Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Julkaistu 22.12.2019 - 00:00
Bang & Olufsen Beosound Stage
Geir Gråbein Nordby

Bang & Olufsenin ensimmäinen soundbar on nimeltään Beosound Stage ja valmistajalle tuttuun tapaan se on tyrmäävän tyylikäs ja huokuu laatua. Se on saatavilla puuviimeisteltynä ja kahdessa alumiinisävyssä: luonnonvärisenä ja pronssinsävyisenä. Saimme testiin tavallisen alumiiniversion, joka on näistä hillityin mutta yhtä kaikki upean näköinen pyöristetyin muotoineen ja etuosan mustan kankaan ansiosta. Hinta (1 500 €) on vähemmän kuin mitä olisimme tanskalaismerkiltä odottaneet.

Stage on suunniteltu toimimaan yhtä hyvin seinällä kuin tasollakin. Kaiutinelementit on suunnattu siten, että ne antavat yhtä paljon ääntä riippumatta sijoittelusta. Tason ei kuitenkaan pidä olla liian korkea, jos haluaa äänentoiston olevan parhaimmillaan.

BO BesoundStage naturalalu flat
Beosound Stage sopii sekä seinälle että tasolle. Kuva: B&O

Kaukosäädintä ei ole, vaan soundbar toimii sovelluksella. Ellei sitten halua maksaa paria sataa euroa B&O:n erikseen ostettavasta BeoRemote One -säätimestä. Jos siihen päätyy, voi samalla kaukosäätimellä hallita muitakin B&O-laitteita ja LG:n C9-OLED-televisiota. Ei siis ole pakko hankkia B&O:n sikakallista tv:tä kaukosäätimen eduista nauttiakseen.

Mainos

Liitäntöjä löytyy HDMI-sisääntulon ja HDM ARC -ulostulon muodossa. Jos televisio on modernimpaa sorttia, siitä todennäköisesti löytyy tuki tälle, joten tarvitaan vain HDMI-johto tv:n sisääntulosta ja kaikki kaikki telkkariin kytketyt laitteet voivat käyttää ääntä Stagen kautta.

BO BesoundStage naturalalu
Beosound Stagen alumiinisävy on hyvin tyylikäs. Kuva: B&O

Dolby Atmos

Stage tukee Dolby Atmos -3D-ääniformaattia mutta ylös suunnattuja kaiuttimia siinä ei ole Sen sijaan vaikutelma luodaan digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla. Kokemuksesta tiedämme tämän ratkaisun toimivan hyvin, mutta harvoin se on yhtä vakuuttava kuin Stagella.

Käyttö

Stagen asennus käy käden käänteessä tumpelommaltakin tyypiltä. Musiikin suoratoisto on lastenleikkiä, sillä kaiuttimesta löytyvät Chromecast, AirPlay 2 ja Spotify Connect.

Ääniasetuksia voi valita tarkoituksen mukaan: TV (vahvistaa puhetta), Music (puhdas stereoääni), Movie (panostaa suureen äänikuvaan), Night Listening (vaimennettu dynamiikka) ja None (käsittelemätön ääni).BeosoundStage Wood Detail 1 scaled 1Kosketuspaneeli on elegantisti toteutettu, tässä puuviimeistellyssä versiossa. Kuva: B&O

Ääntä voi säätää itsekin, mutta siihen sovellus on hieman monimutkainen. Sovelluksessa näpätään virtuaalinen piste neliosaisen ympyrän sisään; jokaisella osalla on oma äänityyppinsä. Valitun pisteen paikasta riippuu sitten, missä suhteessa sovellus sekoittaa näitä neljää. Hämmennystä lisää se, että tyypit ovat nimeltään Warm, Excited, Relaxed ja Bright, enkä ymmärtänyt lainkaan, mistä niissä on kyse. Vaikutti siltä, että puhe korostuu, jos pistettä siirtää enemmän Excited-kohtaan.

Yhä monimutkaisempaa

Aina vaan jännemmäksi menee, kun tutustuu muihin ominaisuuksiin. Niiden nimet ovat Upmix, Virtualize, LFE Tuning ja Content Processing, josta voi vielä valita vaihtoehdot Low, High tai Off. Jouduin tankkaamaan käyttöohjetta ymmärtääkseni, että Mix Up tarkoittaa stereoäänen keskiäänen muodostamista keskikanavasta. Virtualize luo surroundvaikutelmaa hyödyntäen surroundkanavia ja virtuaalista korkeuskanavaa. LFE Tuning puolestaan tarkoittaa, että bassoefektit (LFE) saa kytkettyä pois tai päälle sisääntulevasta audiosignaalista.

En oikein ymmärrä miksi nämä pitäisi saada pois päältä, ellei sitten haluaisi käyttää ulkoista subwooferia. Beosound Stagessa ei kuitenkaan ole ulostuloa sellaiselle, eikä tarjolla ole langatonta Beosound-subwooferia, jonka soundbariin saisi liitettyä.

BeosoundStage Wood Hero scaled 1Beosound Stage pärjäilee hyvin ilman erillistä subwooferiakin – ja kyllä kannattaakin, sillä yhteensopivaa ei markkinoilta löydy. Kuva: B&O

Äänenlaatu

Kun on valinnut sopivimmat asetukset ja säädöt ja saanut Stagen kuulostamaan haluamaltaan, kannattaa tarkistaa, että LFE on päällä – muuta bassovahvistusta ei nimittäin ole. Ääni täyttää huoneen mukavasti ja basso antaa tuntuvan perustan muulle äänimaisemalle.

Elokuvien puhe on selkeää mutta ei ikävän terävää. Jesse Pinkmanin rintaääni El Caminon ensimmäisessä kohtauksessa erottuu selkeästi. Stage ei haasta testin subwooferilla varustettuja malleja tällä saralla, mutta toisaalta B&W Formation Bar on paljon kalliimpi, jos mukaan ottaa myös subwooferin, ja Sennheiser Ambeo on sitäkin kalliimpi yhteensopivan subbarin kanssa. Samsung HW-Q96R, jonka mukana sellainen tulee, on kuitenkin samaa hintaluokkaan Stagen kanssa, joten tässä suhteessa B&O kokee tappion.

Jos jätämme subwooferin puuttumisen sivuun, on muutakin nuristavaa. Yleisesti ottaen dynamiikka on mielestäni laiskaa; soundi on vähän varovainen ja lattea vaikka kuinka säätelisin sitä.

Stereomusiikki ei ole yhtä erottelevaa kuin B&W Formation Barilla – vaikka Formation Bass ei olisi edes päällä. Varsinkin jos sekä Mix up että Virtualize ovat päällä, jää rytmi valjuksi. Puhtaana stereona soundi on hyvä, joskaan ei ihmeellinen.

Elokuvia katsoessa ei vahingossakaan ala luulla, että tilassa olisi useampia kaiuttimia. Näin virtuaalikanavat tietysti toimivatkin. Äänikuva on kyllä iso, mutta Bose Soundbar 700 ja LG SL10Y saavat aikaiseksi tätäkin suuremman vaikutelman.

BO BesoundStage lifestyle1 scaled 1
Kuva: B&O

Johtopäätökset

Bang & Olufsen Beosound Stage on kaunis soundbar, joka sulautuu tyylikkäästi olohuoneen sisustukseen. Pyöristetyt kulmat ja ylelliset materiaalit ovat ilo silmälle!

Äänenlaatu on riittävän hyvä ja soundbar suoriutuu varsin hyvin ilman subwooferia. Äänenpaine riittää elokuviin ja musiikinkuunteluun vallan mainiosti. Jäin kaipaamaan lisää dynamiikkaa, ja olisi hyvä olla edes mahdollisuus kytkeä mukaan ulkoinen subwoofer, jos sellaista haluaa. Sovellus on hämmentävä ja ominaisuuksia ymmärtääkseen on otettava käyttöohje kauniiseen käteen.

Beosound Stage on uskollisen B&O-fanien valinta soundbariksi, mutta emme ole ihan varmoja, pystyykö se voittamaan uusia ystäviä brändille.

Karakter
Bang & Olufsen Beosound Stage
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla. Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top