Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Julkaistu 25.03.2019 - 14:36
Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa
John Hvidlykke

Tämän testin tuotteet

Olemme viime aikoina kirjoitelleet paljon pelikoneista. Se ei toki ole sattumaa; mikään muu tuotekategoria ei päivitä mallistoaan yhtä usein. Jos haluaisi aina viimeisimmällä tekniikalla varustetun pelikoneen, pitäisi laite vaihtaa kaksi kertaa vuodessa! Onneksi se ei ole tarpeen, sillä pelikoneen tärkein osa, näytönohjain, kehittyy hitaammissa sykleissä.

Näytönohjainsukupolvi vaihtuu noin kahden vuoden välein. Nvidia GTX 10x -sarja lanseerattiin alkukesästä 2016. Sen jälkeen on syntynyt uusia prosessorisukupolvia, joiden useammat ytimet ja parempi arkkitehtuuri on tehnyt raskaiden ohjelmien pyörittämisestä nopeampaa, mutta graafinen suorituskyky ei ole dramaattisesti parantunut samassa ajassa.

Vihdoin on aika nostaa rimaa, sillä Nvidia toi elokuussa 2018 uuden sukupolven GeForce RTX 20x -sarjansa, ja ensimmäiset sitä käyttävät pöytäkoneet saatiin kauppoihin syyskuussa. Kannettavissa ensimmäiset RTX-näytönohjaimet nähtiin vasta tammikuun 2019 CES-messuilla.

Mainos

Nopeampaa säteenseurantaa

Uudessa näytönohjaimessa on enemmän transistoreja (RTX 2080:n 18 miljardia versus GTX 1080:n 7 miljardia), mutta erona on myös erityisen hyvä reaaliaikainen säteenseuranta (ray tracing). Nvidian oman ilmoituksen mukaan GeForce RTX 2080 on jopa 10 kertaa nopeampi säteenseurannassa kuin GeForce GTX 1080.

Tämän pitäisi tasoittaa tietä fotorealistiselle virtuaalitodellisuudelle. Ja hienommille peleille edellyttäen, että pelit on koodattu hyödyntämään parempaa rautaa. Odotamme näkevämme isoimmat parannukset sukupolvenvaihdoksen myötä tulevina kuukausina.

Testasimme ensimmäisen GeForce RTX-2070 -pohjaisen kannettavan maaliskuun numerossamme, ja se suoriutui odotetusti hyvin – vaikka kyseinen kone käyttikin vain sarjan toiseksi parasta näytönohjainta.

Kaksi huippua

Nyt, kuukautta myöhemmin ovat Nvidian parhaalla näytönohjaimella varustetut ensimmäiset kannettavat saatavilla. Ensimmäisenä mediana Pohjoismaissa saimme testiin ei vain yhtä, vaan kaksi pelikannettavaa, jotka on varustettu GTX 2080:lla.

Vertailussa ovat Acerin 15-tuumainen Predator Triton 500 ja MSi:n 17-tuumainen GS75 Stealth. Mitä meidän pitää ottaa huomioon ennen kuin päästämme nämä kaksi monsteria kaksintaisteluun?

Ulkoisista eroista huolimatta molemmat käyvät Intelin 8. sukupolven Core i7 -prosessorilla, 32 GB:n RAM-muistilla ja luonnollisestikin Nvidia GeForce RTX 2080 -näytönohjaimella. Hinnaltaan molemmat edustavat pelikannettavien luksusosastoa – eli samalla rahalla saa koko perheelle kesälomareissun!

Lamborghini lähiössä

Miltä tuntuu pelata lempipelejään maailman kuumimman 3D-näytönohjaimen huristessa konepellin alla? Tietysti mahtavalta. Raskaimmat ja graafisesti vaativimmat pelit voi kerrankin vetää täydellä resoluutiolla ja erottaa ruudulta pienimmätkin yksityiskohdat. Ihan uusimpia pelejä lukuun ottamatta ero on kuitenkin lähes olematon. Counterstriken hakkaaminen RTX 2080 -koneella on ihastuttavaa tehojen tuhlausta – vähän kuin ajelisi Lamborghinilla kolmenkympin alueella.

Supertietokone pöydälläsi

Modernin näytönohjaimen mielipuolisesta tietojenkäsittelytehosta saa käsityksen, kun vertaa sitä vanhempiin koneisiin. Nvidia GeForce RTX 2080 Ti-näytönohjaimessa tehoja 28,5 teraflopin verran (28 500 000 000 000 laskua sekunnissa) 16-bittisellä tarkkuudella. Se on lähes saman verran kuin Yokohaman geologisen instituutin Earth Simulator -supertietokoneessa, joka oli maailman tehokkain tietokone vuosina 2002–2004!

Myös asiallisiin hommiin

Supertietokonetta voi käyttää muuhunkin kuin Fortniteen, sillä näytönohjaimella on muutakin virkaa kuin avittaa pelaamista. Lukuisat aivan asialliset ohjelmat hyötyvät hurjasta laskentatehosta, kuten Adobe Creative Suiten ohjelmat. Vuosien 2017–2018 suuressa bitcoin-kuplassa näytönohjaimet valjastettiin kryptovaluutan louhimiseen. Ensin se johti maailmanlaajuiseen näytönohjainpulaan ja sitten Nvidian kurssin putoamiseen kuplan puhjetessa ja kysynnän normalisoituessa.

Tämän testin tuotteet

Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Täydet tehot puoleen mittaan

Acer on taikonut täysikokoisen peli-PC:n tyylikkään ja kompaktin kannettavan muotoon.

Kevyt, litteä ja nopea. Näin valtavat tehot näin pienessä tilassa oli mahdottomuus vielä kaksi vuotta sitten. G-sync-näyttö.
Tuuletin pitää meteliä. Kompaktista koostaan huolimatta syvyys saa koneen viemään enemmän tilaa kuin useimmat 15-tuumaiset.
Lue koko testi

MSi GS75 Stealth 8SG-054NE

Sulava peliliike

MSi:n litteä pelikone on yhtä kotonaan taistelukentällä kuin neuvotteluhuoneessa

Tämän hetken littein ja kevyin 17-tuumainen pelikannettava. Viime vuoden huippumalleja tehokkaampi.
Ei G-synciä. Häviää vedon Aceria vastaan sekunnin sadasosalla. Hiukan kalliimpi suuremman näytön vuoksi.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top