TESTISSÄ 6 highend-soundbaria

Maailman paras soundbar?

Jos kaipaat siistiä ja helppoa ääniratkaisua ja loistavaa äänenlaatua, on laadukas soundbar vastaus!

High end soundbars SPREAD scaled 1

Sounbarin hankkimiselle voi olla monia syitä. Useimmiten kaivataan parempaa televisioääntä, kotiteatterijärjestelmää edullisempaa hintaa, kompaktia tilankäyttöä ja helppokäyttöisyyttä. Mieluiten volyyminsäädönkin pitäisi onnistua kuten ennenkin, eli television kaukosäätimestä painelemalla.

Entä jos raha ei ole este, mutta tilanpuute asettaa rajoituksia? Silloin highend-soundbar on järkevä ratkaisu, sillä se on kompakti eikä tuo mukanaan johtoviidakkoa ympäri olohuonetta.

Kallista designia ja äänenlaatua

Kun valmistajilla on vara valita parempia komponentteja, voi äänen ja rakenteen laadulta odottaa reilusti enemmän kuin muovikaiuttimilta, jollaisen saa bensatankillisen tai parin hinnalla.

Mainos

Siinä on kuitenkin eroa, mitä valmistajat painottavat. Esimerkiksi Bang & Olufsen on panostanut muotoiluun ja kaiuttimen materiaaleihin Beosound Stage -soundbarissaan. Kaunislinjaista ja kokometallista kaiutinta kelpaa esitellä.

Toisessa ääripäässä on Sennheiser Ambeo Soundbar, joka on iso ja ruma. Sekin on metallia, mutta ulkonäkö on rujo – raha onkin laitettu äänenlaatuun ja tekniikkaan, jolla saadaan aikaiseksi vaikuttavan iso 3D-äänikuva ilman taka- tai kattokaiuttimia.

Kuinka hyviä soundbarit oikein voivat olla?

Loput tämän testin ehdokkaista ovat jotakin näiden kahden ääripään väliltä. On syytä odottaa paljon parempaa äänenlaatua näiltä kaikilta verrattuna halvempiin malleihin. Etenkin bassorekisterin suhteen, sillä halvalla subwooferilla basso on yleensä suhmuista höttöä. Kun pistää lisää rahaa soundbariin, saa nauttia kunnon paukuista toimintaleffoja katsoessa ja myös tarkemmasta musiikintoistosta, kun kontrabasson eri vivahteet toistuvat selkeästi.

Kotiteatterijärjestelmään tai erillisiin kaiuttimiin verrattuna soundbar on aina kompromissi, sillä yhden kaiuttimen kautta ei ole mahdollista puristaa yhtä paljon kaikkea kuin useamman eri laitteen. Moneen kunnon soundbariin voi kuitenkin yhdistää myös takakaiuttimet (esimerkiksi Samsung HW-Q96R:een), jolloin pääsee varsin lähelle saman hintaluokan erilliskaiuttimien äänimaailmaa.

Testin laitteet

Valitsimme tähän testiin vuoden parhaan highend-soundbarin, Samsung HW-Q96R:n ja lähdimme etsimään sille saman hintaluokan (noin 1 500 euroa) kilpailijoita. Saimme ensin mukaan LG SL10Y:n (1 200 €), jonka jälkeen kävi ilmi, että muut ehdokkaat pyörivätkin 2 000 euron kieppeillä, etenkin jos settiin kuului erillinen subwoofer.

Oma subwoofer

Ja subwooferinhan me haluamme – onhan kyseessä parhaiden soundbarien testi ja tarkoituksena löytää paras mahdollinen ääni. Niinpä yritimme yhdistää subwooferin, jos se ei jo kuulunut mukaan pakettiin. Bose Soundbar 700 ja B&W Formation Bar saivat saman sarjan subbarin seurakseen. Samsungilla ja LG:llä se tuli mukana, mutta B&O Beosound Stagelle ja Sennheiser Ambeo Soundbarille sopivaa subwooferia ei löytynyt.

Sennheiserilla on kyllä ulostulo subwooferille, joten siihen voi yhdistää haluamansa mallin, mutta langaton yhdistäminen ei onnistu. Testasimme Sennheiserin ilman subbaria että sen kanssa, ja kokeilimme myös referenssimalliamme kuullaksemme, miltä se parhaimmillaan voi kuulostaa.

Jatka lukemista
Exit mobile version