Kun ranskalainen Focal lanseerasi Bathys-kuulokkeensa melkein kaksi vuotta sitten, olin täysin myyty. Testissäni julistin niiden olevan ”parhaat koskaan testaamani kuulokkeet”, joiden äänenlaatu oli poikkeuksellinen ja istuvuus mahtava. Ne ajat ovat nyt historiaa, mutta ei siksi, että joku muu merkki olisi syrjäyttänyt Bathys-mallin – vaan siksi, että Focal itse on tehnyt mallista parannellun version.

Focal Bathys MG on siis alkuperäisen Bathys-mallin päivitetty versio, jossa suurin ero on elementeissä. Ne on valmistettu puhtaasta magnesiumista edeltäjässä käytetyn alumiini-magnesiumseoksen sijaan. Elementit ovat samat, joita käytetään myös Clear MG -kuulokkeissa. Iso kysymys tässä kuuluukin, että mahtavatko paremmat elementit riittää perustelemaan reippaan hinnankorotuksen alkuperäiseen Bathys-malliin nähden – MG-versio nimittäin maksaa 1 200 euroa, kun taas perus-Bathys kustantaa 800 euroa (tarjouskampanjoissa sitä on parhaimmillaan myyty 600 eurolla!).
Pehmeämmät pehmusteet, mukavampi istuvuus
Bathys MG on uskollinen kuulokkeiden alkuperäiselle muotoilulle, mutta väriltään se tyylikkään kastanjanruskea (kuten Clear MG -mallikin), mikä antaa kuulokkeille hienostuneemman ilmeen. Huomattavin fyysinen muutos on pehmusteissa, sillä ovat pehmeämmät kuin aiemmin. Bathys-mallissa pehmusteet olivat melko napakat (mutta silti mukavat), mutta MG-versiossa ne ovat uskomattoman upottavat – kuin pitäisi pehmoisia höyhentyynyjä päätä vasten.
Pehmeyden ansiosta paitsi mukavuus on parantunut, myös istuvuus on tiiviimpi – erityisen hyvä uutinen silmälasien käyttäjille.

Fibonacci
Alkuperäisistä Bathys-kuulokkeista tuttu Fibonacci-kuvio koristaa myös MG-version kuulokekuppeja. Kuvio perustuu kuuluun matemaattiseen numerosarjaan, joka jokainen numero on kahden edellisen summa, ja Bathys MG -mallissa kuvio muodostuu ovaaleista aukotuksista. Langallisessa Clear MG -mallissa aukot taas ovat heksagoneja. Aukotus ei ole vain ulkonäöllinen lisä, vaan rakenne ohjaa vastavaiheaallon hallitusti kalvon takaa kuoren ulkopuolelle, mikä vähentää resonanssia ja luo puhtaamman soinnin. Ainakin teoriassa.
Tavallisen Bathys-mallin tapaan MG-versiossakin on valaistut Focal-logot molemmissa kupeissa. Se taas on pelkästään koristeellinen detalji, mutta tyylikkään näköinen sellainen. Halutessaan valon saa myös sammutettua sovelluksesta.

Sointi mukautuu käyttäjän kuuloon
Alkuperäisen Bathys-testin jälkeen Focal on lisännyt toimintoja Focal&Naim-sovellukseen. Uutuutena on käyttäjän kuulon mukaan mukautuva sointi. Sovellus soittaa erilaisista äänistä koostuvan kuulotestin, johon käyttäjä reagoi. Testi mittaa oikean ja vasemman korvan kuulon erikseen ja luo niille sopivan yhteisen sointiprofiilin. Toiminto on ollut tarjolla sovelluksessa jo pitkään, mutta koska se tuli saataville vasta edellisen testini jälkeen, en ole itse päässyt kokeilemaan sitä aiemmin.
Yhteisen profiilin luominen molemmille korville on hyvä tapa välttää korvien välisiä vaihe-eroja, mitä voi tapahtua, jos kumpikin korva vastaanottaa erilaista taajuuskäyrää. Vielä parempaa on, että käyttäjä saa valita, kuinka paljon ääntä korjataan nollan ja sadan prosentin väliltä. Omaan makuuni riitti 7–8 prosentin korjaus, joka antoi ylä-ääniin hiukan enemmän ilmavuutta muttei tehnyt soinnista epäluonnollisen kuuloista (lähestyn viittäkymppiä ja enkä enää kuule kaikkia ylätaajuuksia).
Sovelluksessa on yhä viisikaistainen taajuuskorjain, joten ääntä voi hienosäätää omaan makuun sopivaksi. Edeltäjän kohdalla halusin vaimentaa 4 kHz:n kohdalta pehmentääkseni diskanttia ja korostaa 1 kHz:n kohdalta kirkastaakseni keskirekisteriä enemmän. Jollain toisella parhaat säädöt saattavat näyttää toisenlaisilta. Bathys MG -malli ei omasta mielestäni kaivannut niin paljon säätöä, sillä keskirekisteri oli jo valmiiksi puhtaampi ja dynaamisempi ilman sellaista pientä terävyyttä, jonka koin alkuperäistä vaivaavan. Ainakaan samassa määrin.

Liitännöissä ei muutoksia
Bathys MG on varustettu Bluetooth 5.2 -yhteydellä, jossa on multipoint-tuki kahden laitteen samanaikaista yhdistämistä varten, DAC-tila USB:n kautta sekä mahdollisuus analogiseen kytkentään.
MG-versio ei tue LDAC-koodekkia tai muitakaan häviöttömiä koodekkeja, mitä pidän omituisena puutteena highend-kuulokkeille. Auracast-tukeakaan ei ole. Tarjolla on vain aptX ja aptX Adaptive Android-laitteille sekä AAC iPhonea varten.
Jos siis haluaa parasta mahdollista äänenlaatua, on käytettävä USB-C-kaapelia, joka kytketään puhelimeen tai kannettavaan. DAC-tilassa äänenlaatu on paras. Kun kuulokkeet yhdistää PC:hen tai Maciin USB-kaapelilla, saa nauttia aidosta pakkaamattomasta 24 bittisestä hifiäänestä 192 kHz:n taajuudella. Yksityiskohdat erottuvat vielä paremmin, ylä-äänissä on enemmän ilmaa ja laatu kaiken kaikkiaan parempi.
Vastamelu
Myös vastamelua on paranneltu MG-malliin, joka käyttää hienostuneempia digitaalisia mikrofoneja kuin alkuperäinen Bathys. Yhdessä pehmeämpien pehmusteiden kanssa matalat taajuudet vaimentuvat paremmin. Mutta nytkään vastamelua ei saa kokonaan pois päältä, vaan vaihtoehdot ovat Soft, Silent ja Transparent. Soft-asetuksella äänenlaatu on paras, mutta siinäkin kuuluu vaimeaa taustasuhinaa, vähän kuin aallot löisivät rantaan jossain kaukana.
Olisi mukavaa saada äänenkäsittely kokonaan sammutettua, jotta taustasuhinasta pääsisi eroon. Ehkä bassokin olisi samalla dynaamisempi ja tarkempi. Omat askeleeni kuuluvat kuulokkeista bassomaisina, kun kävelen ympäriinsä MG-malli päässäni. Se on yleinen ongelma vastamelukuulokkeilla.

Focal Bathys MG:n äänenlaatu
Soinniltaan Bathys MG on onneksi huomattavasti alkuperäis-Bathysta parempi. Vaikka erot eivät olekaan mullistavia.
Huomattavin parannus ainakin omissa korvissani on keskirekisterissä. Alkuperäisessä mallissa oli joillakin taajuusalueilla hiukan terävä sointi ja pieni pudotus 900–1000 Hz:n kohdalla, mutta MG on sulavampi ja tasapainoisempi. Laulu ja akustiset soittimet toistivat luonnollisemmin ja vähemmän värittyneesti. Ja kuten mainittua, enää mieleni ei tee korottaa 1 kHz:n kohdalta.
Sointiprofiili on sekä lämmin että täyteläinen, ja erottelevuus on kovalla tasolla. Jos etsii täysin neutraalia sointia, Bathys MG on ehkä liian muheva tyyliltään, etenkin alemmassa keskirekisterissä. Mutta musiikin kannalta ääni toimii mahtavasti! Piano, akustinen kitara ja laulu kuulostavat aivan upeilta. James Blaken Limit to Your Love -kappaleella täyteläinen keskirekisteri on aivan upea, ja syvä bassomyllytys pysyy tiukasti hallinnassa.

Myös diskantti on ilmavampi ja erottelevampi. Aivan kuin ohut harso olisi nostettu musiikin edestä ja kaikki kuuluisi vähän kirkkaammin. Tämän huomaa etenkin kompleksisilla kappaleilla, kuten Björkin oudolla Atopos-kappaleella, jossa klarinetit ja hajanaiset rumpuäänet erottuvat entistä selkeämmin.
Myös basso on hiukan parempi. Se syvempi ja täyteläisempi, tarkkuudesta tinkimättä. Mielestäni se on jopa entistä hallitumpi. Niinpä vahvan basson omaavat kappaleet, kuten Charlie Puthin Attention erottuu vieläkin tarkempana.
Transienttivaste on ehkäpä kaikkein vaikuttavin ero – jokainen yksityiskohta musiikista ilmenee moitteettomasti ajoitettuna ja täydellisen tarkasti. Symbaalit ja virveli kuulostavat melkein siltä kuin ne soisivat fyysisesti samassa tilassa kanssani.
Tilantuntu on edelleen aivan omaa luokkaansa, ja äänikuva kurottautuu paljon kuulokkeiden omia rajoja ulommas. Focal on tässä erityisen hyvä highend-malleissaan, ja myös Bathys MG onnistuu luomaan tilallisen vaikutelman kuulijan ympärille.

Kaikin tavoin parempi
Äänenlaatu vaihtelee käytetyn lähteen mukaan samalla tavalla kuin alkuperäisessäkin. DAC-tilassa äänenlaatu on paras, sitten aptX Adaptivea käyttäen ja viimeisenä AAC. Mutta Bathys MG on näissä kaikissa hiukan paremman kuuloinen kuin edeltäjänsä.
DAC-tilassa erottelevuuden parantumisen huomaa parhaiten, mutta jopa langattomassa käytössä ero on kuultavissa. Androidilla käytetty aptX kuulosti minusta rennommalta ja soljuvammalta kuin iPhonen AAC, mutta molemmat kuulostavat erinomaisilta.
Onko MG hintansa arvoinen?
Kysymys kaikkien huulilla on tietysti se, onko Focal Bathys MG lähes puolet kalliimman hintansa arvoinen alkuperäiseen malliin verrattuna. Rehellinen vastaukseni kuuluu: useimpien kannalta ei ole. Äänenlaatu on eittämättä parempi, mutta hintaero on paljon suurempi kuin äänenlaadullinen ero. Perus-Bathys tarjoaa ehkä 90–95-prosenttisesti saman kokemuksen merkittävästi halvemmalla. Ja senkin hinta on tuplasti moneen hyvään vaihtoehtoon verrattuna. Sony WH-1000XM6, Sennheiser Momentum Wireless 4 ja JBL Tour One M3 tarjoavat parempaa vastamelua, vaikka eivät ylläkään Bathys-mallin äänenlaatuun. Mahtava Bowers & Wilkins Px8 on Bathysta halvempi mutta pääsee äänenlaadussa lähemmäs.
Tosihifistelijä, jolle kelpaa vain kaikkein paras ja jolla rahaa riittää, saa Bathys MG -mallista varmasti haluamansa irti. Se on markkinoiden parhaimpia langattomia sankakuulokkeita, jonka äänenlaatu lähentelee todella hyvien langallisten mallien äänenlaatua. Suurin piirtein saman hintaiseen B&O Beoplay H100 -malliin verrattuna valitsisin itse mieluummin Bathys MG -mallin. Jos taas vertaa langalliseen Clear MG -malliin, joka on vielä 10 prosenttia Bathys MG -mallia kalliimpi, on langattomassa paketissa melkein kaikki samat herkut.
Ei kuitenkaan käy kieltäminen, että alkuperäinen Bathys on hinta-laatusuhteeltaan fiksumpi ostos. MG-version parannukset ovat kuitenkin hintaansa nähden aika maltillisia.

Yhteenveto
Focal Bathys MG on upea kuulokemalli, joka on ottanut alkuperäismallin parhaat puolet ja parannellut niitä entisestään. Sointi on ilmavampi ja erottelevampi, istuvuus on mukavampi ja kuulokkeet vieläkin tyylikkäämmät kastanjaruskeassa värityksessään. Bathys MG muistuttaa tässä paljon langallista Clear MG -mallia.
En kuitenkaan voi antaa MG-versiolle kuutta tähteä, kuten alkuperäiselle Bathys-mallille annoin, vaikka MG onkin mukavampi, paremman kuuloinen ja melunvaimennukseltaan tehokkaampi. Hinta estää parhaan arvion antamisen. Alkuperäinen Bathys mullisti highend-luokan hinta-laatusuhteen, kun taas MG asettuu hinnaltaan kategoriaan, jossa hintaa on enää vaikea perustella mitenkään.
Jos vain paras kelpaa ja siitä on valmis maksamaan, tarjoaa Bathys MG upean kuuntelukokemuksen. Jos omistaa jo alkuperäisen Bathys-mallin, ei päivittämisessä ole oikein järkeä. Ja uusille ostajille alkuperäinen on edelleen hinta-laatusuhteeltaan parempi ostos.
