TESTISSÄ Beyerdynamic Free Byrd

Hyvä äänenlaatu

Beyerdynamic tekee erinomaisia sankakuulokkeita, joten ei ehkä ihme, että myös täyslangattomat ovat erinomaiset.

Beyerdynamic Free Byrd SPREAD

Foto: Geir Gråbein Nordby

Free Byrd on isompi kuulokemalli kuin useimmat täyslangattomat. Koko on melkein samaa luokkaa kuin NuraTrue Prolla, jonka valtavat kuoret kätkevät sisäänsä ehkäpä aidosti langattomien kuulokkeiden edistyksellisintä tekniikkaa. Free Byrdillä ei ole sitä syytä selityksenään, sillä Beyerdynamicin kuulokkeissa on tavalliset ominaisuudet vastameluineen ja ympäristöäänineen, joten olisi pitänyt olla mahdollista tehdä niistä pienemmät. Akku tosin on suurempi kuin yleensä: vastamelun kanssa akunkesto on 8 tuntia ja ilman sitä huimat 11 tuntia. Lähes sama kuin Sony WF-1000XM5:llä – joka on kuitenkin paljon kompaktimpi malli.

Kuva: Beyerdynamic

Pakkauksen sisältä löytyvät kahdeksat sovitteet, neljässä koossa ja kahdessa materiaalissa: memory foam ja silikoni. Omiin korviini keskikokoiset silikonisovitteet istuivat parhaiten, vaikka niiden kanssa pitääkin sietää pientä narskuntaa.

Bluetooth on 5.2-tyyppiä, jonka pitäisi tukea multipoint-yhteyttä, joka ei Free Byrdissä kuitenkaan ole mahdollinen. Kuulokkeet voivat siis olla kerrallaan yhteydessä vain yhteen laitteeseen. Tuki sentään löytyy paremmalle Bluetooth-äänelle aptX Adaptiven ja AAC:n muodossa.

Mainos

Kuulokkeiden MIY-sovelluksesta löytyy Mosayc-toiminto, jolla ääni mukautetaan omiin korviin sopivaksi. Tasapainoa voi säätää sovelluksesta vielä itse. Mosayc tekee kahden minuutin kuulotestin, jonka tulokset voi tallentaa ja käyttää ääniasetuksena.

Kuva: Beyerdynamic

Beyerdynamic Free Byrdin äänenlaatu

Olen lukenut muiden pitävän Free Byrdia bassovoittoisena mutta ei juuri muuna. Vastamelun ollessa pois päältä en allekirjoita ajatusta. Päinvastoin: minusta basso on miellyttävä ja vivahteikas, mutta ei millään tavoin liioiteltu. Ääni on luonteeltaan enemmän neutraali kuin mitään muuta. Musiikissa on hyvää dynaamisuutta ja rytmikkyyttä, ja sekä räpin energisyys että Jan Gunnar Hoffin piano toistuvat hyvin.

Lue myös: Beyerdynamic DT 900 Pro X – Ammattilaisääntä harrastelijahintaan

Jos jotain moitittavaa löydän, niin diskantti saattaa olla terävä ja joillain musiikkityyleillä sibilantit korostuvat liikaa. Smooth Treble -asetuksella tilannetta voi korjata, mutta omaan makuuni se vaimentaa koko diskanttirekisteriä liikaa.

Musiikki kuulostaa minusta parhaalta Original EQ -asetuksella. Ikävä kyllä EQ-käyrää ei voi säätää itse, sillä olisin halunnut ottaa Original-asetuksen pohjaksi ja vaimentaa hiukan 6-8 kHz:n tienoilta pyöristääkseni diskanttia.

Vastamelun ollessa päällä basso kylläkin käy rajusti päälle ja dynamiikat huononevat, joten suosittelen pitämään vastamelua päällä vain oikean tarpeen vaatiessa.

Sovellus ei ole virheetön. EQ-asetusten välillä on helppo vaihtaa, mutta vastamelun ja ympäristöäänten säädöt eivät aina tottele. Kuulokenappi tuplanapauttamalla saa vaihdettua niiden välillä, mutta pois päältä molemmat saa vain sovelluksesta. Ja silloin sen pitäisi toimia!

Kuva: Beyerdynamic

Yhteenveto: Beyerdynamic Free Byrd

Beyerdynamic Free Byrd tarjoaa hyvää ääntä ja vaikuttavan akunkeston. Vastamelu hoitaa hommansa eikä yleisesti ottaen isompia murheita ole.

Kuulokkeet ovat isot, oikeastaan jättimäiset muihin verrattuna. Sovelluksen sekoilut saattavat korjaantua päivityksen myötä, mutta testaushetkellä epävakaisuus häiritsi. Emmekä voi ymmärtää, miksi taajuuskorjaimen käyriä ei saa säätää itse.

Jatka lukemista
Exit mobile version