Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q96R

Luokkansa paras - edelleen

Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.

Julkaistu 22.12.2019 - 00:00
Samsung HW-Q96R
Geir Gråbein Nordby

Onhan 1 500 euroa paljon soundbarista. Mutta Samsung HW-Q96R tarjoaa soundbarin lisäksi myös langattomat takakaiuttimet ja tehokkaan langattoman subwooferin.

HW-Q96R on Samsungin kolmas yritys Atmos-soundbarin valmistamisessa. Ensimmäiset kaksi (HW-K960 ja HW-N960) olivat erittäin hyviä, luokkansa parhaita ja nekin oli varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Niissä oli kuitenkin ongelmaa Dolby Atmos -äänen kanssa; lähinnä sen käyttö HDMI ARC:n kautta. Ensimmäisessä se ei toiminut lainkaan ja toisessakaan ei Samsungin televisiota ja Netflixiä käyttäen, sillä Samsungilla ja Netflixillä ei ollut sopimusta tällaisesta käytöstä.

Nyt kaikki on vihdoin kohdillaan, ja Atmos-ääni tulee kiltisti Netflixistä ARC-kanavan kautta sekä Samsungin että Panasonicin televisiolla testatessa.

Mainos

Simppelein tapa soittaa musiikkia on kännykästä striimaamalla, ja sitä varten löytyvät Spotify Connect ja Bluetooth. Tidalin käyttäjät joutuvat käyttämään television Tidal-sovellusta, jos eivät halua tyytyä pakattuun Bluetooth-ääneen kännykästä (mikä tietysti pilaa koko Tidalin pointin korkearesoluutioisen musiikin suoratoistopalveluna).

 

Samsung HW N960 rear speakersPaketissa tulee mukana langattomat takakaiuttimet, mikä on Samsungille lyömätön myyntivaltti. Kuva: Samsung

Mahtava ääni!

Äänen puolesta Q96R on kunkku. Elokuvien dialogit toistuvat suurina, väkevinä ja silti ilmavina. Volyymiä sietää nostaa niin, että rytmit potkaisevat vatsaan. Vaikka takakaiuttimet eivät olisikaan päällä, syntyy soundbarin kautta jo niin hyvä surroundvaikutelma, että ymmärrämme hyvin ihmisiä, jotka päätyvät ostaa säästömielessä Q86R-mallin – se on testimallimme kanssa muutoin identtinen, mutta takakaiuttimet puuttuvat.

 

Samsung HW N960 side detail scaled 1
Sivukaiuttimet levittävät äänikuvaa laajalle. Kuva: Samsung

 

Aito surround

Kun laittaa takakaiuttimet päälle on tilavaikutelma aidosti kolmiulotteinen – eikä vain Atmos-elokuvissa. Takakaiuttimissa on omat kattoa kohden suunnatut Atmos-elementtinsä, joten Dolby Atmos- tai DTS:X-ääntä tukevat leffat ja pelit maalailevat jättimäisen ja kokonaisvaltaisemman äänimaiseman verrattuna soundbariin, jossa on tällaiset ”kattoelementit” vain edessä.

Ready Player One -elokuvan katsominen on melkoinen kotiteatterielämys. Myös subwoofer pysyy hyvin kokonaisuudessa mukana ja se tuo mukavaa painoa elokuviin.

 

Samsung HW N960 top detail scaled 1
Dolby Atmos- ja DTS:X-sisällöt saavat upean kolmiulotteisen vaikutelman erillisten yläkaiutinelementtien ansiosta. Kuva: Samsung

Johtopäätökset

Myös musiikki kuulostaa mahtavalta. Soundi muistuttaa pikkuvelimallia Q76R, mutta on vahvempi. Volyymiä riittää ja soittimet tuntuvat erityisen uskottavilta. Musiikki surroundina toimii myös hienosti, etenkin akustiset soittimet ja levytyshuoneen ilmava jälkikaiku toistuvat upeina. Q96R:n diskanttiäänet eivät ole yhtä taianomaiset kuin B&W Formation Barilla, mutta kokonaisuutena viihdyttävyys on kovemmalla tasolla.

Samsung Q96R on ehdottomasti luokkansa paras soundbar!

Samsung HW Q96R lifestyle2 scaled 1
Kuva: Samsung

Karakter
Samsung HW-Q96R
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Ääni on räjähtävä ja tasapainoinen, ja takakaiuttimet tuovat oikean kotiteatteritunnelman! Vihdoin Samsung on saanut myös Dolby Atmoksen toimimaan. Subwoofer ei ole muun järjestelmän tasolla.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top