TESTISSÄ: Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLEDia klassikkomerkiltä

Nokia tekee paluun televisiomaailmaan uudella Android-pohjaisella mallistollaan. Muistojemme kuvaputkimallien sijaan nyt päästään katsomaan, miltä näyttää Nokian tulkinta QLED-televisiosta!

Karakter
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
forfatter
Julkaistu 05.11.2021 - 14:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Terävä ja värikäs kuva, jonka kontrasti on parempi kuin monella kilpailijalla.
Hieman hankala käyttöönotto. Android-käyttöliittymä toimii laiskemmin kuin testin nopeimmilla televisioilla.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10
  • Sisääntulot: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Erityistä: Kaukosäädin valaistuilla napeilla
  • Verkkosivusto: nokia.streamview.com

Nokia on tehnyt paluun televisiomarkkinoille yhteistyössä itävaltalaisen Streamview’n kanssa. Muistamme vielä mainiosti 2000-luvun alun kuvaputkitelevisiot, mutta kuinka Nokia pärjää nykyisessä litteiden Android-televisioiden kanssa?

Nokia 6500D
Nokia 6500D:n jalusta mahdollistaa ruudun kääntämisen vasemmalle tai oikealle. Kapea kehys ja keskelle sijoitettu jalusta näyttävät minimalistisilta, ja tv mahtuu kapeammallekin tasolle.

Nokia QLED Smart TV 6500D

Nokian mukaan television designiin on panostettu, jotta se sopisi skandinaavisesti sisutettuihin olohuoneisiin saumattomasti. Ja tyylikäs ilmestys se onkin, kunhan sen saa ensin koottua! Meistä asennus kesti tavanomaista kauemmin, sillä käyttöohjeesta ei ollut oikein mihinkään ja pakkaus oli varsin epäkäytännöllinen. Ja meillä on näistä sentään kokemusta, sillä puramme pakkauksistaan kymmeniä televisioita vuosittain! Kääntyvä keskijalka tuntuu sitä paitsi hiukan huteralta.

Käytön suhteen taas liikutaan tutuilla vesillä, sillä Android-käyttöliittymä valikoineen, sovelluksineen ja Google Assistanteineen on kuten muillakin – paitsi että valikot ja palvelut latautuvat Nokialla hitaammin verrattuna testin nopeimpiin televisioihin.

Plussaa sen sijaan hyvästä kaukosäätimestä, joka toimii infrapunan sijaan Bluetoothilla, joten sitä voi osoitella minne haluaa ja tv tottelee silti.

Nokia 6500D tarjoaa vain kolme HDMI-sisääntuloa, joista yksikään ei ole HDMI 2.1 -tyyppiä. Niinpä korkearesoluutioisen videotaajuuden (4K/120 Hz) voi unohtaa, mikä voi olla harmi, jos on suunnitellut käyttävänsä televisiota PS5:n tai Xbox Series X:n kanssa.

Televisio tukee Dolby Digital 5.1 -äänenkäsittelyä mutta ei Dolby Atmosta. Sen saadakseen on kytkettävä soundbar tv:n ARC-ulostuloon.

 

Nokia-6500D-user-interface-scaled-1 Nokia-6500D-remote-scaled-1
<
>
Nokian kaukosäädin toimii Bluetoothilla ja on ergonomisesti muotoiltu- napitkin on valaistu. Pikavalinnat YouTubeen ja Netflixiin löytyvät myös.

Ääni ja kuva

Nokian kuvanlaatu ei ole hullumpi: kontrasti on huomattavasti parempi kuin Hisensellä ja LG:llä. Elokuvakohtaukset saavat enemmän syvyyttä ja elävyyttä, ja värit ovat miellyttävät ja neutraalit. Nokia tukee Dolby Visionin HDR-formaattia, mikä saa sille tehdyn sisällön toistumaan kontrastiltaan syvänä ja muutenkin optimaalisesti.

Nokia 6500D PQ 2 scaled 1

Nokia 6500D on reunavalaistu 4K LCD -paneeli, jossa on hyödynnetty värikirjoa laajentavia kvanttipisteitä (Quantum Dots), mistä lyhenne QLED tulee.Ääni pääsee testistämme hyväksytysti läpi: 2 x 12 wattia stereokaiuttimille ja 12 wattia taakse sijoitetulle subwooferille. Ääni on selvästi täyteläisempi ja kirkkaampi kuin Hisensen ja Sonyn ohutäänisillä kilpailijoilla. Keskirekisteri on selkeämpi, joten sekä musiikki että ääniefektit soivat muhkeammin.

– Selvä peli: Nokian kuvanlaatu on terävämpi ja kontrastiltaan parempi kuin useimmilla tämän testin televisioilla, Geir Nordby kommentoi.

Myös tässä testissä

LG NANO88 (65NANO886PB)

Valoisten tilojen viihdyttäjä

LG:n televisio on kirkas kuin mikä, mutta tummilta alueilta puuttuu vastaavasti vivahteita.

Kirkkaus on erinomainen, joten television katselu onnistuu hyvin valoisassakin. Lyhyt viive ja 120 Hz:n virkistystaajuus tekevät mallista sopivan moderneille pelikonsoleille.
Kontrasti ja musta kärsivät hieman kirkkaiden kohteiden näkyvästä halo-efektistä.

TCL QLED850 (65QLED850)

Hyvää kuvaa ja ääntä

TCL QLED850 loistaa erinomaisella kuvallaan ja äänellään. Luokkansa parhaita ostoksia!

Kuva on terävä ja kontrasti vaikuttavaa. Hyvä tuki eri formaateille ja liitäntävalikoima tekevät QLED850:sta erinomaisen yleis-tv:n.
Katselukulman on kapeahko, joten kontrasti heikkenee sivulta katsottaessa. Niinpä kuva on parhaimmillaan vain suoraan edestä katsottuna.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Hyvää kuvaa

Tyylikäs AU8075 on edullinen vaihtoehto, jonka kuvanlaatu ei pärjää Samsungin omille QLED-malleille.

Samsung AU8075 on litteä ja helposti sijoitettava televisio, jonka käyttöliittymä on erinomainen.
Kuvanlaatu on keskinkertainen ja parhaisiin verrattuna kontrastia ja vivahteita on selvästi niukemmin.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Hintansa arvoinen

Panasonic on tunnettu hyvästä kuvanlaadustaan myös kohtuuhinnalla. JX800E on valmistajan ensimmäinen Android-TV, joka tarjoaakin hyvää vastinetta rahalle.

Terävä ja yksityiskohtainen kuva, luonnolliset värit. Android-käyttöliittymän ansiosta hyvä valikoima sovelluksia.
Kontrasti ja musta eivät ole parhaimpien tasolla. Vain kolme HDMI-sisääntuloa eikä uusimpia peliominaisuuksia.

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight ilahduttaa

Philips The One PUS8506 eroaa kilpailijoistaan värikkään taustavalaistuksensa avulla, ja se tuo katselukokemukseen uuden tason.

Erinomainen kuvanlaatu, jossa loistava kontrasti ja elämystä nostattava Ambilight-valaistus.
Ääni on melko ohut ja kaipaa soundbaria tuekseen.

Sony X89J (KD-65X89J)

Väreiltään hyvä tv

Sonyn televisiolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta kontrasti jää vaisummaksi testin parhaimmistoon verrattuna.

Värintoisto on miellyttävää ja neutraalia. Hyvät liitännät.
Kontrasti ei yllä testin parhaiden tasolle. Melko ohut ääni.

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Fiksu tulokas

Kiinalainen Hisense tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaadussa olisi parantamisen varaa kontrastin ja terävyyden osalta.

Raikas ilme ja uusi käyttöliittymä, joka voi haastaa Androidin ja muut tutut kumppanit pitkällä tähtäimellä.
Kuvan terävyys ei vakuuta. Paikallisia sovelluksia ja palveluita on nihkeästi tarjolla.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.