TESTISSÄ : 6 highend-soundbaria

Maailman paras soundbar?

Jos kaipaat siistiä ja helppoa ääniratkaisua ja loistavaa äänenlaatua, on laadukas soundbar vastaus!

Sounbarin hankkimiselle voi olla monia syitä. Useimmiten kaivataan parempaa televisioääntä, kotiteatterijärjestelmää edullisempaa hintaa, kompaktia tilankäyttöä ja helppokäyttöisyyttä. Mieluiten volyyminsäädönkin pitäisi onnistua kuten ennenkin, eli television kaukosäätimestä painelemalla.

Entä jos raha ei ole este, mutta tilanpuute asettaa rajoituksia? Silloin highend-soundbar on järkevä ratkaisu, sillä se on kompakti eikä tuo mukanaan johtoviidakkoa ympäri olohuonetta.

Kallista designia ja äänenlaatua

Kun valmistajilla on vara valita parempia komponentteja, voi äänen ja rakenteen laadulta odottaa reilusti enemmän kuin muovikaiuttimilta, jollaisen saa bensatankillisen tai parin hinnalla.

Siinä on kuitenkin eroa, mitä valmistajat painottavat. Esimerkiksi Bang & Olufsen on panostanut muotoiluun ja kaiuttimen materiaaleihin Beosound Stage -soundbarissaan. Kaunislinjaista ja kokometallista kaiutinta kelpaa esitellä.

Toisessa ääripäässä on Sennheiser Ambeo Soundbar, joka on iso ja ruma. Sekin on metallia, mutta ulkonäkö on rujo – raha onkin laitettu äänenlaatuun ja tekniikkaan, jolla saadaan aikaiseksi vaikuttavan iso 3D-äänikuva ilman taka- tai kattokaiuttimia.

Kuinka hyviä soundbarit oikein voivat olla?

Loput tämän testin ehdokkaista ovat jotakin näiden kahden ääripään väliltä. On syytä odottaa paljon parempaa äänenlaatua näiltä kaikilta verrattuna halvempiin malleihin. Etenkin bassorekisterin suhteen, sillä halvalla subwooferilla basso on yleensä suhmuista höttöä. Kun pistää lisää rahaa soundbariin, saa nauttia kunnon paukuista toimintaleffoja katsoessa ja myös tarkemmasta musiikintoistosta, kun kontrabasson eri vivahteet toistuvat selkeästi.

Kotiteatterijärjestelmään tai erillisiin kaiuttimiin verrattuna soundbar on aina kompromissi, sillä yhden kaiuttimen kautta ei ole mahdollista puristaa yhtä paljon kaikkea kuin useamman eri laitteen. Moneen kunnon soundbariin voi kuitenkin yhdistää myös takakaiuttimet (esimerkiksi Samsung HW-Q96R:een), jolloin pääsee varsin lähelle saman hintaluokan erilliskaiuttimien äänimaailmaa.

mainos

Testin laitteet

Valitsimme tähän testiin vuoden parhaan highend-soundbarin, Samsung HW-Q96R:n ja lähdimme etsimään sille saman hintaluokan (noin 1 500 euroa) kilpailijoita. Saimme ensin mukaan LG SL10Y:n (1 200 €), jonka jälkeen kävi ilmi, että muut ehdokkaat pyörivätkin 2 000 euron kieppeillä, etenkin jos settiin kuului erillinen subwoofer.

mainos

Oma subwoofer

Ja subwooferinhan me haluamme – onhan kyseessä parhaiden soundbarien testi ja tarkoituksena löytää paras mahdollinen ääni. Niinpä yritimme yhdistää subwooferin, jos se ei jo kuulunut mukaan pakettiin. Bose Soundbar 700 ja B&W Formation Bar saivat saman sarjan subbarin seurakseen. Samsungilla ja LG:llä se tuli mukana, mutta B&O Beosound Stagelle ja Sennheiser Ambeo Soundbarille sopivaa subwooferia ei löytynyt.

Sennheiserilla on kyllä ulostulo subwooferille, joten siihen voi yhdistää haluamansa mallin, mutta langaton yhdistäminen ei onnistu. Testasimme Sennheiserin ilman subbaria että sen kanssa, ja kokeilimme myös referenssimalliamme kuullaksemme, miltä se parhaimmillaan voi kuulostaa.

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla.
Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.
 • Sopiva näytön koko: 49 tuumasta ylöspäin
 • HDMI: 2 (toisessa ARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Analoginen sisääntulo: 3,5 mm plugi
 • Verkko: Wi-Fi, ethernet
 • Langaton käyttö: Spotify Connect, AirPlay 2, Chromecast, QPlay 2.0, Bluetooth
 • Subwoofer: Ei ole
 • Mitat: 110 x 17 x 7,7 cm
 • Väri: Alumiini, pronssinvärinen alumiini, savutammi
 • Verkkosivusto: bang-olufsen.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1500 €

Bang & Olufsenin ensimmäinen soundbar on nimeltään Beosound Stage ja valmistajalle tuttuun tapaan se on tyrmäävän tyylikäs ja huokuu laatua. Se on saatavilla puuviimeisteltynä ja kahdessa alumiinisävyssä: luonnonvärisenä ja pronssinsävyisenä. Saimme testiin tavallisen alumiiniversion, joka on näistä hillityin mutta yhtä kaikki upean näköinen pyöristetyin muotoineen ja etuosan mustan kankaan ansiosta. Hinta (1 500 €) on vähemmän kuin mitä olisimme tanskalaismerkiltä odottaneet.

Stage on suunniteltu toimimaan yhtä hyvin seinällä kuin tasollakin. Kaiutinelementit on suunnattu siten, että ne antavat yhtä paljon ääntä riippumatta sijoittelusta. Tason ei kuitenkaan pidä olla liian korkea, jos haluaa äänentoiston olevan parhaimmillaan.

Beosound Stage sopii sekä seinälle että tasolle. Kuva: B&O

Kaukosäädintä ei ole, vaan soundbar toimii sovelluksella. Ellei sitten halua maksaa paria sataa euroa B&O:n erikseen ostettavasta BeoRemote One -säätimestä. Jos siihen päätyy, voi samalla kaukosäätimellä hallita muitakin B&O-laitteita ja LG:n C9-OLED-televisiota. Ei siis ole pakko hankkia B&O:n sikakallista tv:tä kaukosäätimen eduista nauttiakseen.

Liitäntöjä löytyy HDMI-sisääntulon ja HDM ARC -ulostulon muodossa. Jos televisio on modernimpaa sorttia, siitä todennäköisesti löytyy tuki tälle, joten tarvitaan vain HDMI-johto tv:n sisääntulosta ja kaikki kaikki telkkariin kytketyt laitteet voivat käyttää ääntä Stagen kautta.

Beosound Stagen alumiinisävy on hyvin tyylikäs. Kuva: B&O

Dolby Atmos

Stage tukee Dolby Atmos -3D-ääniformaattia mutta ylös suunnattuja kaiuttimia siinä ei ole Sen sijaan vaikutelma luodaan digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla. Kokemuksesta tiedämme tämän ratkaisun toimivan hyvin, mutta harvoin se on yhtä vakuuttava kuin Stagella.

Käyttö

Stagen asennus käy käden käänteessä tumpelommaltakin tyypiltä. Musiikin suoratoisto on lastenleikkiä, sillä kaiuttimesta löytyvät Chromecast, AirPlay 2 ja Spotify Connect.

Ääniasetuksia voi valita tarkoituksen mukaan: TV (vahvistaa puhetta), Music (puhdas stereoääni), Movie (panostaa suureen äänikuvaan), Night Listening (vaimennettu dynamiikka) ja None (käsittelemätön ääni).Kosketuspaneeli on elegantisti toteutettu, tässä puuviimeistellyssä versiossa. Kuva: B&O

mainos

Ääntä voi säätää itsekin, mutta siihen sovellus on hieman monimutkainen. Sovelluksessa näpätään virtuaalinen piste neliosaisen ympyrän sisään; jokaisella osalla on oma äänityyppinsä. Valitun pisteen paikasta riippuu sitten, missä suhteessa sovellus sekoittaa näitä neljää. Hämmennystä lisää se, että tyypit ovat nimeltään Warm, Excited, Relaxed ja Bright, enkä ymmärtänyt lainkaan, mistä niissä on kyse. Vaikutti siltä, että puhe korostuu, jos pistettä siirtää enemmän Excited-kohtaan.

mainos

Yhä monimutkaisempaa

Aina vaan jännemmäksi menee, kun tutustuu muihin ominaisuuksiin. Niiden nimet ovat Upmix, Virtualize, LFE Tuning ja Content Processing, josta voi vielä valita vaihtoehdot Low, High tai Off. Jouduin tankkaamaan käyttöohjetta ymmärtääkseni, että Mix Up tarkoittaa stereoäänen keskiäänen muodostamista keskikanavasta. Virtualize luo surroundvaikutelmaa hyödyntäen surroundkanavia ja virtuaalista korkeuskanavaa. LFE Tuning puolestaan tarkoittaa, että bassoefektit (LFE) saa kytkettyä pois tai päälle sisääntulevasta audiosignaalista.

En oikein ymmärrä miksi nämä pitäisi saada pois päältä, ellei sitten haluaisi käyttää ulkoista subwooferia. Beosound Stagessa ei kuitenkaan ole ulostuloa sellaiselle, eikä tarjolla ole langatonta Beosound-subwooferia, jonka soundbariin saisi liitettyä.

Beosound Stage pärjäilee hyvin ilman erillistä subwooferiakin – ja kyllä kannattaakin, sillä yhteensopivaa ei markkinoilta löydy. Kuva: B&O

Äänenlaatu

Kun on valinnut sopivimmat asetukset ja säädöt ja saanut Stagen kuulostamaan haluamaltaan, kannattaa tarkistaa, että LFE on päällä – muuta bassovahvistusta ei nimittäin ole. Ääni täyttää huoneen mukavasti ja basso antaa tuntuvan perustan muulle äänimaisemalle.

mainos

Elokuvien puhe on selkeää mutta ei ikävän terävää. Jesse Pinkmanin rintaääni El Caminon ensimmäisessä kohtauksessa erottuu selkeästi. Stage ei haasta testin subwooferilla varustettuja malleja tällä saralla, mutta toisaalta B&W Formation Bar on paljon kalliimpi, jos mukaan ottaa myös subwooferin, ja Sennheiser Ambeo on sitäkin kalliimpi yhteensopivan subbarin kanssa. Samsung HW-Q96R, jonka mukana sellainen tulee, on kuitenkin samaa hintaluokkaan Stagen kanssa, joten tässä suhteessa B&O kokee tappion.

Jos jätämme subwooferin puuttumisen sivuun, on muutakin nuristavaa. Yleisesti ottaen dynamiikka on mielestäni laiskaa; soundi on vähän varovainen ja lattea vaikka kuinka säätelisin sitä.

Stereomusiikki ei ole yhtä erottelevaa kuin B&W Formation Barilla – vaikka Formation Bass ei olisi edes päällä. Varsinkin jos sekä Mix up että Virtualize ovat päällä, jää rytmi valjuksi. Puhtaana stereona soundi on hyvä, joskaan ei ihmeellinen.

Elokuvia katsoessa ei vahingossakaan ala luulla, että tilassa olisi useampia kaiuttimia. Näin virtuaalikanavat tietysti toimivatkin. Äänikuva on kyllä iso, mutta Bose Soundbar 700 ja LG SL10Y saavat aikaiseksi tätäkin suuremman vaikutelman.

Kuva: B&O

Johtopäätökset

Bang & Olufsen Beosound Stage on kaunis soundbar, joka sulautuu tyylikkäästi olohuoneen sisustukseen. Pyöristetyt kulmat ja ylelliset materiaalit ovat ilo silmälle!

Äänenlaatu on riittävän hyvä ja soundbar suoriutuu varsin hyvin ilman subwooferia. Äänenpaine riittää elokuviin ja musiikinkuunteluun vallan mainiosti. Jäin kaipaamaan lisää dynamiikkaa, ja olisi hyvä olla edes mahdollisuus kytkeä mukaan ulkoinen subwoofer, jos sellaista haluaa. Sovellus on hämmentävä ja ominaisuuksia ymmärtääkseen on otettava käyttöohje kauniiseen käteen.

Beosound Stage on uskollisen B&O-fanien valinta soundbariksi, mutta emme ole ihan varmoja, pystyykö se voittamaan uusia ystäviä brändille.

LG SL10YG

Paljon ei ole tarpeeksi

LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.

Ääni & Kuva kiteyttää

Atmos-äänellä saa leffaäänet tippumaan taivaasta, ja tehot riittävät täyttämään koko olohuoneen.
Keskirekisteri jää liian vaisuksi, joten puhe ja soittimet eivät erotu kunnolla. Hieman rakeinen ääni.
 • Sopiva näytön koko: 65 tuumasta ylöspäin
 • HDMI: 2 sisään/1 ulos (ARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Verkko: Wi-Fi
 • Langaton käyttö: Google Assistant, Chromecast, Bluetooth
 • Analoginen sisääntulo: Ei ole
 • Subwoofer: Langaton
 • Mitat: 144,3 x 6,3 x 14,6 cm (B x H x D)
 • Väri: Tummanharmaa
 • Verkkosivusto: lg.com/fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 999 €

LG:n kallein, isoin ja paras soundbar on 144 cm leveä SL10YG, joka toimii 65-tuumaisten ja sitä isompien televisioiden parina. Pituuden ansiosta keskikaiutin on kauempana sivukanavista kuin muissa testin laitteissa, mikä antaa hyvät lähtökohdat lavealle äänimaisemalle.

Tuki löytyy Dolby Atmokselle ja DTS:X:lle, joka yhdessä oikean sisällön kanssa antaa vaikutelman oikeasta 3D-äänestä, joka tulee myös katosta. Toimiessaan vaikutelma on mahtava. SL10YG sopii yhdistettäväksi SPK8-takakaiuttimien kanssa, jolloin surround on aitoa. Ne kytketään langattomaan vahvistimeen, joten koko olkkarin läpi ei tarvitse vetää johtoja. Hintaa tulee silloin muutama satanen lisää, eli kokonaisuus on Samsung HW-Q96R:n luokkaa.

SL10YG on 5.1.4-soundbar, jonka erilliset yläkaiuttimet hyödyntävät Dolby Atmoksen ja DTS:X:n tarjoamat mahdollisuudet. Kuva: LG

Musiikkiin soittoon riittää kännykän Bluetooth tai soundbarin lisääminen Google Homeen ja Chromecastin käynnistäminen. Useimmille suoratoistopalveluille, kuten Apple Musicille, Spotifylle, Deezerille ja Tidalille löytyy tuki. Jos käytössä on Tidal ja Roon, pääsee nauttimaan Chromecastissa Roonin lähettämästä Master-laatuisesta (MQA) äänestä 96 kHz:n resoluutiolla. Useimmat kuitenkin haluavat käyttää puhelintaan, jolloin musiikki tulee CD-laatuisena.

Google Assistant

SL10YG:ssa on sisäänrakennettu Google Assistant, jolta voi kysyä säätä, soittaa omia soittolistojaan tai radiota ja ohjata kodin älylaitteita – samaan tapaan kuin Google Homella ja Nest-älykaiuttimella, siis.

Muuten asennus ja kytkennät ovat simppeleitä. Langaton subwoofer kytkeytyy automaattisesti, kun siihen laittaa virrat päälle. Meistä on hyvä, että laitteen mukana tulee kaukosäädin – sovellusten kanssa räpeltäminen ei ole kaikkien makuun.

LG SL10YG:n äänenlaatu

Ääni on tarpeeksi vahva täyttämään olohuoneen, ja bassoa on hyvin. Elokuvien erikoistehosteet kuulostavat hyvältä ja näyttelijöiden puhe erottuu mukavasti.

Soundbarin yläkaiuttimet erottavat Dolby Atmos- ja DTS:X-kanavat, mikä toimii paljon paremmin kuin pelkän digitaalisen käsittelyn käyttö 3D-efektien luomiseen. Lopputuloksena on suurempi äänimaisema, joka tempaa mukaansa elokuvan tapahtumiin. Ilman takakaiuttimiakin soundbar tarjoaa paremman surroundkokemuksen kuin B&O ja B&W, ja tietysti takakaiuttimien kanssa ero on valtava.

mainos

Pieniä puutteitakin on. Keskirekisteri on liian vetäytynyt, joten taajuusvaste näyttää V:ltä. Puheen selkeys kärsii, eikä äänen kokonaisrakenne ole kohdillaan. Keskirekisterin puutteet heijastuvat myös bassorekisteriin saadaan sen soimaan irrallisesti muihin ääniin nähden. Elokuvissa äänet toimivat hyvin, mutta musiikin kuuntelua latistaa basson monotonisuus ja naamioituminen muuhun äänikuvaan. Elämys jää latteaksi ja rakeiseksi. Huolimatta siitä, että Meridian on ollut vastuussa äänen digitaalisesta käsittelystä.

mainos

Johtopäätökset

LG:n suurin soundbar SL10YG onnistuu monessa; siinä on sisäänrakennettu Google Assistant ja Dolby Atmosta ja DTS:X:ää hyödyntävät kaiuttimet. Käyttö on helppoa ja erityisesti kaukosäädin on mukava lisä.

Ääntä riittää kylliksi täyttämään olohuoneen. Äänenlaadussa sen sijaan on puutteita. Soundi on rakeinen ja keskirekisteri valju, mikä syö uskottavuutta. Jos harkitset tätä mallia, kannattaa seurata hyviä tarjouksia.

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.
Sennheiser Ambeo Soundbar SB01
Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?

Lue myös

Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
MiniLED on tämän vuoden televisiohitti: tuhansien pienien ledvalojen avulla on tarkoitus puhaltaa uutta eloa LCD-teknologiaan. Kiinalainen TCL ehtii ensimmäisten joukossa markkinoille MiniLED-mallillaan.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös