Matkustaessani ovat Sony WH-1000XM5-sankakuulokkeet ykkösvalintani niiden ylivoimaisen vastamelun, keveyden ja hyvän akunkeston ansiosta. Yksi asia kuulokkeissa on kuitenkin minua ärsyttänyt. Ne eivät taitu kasaan.
Sony on pysynyt vastamelun valtiaana aina siitä lähtien, kun MDR-1000X syrjäytti Bosen valtaistuimelta. Mutta kun Sonyn M5-versio tuli markkinoille kolme vuotta sitten, se oli yllättäen vähemmän kannettava kuin aiemmat. Nyt WH-1000XM6 on täällä – ja onneksi jälleen kokoon taittuvana versiona!

Suurin parannus mukavuuteen on entistä hiukan leveämpi sanka, joka jakaa painon tasaisemmin. Napit on suunniteltu uudelleen, ja nyt on näppituntumallakin helppo erottaa pyöreä virtanappi vastamelunapista.
Digitaalinen keittiövaaka kertoo kuulokkeiden painoksi 253 grammaa, mikä on vain 4 grammaa enemmän kuin edeltäjänsä ja silti kevyempi kuin moni kilpailija, kuten JBL Tour One M3 (279 g) ja Bowers & Wilkins Px7 S3 (299 g).
Tekniikka
Sony on lisännyt mikrofonien määrän kahdeksasta kahteentoista – niitä on neljä ulkopuolella ja kaksi sisäpuolella kummassakin kuulokekupissa. Uusi HD Noise Cancelling -prosessori QN3 on seitsemän kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä.
Vastamelun enimmäisteho on vain hitusen parempaa kuin aiemmin, mutta Adaptive NC Optimizer -toiminto erottaa uuden vastamelun aiemmasta. Se mukauttaa vastamelun määrän reaaliaikaisesti perustuen käyttäjään ja ympäristöön, minkä huomaa etenkin, jos käyttää silmälaseja, on pitkätukkainen tai istuu lentokoneessa.
Adaptive Ambient Sound Mode säätää automaattisesti ympäristöäänten määrää. Hiljaisessa ympäristössä kuulee lintujen sirkuttavan, mutta ruuhkaisilla kaduilla liikenteen melu vaimenee samalla, kun tärkeät äänet kuuluvat kuitenkin läpi.

Ammattilaisten hienosäätämä
Sony on tehnyt yhteistyötä kovan profiilin studioteknikkojen kanssa hienosäätäkseen ääntä. Mukana ovat olleet muiden muassa Randy Merrill (Taylor Swift), Michael Romanowski (Star Wars) ja Chris Gehringer (Rihanna).
Lopputuloksen huomaa: M6:n bassontoisto on parempaa eikä se peitä ylempää bassorekisteriä, kuten oli edeltäjän laita. Hiilikuituvahvistetut 30-milliset elementit tarjoavat tarkemmat liikkeet ja siten tarkemman soinnin.

10-kaistainen EQ
Sovelluksen taajuuskorjain on laajentunut 5-kaistaisesta 10-kaistaiseksi, joten ääntä on helpompi hallita. Etenkin bassorekisterissä, jossa viisi taajuusaluetta on 500 Hz:ssä ja matalammalla. Nostan usein 1 kHz:n kohdalta kirkastaakseni keskirekisteriä ja madallan 250–300 Hz:n kohdalta selkiyttääkseni siirtymää. Tällä kertaa tarvetta säädöille on vähemmän kuin edeltäjässä, mutta säätömahdollisuuksista ei koskaan ole haittaa.
Sony on säilyttänyt lämpimän ja täyteläisen luonteensa, mutta detaljeja ja tarkkuutta on entistä enemmän. Toivoisin vain, että valmisasetuksista löytyisi neutraali vaihtoehto – olisipa tarjolla jokin ”Harman-käyrä” tai muu vastaava, jossa tavoitellaan mahdollisimman neutraalia sointia. Tässä Sony on jättänyt tilaisuuden käyttämättä.

Tulevaisuusvarmat kuulokkeet: LE Audio ja Auracast
Yhä useampi uusi kuulokemalli tukee uutta LE Audio -standardia Auracastin mukaan lukien. Onneksi tähän joukkoon lukeutuu myös Sony WH-1000XM6, sillä se tuo mukanaan pienemmän viiveen, mahdollisesti paremman äänenlaadun ja matalamman virrankulutuksen.
Etenkin Auracast on jännittävä: se toimii vähän kuin radio, jossa useat vastaanottajat voivat olla yhteydessä samaan lähettimeen. Kuulokkeiden käyttäjä voi siis jakaa musiikin ystävien kanssa, liittyä joukkolähetykseen esimerkiksi lentokentällä tai elokuvateatterissa tai vastaanottaa tulkkausta konferenssissa. Tekniikan odotetaan yleistyvän nopeasti lähitulevaisuudessa.

3D-ääni
Kuulokkeet osaavat miksata stereoääntä elokuvista, joissa on käytetty 360 Reality Audio Upmix for Cinema -nimistä efektiä. Uusi gaming-EQ korostaa pelien tärkeimpiä ääniä, kuten askelia FPS-peleissä – käytännöllinen bonus, josta voi olla hyötyä, vaikka WH-1000XM6 ei olekaan mikään varsinainen pelikuulokemalli.
Hyvä äänenlaatu puheluissa, mutta…
Kahdestatoista mikrofonista kuusi on omistettu puheluille. Tekoälyä hyödyntävä suuntaus kohdistaa äänen suuhun ja suodattaa taustahälyä.
Tavallisissa paikoissa, kuten kahvilassa tai toimistolla, puhelut toimivat erinomaisesti. Jos paikassa on kuitenkin poikkeuksellisen kovaa melua – esimerkiksi keittiössä liesituulettimen huristessa vieressä – toiminto lähtee tekemään liikaakin omia tulkintoja ja käyttäjän ääni hukkuu sykkivän bassoäänen taustalle. Tällaisissa tapauksissa edeltäjä M5 toimi paljon paremmin.
Käytännöllinen toiminto on mahdollisuus sammuttaa mikrofonit tuplaklikkaamalla vastamelunappia. Toiminto on ensin aktivoitava sovelluksessa, jonka jälkeen voi helposti poistaa oman äänensä digitaalisesta Zoom-puhelusta tai jos haluaa puhelun aikana keskustella yksityisesti vieressä istuvan henkilön kanssa.

Hyvä akunkesto – mutta ei paras
Akunkesto on edelleen 30 tuntia vastamelu päällä, mikä on hyvää muttei parasta tasoa. Monilla kilpailijoilla akunkestoa on saatu kasvatettua 50 tai jopa 70 tuntiin, mutta ainakin Sonyn kuulokkeita voi nyt käyttää myös latauksen aikana. Kolmen minuutin pikalatauksella saa kolme tuntia soittoaikaa.
Ohjaus toimii samalla tavoin kuin aiemminkin: oikeassa kupissa on hipaisukytkimet volyyminsäädölle ja soiton aloitukselle ja pysäytykselle. Väliaikaiset ympäristöäänet (Quick Attention) laitetaan päälle pitämällä kättä oikean kupin päällä. Kun haluaa musiikin vaimenevan automaattisesti käyttäjän puhuessa (Speak-to-Chat), on toiminto nyt laitettava päälle sovelluksesta sen sijaan, että sen saisi kahdella sormella kuulokekupista päälle. Ratkaisu on tehty tietoisesti, sillä käyttäjät valittivat, että toiminto meni liian usein päälle vahingossa.
Edelleen huippuluokan vastamelua
Sony on pitkään ollut vastamelussa paras, ja WH-1000XM6 nostaa rimaa entisestäänkin. Silti ero kilpailijoihin on kaventunut, ja esimerkiksi JBL Tour One M3 pääsee aika lähelle ja myös premium-malli Bowers & Wilkins Px7 S3 on harpannut pitkälle.
Äänenlaadultaan B&W:n kuulokkeet ovat erottelevammat ja paremman kuuloiset, ja niissä on tehdasasetuksilla selvästi parempi keskirekisteri. M6-versio on kuitenkin selvästi parempi kuin M5, ja uuden 10-kaistaisen taajuuskorjaimen ansiosta B&W:n etumatka voi lyhentyä.
Sonyn miinuspuoli on edelleen USB-DAC-toiminnon puuttuminen. Sekä B&W että JBL mahdollistavat häviöttömän kuuntelun sen avulla.

Yhteenveto
Sony WH-1000XM6 on ehdottomasti Sonyn kaikkien aikojen paras langaton sankakuulokemalli, jota on edeltäjään verrattuna paranneltu lähes joka osa-alueella. Kuulokkeiden vastamelu on markkinoiden parasta, äänenlaatu on parempaa ja älykkäitä toimintoja entistä enemmän.
470 euroa on edelleen tyyris hinta sankakuulokkeista. Jos omistaa jo M5-mallin, ovat erot niin hienovaraisia, ettei vaihtamisessa ehkä ole ideaa – suurin etu uutuudessa on sen kokoon taittuva muotoilu ja hieman mukavampi istuvuus.
Uusille käyttäjille, jotka haluavat parasta vastamelua ja hyvää äänenlaatua, WH-1000XM6 on luonteva valinta, vaikka osa kilpailijoista kärkkyykin yhä lähempänä. Tämän kirjoittajan korviin Sonylla on soinnissa edelleen parannettavaa JBL:n, B&W:n ja Sennheiserin kuulokkeisiin nähden, vaikka 10-kaistaisella taajuuskorjaimella ääntä saakin säädettyä enemmän mieleisekseen.
