Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ 5 soundbaria subwooferilla

Subwooferilla varustetut soundbarit vertailussa

Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!

forfatter
Julkaistu 23.11.2022 - 13:04
Tämän testin tuotteet
 • TCL C935U
 • Sonos Ray + Sub Mini
 • Klipsch Cinema 400
 • JBL Bar 500
 • Samsung HW-Q610B
 • Tämän päivän televisiot ovat aina vain edistyksellisempiä ja kuvanlaadultaan mahtavampia, mutta yksi ongelma niissä toistuu: ääni. Nykyajan erittäin litteät ruudut eivät juuri tarjoa tilaa kunnollisille kaiuttimille.

  Samaan aikaan televisiosta katsottavat sisällöt ovat aina vain hienompia. Uusimmat elokuvat ja sarjat nauhoitetaan järjestään surroundina (Dolby Atmos, DTS:X). Mahdollisuuksia todella huikealle äänelle siis on.

  Mitä sitten voi tehdä? Vaikka tv-markkinoilta löytyy poikkeuksiakin, kaipaa suurin osa televisioista ulkoista apua, kun äänen halutaan vastaavan kuvaa. Helpoiten se onnistuu soundbarin avulla!

  Uusi sukupolvi

  Soundbar nostaa äänenlaadun aivan uudelle tasolle ilman tarvetta erillisistä kaiuttimista koostuvalle kotiteatterille. Tähän testiin kokosimme kiinnostavimmat vaihtoehdot keskihintaisten, noin 500–800 euron hintaisista soundbareista. Kaikkien testin soundbarien mukana on langaton subwoofer, joka kokemuksemme mukaan on välttämätön muhkean äänentoiston kannalta. Useimmat (mutta eivät kaikki) tukevat myös Dolby Atmosta tai DTS:X:ää, jotka ovat laajalti käytettyjä surroundformaatteja.

  Erilaisia kaiutinjärjestelmiä

  Joskus soundbarien konfiguraatioissa on isojakin eroja valmistajien välillä. Osa keskittyy parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun harvemmista kaiuttimista, kun taas osa luottaa määrään (niin kaiuttimien kuin kanavienkin) luodakseen uskottavamman surroundkuplan. Äänenlaatu voi olla hyvää tai parempaa, joten tässä hintaluokassa on tärkeää käyttää raha oikeisiin asioihin.

  Stereomusiikilla on oma roolinsa

  Moni haluaa soittaa television ääntä ja musiikkia samasta kaiuttimesta. Ilmeisistä syistä soundbar ei luo stereoäänelle yhtä otollista lähtökohtaa kuin hyvät stereokaiuttimet. Usein soundbarin ääni on stereonakin vallan hyvä. Tällä saralla testin heikoimman ja parhaan välinen ero kuuluu selkeimmin.

  Mikä soundbar soittaa parhaiten sekä elokuvia että musiikkia? Otetaan selvää!

  Tämän testin tuotteet

  TCL C935U

  Ei ihan maalissa

  Olemme tottuneet näkemään hyvää hinta-laatusuhdetta TCL:n tuotteilta, mutta vaatimukset saavat kyllä olla korkeammalla kuin mihin C935U pystyy.

  Hyvin varusteltu. Verkkotoiminnot suoratoistolla. Selkeä puheentoisto.
  Ohut ääni. Soundbarin ja subwooferin välinen yhteispeli ei oikein toimi.

  Sonos Ray + Sub Mini

  Hyvää yhteissoittoa, mutta jotain puuttuu

  Sonosin halvin soundbar ei pärjää kovin hyvin itsekseen. Mutta entä jos se apua Sub Miniltä?

  Selkeä puheentoisto, kokoaan laveampi äänikuva. Hyvä, puhdas basso. Ehkäpä luokkansa parasta bassoa.
  Ei HDMI:tä eikä Dolby Atmosta. Parempaakin surroundia on tarjolla. Ei kaikkein eläväisimmät dynamiikat.

  Klipsch Cinema 400

  Ei Atmos-surroundia

  Klipsch Cinema 400 soi lujaa ja puhtaasti vahvan bassoon saattelemana, mutta surround jää vaisuksi.

  Klipsch Cinema 400 luo valtaisan äänikuvan, joka leveä, tasapainoinen ja bassoltaan täyteläinen subwooferin ansiosta.
  Ei Dolby Atmos -tukea eikä erillistä kaiutinta keskikanavalle. Vahva basso voi tuntua vähän hallitsemattomalta.

  JBL Bar 500

  Amerikkalainen muskelikimppu

  JBL:n soundbar tarjoaa isoa ja vahvaa äänikuvaa todella muhkealla bassolla!

  JBL Bar 500 tarjoaa hyvää surroundia ja selkeästi erottuvaa puhetta. Kova basso tekee sekä elokuvista että musiikista mukaansatempaavia.
  Ei Atmos-korkeuskaiuttimia. Subwoofer vie enemmän tilaa kuin testin muut vaihtoehdot.

  Samsung HW-Q610B

  Elämää olohuoneeseen

  Samsung HW-Q610B tarjoaa mahtavaa ääntä hintaansa nähden ja osoittaa subwooferin tärkeyden. Ääni toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa.

  Iso äänikuva, hyvä korkeusvaikutelma. Todella viihdyttävä elokuvaääni. Selkeä ja täyteläinen puhe ja paineikas basso elokuvissa ja sarjoissa.
  Subwoofer on turhan laiska ja turpea musiikin parissa ja vaatii vaimentamista.
  forfatter

  Audun Hage

  (s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
  Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa Kokosimme testiin parhaat soundbar-kaiuttimet, jotka tarjoavat aitoa surroundia ja kunnon elokuvateatteritunnelmaa ilman johtosotkuja.
  Klipschiltä retrohenkiset aktiivikaiuttimet Klipsch The Sevens ja The Nines ovat langattomia aktiivikaiuttimia, joiden luulisi rokkaavan kunnolla.
  Musiikki mukaan suihkuun Ikea Vappeby on pikkuruinen vedenkestävä Bluetooth-kaiutin, joka kulkee helposti mukana minne vain.
  Sonoksen uuden sukupolven älykaiuttimet Huhut pitivät paikkansa, ja Sonoksen uudet Era-kaiuttimet tulevat myyntiin 28.3. Saimme jo esimakua äänestä lanseeraustilaisuudessa!
  Poikkeuksellistä ääntä pienistä lattiakaiuttimista Älä anna ulkonäön hämätä – Dynaudion kapoiset langattomat kaiuttimet jättävät monet kilpailijat varjoonsa.
  Sonos astuu uuteen ulottuvuuteen Monihuonejärjestelmien ja älykaiuttimien kruunu ojennetaan takaisin Sonokselle, jonka uusi sarja lyö äänen suhteen kaikki valmistajan aiemmat tuotteet.