasta grafiikkatehoa vaikkapa kuvankäsittelyyn tai videoeditointiin, ei kilpailijoita tällä haavaa juuri ole.

Johtopäätökset

Acer Predator Triton 500 ei ole vain nopein testaamamme kone. Sillä on myös mieletön paino-suorituskyky-suhde! Se on vain hiukan viime vuoden huippukoneita nopeampi mutta painaa puolet vähemmän ja vie puolet vähemmän tilaa. Pelaamisesta on vihdoin tullut oikeasti kannettavaa. Tehoilla on hintansa, joka näkyy tilillä. Niinpä tällainen kone on vielä harvojen herkkua. Suorituskyvyn huomioiden hinta ei kuitenkaan ole itse asiassa kallis.

Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Sony A85 on läpeensä erinomainen OLED-televisio, jonka kaunis kuvanlaatu ja selkeä ääni ihastuttavat.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös