Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 highend-soundbaria

Maailman paras soundbar?

Jos kaipaat siistiä ja helppoa ääniratkaisua ja loistavaa äänenlaatua, on laadukas soundbar vastaus!

Julkaistu 22.12.2019 - 00:00
6 highend-soundbaria
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Sounbarin hankkimiselle voi olla monia syitä. Useimmiten kaivataan parempaa televisioääntä, kotiteatterijärjestelmää edullisempaa hintaa, kompaktia tilankäyttöä ja helppokäyttöisyyttä. Mieluiten volyyminsäädönkin pitäisi onnistua kuten ennenkin, eli television kaukosäätimestä painelemalla.

Entä jos raha ei ole este, mutta tilanpuute asettaa rajoituksia? Silloin highend-soundbar on järkevä ratkaisu, sillä se on kompakti eikä tuo mukanaan johtoviidakkoa ympäri olohuonetta.

Kallista designia ja äänenlaatua

Kun valmistajilla on vara valita parempia komponentteja, voi äänen ja rakenteen laadulta odottaa reilusti enemmän kuin muovikaiuttimilta, jollaisen saa bensatankillisen tai parin hinnalla.

Mainos

Siinä on kuitenkin eroa, mitä valmistajat painottavat. Esimerkiksi Bang & Olufsen on panostanut muotoiluun ja kaiuttimen materiaaleihin Beosound Stage -soundbarissaan. Kaunislinjaista ja kokometallista kaiutinta kelpaa esitellä.

Toisessa ääripäässä on Sennheiser Ambeo Soundbar, joka on iso ja ruma. Sekin on metallia, mutta ulkonäkö on rujo – raha onkin laitettu äänenlaatuun ja tekniikkaan, jolla saadaan aikaiseksi vaikuttavan iso 3D-äänikuva ilman taka- tai kattokaiuttimia.

Kuinka hyviä soundbarit oikein voivat olla?

Loput tämän testin ehdokkaista ovat jotakin näiden kahden ääripään väliltä. On syytä odottaa paljon parempaa äänenlaatua näiltä kaikilta verrattuna halvempiin malleihin. Etenkin bassorekisterin suhteen, sillä halvalla subwooferilla basso on yleensä suhmuista höttöä. Kun pistää lisää rahaa soundbariin, saa nauttia kunnon paukuista toimintaleffoja katsoessa ja myös tarkemmasta musiikintoistosta, kun kontrabasson eri vivahteet toistuvat selkeästi.

Kotiteatterijärjestelmään tai erillisiin kaiuttimiin verrattuna soundbar on aina kompromissi, sillä yhden kaiuttimen kautta ei ole mahdollista puristaa yhtä paljon kaikkea kuin useamman eri laitteen. Moneen kunnon soundbariin voi kuitenkin yhdistää myös takakaiuttimet (esimerkiksi Samsung HW-Q96R:een), jolloin pääsee varsin lähelle saman hintaluokan erilliskaiuttimien äänimaailmaa.

Testin laitteet

Valitsimme tähän testiin vuoden parhaan highend-soundbarin, Samsung HW-Q96R:n ja lähdimme etsimään sille saman hintaluokan (noin 1 500 euroa) kilpailijoita. Saimme ensin mukaan LG SL10Y:n (1 200 €), jonka jälkeen kävi ilmi, että muut ehdokkaat pyörivätkin 2 000 euron kieppeillä, etenkin jos settiin kuului erillinen subwoofer.

Oma subwoofer

Ja subwooferinhan me haluamme – onhan kyseessä parhaiden soundbarien testi ja tarkoituksena löytää paras mahdollinen ääni. Niinpä yritimme yhdistää subwooferin, jos se ei jo kuulunut mukaan pakettiin. Bose Soundbar 700 ja B&W Formation Bar saivat saman sarjan subbarin seurakseen. Samsungilla ja LG:llä se tuli mukana, mutta B&O Beosound Stagelle ja Sennheiser Ambeo Soundbarille sopivaa subwooferia ei löytynyt.

Sennheiserilla on kyllä ulostulo subwooferille, joten siihen voi yhdistää haluamansa mallin, mutta langaton yhdistäminen ei onnistu. Testasimme Sennheiserin ilman subbaria että sen kanssa, ja kokeilimme myös referenssimalliamme kuullaksemme, miltä se parhaimmillaan voi kuulostaa.

Tämän testin tuotteet

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Soundbar musiikin ehdoilla

Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.

Ääni on viettelevän lämmin, täyteläinen ja kutsuva. Etenkin musiikki toistuu tenhoavasti. Subwoofer tuo bassoon kaivattua potkua.
Keskirekisteri ei pääse vauhtiin ja lauluun ja puheeseen kaipaisi enemmän kirkkautta. Takakaiuttimien lisäämistä on syytä harkita.
Lue koko testi

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla.
Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.
Lue koko testi

LG SL10YG

Paljon ei ole tarpeeksi

LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.

Atmos-äänellä saa leffaäänet tippumaan taivaasta, ja tehot riittävät täyttämään koko olohuoneen.
Keskirekisteri jää liian vaisuksi, joten puhe ja soittimet eivät erotu kunnolla. Hieman rakeinen ääni.
Lue koko testi

Samsung HW-Q96R

Luokkansa paras - edelleen

Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.

Ääni on räjähtävä ja tasapainoinen, ja takakaiuttimet tuovat oikean kotiteatteritunnelman! Vihdoin Samsung on saanut myös Dolby Atmoksen toimimaan.
Subwoofer ei ole muun järjestelmän tasolla.
Lue koko testi

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

Maailman paras soundbar

Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?

Näin hyvää surroundääntä ilman takakaiuttimia emme ole kuunaan kuulleet! Soundi on iso ja räjähtävä, ja matalalla volyymilla subwooferia ei kaipaa.
Mutta kuka haluaisi tyytyä hiljaiseen hissutteluun tällaisella soundbarilla? Kovempaa ääntä kaipaava joutuu ostamaan subwooferin kylkeen, ja silloin hinta karkaa korkealle.
Lue koko testi

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Kivenkovaa soundia Boselta

Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.

Väkevä ja tenhoava ääni. Tilakorjaus säätää äänen sopivaksi huoneeseen. Todella helppokäyttöinen, ja ohjelmoitava kaukosäädin on mielestämme mainio.
Äänikuva ei ole aivan yhtä erotteleva kuin parhaimmilla. Stereomusiikkiin ilmaantuu surroundefekti, josta ei pääse eroon.
Lue koko testi

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top