Bang & Olufsen on aina tunnettu laadukkaasta äänentoistostaan ja tyylikkäästä designistaan, mutta Beoplay H100 vie molemmat entistäkin pidemmälle. Kyseessä on langattomat vastamelukuulokkeet, jotka kuuluvat Premium-kategoriaan isolla P:llä. H100 ei ole pelkkä tuote, vaan voimannäyte. Ja samalla satavuotiaan yrityksen juhlavuosimalli.
Design ja rakenne
Heti ensisilmäyksellä on selvää, että H100 on aivan omassa luokassaan. Kupeissa ja sangassa on alumiinia, jonka sileäksi hiotut pinnat ja pyöristetyt reunat ovat osoitus loistavasta käsityötaidosta. Volyymin ja vastamelun säätörenkaat muistuttavat kalliiden kellojen osia, mikä alleviivaa kuulokkeiden ylellisyyttä.
Testikuulokkeet toimitettiin sävyssä Infinite Black, jossa on alumiinin lisäksi käytetty mustia pehmusteita kupeissa ja sangassa. Yhdistelmä on huipputyylikäs ja tuo sekin mieleen kellomaailman, jossa asiaan vihkiytymättömät eivät ehkä tunnista jotain merkkiä, mutta toisilta harrastajilta saa hiljaisia hyväksyviä katseita. H100-kuulokkeet ovat saatavilla myös kahdessa muussa väriyhdistelmässä, jotka herättävät ehkä enemmän huomiota: Hourglass Sand (vaaleanharmaa ja kulta) ja Sunset Apricot (beige ja ruusukulta).
Pehmusteet on päällystetty lampaannahalla, ja ne ovat todella pehmeät ja mukavat. Kuulokkeiden kotelo muistuttaa hienoa käsilaukkua ja viimeistelee vaikutelman siitä, että kuulokkeet ovat musiikin kuuntelun lisäksi tarkoitettu asusteeksi.
Istuvuus
Alumiinin vuoksi kuulokkeet painavat peräti 370 grammaa, ja jotta ne pysyisivät päässä vakaasti, painavat ne päätä vasten jämäkästi mutta ei lainkaan epämiellyttävästi. Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä liikkuessakin.
Yleisesti ottaen kuulokkeet istuvat todella mukavasti, mutta jos on hyvin isot korvat, voivat kupit tuntua pieniltä. Omaan päähäni H100 tuntui mukavalta myös lukulasien kanssa.
Lue myös: Beoplay H95 – Loistavaa vastamelua B&O:lta
Koodekit
Beoplay H100 -kuulokkeisiin on ensi vuoden aikana tulossa LDAC-tuki. Kyseinen Bluetooth-koodekki tukee äänensiirtoa resoluutiolla 24 bittiä 96 kHz:llä, mutta osa äänenlaadusta hukkuu matkalle. Kaista kuitenkin riittää 16 bittiä 44,1 kHz:llä-tiedostojen eli käytännössä CD-laatuisen signaalin häviöttömään siirtoon. Testijaksolla koodekkia ei kuitenkaan ollut tarjolla, vaan oli tyydyttävä vähemmän hyvään AAC-koodekkiin (256 kbit/s).
H100 on varustettu USB-DAC:llä, ja käyttäen puhelimeen tai kannettavaan kytkettyä johtoa, voi kuitenkin nauttia tiedostoista täysin häviöttömästi laadulla 24 bittiä 96 kHz:llä. Käytinkin pääosin kuulokkeita langallisesti testatessani äänenlaatua. Etenkin iPhonella saa USB-kaapelia käyttäen musiikista enemmän irti, ja stereokuva on ilmavampi ja suurempi, mutta hassua kyllä, enimmäisvolyymi on kaapelin kanssa pienempi kuin langattomassa käytössä.
EarSense mukauttaa äänen
Paremman äänenladun taustalla on myös uusi EarSense-toiminto. B&O:n tuotepäällikkö Clément Lebel kertoi tuoteopastusta antaessaan minulle, että:
– EarSense tunnistaa, jos käyttää silmälaseja tai kampaus estää kuppeja tiivistymästä täysin korvien päälle. Silloin nimittäin äänentoisto on erilaista, mutta EarSense on aina hereillä ja mukauttaa soinnin tilanteeseen. Tekniikan ansiosta ääni on siis aina optimoitu kuhunkin tapaukseen riippumatta siitä, miten kuulokkeet päässä istuvat.
Beoplay H100:n äänenlaatu
Äänenlaatunsa puolesta H100 kuuluu selvästi premium-luokan parempaan päähän. Musiikin vivahteet virtaavat vapaasti ja eri sävyt erottuvat kauniisti ja värittymättä. Bassontoisto on tarkkaa ja luonnollista vailla joitakin kilpailijoita vaivaavaa liioittelua. Kaikki vain kuulostaa niin luonnolliselta ja puhtaalta, että kaikesta musiikista – tyylistä riippumatta – voi nauttia uskottavasti.
Tämä kuuluu esimerkiski Fiehin Allthetimeevenwhen-jazzkappaleessa: virvelirummun kanttilyönnit soivat energisesti ja basso on luonnollinen ja miellyttävä. Bassorumpu on fyysinen mutta ei liian. Keskirekisteri on erottelevampi kuin vaikkapa Bowers & Wilkins Px8 -kuulokkeissa, ja suursuosikki Sony WH-1000XM5 on bassoltaan huomattavasti turpeampi ja keinotekoisempi.
Lue myös: Focal Bathys – Parhaat kuulokkeet
Jos jotain moitteen sijaa on keksittävä, niin ylempi keskirekisteri on ehkä hieman vaimea, joten laulu ja osa soittimista, kuten virveli, eivät tule aivan niin hyvin esiin kuin toivoisin. Tässä B&O häviää Focal Bathys -kuulokkeille. Ylärekisterissä on kuitenkin paljon ilmaa, ja se soi avoimesti ja vivahteikkaasti.
Dynamiikat ovat paremmat kuin H95-edeltäjällä, mutta yhä hiukan varovaiset etenkin lujemmalla volyymillä. Energisten kappaleiden, kuten Lizzon About Damn Timen ja Eminemin Houdinin kohdalla huomaa, että H100 vähän pidättelee, vaikka pitäisi päästää irti ja antaa vauhtia. Enimmäisvolyymi on kuitenkin parantunut H95-malliin verrattuna. Ja hyvä uutinen H95:n omistajille on, että tulevan päivityksen myötä vanhemmissakin malleissa volyymin on tarkoitus nousta.
Akustinen ja klassinen musiikki kuulostavat upealta H100-kuulokkeilla, mutta elektronisen popin ja räpin ystävät löytävät viihdyttävämpiäkin vaihtoehtoja.
Vastamelu
Bang & Olufsen on työskennellyt ankarasti vastamelua kehittääkseen. Clément Lebel kertoo:
– Mittaustemme mukaan vastamelu on kaksi kertaa tehokkaampaa kuin H95-mallissa. Ympäristöäänet taas ovat neljä kertaa paremmat ja äänenvoimakkuus tuplasti kovempi.
Ensikohtaamiseni vastamelun kanssa ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Olin aamulennolla Lontooseen, ja vasen kanava vuosi kuin seula. Yritin asetella kuulokekuppeja paremmin, mutta mikään ei toiminut. Vasemmassa kupissa oli nimittäin Transparency Mode eli ympäristöäänet päällä, joten kaikki koneen äänet kuuluivat läpi. Kun laskeuduin, olin yhteydessä Bang & Olufseniin, jolloin selvisi, että testikuulokkeissani oli vanhempi beta-versio ohjelmistosta. Ennen iltapäivän paluulentoani olin saanut kuulokkeet päivitettyä, joten paluumatka sujui paljon paremmin.
H100-kuulokkeiden vastamelu oon riittävän tehokasta lentokoneeseen, mutta ei ihan luokkansa parasta tasoa, vaikka B&O antaakin sellaisen vaikutelman. Vaikka vastamelu onkin tuplasti parempaa kuin H95-mallissa, ei sitä voi verratakaan Sony WH-1000XM5:een tai XM4:een, eikä Sennheiser Momentum 4 Wirelessiin. Etenkin hyvin matalien alle 1 kHz:n taajuuksien, joita lentokoneessa ja junassa riittää, toivoisin vaimentuvan vielä paremmin. Tätä korkeampia ääniä H100 vaimentaa hyvin ja sitä paitsi erittäin tasaisesti koko taajuusalueella, joten vastamelu tuntuu kyllä luonnollisemmalta kuin monella muulla.
Ympäristöäänet
Kun taas haluaa päästää mahdollisimman paljon ympäristön ääniä läpi, on H100 mahdollisesti kaikkein paras valinta. Ympäristöäänet kuulostavat luonnollisemmalta kuin millään muulla testaamallani kuulokemallilla. Tulen ikävöimään H100-kuulokkeet päässä tekemiäni metsäkävelyitä lempipodcastistani ja samalla luonnon äänistä nauttien! Oma ääni kuulostaa puheluissa ja videopuheluissa todella luonnolliselta sidetonen ansiosta.
Puheluiden äänenlaatu on hyvä, ja sisäänrakennettuja mikrofoneja onkin peräti kymmenen kappaletta. Ympäristön äänet vaimentuvat tehokkaasti. S-äänteet ja sibilantit kuulostavat hiukan kovilta vastaanottajalle, mutta olen varsin vaikuttunut puheluiden selkeydestä jopa kovassa hälyssä.
Outo taajuuskorjain
Sovellus on varustettu aika erikoisella taajuuskorjaimella, jossa sointia säädetään kahdella akselilla. B&O luottaa tunteisiin matematiikan sijaan, joten ääniasetukset ovat nimeltään Bright, Energetic, Warm ja Relaxed. Ihan toimivaa, mutta aika epätarkkaa meille, jotka kaipaisivat säätöä tiettyjen taajuuksien kohdalta. Haluaisin esimerkiksi korostaa 5:n ja 7 kHz:n väliltä kirkastaakseni laulua ja soittimia, mutta tällä käyttöliittymällä se ei ole mahdollista.
Kestävyys ja pitkäikäisyys
H100:n kohdalla elinkaarta on mietitty huolella. Kaikki osat ovat vaihdettavissa, ja pehmusteet voi vaihtaa helposti itsekin. B&O:n mukaan kaikki komponentit ovat 100-prosenttisesti korjattavia, mikä on virkistävä poikkeus elektroniikkateollisuuden kertakäyttökulttuuriin.
B&O on jo jonkin aikaa panostanut tuotteidensa pitkäikäisyyteen. Vieraillessani Bang & Olufsenin tehtailla Tanskan Struerissa, halusi yritys painottaa vastuullisuuttaan laadun ja kestävyyden suhteen. Yrityksellä on jopa erillinen tehdas – Fabrik 3 – joka on omistettu kokonaan vanhojen B&O-tuotteiden korjaamiselle. Tehtaan onnistumisprosentti on vaikuttavat 97. B&O pyrkii selvästi tekemään eliniän kestäviä tuotteita, ja sama filosofia on saavuttanut vihdoin myös merkin kuulokkeet.
Hinta ja arvo
H100 on ylipäätään markkinoiden kalleimpia kuulokkeita 1 500 euron hinnallaan, ja selvästi kallein testaamani langaton kuulokemalli. H95 maksoi lanseeraushetkellään 800 euroa, joten hintaero edeltäjäänkin on melkoinen.
Vaikka äänenlaatu yksinään ei riitä perustelemaan hintaa, on katsottava kokonaisuutta. Äänenlaatu on toki erinomainen. Laatu on poikkeuksellisen kestävää ja pitkäikäistä, kun kaikki osat ovat vaihdettavissa. Kuulokkeet tuntuvat ja näyttävät ylellisiltä, ja Bang & Olufsen on toki tunnettu lifestyle-brändi, jonka tuotteista moni on valmis maksamaan ekstraa. On ihmisestä itsestään kiinni, riittävätkö kaikki edellä mainitut seikat perustelemaan hinnan.
Yhteenveto
Bang & Olufsen Beoplay H100 on vaikuttava osoitus taidokkaasta insinöörisuunnittelusta ja muotoilusta. Sointi on tasapainoinen ja vivahteikas, rakenne kestävä ja lupaus pitkäikäisyydestä aivan omaa luokkaansa.
Hintansa vuoksi kuulokkeet ovat toki vain harvojen ulottuvilla, mikä lienee myös tarkoitus. Kuulokkeita ei ole tarkoitettu keskivertokuluttajalle, vaan vaativalle hifistelijälle, joka arvostaa laatumateriaaleja, käsityötaitoa ja 100-vuotiasta yritystä äänenlaadun taustalla.
Oikealle ostajalle – joka haluaa luksusta ja on valmis maksamaan siitä – H100 edustaa parasta laatua, mitä langaton kuulokemalli voi vuonna 2024 tarjota.
Ääni & Kuva kiteyttää
Poikkeuksellisen laadukas. Tasapainoinen ja vivahteikas sointi, LDAC-tuki (tulossa 2025) ja USB-DAC. Kaikki osat ovat korjattavissa tai vaihdettavissa. Ylempi keskirekisteri on hiukan vaimea, dynamiikat hivenen vaisut lujalla volyymilla. Vastamelu voisi olla tehokkaampikin. Melkeinpä ällistyttävän kallis hinta.
Hinta: 1500 €
Faktat
- Tyyppi: On-ear, suljettu, langaton
- Elementit: 40 mm, titaania
- Taajuusalue: ei ilmoitettu
- Vastamelu: On, myös tuulimelun poisto
- Ympäristöäänet: On
- Akunkesto: 32 h vastamelu päällä
- Lataus: USB-C (5 minuutin pikalatauksella 5 h soittoaikaa)
- Puheohjaus: Ei ole
- Sovellus: Bang & Olufsen
- Liitännät: Bluetooth 5.3 (SBC, AAC, LDAC), USB-DAC
- Erityistä: Sidetone puheluissa
- Paino: 371 g
- Värivaihtoehdot: Infinite Black (musta/hopea), Hourglass Sand (harmaa/kulta), Sunset Apricot (beige/ruusukulta)
- Verkkosivusto: bang-olufsen.com