Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 sous vide -sirkulaattoria

Hellää ja tarkkaa ruuanvalmistusta

Ammattikokkien salaisesta tekniikasta on tullut yhä yleisempi kotikeittiöissäkin: soud vide -menetelmällä ruoka pysyy herkullisen mehevänä.

Julkaistu 09.04.2024 - 08:00
5 sous vide -sirkulaattoria
Jonas Ekelund

Tämän testin tuotteet

Hyvässä ravintolassa kala ja liha ovat aina täydellisesti kypsennettyjä, mikä hämmästyttää ja ehkä myös turhauttaa asiakasta: miksi kotona kalasta tulee niin helposti kuivaa ja kana jää raa’aksi? Ravintolassa osataan saada kasviksistakin uskomatonta makua irti, kun taas kotona ne tuntuvat vähän mauttomilta. Tietysti kokemuksella ja taidolla on merkitystä, mutta ravintolakeittiöissä on myös koneita, jotka helpottavat ruuanvalmistusta.

Salaisuus on ruuan laittaminen vakuumiin ja sitten pakkauksen kypsentämistä hitaasti tarkkaan hallitussa lämpötilassa. Näin ruuan lämpötila pysyy kauttaaltaan samana, eli se kypsyy keskeltä mutta ei pala ulkopuolelta. Pitkän kypsennysajan vuoksi kollageeni ja proteiinit hajoavat, jolloin halvemmistakin ruhonosista saa helposti maukasta ja mureaa.

SousVideSirkulator Creek
Vesi pyörii säiliössä, mikä pitää lämpötilan oikeana ja kypsentää ruuan tasaisesti. Kuva: Wilfa

 

Mainos

Mikä ihmeen sous vide?

Sous vide on ranskaa ja merkitsee ”vakuumin alla”. Méthode sous-vide on siis vakuumipakkausmetodi. Itse kypsentämismenetelmän nimi ei siis ole sous vide, vaan esivalmisteluvaiheen, ja siksipä vakuumipakkauskone on nimeltään sous vide -kone. Tässä vertailussa testaamiamme laitteita kutsutaan sous vide -sirkulaattoreiksi, sillä ne pyörittävät vettä vakuumipakatun ruuan ympärillä. Sous vide lausutaan /suːˈviːd/, eli sanojen viimeiset kirjaimet jäävät äänettömiksi.

Mitä voi valmistaa sous vide -menetelmällä?

Sous vide -klassikoita ovat proteiinit, kuten liha, kana ja muut linnut sekä kala. Lihan kypsentäminen medium rareksi eli sisältä kauttaaltaan punertavaksi onnistuu täydellisesti, toisin kuin paistinpannulla, jossa lämmön ulottuminen lihan keskelle kestää yleensä niin kauan, että ulkoreunat menevät ylikypsäksi.

Samasta syystä vakuumikypsennys sopii myös kalalle: uunissa siitä tulee helposti liian kuivaa ja ylikypsää, ellei sitten kala jää keskeltä raa’aksi. Siipikarjan kanssa kyse taas on siitä, että liha on saatava läpikypsäksi ilman, että ruoka kuivuu.

sous vide fish sous vide meat
<
>
Kalasta tulee niin kypsää, että lohkeaa haarukalla, mutta se ei silti ole kuivaa. Kuva: Jonas Ekelund

Myös somehypetetyt 64-asteiset kananmunat onnistuvat. Niissä valkuainen pysyy kiinteänä mutta keltuainen juoksevana, sillä ne hyytyvät hieman eri lämpötiloissa. Myös kasviksista, esimerkiksi parsasta, saa vakuumikypsentämällä herkullista, sillä vesi ei pääse laimentamaan niiden makua, jolloin kasvisten luonnollinen maku voimistuu.

Lue myös: 6 airfryeria – Helpompaa, tehokkaampaa ja nopeampaa kokkausta

Näin se toimii

Tarvitaan siis vakuumipakkauskone ja erityisesti sous videlle tarkoitettuja vakuumipusseja. Laitteet itsessään eivät ole nykyään kovin kalliita, ja halvemmallakin pärjää oikein hyvin. Vakuumipussia voi ostaa edullisesti rullittain. Rullasta leikataan sopivan kokoinen pala, ruoka lykätään sisään ja avoin pussinsuu syötetään tyhjiöpakkauskoneeseen, joka imee pussin sisältä ilmat ja sulkee pussinsuun.

 

Sen jälkeen pussi laitetaan veteen joko kulhoon, kattilaan tai erityiseen sous vide -keittimeen. Jälkimmäinen on tarpeen yleensä silloin, kun haluaa kypsentää ruokaa pitkään ja välttyä veden haihtumiselta ja lämmön karkaamiselta. Kattilaan asetettavaan sirkulaattoriin asetetaan haluttu aika ja lämpötila, ja netistä löytyy taulukoita, joissa kerrotaan eri raaka-aineiden suositellut keittoajat. Sitten vain kone päälle ja vesi pyörimään.

vacuum packed meat scaled
Vakuumipakattu ruoka säilyy pidempään ja on kätevä tapa annostella ja pakastaa isompia määriä. Kuva: Jonas Ekelund

Kun ajastin piippaa, pussi noukitaan vedestä ja leikataan auki. Kasvisten kohdalla kannattaa yrittää säästää niistä irronnut neste. Lihasta irronnut neste sopii esimerkiksi kastikkeeseen. Ruoka viimeistellään paistopinnalla, jonka saa aikaiseksi paistinpannulla tai kaasupolttimella.

Tämän testin tuotteet

Gastronoma Sous Vide 18310009

Käyttämätöntä potentiaalia

Gastronoman sirkulaattori olisi voinut olla vertailun parhaimmistoa, mutta hankala käytettävyys pudottaa pisteitä.

Vankka rakenne. Yksinkertaisen näppärä kiinnitysmekanismi. Helppo irrottaa osat ja pestä. Pitää lämpötilan vakaana.
Ongelmia wifin kanssa, joten sovellus ei toiminut. Epäselvät symbolit. Hidas lämpiämään.
Lue koko testi

Wilfa Creek Circulator SVS-1200S

Luotettava kokkausapuri

Ymmärrettävät ohjeet tekevät Wilfan sirkulaattorista luotettavan keittiöapulaisen.

Lämpötilan voi kalibroida! Suomenkieliset käyttöohjeet. Pyörteen suuntaa voi vaihtaa. Selkeät napit ja hyvä näyttö. Helppo puhdistaa. Laadukkaan oloinen, pitkä takuuaika.
Kiinnitys astiaan on hieman työlästä. Sovellus olisi ollut kiva lisä tässä hintaluokassa.
Lue koko testi

iVide Sous Vide Cooker with Wifi

Helppo käyttää, hankala puhdistaa

Tehot ja helppokäyttöisyys ovat kohdillaan, mutta rakenne epäilyttää.

Selkeä näyttö, joka näyttää samanaikaisesti lämpötilan ja jäljellä olevan ajan. Sovelluksessa on paljon reseptejä (englanniksi). Tehokas ja lämpenee nopeasti. Pitää lämpötilan vakaana.
Todella lyhyt johto. Vaikea purkaa osiin pesua varten. Kiinnikkeen paikkaa ei voi vaihtaa ja se on muovia. Tarpeettoman tarkka lämpötilansäätö. Sovellus vain englanniksi.
Lue koko testi

Melissa Sous Vide 16310224

Hyvä ja yksinkertainen

Luotettavassa sauvassa on vähän toimintoja, mikä toisaalta tekee sen käytöstä helppoa.

Laadukas sauva, yksinkertainen ja toimiva kiinnitys. Helppo puhdistaa. Säilyttää lämpötilan hyvin. Käyttöopas suomeksi.
Hidas lämpenemään. Epäselvät symbolit.
Lue koko testi

Silvercrest Sous vide stick

Erittäin saksalainen

Sirkulaattori itsessään on hyvä, mutta sovellus niin karmea, että on pakko ihmetellä, miksi se edes on olemassa.

Tehokas ja lämpenee nopeasti. Pitää lämpötilan vakaana. Sovellus toimii kaukosäätimenä.
Osat eivät irtoa pesua varten. Vaatii syvän astian. Sauva ei istu jämäkästi kiinnikkeeseen. Hävyttömän huonosti käännetty sovellus.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Ääni & Kuva
Scroll to Top