Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 soundbaria

Hyvästi kalvakka tv-ääni - tervetuloa kotiteatteriin!

Atmos vai ei Atmosta, kas siinä pulma! Testasimme viisi soundbaria, jotka eroavat toisistaan niin laadultaan, hinnaltaan kuin ominaisuuksiltaan.

Julkaistu 29.06.2021 - 19:00
5 soundbaria
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Kotiteatteri ei näytä enää samalta kuin parikymmentä vuotta sitten: mustien laatikoiden sijaan nyt tarvitaan enää verkkoon liitetty älytelevisio, joka striimaa uusimmat elokuvat suoraan netin suoratoistopalveluista. Pelkän tv:n varassa eläessä tosin menettää puolet elämyksestä: muhkean äänen! Onneksi siihen löytyy nykyään erittäin tyylikkäitä ratkaisuita: tarvitaan vain HDMI – ja soundbar.

Musiikin kuuntelussa on ihan riittävää, että soundbarilla pystyy striimaamaan musiikkia langattomasti kännykästä. Musiikkia on nykyään kuitenkin enenevissä määrin tarjolla korkearesoluutioisena, ja elokuvissakin käytetään Dolby Atmos -ääntä, joten on kannattavinta valita suoraan sellainen soundbar, joka tukee parempaa äänentoistoa ja myös kuulostaa paremmalta. Jos käytössä on korkearesoluutioinen musiikkipalvelu, sitä on fiksumpaa soittaa television sovelluksesta kännykän sijaan, sillä silloin saa hyödynnettyä television ja soundbarin välissä kulkevan HDMI-johdon tarjoaman paremman äänenlaadun.

Hyvä soundbar tarjoaa hyvinkin uskottavaa surroundia. Sen täytyy vain pystyä tekemään pari pientä temppua simuloidakseen kuulijan ympäriltä tulevaa ääntä, kun todellisuudessa kaikki ääni tulee suoraan edestä. Moni kuitenkin kykenee luomaan hyvän illuusion tästä, kunhan muutama ehto täyttyy.

Mainos

Lue myös: 9 soundbaria – Parasta ääntä tv-huoneeseen

Enemmän kaiuttimia, parempi ääni

Keskikanavalla varustetuilla soundbareilla on selkeä etulyöntiasema kaksikanavaisiin kaiuttimiin verrattuna. Puheelle omistettu keskikanava tekee dialogeista selkeämpiä, dynaamisempia ja eläväisempiä.

Surroundin toistamisen kannalta on hyvä, jos mukaan saa liitettyä erilliset takakaiuttimet. Kun takakanavat on eroteltu ja digitaalisen signaalinkäsittelyn (DSP) avulla saatu viive ja sävyt säädettyä kohdilleen, saa luotua illuusion surroundista ilman, että etukanavien ääni häiriintyy. Toisaalta juuri takakaiuttimet ovat kohta, jolla pienemmän budjetin hintaluokkaan yleensä päästään. Kun kaiutinelementtejä on vähemmän, ei niiden laadusta tarvitse tinkiä niin paljon.

TCL-TS8132-Atmos
Atmos vaiko ei – kas siinä pulma. Kuva: TCL

Atmos vai ei Atmosta?

Hinnan ja kanavien välinen suhde on tärkeässä roolissa myös silloin, kun halutaan soundbarin toistavan Dolby Atmoksen kaltaista 3D-ääntä. Kokemuksemme kertoo, että korkeusvaikutelman aikaansaaminen vaatii erilliset elementit. Nämä Atmos-elementit on sijoitettu ylimmäksi ja suunnattu ylös, josta ääni heijastuu katon kautta kohti sohvalla kuulijaa. Niinpä kyseessä ei enää olekaan illuusio ylhäältä tulevasta äänestä, vaan ääni todella tulee ylhäältä.

Pelkän DSP:n avulla samaan vaikutelmaan pyrkivät soundbarit jäävät kauaksi aidoista Atmos-soundbareista, ja sitä paitsi niissä volyymikin yleensä madaltuu yrityksen myötä.

Arvostammekin kovasti soundbareja, joissa on Atmos ja oikeat ylöspäin suunnatut kaiutinelementit. Tässä testissä vain kaksi soundbar tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta molemmissa on fyysiset kaiuttimet korkeusvaikutelmaa varten.

Klipsch Cinema 600 surround effect
Soundbar onnistuu parhaimmillaan simuloimaan surroundia erittäin hyvin. Kuva: Klipsch

Mites musiikin laita?

Moni haluaa käyttää samaa äänijärjestelmää sekä musiikin kuunteluun että television katseluun. Soundbarin pitäisi siinä tapauksessa pystyä toistamaan musiikkiakin kunnollisesti. Huonoimman ja parhaimman välillä on iso ero, mutta alle 700 eurolla voi löytää soundbarin, joka suoriutuu loistavasti musiikista.

Nykyään on tarjolla Dolby Atmos -formaatissa musiikkiakin esimerkiksi Apple Musicissa ja Tidalissa. Tavallinen stereomusiikkikin voi kuulostaa hyvältä soundbarista. Ehkä omia odotuksia pitää hiukan maltillistaa perinteisiin stereokaiuttimiin verrattuna, mutta ehdottomasti soundbar voi olla toimiva ja hyvänkuuloinen ratkaisu myös musiikin kuuntelijalle!

Subwoofer

Parhaan elokuvaelämyksen luomiseksi olemme valinneet testiin tällä kertaa vain soundbareja, joiden mukana tulee erillinen subwoofer. Basso on tärkeässä roolissa äänimaailmaa, ja erikseen ostettuna soundbarin ja subwooferin kokonaishinta karkaa helposti yli tuhanteen euroon.

Soundbar och Geir
Kerrankin on riittävästi soundbareja Gråbeininkin makuun! Kuva: Marius Thingvald

Soundbar hintaluokassa 300- 700 euroa

Tähän testiin valikoimme uusia soundbar-malleja, jotka monipuolisuuden nimissä edustavat eri hintaluokkia. Vertailussa on edullinen 300 euron hintainen Panasonic SC-HTB490 ja sitä hieman kalliimpi mutta silti Atmos-kaiuttimilla varustettu TCL TS8132. Yamaha ATS-2090 ei tue Atmos-ääntä, mutta se vakuuttaa 3D Surround -efektillään ja tehoillaan.

Sen sijaan Samsung HW-Q610A on jälleen Atmos-malli, ja sen voi täydentää langattomilla takakaiuttimilla täydellisen surroundin luomiseksi. Sama pätee testin kalleimpaan laitteeseen, Klipsch Cinema 600:aan, jossa on suurin soundbarissa näkemämme subwoofer – mutta ei Atmosta.

Tämän testin tuotteet

TCL TS8132

Atmos-ääntä budjetilla

TCL kisaa edullisen pään soundbarilla, jossa on ”aito” Atmos-ääni ja korkeuskanavat. Hintaansa nähden ääni on vallan mainio!

TCL TS8132 luo ison äänikuvan, jossa on hyvä surround. Plussaa hyvästä kaukosäätimestä ja helppolukuisesta näytöstä.
Subwoofer laahaa hiukan perässä ja saattaa ottaa säröillä kovemmalla volyymilla.
Lue koko testi

Yamaha ATS-2090

Aika siisti

Yamahan soundbar viihdyttää elokuvailtoja selkeän puheentoiston ja melko vahvan äänen ansiosta. Mutta toimiiko ääni musiikin kanssa?

Iso ja vahva ääni. Riittävä sointitasapaino.
Värittynyt basso. 3D Surround tekee ääneen hallimaisen jälkikaiun. Ei näyttöä.
Lue koko testi

Klipsch Cinema 600

Kivenkovaa bassoa

Klipsch tarjoilee jymäköitä räjähdyksiä ja muutenkin harvinaisen tujut erikoistehosteet – ainakaan me emme ole tähän hintaan kuulleet mitään näin siistiä!

Todella vahva ja hieno ääni. Subwoofer on kunnon ruutitynnyri. Laatuvaikutelma on erittäin hyvä.
Ei Dolby Atmosta. Kaikki sisustuksellista soundbaria hakevat eivät välttämättä innostu näin isosta kaiuttimesta.
Lue koko testi

Panasonic SC-HTB490

Hintaansa nähden hyvä

Testin edullisin soundbar tekee televisioäänestä paljon parempaa, mutta osoittaa toisaalta, että panostus vielä parempaan soundbariin kannattaa kyllä.

Panasonicin soundbar on helppo sijoittaa ja samoin langaton subwoofer on kompakti.
Näyttöä ei ole. Ääni saisi olla selkeämpi ja dynaamisempi.
Lue koko testi

Samsung HW-Q610A

Vaikuttava äänikuva

Samsung HW-Q610A on loistava soundbar, jonka suuri kolmiulotteinen ääni ja Atmos-efektit tekevät vaikutuksen!

Äänikuva on kirkas ja erotteleva, puhe tarkkaa ja surroundefektit soivat oikeissa kohdin.
Samsung HW-Q610A:ssa ei ole Wi-Fiä. Tarjolla on bassoltaan vahvempiakin soundbareja.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top