TESTISSÄ: Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Soundbar musiikin ehdoilla

Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.
Karakter
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Ääni & Kuva kiteyttää
Ääni on viettelevän lämmin, täyteläinen ja kutsuva. Etenkin musiikki toistuu tenhoavasti. Subwoofer tuo bassoon kaivattua potkua.
Keskirekisteri ei pääse vauhtiin ja lauluun ja puheeseen kaipaisi enemmän kirkkautta. Takakaiuttimien lisäämistä on syytä harkita.
Faktat
  • Sopiva näytön koko: 55 tuumasta ylöspäin
  • HDMI: Ei
  • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
  • Analoginen sisääntulo: Ei
  • Verkko: Wi-Fi
  • Langaton käyttö: Spotify Connect, AirPlay 2, Roon Ready, Tidal Direct (tulossa), Bluetooth
  • Subwoofer: Langaton (lisävaruste)
  • Mitat: 124 x 10,9 x 10,7 cm
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: bowerswilkins.com
Mainos
Mainos
forfatter

Bowers & Wilkins ei ole kiirehtinyt monihuonekaiuttimien pariin. B&W saapui bileisiin tyylikkäästi myöhässä ja onnistui herättämään huomiota heti. Formation Duo -jalustakaiuttimet ovat loistoesimerkki highend-kaiuttimista, joihin on lainattu herkkuja 700- ja 800-sarjoista ja jotka silti ovat aivan omanlaisensa.

Muut Formation-malliston kaiuttimet, myös Bar, ovat hieman Duo-kaiutinta simppelimpiä. Tästä on turha etsiä hiilidiskanttia tai Continuum-keskirekisterielementtiä, vaan komponentit on peritty edullisemmasta 600-sarjasta.

Formation Bar on tyylikäs soundbar, jonka kauniit yksityiskohdat tuovat mieleen eräänkin tanskalaisen luksusmerkin. Samalla kaiutin on selvästi B&W:n edustaja.

Bowers & Wilkins Formation Bar on hyvin kaunis soundbar. Kuva: B&W

televisio kytkemiselle. HDMI:tä ei ole, mikä on hiukan harmillista viivettä eli huulisynkkaa ja korkearesoluutioisia surround-formaatteja ajatellen. Tässä onkin ajateltu käytettävän Formation Flexiä langattomina takakaiuttimina, jolloin saa oikean surroundäänen, tosin ilman Dolby Digitalia. Millekään DTS-formaatille ei ole tukea, ei myöskään HD-ääniformaateille.

Subwoofer

Formation Bar on helppo asentaa, ja Formation Bass löytyy näppärästi sovelluksesta. Bassokaiutin tuplaa hinnan, mutta en suosittelisi jättämään sitä pois. Muuten soundi jää latteaksi, eikä tässä hintaluokassa ole järkeä tyytyä laihaan bassoon.

Annons
Formation Bar kannattaa ehdottomasti yhdistää saman sarjan Formation Bass -subwooferiin. Kuva: B&W

Käyttö

Soundbarille ei ole kaukosäädintä, vaan sitä ohjataan sovelluksesta, joka on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille. Sovellus on helppokäyttöinen, ja Barin saa tottelemaan myös television kaukosäädintä volyyminsäädön suhteen.

Ääntä voi säätää jonkin verran (basso/diskantti ja subwooferin taso), mutta pääosin soundbar huolehtii soundista itsekseen.

Musiikkia voi kuunnella Bluetoothin kautta puhelimesta tai AirPlaytä tai Spotify Connectia käyttäen. Myöhemmin tulossa on myös Tidal Connect. Kaiutin on myös Roon Ready, tarkoittaen, että Roon-musiikkiohjelman omaavat PC- ja Mac-käyttäjät voivat kuunnella musiikkia suoraan langattoman verkon kautta.

Formation Barin äänenlaatu

Elokuvaelämys Barin kanssa on aika lailla erilainen halpaan muovikaiuttimeen verrattuna. Läsnäolo tuntuu aivan toisella tavalla eikä diskantti jää inisemään vaisusti. Vaikka surroundvaikutelmaa ei synnykään kuten joillakin testin soundbareilla, on äänimaisema laaja. Liikkuvat äänet, vaikkapa ohiajavat autot, liukuvat saumattomasti vasemmalta oikealle.

B&W:n keskirekisteri ei ole kaikkein selkeimmästä päästä. Dialogissa huomio kiinnittyy vähän liikaan konsonantteihin ja syvimpään rintaääneen. Äänitehosteet kuulostavat hyviltä ja basso on melko vahva. Keskeltä puuttuu kuitenkin hiukan tarvittavaa säihkettä, joten Formation Bar ei ehkä ole kaikkein paras kotiteatterikaiutin.

Annons

Musiikin kanssa se sen sijaan kukoistaa. Akustinen kitara saa kauniin ja vahvan rungon ja ylärekisterin vivahteikkuus saa jouset soimaan kauniisti. Laulu soi isosti ja äänimaisema levittäytyy mukavan lavealle. Piano saa runsaasti tilaa ja upean pohjan soinnilleen. Tämän on oltava testin paras soundbar musiikin kuunteluun! Keskirekisteri olisi kuitenkin saanut olla vahvempi tässäkin, se jää hitusen vaisuksi.

Johtopäätökset

B&W Formation Bar on loistava soundbar, joka toimii etenkin musiikin kuunteluun. Soundi on lämmin, täyteläinen ja ilmava. Myös television ja elokuvien katselu on todella miellyttävää. Keskirekisteri saisi olla hiukan selkeämpikin, ja surroundefektit vaativat Formation Flexit takakaiuttimikseen, mikä nostaa hintaa. Formation Bass on mielestäni ainakin välttämätön lisä, sillä itsekseen Formation Bar ei jaksa nostaa bassoa vaadittavalle tasolle.

Kuva: B&W

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Myös tässä testissä

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla.
Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Kivenkovaa soundia Boselta

Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.

Väkevä ja tenhoava ääni. Tilakorjaus säätää äänen sopivaksi huoneeseen. Todella helppokäyttöinen, ja ohjelmoitava kaukosäädin on mielestämme mainio.
Äänikuva ei ole aivan yhtä erotteleva kuin parhaimmilla. Stereomusiikkiin ilmaantuu surroundefekti, josta ei pääse eroon.

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

Maailman paras soundbar

Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?

Näin hyvää surroundääntä ilman takakaiuttimia emme ole kuunaan kuulleet! Soundi on iso ja räjähtävä, ja matalalla volyymilla subwooferia ei kaipaa.
Mutta kuka haluaisi tyytyä hiljaiseen hissutteluun tällaisella soundbarilla? Kovempaa ääntä kaipaava joutuu ostamaan subwooferin kylkeen, ja silloin hinta karkaa korkealle.

LG SL10YG

Paljon ei ole tarpeeksi

LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.

Atmos-äänellä saa leffaäänet tippumaan taivaasta, ja tehot riittävät täyttämään koko olohuoneen.
Keskirekisteri jää liian vaisuksi, joten puhe ja soittimet eivät erotu kunnolla. Hieman rakeinen ääni.

Samsung HW-Q96R

Luokkansa paras - edelleen

Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.

Ääni on räjähtävä ja tasapainoinen, ja takakaiuttimet tuovat oikean kotiteatteritunnelman! Vihdoin Samsung on saanut myös Dolby Atmoksen toimimaan.
Subwoofer ei ole muun järjestelmän tasolla.